Има ли някой представа колко е средният разход на гориво (литри, куб. м за метан) на километър разделен по модели автобуси или средностатистическия разход в лева на километър за различните модели? Има ли от къде да се набави тази информация. Преди всичко ще е интересно сравнението между грохналите 30 годишни машини и нововнесените турски боклуци.
Иво пак успя да ме изуми с твърдението, че двигателите с турбокомпресор харчат повече от атмосферните дизели, то и двигател 150 к.с. би трябвало да харчи доста по-малко от друг с 300 к.с.

Както и да е - ако питаш за заводски характеристики, то аз имам впечатление, че повечето производители избягват да конкретизират специално за градски автобуси, тъй като има много обстоятелства оказващи влияние. Все пак @Metan беше така любезен в края на Септември миналата година да сподели с нас файлове с технически характеристики на няколко модела автобуси (предимно сглобявани в Турция), които можеш да откриеш в съответните теми за конкретните модели. Разрових се малко и попаднах на това -
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=885.msg248975#msg248975 От тези файлове според мен излиза, че MB Conecto LF има разход от 35/100 а MB Conecto LFG 46/100. Пак казвам, това вероятно е условен разход, а още по-вероятно максимален (защото съм срещал такова понятие за тежкотоварни машини), като се указва с цел, да е ясно, че над този разход машината има технически проблем или се експлоатира в неподходящи условия - един вид контролен разход.
Ако питаш за нормите по гаражите, тогава трябва да се обърнеш към някои от колегите, които работят като такива или имат редовни контакти с автобусни шофьори - @ялта, @emo, @snaipera и т.н.