Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Metan

Pages: [1] 2 3 ... 67
1
По 150 до коя година изкараха? Имам снимка от някакъв вестник на 4385 по 150 на гарата някъде от началото или средата на 90-те.

2
Като започнат ремонтите по Графа и по Борис три, ще има предостатъчно трамваи и ватмани. И без това се очертава голяма резачка от съвсем скоро, а пробегът трябва да отиде някъде. За Графа се мислело замесваща автобусна линия по Гурко.

3
Тролейбуси / Re: Škoda 9TR
« on: 14.03.2018, 21:35:47 »
Браво, Тони. Голяма играчка е това, но методиката за датиране е много добра.

4
580 го буташе към депото.
Пробвай пак.

5
Вчера имах среща обаче, от която не стана ясно такова нещо да се готви
Пускане или спиране?

6
В момента в подлеза на НДК има две въздушни на Електротронспорта. Не можах да видя какво правят, но са на трамвайното трасе в посока към Петте кьошета.

7
Ето ги горивните норми към 2001 г.

8
На мен също отдавна ми мирише на промяна по-скоро на маршрута на тролей 8, отколкото на пускане на още една тролейбусна линия. Тогава да не ревнат още повече хора, че губят връзка с болниците и петте кьошета.
По Луи Айер наистина не могат да се разминат два автомобила, какво остава за тролей натам. Няма инфраструктура, 65 и в момента минава на магия. А и става точно това, което предполагах, че ще се случи - противопоставяне на интересите на едни хора (Лозенец) с интересите на други (Манастирски ливади).
Както каза вече и stankos, трамваят от Лозенец до Петте кьошета е 100% автономен и безалтернативен като бързина.
Доколкото гледах последно, между Хемус и Спартак трасето е в много лошо състояние (особено около търговския център асфалта е цъфнал както на България/Гешов).

пари нямат. Затова е целия цирк, защото отново се търси най-евтиното решение на Скобелев, и това решение не включва трасе да влиза в тунела.
Даже по-скоро пари има, но на някой не му се дават и се гледа как без никакви усилия и инвестиции да си решат всичките проблеми (естествено като се спре трамвайното движение ще е най-добре, няма да има проблеми). Сливането на "Паркинги и гаражи" със СКГТ беше точно уж заради това (за да има пари).

9
Автобуси / Re: Ikarus 280
« on: 12.03.2018, 19:47:50 »
Три икаруса и два чавдара на Цариградско.

10
Стара София / Re: Ретро снимки
« on: 12.03.2018, 19:43:08 »
Шкода по 2 и Икарус по 9 на Патриарха и Фритьоф Нансен.

11
Добавена е:
1. Прекрасна карта на градския транспорт на София. Според легендата линиите са актуални към 31.12.1940, но картата отразява ситуацията към първото тримесечие на 1941. Има печатна грешка с колелото на 7 в Захарна фабрика (изобразено е 1 вместо 7). В папката 1941

12
През 1989 г. Обеля се сдобива с трамвай и първите линии до там са 15 и 17.
През 1991 г. закриват 17, а 6 е удължен до Обеля.
През 1993 г. закриват маршрута на 1, а 15 става 1.
До 2003 г. 1 и 6 ходят до Обеля.
Между 2003 г. и 2009 г. до Обеля ходи само 1, 6 е съкратен до Връбница.
От 2010 г. до сега до Обеля ходи само 6.
От съществуването на Обеля като трамвайна дестинация, до там 1 е ходил между 1993 г. и 2009 г. (~17 години), а 6 от 1991 г. до 2003 г. и от 2010 г. до ден днешен (~21 години).
Това не е толкова важно и няма никакво значение какъв ще е номера, 6 така или иначе в момента ходи от Иван Вазов до Обеля. Въпросът е дали е назрял момента за промяна на маршрутите.

13
Вместо да казваш или преразказваш, опитай се да вникнеш в това, което съм написал. Не е нужно винаги да имаш завършващ коментар. Ключовото словосъчетание тук е "огромен безплатен паркинг". Другата ключова дума е от предния коментар на Благун - "паяци" (ама не онези с 8-те крака, а тези, които репатрират неправилно паркирани автомобили).

14
Някой има ли информация за съществуването на "Царска спирка" (но не тази при гарата в Казичане, ами под сегашния мост/надлез Чавдар)? Преди да построят моста, там е имало прелез и голям площат от страната на Хаджи Димитър, който до средата на 40-те носи името "Площад Царска спирка". Имало ли е някога изградена спирка там?

15

Този първия на снимката и той мисли същото.

16
Обеля - Иван Вазов е традиционен маршрут за линия 1.
Традиционен - колко да е традиционен? След като трамвайните линии започват да се изобразяват с номера, 1 има маршрут от Гарата до Попа, след това до Журналист, после до Семинарията, но другата крайна спирка винаги си е била Централна гара. Чак през 1971-2 със започването на ремонта на Гарата и предгаровия площад я махат оттам и ходи до Надлеза и до Надежда/София Север. Доста късно (след като 15 става 1) започва да ходи от Вазов до Надежда (а след това и Обеля).
6 още от самото начало на линията ходи първо до Надлеза, а след това до различни части на Надежда. През 1947 дори е първата линия по Ботев. В обратна посока дълго време е до Иван Вазов. В посока Надежда май няма момент от историята на линията, когато да не е ходила натам (почти от създаването си, трябва да проверя кога точно я пускаха, но може да има вече 100 години или почти толкова).

Ако по Струга няма ежедневно тармвайно движение ще заприлича на паркинг и при нужда ще стане трудно да се освободи. Дори тук мисля, че съм чел, че причината ТМ 1 да минава от там е само за да не се блокира от автомобили и да е винаги свободно при нужда.
При положение, че тази част от Струга граничи с огромен безплатен паркинг (старата автогара), едва ли някой би паркирал точно на трамвайните релси. 2 РПУ е на няколко метра оттам, ЦГМ също (и паяците, както каза Благун).

17
Не знам дали не е добре дискусията за трамвайното движение да се обособи в отделна тема, а тази да си остане за Скобелев, Патриарха и Витошка.

Няма никаква причина колелото на Надлез Надежда да функционира за редовна линия. Това е съоръжение, което винаги може да се използва и не е необходимо нещо да ходи до там всекидневно. Трамвай 1 в този си вид го пуснаха, за да има къде да се кландуркат останалите свободни Песи (тогава бяха все още 20 броя) и все пак нещо да ходи до Иван Вазов (преди да отклонят и 6 натам). Настоящата единицата се движи главно заради пробега (разписанието е така направено, че винаги е след или пред 7 или 6, а в повечето случаи всички са в комплект, особено събота и неделя и първият обира хората, задните са абсолютно празни). Три трамвая по Ботев (ако сложим и тройката, стават 4) си пречат много и един е излишен (Трамвай 1 в този му вид). По Струга също не виждам никакъв смисъл да се пуска нещо (различно от 1 в този му вид), защото спирката там не се ползва от никой, а едно допълнително обикаляне по Струга около Гарата не е добро решение за дълги и натоварени линии, каквито са 7 и линията от Иван Вазов/Спартак до Обеля. 3 също не е добра идея да минава на пряко оттам, защото се губи ценна връзка с Гарата (и двете спирки там се ползват).

Според мен:
Вариант 0 никой не го коментира и е ясно, че нещо трябва да се промени в сегашното положение и това не е добър вариант.

Вариант 2 с колелото при Красна поляна няма как да стане. Комбинирано съоръжение за двата типа междурелсие при настоящото колело на 22 мисля, че технически не може да се направи, няма и смисъл. То колелото на 22 там е един вид компромис докато трасето се продължи в посока Овча Купел (което не е ясно дали ще стане някога). Мястото е много конфликтно, защото се преминава през района на действащо депо (мога да изброя още поне 3 причина ако има нужда от по-обоснован отговор). Освен това няколко спирки по-нагоре при стадион Славия има изградено трамвайно колело.

Варианти 3 и 3а - няма смисъл от две нередовни трамвайни линии до Люлин. Една редовна върши чудесна работа. А и мястото между люлинския тунел и Захарна фабрика не ми се струва най-подходящото място за нова трамвайна инфраструктура (има много по-належащи места).

Варианти 1 и 4 ми допадат, може би вариант 4 е моят фаворит (до Захарна фабрика няма нужда от две нередовни линии, а от една редовна, а и тройката в този си вид ако е редовна, дава добри връзки не само от Захарна към центъра, но и от Орландовци към центъра). Обединението на 8 и 6 в една линия от Люлин до Лозенец е добра идея и ако линията е редовна, това е много добър вариант. Линията от Иван Вазов до Обеля също трябва да бъде достатъчно редовна (интервалът в извънвърхов момент не трябва да надвишава 10 минути, това важи и за линията до Люлин).

Не е нужно допълнително капиталовложение, нужно е само да се направят няколко простички неща - по Ботев в посока от Македония към Петте кьошета след Парчевич трамвайната линия трябва да се обособи, за да няма пречещи на трамваите коли. Другото нещо е отпадането на безумната заповед да минава само по 1 трамвай на цикъл на светофара на Петте кьошета, за да могат да не се натрупват трамваи там (сега това е едно от невралгичните места).

Интересно ми е кой номер трябва да има бъдещата линия от Иван Вазов към Обеля? Исторически номер 6 би бил по правилен, но така губим 1, а нямаме и 2. Тройката става най-малкия номер.

18
6 се ползва в Обеля и Надежда за довозване до различни части от кварталите (включително и до метрото). В Лозенец се използва и като основна линия до центъра (доста по-бърза и удобна от метрото).

19
между Петте Кьошета и Спартак както и между Надлез Надежда и Обеля няма пътникопоток за по-редовна линия с двойносъчленените швейцарски вагони
Тя нека е редовна, пък ти ела и виж дали няма пътникопоток. Ако човек знае, че през 5 минути има редовен и бърз транспорт около Хемус няма да виси в задръствания, да чака метро на 8-9 минути (от което в повечето случаи трябва да слезе след 1-2 спирки, за да се прекачи на другия лъч) и да се чуди как да се предвижва. Трамваи 5 и 7 са едни от най-редовните линии и винаги са пълни. Хората знаят, че могат да разчитат на тях и ги ползват. Ако не са редовни, хората ще си намерят алтернатива. 6 от Триъгълника до Обеля е достатъчно пълен и се ползва за довозващ транспорт из цяла Надежда и Обеля, а някои мазохисти даже го ползват и за основен транспорт от центъра. Има няколко човека в този форум, които могат да дадат много добра статистика на ежедневното натоварването на 6 в дадения участък (и във всеки един участък).

Плюс ОП за тролеи, тъй като наличните не стигат и за действащите линии. Обещано тролейно трасе не е равно на действащо.
Абсолютно вярно. Но тези въпроси няма кой журналист, отразяващ обективно събитието, да ги зададе на Любомир Дреков. Защото в калкулирането на разходите за ново тролейбусно трасе трябва да влезне и цената на няколко нови тролейбуса, които да се движат по него.


Pages: [1] 2 3 ... 67