Съжалявам за offtopic-а, но и аз бих искал да се включа в дискусията. Няма да изказвам лично мнение, защото моя живат по време на социализма е бил в ранните ми детски години. Ще разкажа мнението на баба ми и дядо ми като хора, живели преди, по време и след социализма. Те живеят в едно село на 15 километра от град Видин. Баба ми е дядо ми не са били политически активни по време на социализма и изобщо не коментират политиката. И тъй като това е транспортен форум ще наблегна на транспортна тематика. От селото до град Видин е имало автобус на средно 40 мин. през делничните дни и средно на час, час и нещо в празничните. Цената е била 20 ст. в едната посока. За баба ми и дядо ми евтино означава съотношението на цена на даден продукт или услуга към приходите на човека (заплата или пенсия). Тази цена за тях е била евтина и достъпна. Друго нещо, което според тях е важно е, че първият автобус е бил в 4 сутринта, а последният в 11 вечерта. Сега между селото и града има автобус 4 пъти НА ДЕН, 3 пъти в неделя и празнични дни. Цената е 1,8 лева. За баба ми и дядо ми, както и за всичките им съселяни тази цена е безбожно скъпа в сравнение с пенсиите им. Във Видин е имало градски транспорт, който е бил доста редовен и също много достъпен. От много години няма. Скоро ми попадна някаква новина в интернет, че общината се опитва да възроди градския транспорт, но не знам какво е станало. Прабаба ми е пътувала със самолет от София до Видин. Баба ми се е надявала да направи същото след като се песионира, но уви - първо едва си позволява пари за билет за автобуса до града, второ - самолети до Видин няма. И летище няма, или поне не работи и сигурно е в окаяно състояние. Дядо ми е пътувал с кораб-ракета (нещо, което не знам какво точно представлява) от Видин до Русе по река Дунав до свой роднини за отрицателно време по негови думи. Сега такова превозно средство няма. Дядо ми не е ходил при своите роднини в Русе от доста одавна. Транспортът между двата града е изключително слаб. Първи вариант (изгоден като за пенсионер) - БДЖ. Пътуване цял ден с дълго изчакване на гара Мездра. Втори вариант - с автобус, с прекачване в град Плевен - доста солено като за пенсионер и също така не толкова бързо. По думите на дядо ми по онова време е имало много влакове от Видин до София, включително експресен и нощен и времето за пътуване е било по-малко. Сега влаковете са само три и доколкото знам два от тях са практически пътнически с категория на бърз влак. Толкова много неща, свързани само с транспорта. Само ще вметна още няколко мнения на баба ми и дядо ми за други сфери от обществения живот по онова време. Тогава е имало лекар в селото, който до обяд е бил в нашето село, а следобяд в съседното, а на следващия ден обратното. Аз това го помня - като дете съм ходил при него. Тогава дядо ми и баба ми, още работещи, са гледали колко добре са били уреден техните съселяни - пенсионери и са се радвали, че и тях ще ги чака същото. Лекарят преглеждаше поставяше диагнози на по-простите заболявания, за по сложните изпращаше за изследвания в града. Дори продаваше лекарства. Сега личната лекарна на баба ми и дядо, както и на техните съселяни, ми е в града и за преглед те трябва да отделят 1,8 + 2,4 + 1,8 (билет, потребителска такста, билет). Това при условие, че няма да имат нужда от други изследвания. Да не говорим после за лекарства. Повечето им съселяни се лекуват сами в къщи, защото нямат средства дори да отидат до града. Плюс това за баба ми и дядо ми лекарите днес са мошеници. Лекарката на жена от селото казала, че иска 10 литра домашно вино за да и даде направление. За което жената трябвала да се върне в къщи, в селото и до отиде пак на другия ден, защото няма автобуси, с които да се върне и да отиде пак в същия ден. Баба ми и дядо ми не разбират от политика и от здравна реформа - за тях е важно това, което виждат. Едно време е имало безплатен лекар в селото, който в повечето случаи е решавал проблема и освен това е продавал много евтини лекарства, а сега лекарите не са безплатни, нямат морал и лекарствата са много скъпи. Мога да дам и много техни мнения, но май стана твърде дълго. Само ще вметна - в района е имало много ефикасна напоителна система, която са им позволявали да ползват и за лични нужди в градините си; практическа липса на престъпност; по-висок морал в обществото и много други. Исках да кажа, че може да си говорим за политика и икономика със сложни термини, но аз мисля, че е по-добре да попитаме хора като баба ми и дядо ми и техните съселяни, които говорят от личен опит.