Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - blagun

Pages: [1] 2 3 ... 602
1
Разни / Re: Кварталите на София
« on: Today at 11:08:08 »
Същински кошмар с адресните регистрации е в Стрелбище. В началото на 80-те той не съществуваше като ж.к. и адресите, с които са построени доста от блоковете, са улица ****, блок № ***. В резултат на това има по няколко блокове с малки номера на различни улици. По-късно са правени опити за частично преодоляване на това, като на някои блокове са добавени букви А и Б. В резултат на това GPS програмите се побъркват, тъй като не се справят с допълнителна индексация. Още по-зле е, че има дублаж на блок № и само № - примерно ул. Хайдушка гора №17 е в Белите брези, а ул. Хайдушка гора бл.17А е в Стрелбище при Бадемова гора. Тук се дънят Garmin, Google Maps и Sygic, само bgmaps се справя, но той няма навигация. Търсенето на адрес ж.к. Стрелбище бл.17А също не дава нищо. Ад настава, когато поръчаш доставка или ремонт на адрес и доставчиците се щурат с часове.
Изобщо индексацията на номерата на блокове с букви носи объркване, тъй като едно е блок 7 вход А, а друго - блок 7А. Още повече, ако оригиналният и индексираният блок не са съседни. И е безсмислена, тъй като естествените числа са безброй и няма начин да се изчерпят.

2
Нека Щирлиц каже, кои от автобусите е добре да се пуснат по Витоша. При всички случаи е абсурдно това да са единствено най-старите автобуси в автопарка и след 1992 четвърт век да не е произвеждан автобус, способен да преодолее неособено стръмен планински път. Митът с непригодността на автоматичните скоростни кутии е несъстоятелен, тъй като винаги може да се премине в ръчно превключване - било на качване, било на слизане.

3
Стара София / Re: Ретро снимки
« on: Today at 00:23:14 »
Автобус  ЗИС-155 пред Народния Театър, заснет през 1958г. Любопитен е надписът на ливреята отстрани : per esperanto por mondpaco. Може би е по повод на проведен международен конгрес по есперанто, въпреки,  че не намирам данни  това да се е случило през същата година.
През 1958 е основан Български есперантски театър: http://espereto.com/1958-esperanto-godina-72/. Изобщо соцлагерът лансираше есперанто като някакъв опит един мъртъв изкуствен език да стане световен в противовес на английския.

4
Разни / Re: Топло
« on: Today at 00:05:49 »
Та тия газове и пушеци дето излизат отиват право в апартамента на горния етаж. Нещо хич не ми хареса тая работа, като отвориш прозореца и дишаш тези пушеци и газове.
Иво, Ивоооо! Спал си в часовете по химия! От горенето на въглеводороди се получава CO2 и H2O! През отдушниците не може да влезе нищо в друг апартамент, защото тягата е от апартаментите към отдушника нагоре и се осигурява от вертикалния градиент на атмосферното налягане.

5
Разни / Re: Кварталите на София
« on: Yesterday at 21:58:26 »
Както се спомена по-горе, в настоящия момент официално адресно съществуват само квартали Гео Милев и Христо Смирненски с гранична улица между тях - Коста Лулчев.

С изненада установявам, че Мусагеница отново е станала Младост и даже - Младост-1! Нищо че не е даже към район Младост!

6
http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/machitelno-patuvane-do-vitosha-avtobusna-linija-edva-pobira-turistite-prez-uikenda.html
"Зам.-кметът на София по транспорта Евгени Крусев увери, че ще се вземат съответните мерки за това пътуването да стане по-комфортно.
„Към момента извършваме постоянни наблюдения и когато се констатира завишен пътникопоток, се пускат резервни автобуси в рамките буквално на минути”, подчерта той"

Някой има ли наблюдение днес "буквално след колко минути" са пуснали резервен автобус по А63? И имало ли е резерви и на Златните мостове следобед при рязко влошилото се време?

7
Въжени линии / Re: Витоша
« on: 19.01.2018, 17:05:40 »
Има един детайл, който убягва: Хубаво, Витоша ски са собственици на Симеоновски, Драгавевски и (тленните останки на) Княжевски лифт. Но никой не е казал, че имат ексклузивно право да строят лифтове на Витоша, още по-малко върху транспорта до планината.

Може общината да инвестира в нови лифтове по нови следи - особено за зона Златните мостове споминалият се лифт не е с удобни долна и горна станции. Разбира се, трябва да се промени планът на Витоша, но какво по-екологично от един лифт. Изобщо трябва да се прави разлика между крайградска планина и дива необитаема планина. Времената от края на 19-ти век няма да се върнат (до момента, когато Алеко е открил планината за столичани), както няма да се върнат файтоните. При построени лифтове и забрана за навлизане на коли инвестицията ще се изплати.

Другият по-прост вариант е: още тази година идват 60 автобуса на газ плюс още 22 заради предните 30 дизелака. Така че несъчленени екологични автобуси ще има и може да се пренаситят витошките линии както някога: има регулярни курсове, но при пълни автобуси тръгва допълнителен втори, трети, докато се поемат всички чакащи. За да няма загуби от това за ЦГМ, може да се промени популисткото решение за билетче 1.60 (примерно да са две единични или от десетка), като остане зачитането на всякакви абонаментни карти за ЦГМ.

8
Въпроси / Re: Как да стигна до ... ?
« on: 19.01.2018, 16:06:20 »
Ако си недалеч от Лъвов мост, оттам с А404 до Кап.Списаревски е 25-28 минути. Метрото върви доста по-на изток и трябва да се връщаш няколко спирки с ТМ20.

9
Разни / Re: Топло
« on: 19.01.2018, 10:07:11 »
Ти сам си даваш отговор на въпроса - защото голяма част от топлината, която се отдава, е от тръбите.

10
Разни / Re: Пловдивският панаир
« on: 17.01.2018, 21:55:25 »
Пловдивският панаир не може да е това, което беше.

При соца популярността му беше голяма - и за изложители, и за търсачи на оборудване, и за граждани-зяпачи:
- при липса на интернет и крайно ограничени задгранични пътувания директорите на нашите заводи имаха един от малкото шансове да видят някакво модерно оборудване, да установят контакти, а ако случайно ДСО-то имаше някой излишен долар, току закупили нещо
- през 80-те имаше директива да се създават смесени предприятия. Панаирните палати - в Източна или Западна Европа са удобно място за проучване и свързване с подходящи фирми.
- освен за бизнес-контакти панаирът беше и отдушник хорицата да видят нещо, което не са виждали. Затова от 1982 панаирът се раздели на пролетен - потребителски и есенен - индустриален панаир. На пролетния нашите захарни заводи излагаха шоколади и бонбони, които никога не са виждали магазин. Някои експозиции си бяха за чист политически имидж - нима Даймлер-Бенц са си правили илюзия, че ще продадат и един автомобил Мерцедес в България (освен правителствените на високо ниво, които със или без участие в панаира си бяха Мерцедеси и рент-а-карите на Балкантерорист)? Но просто демонстрираха превъзходството на немската техника.
- нашите заводи също представяха прототипи, които никога не влязоха в производство - всякакви Чавдарки, роботи на старозагорското и търновското ЗЗУ и т.н. Но директорите трябваше да покажат през Партията, че модернизацията не им е чужда.
- за ограничен достъп поне от края на 70-те нататък не съм чувал. Напротив - за панаира се преустройваха общежития временно на хостели, за да се поеме наплива на посетители. Нали идеята беше народът да види, че нашите предприятия могат и нещо читаво да направят (примерно шоколадови бонбоно "Троен лешник")? През панаирната седмица имаше половин ден, в който панаирът беше затворен, докато минат официалните партийно-правителствени делегации.

През първия период на демокрацията повечето големи предприятия бяха все още държавни. Те, както и бюджетните, купуваха по договаряне. Така че, ако искаш да продадеш нещо (в нашия случай - софтуер) на министерство, банка, държавно предприятие, община и т.н. - трябва да демонстрираш присъствие и атрактивност на продуктите си наживо.

В ерата на обществените поръчки това си губи смисъла. Нещо друго ли щеше да се случи на обществената поръчка, спечелена от Ютонг, ако всички автобуси бяха изложени на панаира? Както и да са се представили изложителите, определящи са критериите на ОП. А и едва ли някой директор на завод ще ходи на панаира да си търси оборудване. Нали има Интернет, а и пътуванията до производителя не са недостъпни.

11
ТБ 6 до СУ със схема ляв завой по „Дондуков“
Най-малко 99999999999999999 пъти е казвано във форума, че това е невъзможно. А и безсмислено.

12
1. Аз не оспорвам медицината, антибиотиците и т.н. Аз съм се занимавал със здравеопазване от 2010та до 2016та година професионално. Просто твърдя, че във войните са оцелявали хората, които са носели на студ, глад, бактериални инфекции и след войната са правили деца и са предавали генетично на децата си силния си и устойчив имунитет.
2. Децата също са оцелявали само при силен организъм.
1. С малката подробност, че въпреки "силния и устойчив имунитет", придобит в окопите, испанският грип през 1918 тръшка повече хора от снарядите на бойното поле.
2. Да, оцелявали са - от 10 родени деца - 3-4 достигат пълнолетие.

13
Трамваи / Re: T8К-503 (503-511)
« on: 16.01.2018, 21:39:40 »
Колко хубаво би било да му сложат 1435 талиги, за да помага на гаснещите Дювази по стратегическата ТМ23  :D

15
Около зоопарка намира ли се достатъчно свободно място, хората да си оставят колите и оттам да се качат на 66?
Че кой се довозва до градски автобус с кола? Или отиваш с колата до Алеко или до някой лифт, или стигаш до Хладилника с транспорт, който никак не е лош - метро, трамвай, няколко автобуса.

16
И аз считам, че по-скоро ще изчаква на Драгалевския лифт. Логично е една или няколко коли да изчакват на Зоопарка и да се включват при голям прилив на хора. Това ще е по-ефективно от механичното увеличаване на колите целодневно. Може да има разписание при лошо време, разписание при хубаво време и разписание при мероприятие в района на Алеко.

17
^^ Спирката е "МС Малинов" в посока център. Навесът е тотална щета, кошчето за боклук има деформации, таблото е цяло и работи, тротоарът е обсипан с автостъкълца и пясък (явно са изтекли течностите на колата на пияндето). Разбира се, най-хубавото е, че няма пострадали, явно днес Бог е от Младост.
Как е станал този пирует през джоба на спирката и тротоара, само Свети Трифон Зарезан знае. Бусът на снимката е на ЦГМ, отделно - две телевизии.

18
https://news.bg/regions/fandakova-planat-za-vitosha-da-se-prieme-chas-po-skoro.html
Quote
Столична община има директен ангажимент да осигури автобусния транспорт на Витоша. Следващата седмица ще бъдат увеличени колите по линия № 66, която е до хижа "Алеко". Също така ще има автобус, който ще изчаква на долната част на лифта, която ще извозва хората, ако има опашка на лифта, поясни кметът

Накрая ще открият топлата вода, че колите по А63 и 66 трябва да се определят динамично според желаещите да се качат на Витоша.

19
Въпреки това обаче, нито той, нито неговите приятели набори ( края на 30-те началото на 40-те родом) не страдали от хронични заболявания, и каза че повечето и сега не страдат и били здрави и прави. Като попитах според него защо сега има толкова много хора с такива хронични заболявания като астма и тн. той каза, че според него това е защото сега хората твърде много време прекарват на затворено, вкъщи, в офиса, в колата, на климатици.
Иво, просто са били млади и затова не са ги отнасяли така болестите. А и всичко им е изглеждало по-хубаво.

Обективно няма как въздухът да е бил по-чист:
- до 1962 са се правили надземни ядрени опити. Опитът с Чернобил и Фукушима показа, че няма близки и далечни страни при радиоактивно изхвърляне в атмосферата, всички могат да бъдат засегнати рано или късно;
- масово използване на твърди горива за отопление;
- жп транспорт на кюмюр плюс София, плътно опасана от жп линии;
- Кремиковци;
- Перник;
- химически заводи на гара Искър

Но нито уредите са били прецизни, нито екологията е била част от политиката особено източно от желязната завеса. Западняците са се стреснали през 60-те след случката с Лондон и киселинните дъждове. В източноевропейските страни мерки има чак през 80-те, а СССР винаги си е разчитал на ниската населеност.

20
Вместо удължение на люлински тролей по Васил Левски по-смислено би било да се направи ККМ на кръговото на Лъвов мост и ТБ11 да се удължи дотам.
А защо не до Пета градска?
Имаше подобен опит с ТБ3 през 2006 г. - тотален провал. Но той стигаше само до Сточна гара, може би до Паметника Левски и СУ ще е по-популярен.

Pages: [1] 2 3 ... 602