Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - ooleg

Pages: [1] 2 3 ... 113
1
На спирката при Парадайс на електронното табло пише за 98 вместо с. Железница - ЦАРЕВА МАХАЛА. Според картата това е спирка извън София, но грешка в таблото ли е или има удължен маршрут?
Едит:
Ахааа ето го отговора - само за днес е:
https://www.sofiatraffic.bg/bg/transport/routeChanges/1295

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk

2
Други градове / Re: Ямбол
« on: Today at 18:09:43 »
Така е, наистина автобусите са добри. Нископодови са, имат климатици, електронни табели, вътре има камера за видеонаблюдение и нищо, че не са чисто нови. Трябва само да бъдат добре поддържани и всичко ще е на шест.
За да е 6 трябва да не се преглъщат врели картофи и да се иска Ново, по европейски фондове, които важат и за Ямбол.

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk


3
Други градове / Re: Ямбол
« on: Today at 18:01:53 »
Не ми се занимава с навлизането в такива детайли, но ето на каква цена са купени тези автобуси - https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=266080816&category=PublicServiceVehicleBus&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&grossPrice=false&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=16500&maxFirstRegistrationDate=2010&minFirstRegistrationDate=2006&pageNumber=1&scopeId=B&transmissions=AUTOMATIC_GEAR&searchId=9055de6d-f21a-2141-ad3d-7ad67e10ad0c . И не виждам какъв ви е проблемът с автобусите, много са си хубави, връстници на софийските Конектота и Цитарота, Lion's City са си класика и са се доказали през годините. Във Велико Търново целият им автопарк е съставен от такива, че и по-стари, но хората си ги поддържат и харесват, много ви се вдигнаха критериите изведнъж. Не забравяйте, че има градове в България със сходен брой жители, които сега се возят на маршрутки и карзани. Във Варна примерно, като изключим 70-те Солариса, купени с еврофондове, всичко останало е значително по-старо от тези манове. А в София се купуват чисто нови автобуси, но китайски и турски, и то пак в недостатъчни количества, поради което разпиранията се орязват все повече и повече всяка година, да не говорим, че още има О305 и О302 в движение. Тези манове са си чудесни като за Ямбол.

Във Варна има и нови 15 нови Солариса и 30 нови тролейбуса Шкода. Общо са 70+15+30=115 нови превозни средства. В София няма турски, както има нови Шкода тролейбуси и Песа трамваи, както и нови влакове на метрото.  Не си обективен на 100%!

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk

4
Някога имахме живи роднини в Марково и като дете ходихме с баба ми там - в края на 80-те! Аналогията с витошките квартали е доста близка. За последно съм ходил близо до Марково през 99-та година август месец, когато беше слънчевото затъмнение. Карах стаж на работата на баща ми, а тя беше една фирма за ориектиране и изграждане на машини от цветни метали за хранително-вкусовата промишленост и по онова време се намираше в бивши тютюневи складове или ТКЗС на с.Марково - но в равната част. По случай затъмнението се качихме по-навътре в Родопите с едно камионче да ядем кебабчета.  :rolleyes:
Т.е. може изцяло да се замени с Бояна, Симеоново, Бистрица (дори по гледката към равнината, както и по тузарските къщи), а самите Родопи в района с Витоша. В с. Първенец имаше язовир, който може да го замени с. Панчарево.
Т.е. до тук няма нито една причина да се живее в района, ако си в София.

Димитровград е аналогичен на Асеновград. Не е толкова невзрачен, но пък му липсва каквато и да е природна красота. Всичко хубаво там е правено от хората. Иначе е земеделски край и хората си ходят на село през почивните дни. Минава Марица, която дава комари. Пазарът си съществува още от едно време, само дето вече не ходят толкова хора. Има много зеленина. Хасково е на 17 км, Стара Загора на 45, Пловдив на около 85. С влак се стига вече до Пловдив за около 45-50 мин. ако е бърз влак.
Има големи паркове от едно време, които за съжаление не са това, което е трябвало да бъдат.
Парк Пеньо Пенев - има изкуствени езера с водни линии, но са пълно с вода 7-8 само.
Парк Вапцаров - има планетариум, обсерватория и сеизмична станция на БАН, но някогашното езеро е празно от моето детство.
Марк Марица някога е имал изкуствен канал, който се е пълнил от р. Марица с изкуствен остров и е имало лодки или водни колела. Още от ученическите ми години е останало на това място само гора. Имаше и басейни - отделно детски и за големи, но и те са запустели.
Хубавото нещо е, че има някаква икономкика - Неохим - за производство на амониев нитрар, циментов завод, който има работеща една пещ (доколкото съм чувал) и другото са дребни предприятийца. Сега отвориха завод на Язаки между Хасково и Димитровград, но доколкото знам да работиш там е проява на мазохизъм.
Откъм транспортна инфраструктура е добре:
преминава АМ "Марица", има първокласен път за Стара Загора. Пресечна точка е на 4-та и 1-ва ЖП Линии .
1-ва е София-Свиленград - вече електрифицирана и позволява теоретично скорост от 160 км/4
4-та е Момчилград -Русе.

5
Ок, аз все повече се насочвам към варианта работа в чужбина и ако събера пари - покупка на жилище в някой сателитен град или село край голям град, например Асеновград, Стамболийски, Аксаково, или някое тези край Бургас.
Апропо, тук бих искал да попитам кои сателитни градове и села са за предпочитане и кои трябва да се избягват?
Ако си е Аксаково ще имаш безплатен "градски" транспорт на територията на Аксаково и летище, също и няколко големи производствени фирми, в които чак много големи заплати не се взимат. Например завод за фолио един от най-големите в Европа.
Ще имаш хубава среда според мен напомняща на с. Бистрица без да има изцяло къщи.
Ще имаш сайт на Общината, който не се зарежда от всеки доставчик.
Асеновград не е много красив град. През комунизма ,а и сега Димитровград, Казанлък и Асеновгард бяха трите най-големи неокръжни града в страната, по-големи от някои окръжни като Силистра, Разград, Търговище. Близостта им до други големи градове им е изиграла шега в признаването - Димитровград е на 17 км от Хасково, Асеновград е до Пловдив.
Близостта на Асеновград до Пампорово и Пловдив го прави приличен за живеене, но едва ли се избиват да купуват имоти в него. За последно съм минавал от там преди доста години (2004-та). Известен е със сватбените рокли.
Стамболийски ми е известен само покрай ЖП Линията.

6
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: Today at 12:29:30 »
Пълен фейк, най-малкото по броя на сийдърите и лийчърите се познава. Как пък толкова 9-ки и такава сума сийдъри никога не е имало според мен.

Но е факт, че в нормална държава нямаше как да се и замислиш дали е истина.

7
Е ти искаш да работиш в пенсионерска телевизия ли, където има само продукция на запис?
Иначе Булсатком и телевизиите и въпреки, че са в София имат Старозагорски произход, а Пайнер е с произход родния ми град. Дори шефът му по едно време беше Общински съветник от ГЕРБ в Димитровград.
Но явно има причини да си променят управлението и да дойдат в София. Например да погледнем за един оператор като Булсатком, че е важно, че целия бъгарски пиъринг е градската връзка между доставчиците на офисите им в София. Дефакто българския интернет в София не струва нищо - една оптична градска мрежа. Скъп е преноса из България и себестойността във Варна е много по-висока от тази в София. Дефакто интернета във Варна се състои от пренос до София + международен от София до Европа. А софийския се състои от градска мрежа + пренос до чужбина. Съответно цените се оеднаквяват и не го усещаш ценово, но тук в София на теория е възможен безкрайно бърз БГ пиъринг, докато в Пловдив и Варна е невъзможно поради нуждата от пренос.
В началото не е било така и първия интенрет идва във Варна най-рано през някакъв морски кабел. Но когато БТК поема нещата, заради законово гарантирания и в началото монопол си пуска нужните кабели (бяха от Дойчетелеком и Опентранзит - френския телеком) до София.

Що се отнася до телевизиите - колкото повече стават като бройка, толкова по-малко стават техническите специалисти по въпроса. Дефакто не познавам Ту-София, но в ТУ-Варна съм сигурен, че излизат сепциалисти, които не разбират от това. В Стара Загора, където мен са ме правили телевизионен техник в техникума по елетроника - тази специалност не съществува вече. Заменена е от компютърни специалности. http://pgeja-sz.com/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC/

В радиото и телевизията се отглеждаха специалисти, които разбираха от високочестотна техника и всичките огромни специфики на това. Дори 5% да са ставали за нещо - не е малко. И аз ти говоря за наблюдения през 90-те години, не по-рано!
Ей сега ако попиташ завършилите инженери, дали знаят какво е ЕДЛ (Електрически дълга линия) съм сигурен, че няма да знаят масово.
Дори си мисля,че няма да знаят какво е и Вобел генератор.

Някой ще каже, за какво му е на компютърен инженер да знае какво е ЕДЛ. Ами тактовата честота на процесорите от порядъка на 1.5ГХц до 3 ГХц. При тези честоти вътре в процесора са валидни всички тези СВЧ явления на радиотехниката. Той не може да оцени, че на практика е достигната границата от възможностите на техниката за високи честоти. Няма да знае какво е ЕДЛ, няма да знае какво прави при тези честоти паразитния капацитет и индуктивност. Няма да знае, че честотите около 10 ГХц не могат да се движат по кабели, а само по вълноводи. Поради тая причина на сателитните антени е монтиран конвертора, който приема честотата от сателита и по вълноводче веднага я намаля десетократно с цел да спадне до 3 Гхц и да може все още да измине 10-тина метра до приемника по коаксиален кабел....
Изобщо тук в България ще вземем всичко чужди лоши страни, без да въведем нито една хубава чужда.

8
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: Today at 11:23:15 »
По повод предния ми пост във ФБ някой е споделил тази картинка:

Аз не го откривам в zamunda.net, но не знам още колко замунди има. Може да не е истинско, ако на някой му се проверява....

9
Телевизиите е нормално да са в София. Тяхната основна роля е да се занимават с управляващите и с опозицията, които се намират в София. Ако бяха примерно във Варна или Пловдив - какво щяха да правят по цял ден. Във Варна щяха да киснат пред Общината и да чакат някой да благоволи да си отвори устата. През другото време щяха да снимат как върви "усвояването" на пари за инфраструктура. В Пловдив същата работа - само дето можеха да допълнят повече култура, падаща тролейбусна мрежа от стари и нови идиотии и да снимат парцелирания градски транспорт парцелиран на няколко фирми. А, да - имат и проблмен въздух там като в София!
Истината е, че и в София няма медии, нито пари в тях (с изключенията, които си споменал). Постна журналистика, която не желае да се задълбочава и да научи зрителите си на акъл.
Два примера: Нова ТВ бяха взимали преди месец интервю от колжката по въпроса за псевдоидеята на ГЕРБ да има по-високи данъци за второ и следващо жилище , освен ако не го дадеш на Общината да настани "социално слаби". Бяха учудени, че колежката не е привърженик на идеята. Каза им ,че под "социално слаби" е разбира от българите мургави. Освен това мисля, че е казала, че няма как да се плащат по-високи данъци просто ей така, защото е наказание, че имаш пари. Трябва да има нещо срещ тези данъци - например канализация, например гладък асфалт, редовен и удобен градски транспорт, училища, градини, ясли с достатъчно места и т.н.
От няколко минути интервю после висях 20 секунди - най-много.
Днес на новото кръгово пред детската градина в Драгалевци, видях да се упражняват в журналистика ТВ Европа. Играха си с една камера ала "стик за селфи" като я въртяха на една пръчка. Много хубаво кръгово, ама никой не го е искал и потрошиха пари за него, които сигурно са достатъчни за 500 метра ККМ в някоя нужна посока.
А търговския регистър за 1 седмица може да прави вече справка за актуално състояние! Няма кой да задава въпроси по въпроса!
Сисадмин можеш да станеш, ако имаш познания по мрежи, операционни системи, сървъри и малко техника. Ако са ти били интересно ще станеш лесно с четене.

10
Само да вметна, че IKAR много бърка, за jobs.bg.
Изобщо не е прав, че няма да ти видят CVто щото има 200 кандидати и ще видят 50. Това беше преди 8-10 години.
Моята сегашна работа е от джобса и предната ми също, но във Варна. Преди това не бях си намирал така работа, Или поне все се намесваше познат, на друг познат, който казал нещо си...но някаква препоръка все от някой минаваше по трасето.
Та за джобса. През 2016та по това време е имало само 10 кандидати за моята работа. За счетоводител тази година може и по-зле да беше като махнеш хората дето не са работили нищо и си търсят първа работа.
Но не питай за заплатата така! Тука ИКАР е прав! Ама няма да ти го обясня така както него, а обратно.
Като си наумих през 2016 след едно убеждаване в Линкедин от една HRка в HP, че ставам за Senior админ при тях и след като се натъкнах на тийм лид, който искаше повече да свърши работа на друга негова колежка също HR, стигнах до извода, че знанието е доста маловажно понякога, обаче моето е на добро ниво. Затова понеже много фирми и не ги знам какви са...та просто оставих да ми пускат CVто вкъщи, щото нямам време да се ровя.
И един следобед август ми звъни телефона и виждам непознат номер. Вдигам и чувам глас, който ми се представя. И аз се представих. Слава-богу фирмата ми беше позната. След 2 минути разговор ме попитаха колко заплатата ще искам.
Какво да кажа?! Аз живея във Варна,  не знам много за София. Аз бих проучвал 1 ден преди да реша, че ще кажа нещо смислено. От заплатата в HP извадих малко и казах едно число изсмукано от пръстите. Оказа се, че е реалистично и се стигна до други интервюта.
Обаче погледни как въпроса за заплатата по телефона от непознат човек може да шашне дори работника. Представи си пък стиснат работодател как би реагирал.
Причината да имаш проблеми в момента е лятото! София спи в момента!

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk


11
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: Yesterday at 18:42:21 »
Поредния български абсурд - от 6 дни търговския регистър не работи! Не могат да се правят справки за състоянието на фирми, собственик, съдружници и т.н. Не могат да се правят промени. Същото се отнася и за организации с нестопанска цел.
Говори се, че проблемът бил технически с хард дисковете на Raid масива, други като frognews.bg имат информация, че са откраднати.
За мен едно е сигурно - работи на Windows 2003 и IIS6, които по спомен са спрени от поддържа на Майкрософт от 2013 година.
https://toolbar.netcraft.com/site_report?url=www.brra.bg
Как ви се струва това?

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk

12
Утре да снимате новата ККМ в експлоатация!

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk


13
) Че във Варна или Димитровград ако не си натиснал стоп-бутона на такава слаба спирка ще ти спрат ли?

В Димитровград не съм ползвал градски транспорт сигурно от 90та година. Само до Хасково и обратно.
Във Варна спирките по желание се казват "Спирка по желание". Там ако я пропуснат редовната спирка, спират след нея, ако опира до 10тина метра отклонение. Освен това там са много начесчесто както са например по ГМ Димитров в участъка от СШ до едноименната метростанция, а и не се прави връзка като цяло от една линия на друга понеже рядко има смисъл, а и излиза скъпо поради кондукторите, които късат билет от 1 лв. и космическата цена на картите.
По 67 и 98 спират винаги дори често в пущинака между Симеоново и Бистрица, когато няма никой.


Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk

14
А какво мислиш за родените през 70-те? Карай направо - не е нужно да си дипломатичен.

Изпратено от моят Moto C с помощта на Tapatalk


15
Няма право да спира извън спирка, а няма желание на спирка.  Можеше да понамали за да схване, че го карам да спре преди да е минал 10 метра от спирката. В края на краищата от ИЕЦ до тролея в Дружба става повечко от километър за да го броиш за връзка между двете.

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk


16
Автобус 1-ца. Спирка "К-с Цариградски" 2643. Автобусът е този в атачмънта. Курсът по обяд в събота. Искахме да ходим до Джъмби в Дружба. Малко преди спирката дото завиваше се изправих. Жената и дето не станаха докато е в движение. Сигурно щото застанах в страни от вратата онзи си е помислил, че се приготвям за ИЕЦ. Като видях, че не намали на спирката натиснах бутона стоп, както и един пътник натисна другия. После му извиках да спре по-леко и се направи, че не чува. После жената силно му извика като видя, че подмина спирката с газ и той не спря и след нея. Обадих се на ЦГМ още като слязах на ИЕЦ.
После хванахме такси от ИЕЦ до Джъмбо, което с разходката да обърне при Ситиклиник излезе 6 лв.

Лирнично отклонение:
Винаги съм твърдял, че туземното население в Кокаляне, Панчарево и Горубляне е много смотано. В тая ситуация докато един пътник натисна бутона СТОП един по-възрастен селски шоп ми обясняваше, че не бил спрял щото съм станал от седалката много късно и съм седял отстрани до вратата и не бил разбрал шофьора, че искам да слизам.
Явно според шопския интелект от бившите села край София трябва и някакви ритуали да се изпълняват за да слезюеш на спирка. Може би е добре някакъв танц да се изтанцува, за да е недвусмислено какво искаш да правиш. И явно е все тая 1 или 2-3 ма са целаещите да слизат и дали единия не е дете. Можеше да спре в локалното на Цариградско за да си поправи грешката, а той на пук натиснаю газта да се отдалечи максимално.
Днес една друга леличка от по-нормалния местен вид, но някъде от Бистрица или Железница в 98 по сменения маршрут цвъкаше бисери, които не отиват на местен човек.
Пурви бисер: пита един дядо който си говореше с нея как ще хване 111 до Икеа, като минава 98 през Симеоновско шосе. Много странно за нея околовръстното какво ли представлява.
Вори бисер: Вече Симоеново наистина било станало квартал на София, а не село щото само къщи имело и не се виждала никаква природа. Много ми е интересно гората при езерата някакъв стадион ли е?
Трети бисер: Аз от 10-тина години не съм минавала през Симеоновско шосе и не съм го виждала как се е застроило. То бива бива пътуване с 98, ама чак 10-тина години да не си минавала през СШ ми се вижда доста прекалено, за някой който има спомени от това какви ниви било там.

17
Какъв е шансът като се оплачеш на телефона на ЦГМ от шофьор, който не спира на спирка да последва някакво наказание за него? Щото толкова нагло се направи на важен, че сигурно се чувства безнаказан.

18
Разкажи повече за заплатите и за работата в града. Другите неща са или ясни още от учебниците по история (например за архитектурата, за известните личности) или са близки до ума от пбюа култура - като по-ниската раждаемост и оттам повече места за ясни и детски градини.
Аз сепциално нищо не знам за заплатите в града.

19
Вярвам го! Биха наложи стандарти, само ако някой нормален клиент го поиска, а след това веднъж разработено за някой, евентуално биха го ползвали и за други. И все пак шансът да реже железа е по-голям от това да е безопасно!

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk


20
Става въпрос за 600 до 1000v прав ток.Дом ел уреди работят с променлив ток, както и промишлени машини.
Я се замисли за предавателят на ДВ и СВ във Вакарел. Трябва да е измряло всичко живо. Едно излъчване на тоя обхват е стотици киловати.
Проблемът е в стресът на улицата и навярно смените.
Токът се мери в ампери. Напрежението се мери във волтове. Напрежението е силата, която предизвика тока. Той е количеството токоносители (за метал електрони), които се движат под въздействие на напрежение.
Постоянния ток създава постоянно магнитно поле, което е аналогично на постоянен магнит. Това е най-безопасното поле. По-опасни са променливите и високочестотни - например микровълнови излъчвания в сантиметровия обхват като радариИзпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk

Pages: [1] 2 3 ... 113