Author Topic: Въпроси към администратори и модератори  (Read 134608 times)

Offline Dragon

 • Administrator
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 4854
 • Администраторът бонбони не пие!
  • Skype Me™!
  • ICQ Messenger - 202143037
  • View Profile
  • http://gtsofia.info/
  • Email
До emo, AGENT 006 и Iskar - спрете да се заяждате един с друг, както и да коментирате табелките на другия. Най-добре въобще не коменирайте мненията на другата страна. Мисля, че минахте всякакви граници на търпение и на никой не му се четат вашите спорове. Следващият път, когато някой от вас не спази това, ще получи накзание и почивка.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline emo

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 17408
 • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
  • View Profile
Продължавам „дискусията“, възникнала в темата за електонните табели...

Изключително грозно е, че лични спорове се упражняват върху возилата. Донякъде е хубаво човек де е инициативен, ама всяко нещо си има граници. Така както сме тръгнали, утре мога да реша да закача коледни лампички на любимия си автобус, а пък някой друг да сложи ароматизатори в метрото. Емо, държа още от сега да кажа, че не искам да обиждам и нападам лично никого. Останал съм с впечатлението, че си интелигентен човек и трябва да се съгласиш, че не може всеки да променя вида на превозните средства. В качеството си на какъв правиш табели и ги раздаваш на водачите? Служител ли си на някой от гаражите, член ли си на организация, която сътрудничи на ЦГМ или просто си достатъчно настойчив и използваш лични познанства и приятелства с служители на ниско ниво? Тази задача възложена ли ти е от някой началник, имаш ли разрешение поне? Ако не, с колкото и добри чувства да го правиш, дейността ти гранични с вандализма. Имаш правото да пишеш жалби, а явно и в случая с инвентарните номера си бил прав, защото си е имало изискване за големината на цифрите. Въпреки, че личното ми мнение е, че по-малките инвентарни номера са много по-добри и, че наистина в повечето случаи не е необходимо да са големи. Но по принцип не е честно гръмогласното малцинство да надделее над мнозинството, само защото е много настойчиво.

В интерес на истината, част от това, което се върши по електронните табели също ми звучи по-скоро самоцелно (примерно прословутото слонче, бутиковият проект за информационната система на 4***, не ми се проверява номера и тн) – но в случая доколкото разбирам момчетата са наети с тази цел и съгласуват проектите си с ръководството. Донякъде се вслушват и в мнението на съфорумците. Също така и не мога да оспоря приносът към това в много повече возила да има работещи електронни табла. Но в рамките на това противопоставяне между Еми и „ИБИС екипа“ поведението и на двете страни е грозно. Постоянно се вадят едни и същи аргументи, създават се провокации само и само едната страна да подразни другата. Демонстративното изхвърляне/горене на табели не помага никому. Призовавам и двете страни да се държат като разумни и възпитани хора, а не деца. Вместо да критикувате и атакувате личността на другия, използвайте аргументи.


Преди всичко благодаря за обективното мнение, че съм интелигентен човек. Това е безспорен факт.
Не съм служител на никое депо, гараж или друга общинска структура.
Табелите, които правя за трите трамвайни депа от СЕ са по поръчка на някой от началниците на съответните депа. Защо аз? Защото е по-лесно. Ако не ги направя аз, трябва някой друг, но това изисква време и усилия. Много често в съответното депо няма тонер за копирната машина или липсва ламинат да се ламинират табелите. Разполагат с някакви нестандартни и зле виждащи се шрифтове, каквито мога да ви покажа и копират тях, т.к. това са им макетите. От ЦГМ ме убедиха, че те не са пускали такива шрифтове. Ламинатът, който те ползват е 80 микрона, а моят е 125 микрона. Това гарантира по-високо качество. Шрифтовете съм ги консултирал със Съюза на слепите, именно от които разбрах, че не е достатъчно числата да са високи, но трябва и да са по-плътни. Принципно изискването за шрифт по каталог не се спазва, дори и последните табелите, които бяха пуснати за Ютонгите не отговарят на изискванията на каталога. От всичките си разговори и с представители на ЦГМ, и на депата, и шофьорите, и пътниците съм разбрал, че колкото по-голямо е числото, толкова по-добре. И затова промених използвания от мен шрифт Ариал на Ариал блек. Като направя табелите ги пускам до съответното депо или им ги нося направо на място и после те си ги разпределят там, където имат нужда.
При автобусите  е малко по-различно. Там почти всеки шофьор си има зачислен автобус, на който работи почти винаги и желае всичко по автобуса му да е такова, каквото му харесва. И най-честата реплика е - дай някакви табели, че виж какво имам. Обикновено ми се показват табели, които не са ламинирани, т.е. един лист хартия или картон, който след много кратко време се накъсва, смачква, залепва по стъклото и т.н. Ако се случи дадена табела да изчезне от автобуса, то обикновено в гаража много трудно може да се намери и шофьорите прибягват или към писане с маркер, или търсят някакви по-стари листове, от които да могат да скалъпят съответния номер.
Никога нищо не съм задължил да прави. например на трамваите по линия 10 направих табели, на гърба на които бях сложил карта с маршрута. От Красна Поляна ми казаха - няма да се кара с такива табели за линия 10, на гърба трябва да пише  ЗА ДЕПО КРАСНА ПОЛЯНА. И аз се вслушах в това и почнах да ги правя по такъв начин, а табелите с картите ми бяха събрани и оставени в депото да се ползват само за числото 10.

Вчера се возих в автобус 1131. Отстрани караше с табелите, които съм показал в прикачения файл. Подмених ги с нови. Прилагам и още една малка извадка от табели, с каквито някога се е карало, т.е. преди да ги подменя какви бяха масово табелите.

И отново ще кажа - всичко, което правя е за моя сметка - с мои материали, мой труд, никой нищо не ми плаща за това. Т.е. аз за себе си от финансова гледна точка реализирам само разходи.
мур

Offline hitar_potter

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1761
  • View Profile
Емо, приучил си ги да не си вършат работата, а ти да я вършиш безплатно вместо тях. Това, според мен, не е никак полезно...