Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - ooleg

Pages: [1] 2 3 ... 106
1
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: Yesterday at 12:52:45 »
Една интересна новина, която след себе си ще доведе до други новини:

https://news.bg/world/radio-svobodna-evropa-se-vrashta-v-balgariya-i-rumaniya.html

Quote

Радио "Свободна Европа" обяви планове да започне предоставяне на новинарски услуги в България и Румъния, за да подсили медийната среда в двете балкански държави, съобщават от радиото.

И при двата случая това е завръщане за радиото: преди да се присъединят към ЕС и НАТО компанията действаше в България и Румъния. Тя прекрати емисиите си в двете държави съответно през 2004 г. и 2008 г.

"Особено се надяваме нашето отразяване, извършвано от местни журналисти, да помогне за увеличаване на медийната свобода, насърчаване на демократичните ценности и институции и информирани дискусии в двете страни за тяхното място в НАТО, ЕС и други западни организации. Очакваме да си партнираме с местните независими медии и гражданското общество", обяви президентът на радиото Томас Кент.

Правителствени лица, представители на гражданското общество и журналисти в двете държави изразяват безпокойството си от дезинформацията, корупцията и социалното разделение, подкопаващи техните политически системи.

Започвайки дейността си от декември 2018 г., радиото ще предоставя мултимедийни репортажи и анализи на български и румънски език и ще си партнира с местни медии за увеличаване на съществуващите проекти с цел насърчаване на обществената отговорност и борба с фалшивите новини.

Радиото има сериозни ангажименти на Балканите, тъй като има бюра в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия. Също така има услуга на румънски език за Молдова.

Радио "Свободна Европа" разчита на мрежа от местни журналисти за предоставяне на вярна новинарска информация на 26 милиона души на 25 езика в 20 държави, където медийната свобода е ограничена и където професионалната журналистика не е напълно развита. През 2017 г. 1,5 милиона души са гледали видеоматериали на радиото в каналите във Facebook и YouTube. Радиото е независима медийна компания, която е финансирана със съгласието на американския Конгрес чрез Broadcasting Board of Governors.

2
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 18.07.2018, 13:15:38 »
Ако беше през комунизма щяха да минат за страхотни шоколади. Ама сега не са нищо особено - въпреки, че съм опитал само един шоколад. Черния шоколад не съм им го пробвал щото не обичам.
А според теб Тръмп не е ли голяма мижитурка освен всичко? Сега се извъртя като го направиха на 2 ст. и се оказа, че искал да каже точно обратното на това, което казал, ама се объркал. Вместо , че не виждал причина да са се месели в изборите, не виждал причина да НЕ са се месели в изборите.
Или нещо подобно по смисъл.

3
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 18.07.2018, 12:52:06 »
Не е добре да говориш така за Юшченко. При всичко, което е преживял от отравянето с диоксин дори да си сръбва е разбираемо. Това нещо да ти пречинят бавно и гнусно отравяне, чрез обезобразяване налицето е толкова гнусно, че дори на омразните ми Тръмп и Путин не бих пожелал!
За Порошенко не се притеснявай. Неговите шоколади ги папкат в доста държави и може да си позволи алкохол и за внуците.
Ти пробвал ли си ги и как ги намираш на вкус? За мен поРОШЕНко са на вкус като Своге, въпреки че съм изял един.

4
Отдавна не е сменяна настройката на броя писма, а 300 мисля че е повече от достатъчно.
Иначе хостинга струва към 300 лв. на година, по-високият план отива около 500 лв.

Ами как съм го надвишил лимита с 20-30%? Освен да е имало бъг в някоя версия, който да са оправили при някой ъпдейт.

5
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 17.07.2018, 13:10:38 »
Дай да обсъдим един по-интересен и лек въпрос за Варна!
Много е интересно, че в шопско е разрешено да влизаш с животни в градския транспорт. Не, че съм им чел наредбите, но можеш да видиш хора, които влизат в автобус, трамвай, метро, тролейбус с кучето си , което си стои вътре със стопанина и после си слизат някъде си. Във Варна е разрешено само за кучета водачи на слепи хора.
Случвало ми се е в неделен ден да нося със себе си малко котенце (примерно на 3 месеца), което да си го държа в себе си и кондукторка да ми се направи на интересна, че все едно голямо нарушение правя , ама хайде от нея да мине...
Т.е. кое е по-правилно - да можеш да влизаш с домашни животни или да е престъпление срещу човечеството?!

2. Друга такава разлика към момента е таксуването на ръчен багаж. Да се таксува или да не се ?

6
Ама то братче някой сложил статистика на тези съобщения, обаче аз като редовно влизам докато пътувам през Tapatalk и не съм я виждал. Явно я има от последните месеци. Та там вътре пише:

Capacity: 360 messages, 120% full.

Това значи, че някой е намалял капацитета и аз съм се оказал над него. Иначе не бих успял да препълня с 20% след изтриване на 20-тина.
Не ми  много ясно защо толкова пестим дисково пространство все едно е скъпо като едно време когато си спомням как 10ГБ диск пред 99-та си взех супер "тънко" от Пловдив на приятелска цена от над 100$...
Явно почвам да трия....добре поне, че вече се вижда колко и до къде...

7
Изтрих едни лични, обаче нормално ли е да се препълват личните? Все пак малко си падам вехтошар и не ми се трие много...

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk


8
Странно не съм получавал лично от месеци, обаче понеже не пиша много и го смятах за нормално, че просто никой не ми е пращал.

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk


9
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 16.07.2018, 16:18:16 »
Клоуните Путьо и Патока Тръмпьо въобще не заслужават да им обръщаме внимание и коментираме. Даже тук в Канада освен да им се смеят с глас, друго не говорят за тях - под достойнството на хората е....

Бях написал много логични работи за Тръмп, обаче като се замислих, че логиката не пасва на един идиот и ги изтрих, за да не се напряга някой да чете. Няма смисъл!

10
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 16.07.2018, 13:48:47 »
То това тука не е приятелски кръг така, че кой кого харесва е важно доколкото да не е непоносима обстановката.
А относно електротрнаспорта за съжаление се мечтае повече, отколкото да има нещо реално.

Ето и една статия във в.Сега, която подва варненските проблеми:
http://old.segabg.com/article.php?id=908412

И една кратка илюстрация, която е фрапираща:
Quote
Във вторник кметът каза на пресконференция, че са нужни 100 млн. лв. за колектори....
Да проверим какво наистина струва 100 млн. лв в България.
Quote
Отсечката на третия лъч на метрото, която ще тръгва от Малък градски театър “Зад канала” и ще стига до ул. “Житница” в кв. “Красно село”, ще струва около 370 млн. лв. Това стана ясно след отварянето на ценовите оферти на кандидатите да изграждат трите отсечки на новото 7-километрово трасе на подземната железница.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/stolitsa/370-mln-lv-za-metroto-do-krasno-selo_news344243.html

От статията четем:
Quote
Централният участък ще има има 7 метростанции – “Зад канала”, Орлов мост, Попа, НДК, ул. “Г. Софийски”, при “Гешов” и “България” и до пазара на “Красно село”. След търга ще е ясно и дали ще останат средства за изграждане на още 1 станция - тази на бул. “Владимир Вазов”.
Значи за 370 млн. лв се строи 7 км трасе със 7 метростанции. Колко би било това за Варна?! От Почивка до Летището са 12.7 км. според бгмапс. Значи парите с които би могло да се направи някакво метро даречем от НАП до Младост са около 4 пъти повече от тези, които Портних иска да зарови в някаква канализация, която би уж била достатъчна да решила проблема с водата.
Я би била решила, я не би! Но щом с 4 пъти повече пари можеш да направиш метро изцяло под земята и 7 метростанции, какво ли би успял да направи човек, ако избере скоростен трамвай, който е по-подходящ за Варна...сякаш...
Вместо това мечтите са да заровим едни оранжеви тръби на 2-метра за същите пари!
Ще бъдат един масов гроб на човешката глупост!
По този ценоразпис километър метро ще струва над 1 млр. лева може би!

Ама я да видим за какво сме дали пари във Варна колкото за едно метро:
Quote
Около 300 млн лв ще бъдат вложени тази година в пътно строителство във Варна
Около 300 млн лв ще бъдат вложени тази година в пътно строителство във Варна. Най-впечатляващ е проектът на новия бул. Левски, за който са предвидени почти 100 млн. лв.
http://darikradio.bg/okolo-300-mln-lv-ste-badat-vlozeni-tazi-godina-v-patno-stroitelstvo-vav-varna.html

Ето го къде било и метрото и трамваят и тролейбусите - изръсени под формата на асфалт из разни места в града!
Безспорно асфалта е важен, обаче май всичко се изчерпва с него!

11
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 16.07.2018, 09:10:34 »
Няма проблем с наклоните във Варна особено ако релсите не са точно по земята както си го представям, а на места са вкопани частично, на други издигнати частично, на трети по земята. Т.е. аз не си представям просто да се закопават едни железа асфалта, а по-скоро да се разположат смислено и отделно. Доколкото знам в София най-стръмното трасе в момента е това в гората до Семинарията, а преди е било на Черни Връх, където сега е линия2 на метрото. Наклона го имаше някъде из темите.
От ремонт се нуждае по-малко от път. Има места доколкото знам, които не са пипани от преди 90та. Например релсите и плочите на ТМ20-22 около халите.
Иначе трамвая позволява да правиш състави, но най-вече позволява да го бучнеш по места, които не са за коли.
Например пешеходни зони напр
 центъра на Варна покрай фонтана, например морската градина...
За мен най-важното място е Аспарухов мост, който блокира много народ при честите катастрофи. Това е единственото решение, ако на някой му пукаше за нещо. Но варианта с корабче се оказа твърде сложен за Потника, какво остава за друго.
Аз си мисля, че ако течаха от една тръба пари щеше да им е сложно да ги събират и щяха да го дадат на частник, който да инвестира в това, че Общината не може да си го позволи.

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk

П.С. Относно другото. Нека да зададем въпроса стана ли по-добре формума през последните 12 и повече месеца или не?
Градския транспорт във Варна със сигурност не стана по-добре!
Най-страшното е липсва на проекти за каквато и да е сериозна модернизация на градския транспорт. Изхождайки от провалените проекти по ОП "Транспорт" при модернизация на ЖП Инфраструктурата в страната и съмненията, че се прави умишлено шансът да се прехвърлят пари като миналия програмен период за магистрали и софийски метро са минимални и шансът за загуба на парите е максимален. Ако имаше проекти, които да са алтернмативни имнаше шанс поне те да получат финансиране по някакакъв начин с милиони левове. Т.е. ако еврокомисията реши да накаже управляващите с отказ от финансиране на магистрали и софийското метро, то един амбициозен и безспорен алтернативен проект във Варна би могъл да получи финансиране от белгийското небе....

12
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 15.07.2018, 20:48:03 »
Не знам какво да кажа. То освен, че ЕС осигури нови превозни средства и че пътищата не са лунен пейзаж - всичко останало е трагедия!
Циганския простор се прави от няколко криви дирека, които са покрити с ръжда, където с ръждива тел се закрепва простора. На някои места е добре, на някои много зле - нали се прави с подръчни материали.

Колко е зле снимки има колегата Тролей 164. Аз мога да ти покажа на снимки само нормално поддържана.

Аз също не исках да пиша в тая тема поради солидарност с колегата Тролей 164, но понеже ценя мнението на IKAR и също погледа му от нормалните държави за пример ...та държах да го подкрепя.

За Галата трамвай и в София няма да могат да направят поради свлачището и деневилацията. Аксаково не си струва след летището понеже не осигуряват пари за Варна, а само за себе си. Владиславово ако е с обособено трасе би взело пътникопотока на половината линии. Но няма кой във Варна да инвестира пари за нещо стойностно. Красиво би било по ново трасе изпълнено като хората да тръгнат трамваи като Песа и Шкода.

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk

13
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 15.07.2018, 20:33:55 »
Мдаа Юнкер най-големият рекламен колос на хибридната война срещу ЕС. Прави така, че нация пропита от етилов, че и метилов и изопропилов алкохол на фона на трезвия си президент изглежда по-добре от иначе богатия ЕС, който се олицетворява от една пияна Люксембургска тиква!

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk


14
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 15.07.2018, 15:35:36 »
Аз на варненската не мога да направя. Някой друг трябва.
Проблема не е толкова в провисването, колкото в липсата изобщо на някаква поддръжка спрямо западните представи за поддържане. На места се виждат изолатори от съветско време, засуквания с тел при крепежи и изобщо все едно се прави от майстор на мотики. Нов контактен проводник са виждали само хората с достъп до депото. Отделно се тормозят хора имащи знанията да преподават в ТУ просто щото не им се изпълняват кухи правила от сорта преди всяко запалване на дизел да звъниш по телефона или максимално да се крие от погледа на хората, че тролейбусите могат да се движат като автобуси и да минават по места без ВКМ.
Не, че не е близко до акъла, че щом може при авария под мрежа, може и без авария и без мрежа....
Иначе грам никой не поиска през Аспарухов мост начин за автономно предвижване... което е релсов транспорт. Аз се басирам, че могат да се сложат релси за трамваи извън платната на моста и да има Аспарухово градски транспорт при ремонтни на моста, задръствания от катастрофи. Дори ще се ползват стълбовете за тролейбусите , но няма кой да се занимава с толкова просто решение. По-лесно кълват избирателите на обещанията за нов мост дето ще стане....при следващия цъфтеж на фитоналъма.

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk


15
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 15.07.2018, 09:49:32 »
И в София обичат тролеите вече, само и само да не обичат трамваите.
Иначе такъв цигански простор като ВКМ във Варна няма в нормален град освен на неизползваеми места и разбира се в Пловдив.
Извън сарказма има участъци около Александровска където лъщи меден проводник без окиси.
Във Варна няма да се положи и един метър нова мрежа извън депото, нито ще се пусне линия дори по участък, който вече е изграден като т.нар. улица 41 във Владиславово.
Европарите се трошат като месечен бюджет на блондинка мутреса.
Поне дневни карти да имаше ...

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk


16
Да, Варна е едно от малкото места, където сбогуванията (с града) може да не носят тъга.

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk


17
Аз схванах, че се избягват обръщалата, но не схванах как става. Сега вдянах, че е както на метровлакове.

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk


18
Не съм новопоявил се, обаче толкова често се използва думата "пендел", че трудно ще намеря с търсачката обяснение какво е. Може ли някой да ми обясни?

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk


19
След година когато са изборите си мисля,че хората ще изберат друг кмет.
Друг кемт ще изберат, ако има силни кандидатури. Като че ли през последните години чак толкова силни личности не са били предлагани.

20
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 11.07.2018, 19:45:20 »
А как ще коментирате смъртта на Даун Стърджис и съобщението от днес, че Чарли Роулинг вече не е в критично състояние? Като и изгонването на двамата руски шпиони от Гърция?


Изпратено от моят Moto C с помощта на Tapatalk


Pages: [1] 2 3 ... 106