Author Topic: Парковете  (Read 6566 times)

Offline New_Passenger

  • Запален по ГТ
  • *****
  • Posts: 211
    • View Profile
Re: Парковете
« Reply #60 on: 31.01.2018, 11:52:52 »
Добри новини за най-хубавата градина на София:

Quote
Обсъждат ПУП на Борисовата, без твърд алкохол в Маймунарника

Специализираният състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията обсъжда днес проекта за ПУП на Борисовата градина. Застрояване в плана се предвижда в зоната между Розариума и "Драган Цанков". Там ще се появи музей "Зелената памет на София", в който да се настани и парковата администрация.

Според ПУП на мястото на Маймунарника остават трите дансинга, които са запазени на терена и в момента. Ще може да се изгради естрада и да се поставят преместваеми обекти по индивидуални проекти, но се забранява поставянето на каквито и да е рекламни елементи. Няма да се продава твърд алкохол, а тоалетната се възстановява с настилка към нея от естествени плочи със затревена фуга.

На цялата територия на Парк „Борисова градина" няма да има рекламни елементи, както самостоятелно, така и по сгради, съоръжения с постоянен и временен характер, предвижда още новият ПУП. 

Ще се възстанови и Горският дом - къщичката с уникалната дърворезба на майстор Рачо Ангелов. ПУП предвижда възстановяване на оригиналните елементи на автентичните им места.

Край езерото "Ариана" ще се възстанови по архивни данни прочутата бирария, в която препоръката е да се предлага основно бира. Музикалният фонтан се запазва, а през зимата цялата площ на езерото ще е пързалка за кънки. Сергиите между Ариана и Орлов мост изчезват, предвижда още планът за Борисовата.


 
Ресторантът към Националния стадион се запазва и се предвижда цялата зона между мостчето и него да се използва лятно време за открито кафене. За сенници, чадъри и тенти се използват материали в неутрални цветове - бяло, нюанси на охра, зелено.

В парка ще се доразвива системата от велотрасета. Двупосочните велоалеи са предвидени с габарит от 2.50 м, а еднопосочните - с габарит 1.50 м. Към тях се предвиждат велогардероби и велостоянки за обслужване на колоездачите.

https://offnews.bg/obshtestvo/obsazhdat-pup-na-borisovata-bez-tvard-alkohol-v-majmunarnika-673863.html