Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - blagun

Pages: [1] 2 3 ... 608
1
Едва ли може да се говори за трамвайно трасе южно от Самара. Москов през Младост-4 си е абсолютен сокак и за никакви отстояния не маже да се говори даже при едноколовозно трасе.

2
На тролея ухото е някъде до северния изход на МС Балан. Възможно ли е обръщало там? :blink:
Между най-близката сграда - читалището и Малинов са 44 метра. За сравнение - ширината на сегашното обръщало на ТБ5, вкл. тротоара, е 36 метра, така че на етория има място. Но все пак тук обръщалото няма как да е класическо ухо: влиза от ул.Балан, сменя посоката на движението и излиза на Малинов, т.е. не е 100% ясно, има ли място.

3
Балан си имат връзка с Плиска, Орлов мост, с Люлин и Обеля даже. Въпросът е за връзка на вътрешността и западната периферия на Младост-2. Именно заради хората от РУМ-а усукаха А306, колкото да си умият ръцете. А дали автобус с интервал през 25 минути пътуващ до Плиска 18 минути, е по-добро от тролей през 8 минути, пътуващ до Плиска 21 минути, е доста съмнително. Даже да се абстрахираме от екологията.

4
Ул. Радко Димитриев е разширяема до габарит, в който може да поеме нормалнорелсово трамвайно трасе. Единствено заходът към Ляпчев е проблемен заради тавана и отдушниците на МС Младост-3 - евентуално с дъга през градинката пред "Тримата глупаци". Още по-лесен би бил вариант през Гараж стрийт (Жечо Гюмюшев), но и твърде периферен за жилищния район.

Колкото до БП-София: няма точка, до която да ходят всички линии - метрото, А76, 111, 314, 413, 213. Според сградата, в която ти е работата и линията която ползваш, пешеходният преход е неспасяем в повечето варианти. Единствен начин трамваят да угоди на всички работещи там, е да стига до МС Малинов, което предвид Големия Каньон и тавана на МС Младост-3 е невъзможно.

5
Не мога да вдяна, какво общо има трамвай до МС Младост-3 и евентуално с перспектива Младост-4 с тролей до МС Балан? Още повече, че в момента няма проект за навлизане на трамвая в Младост-3 и 4, а само до североизточната му периферия. Така че не може да отпадне нещо, което изобщо не е планирано. Даже обратното - в разни проекти за интегриран ГТ се заляга на няколко трасета за електротранспорт, а не едно да е за сметка на друго.
А пък по-голям тъпизъм от това, че от Младост-3 до Плиска или даже гара Подуяне е по-бързо с трамвай през гара Искър - здраве му кажи! В момента с ТМ23 и 20 от Дружба-2 до гара Подуяне е 31 минути, а точно за същото време стига А305 от кулинарен комбинат Пейфил.
Експресен автобус от младостите до Орлов мост и СУ има и той се казва Метролиния 1. Силно ме съмнява, особено между 17:30 и 18:30, че А305 от Пътеките (бл.43) ще стигне по-бързо до Плиска от А306 или ТБ5 от пазара в Младост-1. А и примера с "експресния" А304 показва, че сегашните експресни автобуси изобщо няма да са това, което бяха преди 30 години. Даже при липса на задръствания разписанията им са адски разтеглени (не че на всички линии на МГТ, вкл.метрото, не са).
Често имаме семинари в новотела и никога не е било към 17:30 да няма тотална тапа от The Mall до Винарово. Даже с кола е по-бързо да минеш през 3-те етажа на гаража на The Mall и по Ерусалим в посока Онкологията.

6
Вероятно на всички ни е направило впечатление, че тежките инциденти с трамваи в Чехия (и не само там) са доста често явление. Можем само да се радваме, че у нас се случват сравнително рядко, и обикновено няма големи поражения и последствия. Ето поредният такъв, случил се в Бърно, видеото от уличната камера е доста зрелищно. Цяло чудо е, че пътниците в баничарката са останали живи, поне непосредствено след удара...

https://brnensky.denik.cz/nehody/v-udolni-po-srazce-s-autem-vykolejila-tramvaj-ridice-vyprostovali-20180322.html?photo=1
Странно, че шофьорът на баничарката връхлетя през път с предимство с доста висока скорост и не направи опит да свие наляво. На камерата не се вижда светофар, но такъв има и шофьорът е минал на червено според материала.

7
Още ще произвеждате ли фекалии в темата или да започна дефекация на оффтопика?

8
Този маршрут на тролей, който е предложен в Младост 2 е невъзможен. Като че ли някой просто си е играл да рисува по картата. Няма как да се влезе по този начин в малките улички и да се завърти, първо че е много тясно, второ че уличките точно там нямат излаз нито на Малинов, нито на Балан.
Ясно е, че е рисунка по карта - там няма никакви улици. Но десен завой по стария Малинов, ляв по уличката между ХИТ и Принцес (с пробив между платната), ляв по новия Малинов и ляв по Балан е възможен.
Нищо по-заобиколно няма в момента от маршрута на А306 (второ място - за А314). Просто с обръщалото в кьошето на Младост-2 голяма част от микрорайона оставаше необслужена. Защо все още се таралянка, след като концесията изтече, това никой не знае. С малки промени А305 може да поеме и Младост-2.

9
При бюджет над 1млрд. лв, не мога да приема, че няма пари.

Хайде стига с тъпи популистки сравнения. Големи финансови министри се извъдихте. За баба ти 1 млрд лв може и да са много. Но за сравнение - бюджетът на Виена (с около 20% по-голяма от София) е 13.7405 млрд евро https://www.wien.gv.at/finanzen/budget/va18/pdf/36.pdf. Доста по-скромна е Прага - само със 70.3 млрд крони = 2.812 млрд евро - https://prague.tv/en/s72/Directory/c214-Business/n11721-Prague-s-2018-budget-is-conceived-as-balanced

10
Ще мине оттам, където и сега му е оставено място - през двоен светофар с локалните под Цариградско: Ето тук
Силно облекчение на светофарите ще е фактът, че от Метро надолу локалът ще стане еднопосочен, а другата посока ще е по новия пробив зад небостъргачите и аутлета. Но едно е ясно - трето ниво на трамвайното трасе няма да има.

11
Разни / Re: Недвижими имоти
« on: 22.03.2018, 09:35:55 »
второ, че тук е нормално да се местиш според работата.
То и за такива случаи е мислено - поне южно от Ниагара, на север не знам. Къщата ти е с ипотека, сменяш я с друга - било на друго място, по-малка, по-голяма, по-близо до училище - преизчислява ти се ипотечният план. Разбира се - балонът може и да се спука, както преди 10 години, но човек не може да живее извън системата като по времето на хаджи Генчо и дядо Либен.

12
Според проекта на ПУГМ участъкът 4ти км - Хладилника е заменен от тролейбус, трамвай изобщо не се предвижда да се изгражда след Хладилника, посока Г.М. Димитров. Графичната част за трамваите е долу.
Е това вече е кофти номер наистина... Аз не виждам и тролей от Симеоновско до Черни връх. Явно идеята е да се спастри някой лев от отчуждения в кв. Витоша, а пътниците - кучета ги яли. След като и трамваят по Копенхаген е замръзнал на сегашното си положение, Югоизточна София от Черни връх до Искърско шосе ще стане зона, свободна от трамваи.

13
Разни / Re: Недвижими имоти
« on: 21.03.2018, 13:56:39 »
Реално, това го знам от собственик на строителна фирма, квадратен метър с всичките му разходи, вкл. за работници, плюс 30-тина процента печалба за строителя, струва преко сили 350 евро до ключ - влизаш, набавяш уреди и мебели, и живееш.
Не съм убеден в този разчет. Съдружникът ми строи къща на Владая именно подмамен от този слоган - "Защо да давам излишни пари на строителния инвеститор?" И така и не може да я финализира от почти 10 години - разходите са ОГРОМНИ, ама наистина огромни!!! Отделно трябва да сложиш цената на парцела и ужасно тегавите административни разходи - разрешителни, включване към ток и ВиК и т.н. (казал ли ти е собственикът на строителна фирма, колко тротоар, асфалтирана и осветена улица, трафопост и т.н. е "подарил" на общината и на ЧЕЗ, за да предаде блока?). Просто България не е ориентирана към изграждане на еднофамилни жилища. Нека добавим и това, че и да го направиш, общината няма да ти докара улица и тротоар дотам (справка - Кръстова вада, Манастирски ливади, Малинова долина и т.н.).

14
Е, твоят източник е от 9 март. Оттогава са минали цели 11 дни и са премислили. След още 11 дни ще напишат, че ремонтът започва догодина (коя ли вече догодина?)  :devil:

15
Аз пак не мога да разбера, как един тролей от Сточна гара по Цариградско-Гемето-Симеоновско ще се припокрива с трамвай Дървеница-МС Г.М. Димитров-Овча купел или Дървеница-Гемето-Симеоновско-Семинарията? Пейчев, подозирам, че ринговият трамвай ще върже необходимия брой пътници независимо от петте общи спирки с тролея по Симеоновско. За трамвай по Симеоновско в южна посока не знам някой да е говорил - това вече е невъзможно.
Борбата за трамваен южен ринг продължава, независимо че могат да направят тролеи до Студентски град или Манастирски ливади. Отказът от трамвайно трасе от Армеец до Онкологията не е болка за умиране, тъй като ТМ-трасе към учебните заведения и разрастващите се жилищни райони по Климент Охридски е по-примамливо от връзка с индустриалните зони по Искърско шосе (за тази връзка А88 е приемлив).

16
Е какво значи трасе за тролей? Няма ли да си върви по платното? Даже като сменят стълбовете, може да направят по-дълги джобове за леви завои при НСлС и Климент Охридски.
Похвално е, че в Младост-2 са драснали трасето до Малинов.

17
1. Изграждане на ново тролейбусно трасе по ул.”Бяла черква” – бул.”Фритьоф Нансен” – бул."Патриарх Евтимий"
2. Тролейбусна линия бул.”Цветан Лазаров” – ж.к. Дружба-2
3.  Тролейбусна линия по ул.”Г. М. Димитров” – бул.”Симеоновско шосе" (на мястото на трамвая по ОУП)
4.  Изграждане на ново тролейбусно трасе от бул. „Сахаров“ до ж.к. Младост II
1. Доколкото разбирам, са се отказали да го правят по Нансен-ляво по Патриарха (съответно с премахване на синята зона и двупосочност на Нансен при бившия петох*ник) и в обратната посока - през тунела по трамвайното трасе към Черни връх. По-скоро Патриарх Евтимий-наляво по Нансен-Черни връх и в обратната посока - Нансен-дясно по В.Левски, което е далеч по-неефективно и изобщо не компенсира хората около басейна Спартак за спирането на обречената шестица.
2. Става дума по Обиколна?
3. Транспортните задачи на трамвая и тролея не се припокриват: трамваят - по южния ринг, тролеят - по Симеоновско. Даже предвид неясното преминаване на ТМ трасе през Винарово колело, трамваят може да е от Дървеница по Гемето и южния ринг. Ако го направят по Кл.Охридски или Габровски до Студентски град, това ще е надгробна плоча за проекта трамвай Дианабад-Дървеница-Студентски град (както и за А280).
4. И от обръщалото на А306 накъде? Ако е само дотам, си е поредното недоносче и ще замени само затихващата А306.

18
И в какво ще се превърне трасето, ако бъде закрито. Живея на Копенхаген и помня времето, когато там пустееше.
Става дума за решението от 2007 г. за частично пускане на трасето доникъде. Както посочих, при вече изпълнено трасе до Дружба-2 по-смислено е удължаването му (поне) до Младост-3. А с всичките загуби, които произведе и произвежда ТМ23 за 10 години, можеха да се изплатят отчужденията, които са бариера за проекта и той наведнъж да се изпълни до МС Младост-3, а не като недоносче. Да не говорим за задълбочаващата се драма от липсата на подходящ пенделен подвижен състав.

В интерес на истината, нека все пак припомня известно смекчаващо вината обстоятелство: към 2007 г. не беше ясно, кога метрото ще мине през Дружба и аргумент може да е бил свързването на Дружба и ж.к. Цариградски с тогава действащото метро. Но и това не оправдава частичното изпълнение на проекта.

19
http://citybuild.bg/news/izbran-izpylniteliat-remonta/36579

ИЗБРАН Е ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ ЗА РЕМОНТА НА „ГРАФ ИГНАТИЕВ” В СОФИЯ

20.03.2018 / 11:28 - CityBuild.bg

Очаква се до края на годината да има готови етапи, каза днес главният архитект Здравко Здравков.

Избран е изпълнителят на ремонта на зона 2 от централна градска част на София, но решението за класиране все още не е подписано от кмета Йорданка Фандъкова или ресорния заместник-кмет Евгени Крусев. След официалното приключване на процедурата се очаква изпълнителят да бъде обявен на страницата на Столична община най-късно до края на месеца, след което предстои сключване на договор, ако няма обжалване, казаха за CityBuild.bg от общината. Офертите бяха отворени на 13 март.

Ремонтът на Зона 2 в централната част на София започва в средата на годината. Той е разделен на четири етапа и се очаква до края на 2018-а да има вече готови етапи, каза арх. Здравко Здравков за bTV. Пазарът до църквата "Св. Седмочисленици" ще бъде временен, а Книжният пазар на пл. „Славейков” ще бъде редуциран до 20 книжари, като бройката им ще се избере с тръжна процедура, припомни главният архитект.

"Граф Игнатиев” ще бъде затваряна за реновиране поетапно. Срокът, в който ще бъде изпълнен ремонтът, зависи и от метеорологичните условия заради материалите, които ще бъдат използвани, каза заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев по-миналата седмица.

"Този ремонт е най-тежкият поради факта, че там трябва да се подмени подземната инфраструктура, тоест има да се сменят водопроводи и кабели, които не са сменяни от десетилетия. Основното предизвикателство е за фирмите оператори на съответните мрежи. Те ще работят и преди нашия изпълнител, а впоследствие нашият изпълнител ще трябва да подмени релсовия път, да постави ново осветление и настилки", каза Крусев. Той обясни, че ще се работи поетапно, а първата отсечка, която ще бъде затворена, е тази между улиците "Алабин" и "Раковски", включително и площад "Славейков". След приключването на този етап вече ще се работи по следващите, които са от ул. "Раковски" до бул. "Левски" и от бул. "Левски" до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".


20
В случая не е задължително да е обособено.

Ако са имали обосновка, че трасето ще е неефективно, защо изобщо се стартира от гара Искър доникъде? Защо цели 10 години се таралянка линия на абсолютна загуба, след като тази транспортна задача можеше да отиде по далеч по-полезни трамвайни линии. Или трябва трасето да се закрие и съответно прокуратурата да провери, кой и защо е взел неефективно решение, или да се продължи към Младост.

Pages: [1] 2 3 ... 608