Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - blagun

Pages: [1] 2 3 ... 608
1
Според проекта на ПУГМ участъкът 4ти км - Хладилника е заменен от тролейбус, трамвай изобщо не се предвижда да се изгражда след Хладилника, посока Г.М. Димитров. Графичната част за трамваите е долу.
Е това вече е кофти номер наистина... Аз не виждам и тролей от Симеоновско до Черни връх. Явно идеята е да се спастри някой лев от отчуждения в кв. Витоша, а пътниците - кучета ги яли. След като и трамваят по Копенхаген е замръзнал на сегашното си положение, Югоизточна София от Черни връх до Искърско шосе ще стане зона, свободна от трамваи.

2
Разни / Re: Недвижими имоти
« on: Yesterday at 13:56:39 »
Реално, това го знам от собственик на строителна фирма, квадратен метър с всичките му разходи, вкл. за работници, плюс 30-тина процента печалба за строителя, струва преко сили 350 евро до ключ - влизаш, набавяш уреди и мебели, и живееш.
Не съм убеден в този разчет. Съдружникът ми строи къща на Владая именно подмамен от този слоган - "Защо да давам излишни пари на строителния инвеститор?" И така и не може да я финализира от почти 10 години - разходите са ОГРОМНИ, ама наистина огромни!!! Отделно трябва да сложиш цената на парцела и ужасно тегавите административни разходи - разрешителни, включване към ток и ВиК и т.н. (казал ли ти е собственикът на строителна фирма, колко тротоар, асфалтирана и осветена улица, трафопост и т.н. е "подарил" на общината и на ЧЕЗ, за да предаде блока?). Просто България не е ориентирана към изграждане на еднофамилни жилища. Нека добавим и това, че и да го направиш, общината няма да ти докара улица и тротоар дотам (справка - Кръстова вада, Манастирски ливади, Малинова долина и т.н.).

3
Е, твоят източник е от 9 март. Оттогава са минали цели 11 дни и са премислили. След още 11 дни ще напишат, че ремонтът започва догодина (коя ли вече догодина?)  :devil:

4
Аз пак не мога да разбера, как един тролей от Сточна гара по Цариградско-Гемето-Симеоновско ще се припокрива с трамвай Дървеница-МС Г.М. Димитров-Овча купел или Дървеница-Гемето-Симеоновско-Семинарията? Пейчев, подозирам, че ринговият трамвай ще върже необходимия брой пътници независимо от петте общи спирки с тролея по Симеоновско. За трамвай по Симеоновско в южна посока не знам някой да е говорил - това вече е невъзможно.
Борбата за трамваен южен ринг продължава, независимо че могат да направят тролеи до Студентски град или Манастирски ливади. Отказът от трамвайно трасе от Армеец до Онкологията не е болка за умиране, тъй като ТМ-трасе към учебните заведения и разрастващите се жилищни райони по Климент Охридски е по-примамливо от връзка с индустриалните зони по Искърско шосе (за тази връзка А88 е приемлив).

5
Е какво значи трасе за тролей? Няма ли да си върви по платното? Даже като сменят стълбовете, може да направят по-дълги джобове за леви завои при НСлС и Климент Охридски.
Похвално е, че в Младост-2 са драснали трасето до Малинов.

6
1. Изграждане на ново тролейбусно трасе по ул.”Бяла черква” – бул.”Фритьоф Нансен” – бул."Патриарх Евтимий"
2. Тролейбусна линия бул.”Цветан Лазаров” – ж.к. Дружба-2
3.  Тролейбусна линия по ул.”Г. М. Димитров” – бул.”Симеоновско шосе" (на мястото на трамвая по ОУП)
4.  Изграждане на ново тролейбусно трасе от бул. „Сахаров“ до ж.к. Младост II
1. Доколкото разбирам, са се отказали да го правят по Нансен-ляво по Патриарха (съответно с премахване на синята зона и двупосочност на Нансен при бившия петох*ник) и в обратната посока - през тунела по трамвайното трасе към Черни връх. По-скоро Патриарх Евтимий-наляво по Нансен-Черни връх и в обратната посока - Нансен-дясно по В.Левски, което е далеч по-неефективно и изобщо не компенсира хората около басейна Спартак за спирането на обречената шестица.
2. Става дума по Обиколна?
3. Транспортните задачи на трамвая и тролея не се припокриват: трамваят - по южния ринг, тролеят - по Симеоновско. Даже предвид неясното преминаване на ТМ трасе през Винарово колело, трамваят може да е от Дървеница по Гемето и южния ринг. Ако го направят по Кл.Охридски или Габровски до Студентски град, това ще е надгробна плоча за проекта трамвай Дианабад-Дървеница-Студентски град (както и за А280).
4. И от обръщалото на А306 накъде? Ако е само дотам, си е поредното недоносче и ще замени само затихващата А306.

7
И в какво ще се превърне трасето, ако бъде закрито. Живея на Копенхаген и помня времето, когато там пустееше.
Става дума за решението от 2007 г. за частично пускане на трасето доникъде. Както посочих, при вече изпълнено трасе до Дружба-2 по-смислено е удължаването му (поне) до Младост-3. А с всичките загуби, които произведе и произвежда ТМ23 за 10 години, можеха да се изплатят отчужденията, които са бариера за проекта и той наведнъж да се изпълни до МС Младост-3, а не като недоносче. Да не говорим за задълбочаващата се драма от липсата на подходящ пенделен подвижен състав.

В интерес на истината, нека все пак припомня известно смекчаващо вината обстоятелство: към 2007 г. не беше ясно, кога метрото ще мине през Дружба и аргумент може да е бил свързването на Дружба и ж.к. Цариградски с тогава действащото метро. Но и това не оправдава частичното изпълнение на проекта.

8
http://citybuild.bg/news/izbran-izpylniteliat-remonta/36579

ИЗБРАН Е ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ ЗА РЕМОНТА НА „ГРАФ ИГНАТИЕВ” В СОФИЯ

20.03.2018 / 11:28 - CityBuild.bg

Очаква се до края на годината да има готови етапи, каза днес главният архитект Здравко Здравков.

Избран е изпълнителят на ремонта на зона 2 от централна градска част на София, но решението за класиране все още не е подписано от кмета Йорданка Фандъкова или ресорния заместник-кмет Евгени Крусев. След официалното приключване на процедурата се очаква изпълнителят да бъде обявен на страницата на Столична община най-късно до края на месеца, след което предстои сключване на договор, ако няма обжалване, казаха за CityBuild.bg от общината. Офертите бяха отворени на 13 март.

Ремонтът на Зона 2 в централната част на София започва в средата на годината. Той е разделен на четири етапа и се очаква до края на 2018-а да има вече готови етапи, каза арх. Здравко Здравков за bTV. Пазарът до църквата "Св. Седмочисленици" ще бъде временен, а Книжният пазар на пл. „Славейков” ще бъде редуциран до 20 книжари, като бройката им ще се избере с тръжна процедура, припомни главният архитект.

"Граф Игнатиев” ще бъде затваряна за реновиране поетапно. Срокът, в който ще бъде изпълнен ремонтът, зависи и от метеорологичните условия заради материалите, които ще бъдат използвани, каза заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев по-миналата седмица.

"Този ремонт е най-тежкият поради факта, че там трябва да се подмени подземната инфраструктура, тоест има да се сменят водопроводи и кабели, които не са сменяни от десетилетия. Основното предизвикателство е за фирмите оператори на съответните мрежи. Те ще работят и преди нашия изпълнител, а впоследствие нашият изпълнител ще трябва да подмени релсовия път, да постави ново осветление и настилки", каза Крусев. Той обясни, че ще се работи поетапно, а първата отсечка, която ще бъде затворена, е тази между улиците "Алабин" и "Раковски", включително и площад "Славейков". След приключването на този етап вече ще се работи по следващите, които са от ул. "Раковски" до бул. "Левски" и от бул. "Левски" до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".


9
В случая не е задължително да е обособено.

Ако са имали обосновка, че трасето ще е неефективно, защо изобщо се стартира от гара Искър доникъде? Защо цели 10 години се таралянка линия на абсолютна загуба, след като тази транспортна задача можеше да отиде по далеч по-полезни трамвайни линии. Или трябва трасето да се закрие и съответно прокуратурата да провери, кой и защо е взел неефективно решение, или да се продължи към Младост.

10
а за този по Копенхаген дори имало анализ, който показвал колко икономически нецелесъобразно било неговото изграждане...
Нищо чудно с крайна спирка на МС Младост-3 да е нецелесъобразен. Друг е въпросът, ако продължава на юг към Младост-4.

11
Аз се чудя защо просто не използват временни стрелки, без да се спира движението и да правят ремонта на етапи. Наистина един подобен подход най-вероятно би удължил срока на ремонта, но пък ще бъдат намалени неудобствата, които биха се причинили при спиране на трамвая.
Ремонтът на Графа не е само подмяна на трамвайното трасе. Вероятно включва и реконструкция на подземни комуникации, промяна на местоположението на трамвайното трасе, на подложката и изолацията като цяло.
С временни стрелки е възможно да се процедира по Цар Борис III.
Разбира се, може да се направи график, при който трамвайното трасе да се изпълни максимално бързо, а настилките - по-късно.

Дали няма да се намерят някъде тестови електробусчета, които да се движат от Стадиона по Гурко-Алабин-Ботев-Солунска-Дякон Игнатий-Гурко?

12
Не знам колко бързо ще преминават товарите от Солун към Будапеща, след като най-бързият им пътнически влак прави равната като тепсия отсечка Белград-Суботица (180 км) за 4 часа. Сигурно при кайзер Франц Йозеф се е движил по-бързо.
Не че нашата алтернатива през Видин-Калафат се е скъсала от бързина.

13
По Христо Смирненски в стръмния участък е невъзможно да премине автобус заради разрешеното двустранно паркиране, което на всичкото отгоре е и зона.
Зоната е отменима, както беше по Ботев (и както трябваше да си остане).

14
Какво толкова сте се зациклили (както и миналата година) във фантастични сценарии за периферната отсечка от ремонта, където широки улици за заместващи автобуси дал Бог? Трафикът от Хладилника до Стадиона не е такъв, че да не може да се поеме от автобуси и това се случваше за няколко години напоследък. Не виждам проблеми даже автобусите да вървят по Арх.Миланов/Христо Смирненски - Итонгите имат достатъчно мощност да качат баира (ако не - О302 са винаги готови  :D).
Същественият въпрос е какво ще се прави в централната част и връзките с другите видове транспорт на МС Стадиона, МС Сердика и Попа.

15
Не вярвам в Иван Вазов някой да се ядосва, че са върнали шестицата където й е мястото. Но веднага ще се ядосат, ако не подсилят единицата, както си е редно.
Колко коли обслужваха ТМ1 и ТМ6 до 2015?

16
Да събудим темата с оглед на идващия ремонт:

Като започнат ремонтите по Графа и по Борис три, ще има предостатъчно трамваи и ватмани. И без това се очертава голяма резачка от съвсем скоро, а пробегът трябва да отиде някъде. За Графа се мислело замесваща автобусна линия по Гурко.
По Гурко в посока от стадиона до Телефонната палата няма проблеми. Алабин също изглежда безпроблемна. Но в обратна посока единствен начин за автобусите да стигнат по Гурко е по Солунска и Дякон Игнатий, което ме съмнява, че може да се случи.

17
Ако все пак го пуснат ще трябва да възкресят Т4D, иначе ще стигат ли трамваите за тм11?
Е то не трябва повече коли за шестицата от обслужващите го по маршрута до Иван Вазов. Просто няма да сложат допълнителни коли по единицата, за да се наострят жителите на Иван Вазов срещу тези на Лозенец. Ще са си на положението преди спиране на движението в тунела.

18
При всички случаи не е ефективно да върви по ръба на квартала по бул. Линкълн.

19
А94 виси в блокади между Семинарията и СУ, съответно обслужването от него не е чак толкова добро. :rolleyes: А102 също виси в блокадата от Семинарията до Хемус. :rolleyes: Определено е нужна допълнителна връзка по обособено трамвайно трасе без блокади. :rolleyes:
Той виси, но за тези, които пътуват от Хемус към центъра, е все едно. Ако всичките пристигат долу със закъснение +5 (което не е съвсем така заради развлачените разписания), на чакащите там им е все едно, дали ще се возят с 5-та или със закъснялата 4-та кола.

Категорично съм съгласен с Emperor, че закриване+обещание за откриване не е равно на замяна.

20
Баба ми, която е имала леля, живееща в района разказва за този трамвай, че са го ползвали още от края на 20-те години на миналия век. Трамваят си е бил толкова нужен тогава, колкото и сега.
Трамвайното трасе от Хемус до Спартак е от 1984. На Хемус транспортното обезпечение е повече от добро - метро и А94 (не броя А102, който не отива към центъра).

Въпросът е да не се рекламира заместващо тролейно трасе, ако не е такова - визирам рекламирания тролей 8А или 94А. Ако пуснат линия с електробуси А174:Манастирски ливади - Арсеналски - Петте - Ботев - гарата, по-може да мине за заместване на трамвая. А да се промени сегашния маршрут на ТБ8 е повече от скандално - той и само той дава връзка на Гоце Делчев, Стрелбище, Иван Вазов и даже Младост-1 с медицинския район.

Pages: [1] 2 3 ... 608