Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - Bus_lover

Pages: [1]
1
Бургас / Solaris Urbino 18
« on: 19.02.2013, 22:38:50 »
Тук да се коментират само Solaris Urbino 18

2
Забавно / Любопитни факти
« on: 25.08.2007, 23:21:56 »
Тук предлагам да постваме любопитни факти, статистики и т.н., свързани с транспорта и не само.
Да дам начален тласък на темата:
1. Освен полският производител на автобуси и тролейбуси "Соларис", това име използват също и български производител на колбаси и месни изделия и българска прог-метъл група.
2. Може би една от причините заводът за тролейбуси в Енгелс да се прекръсти от "Завод имени Урицкого" на "Троллейбусный завод" е, че Мойсей Урицкий, на когото е бил кръстен той, е бил болшевик, живял през втората половина на ХVІІІ и първата на ХІХ век. Сега, когато Русия е вече демократична държава, е комерсиално самоубийство заводът да се казва така.
3. Най-смъртоносното животно в света е комарът, а след него в Африка е... хипопотамът. Не си правете илюзии - това че е едър, не означава, че е хрисим и че няма да ви скърши на две, ако навлезете в територията му. Но от друга страна друг основен производител на човешки трупове там - нилският крокодил - обикновено не оставя много следи, след като убие, защото той все пак е хищник, а не тревопасно, защитаващо територията си. Това прави статистиката леко недостоверна.
4. Рекордът за най-много хора, припяващи едновременно и на едно и също място една и съща песен, е песента победител в ланшната "Евровизия" - "Hard rock hallelujah" на финландската банда Лорди. Паметното събитие се състояло миналата година на площад в Хелзинки, където групата изпълнила песента пред 80-хилядна екзалтирана тълпа. И после рокът бил мъртъв...    

3
Разни / Камиони
« on: 14.07.2007, 13:07:19 »
Някой може ли да разкаже нещо повече за тях? В живота си мисля, че съм виждал само един такъв. Всеки път, когато излизах от детската си градина (ех, сякаш беше вчера!   ), виждах наблизо един лилав камион Преслав, чиято кабина ми напомняше много на старите автобусчета АВИА-Чавдар. Трябва скоро да го потърся дали все още е там или са го дали за вторични суровини. Та, мисълта ми е: колко бройки горе-долу от тях са произведени и дали заводът "Чавдар" не е замесен в това.

4
Транспортът по света / Констал
« on: 29.06.2007, 11:29:57 »
По цял ден вися из полския сайт и ми прави впечатление, че най-често срещаната марка трамваи в Полша е Констал. По принцип не съм голям любител на трамваите, но успя да ме жегне и ми стана любопитно. Забелязвам, че не са обновявали дизайна вече 30 години, освен предницата и вратите. Някой може ли да разкаже нещо повечко за тях?

5
Ако някой все още не е разбрал от новия ми подпис, моето отношение към тях е негативно. Визирам най вече ЗиУтата. Не мога да разбера как такива неща още могат да бъдат в движение в една европейска страна? По цял свят тролейбусите се котират повече от автобусите, защото не само са по-екологични, но и по-мощни, тихи и комфортни. За последните две няма място очевидно в творенията на Завод имени Урицкого. Чуват се от сто метра, вътре е пълна кочина, а подът е толкова висок, че да си разпориш анцунга, докато се качиш, освен това возилото е добър тренажор по еквилибристика. Самият факт не е толкова трагичен, колкото това, че те са навсякъде!! В България всеки град, където вървят тролейбуси, освен Варна и Сливен е бил заразен с тези изумителни съветски машини, но, което е по-фрапиращо, никой нищо не прави, за да се отърве от тях, освен София (за което съответно респект). В цяла България тролейбусният транспорт е толкова пренебрегван от транспортни компании и общини, че никой не купува западни и въобще по-добри тролеи. Купуват се какви ли не автобуси, даже в Пловдив с Цитаро се сдобиха, но никой не си мръдва пръста за тролеите. В Пазарджик (мисля, че това беше градът) хубаво решиха да си купят нови, но... пак руски. Съмнявам се, че до година-две, максимум 3 няма и те да са в същото състояние, в каквото и предшествениците им. Но тези противни руски изчадия на автомобилостроенето намират ниша дори в столици като Будапеща, които са далеч по-развити от нас. Е, това е от мен. Единствените руски тролеи, които на мен ми се нравят са МаЗовете с дизайн на Неоплан, но кой ги знае и те какви са - докато не се повозя, няма как да знам.

6
Представяне / Никове
« on: 02.06.2007, 21:31:43 »
На някого от вас не му ли е минавало през ума какво означават никовете на някои други участници? Или защо са ги избрали? Има някои от нас, които имат странни никове (няма да казвам кои), а има и такива, които участват с истинските си имена.
Та, предлагам тук да обясняваме какво се крие зад никът на всеки от нас и защо си го е избрал.
Аз например си избрах ника, просто защото нищо друго не ми идваше наум, когато мислех как да се пиша. Иначе съм човек с въображение - честно! Признавам, че е тъп и малоумен, но не мога да се пререгистрирам. После обаче, когато се позамислих, открих хитринка в него. Нали знаете "бой лавърите"? Това беше някаква организация от педофили май че, та никът ми донякъде звучи като заигравка с тази организация, само че аз не съм педофил, а бусофил. Обожавам автобусите и това си е!   Възприемам возенето в някой автобус като интимна среща (но правенето на секс с автобус е обвързано с шофирането му) - когато ти се качиш в автобуса, все едно някое много готино момиче те е допуснало близо до себе си и обкръжението си. Е, добре де, малко попрекалих, но... Както и да е  

7
За хора с прекалено високо самочувствие
(което трябва да бъде смачкано)

За направата на полето върху което Вие ще нанесете долуспоменатите думи са ви нужни молив (химикалка), линийка, милиметрова хартия, обикновена хартия, транспортир, калкулатор, астрономична карта, логаритмични таблици, няколко топлийки, много знания и търпение, кашон с цигари (ако не пушите - фъстъци или нещо друго с което да си успокоявате нервите), носна кърпичка и телескоп.

Първо изрежете от милиметровата хартия парче с дължина 46 см. и ширина - 68см. Удебелете с молив(химикалка) линиите на сантиметрите, които ще бъдат вашите полета. Запалете си цигара (или съответно-похапнете си фъстъци). С помощта на телескопа открийте най-ярката звезда отстояща в ляво на Меркурий. (Ако случайно сте в западната хемисфера - прехвърлете се в източната, тъй като вашите координати няма да бъдат верни). На отделен лист хартия маркирайте като точка тази звеза. Намерете третата звезда в ляво от Луната. Нанесете я на хартията като друга точка. Прекарайте права между двете звезди, като внимавате да не я изкривите (за целта използувайте линийка). От астрономичния календар вземете данните за звездите, които се намират между тях и ги нанесете на правата, като предварително изчислите с калкулатора тяхното местонахождение , като разстоянието между тях да бъде в мащаб, кратен на сантиметри (закръгляйте до третия знак след десетичната точка). Запалете цигара (или си похапнете фъстъци).

Разстоянията между звездите ( в съответния мащаб ще Ви ориентират къде да поставите на предварително подготвената милиметрова хартия полетата, разделящи думите в кръстословицата една от друга . Попълнете тези квадратчета с черно.

За да намерите къде да нанесете цифрите индикиращи началото на думите , които би трябвало да нанесете в кръстословицата Вие трябва да нанесете отношението между масата на всяка звезда спрямо нейния диаметър, закръглена до най-близкото цяло число.

В първото квадратче на вече готовата кръстословица нанесете числото едно. Пребройте от него толкова квадратчета , колкото сочи първото отношение и нанесете числото две. Продължавайте докато намерите всички останали или докато Ви писне. Когато сте готови или Ви свършат цигарите (фъстъците) започнете с решаването. Приятни минути!

ВОДОРАВНО

1. Названието на четвъртия гръден прешлен на динозавъра Тиринозариус Рекс.(археолог.)

2. Обръщението “ Мама ти,стара” на древноарменски .(шег.)

3. Напитка приготвяна от тигрови нокти, влакна от гърбица на камила, корени от хрян и слюнка (използувана за лекуване на хемороиди в начална фаза при някои берберски племена).

4. Бащиното име на известен сенегалски бактериологист.

5. Шумерски бог на финансовите катастрофи и обществените бани.

6. Не особено известен наш биатлонист от близкото минало, починал трагично при задавяне с кокоша кост на сватбата на братовчед си.

7. Финикийското название на гъбички на краката.(финик.)

8. Известен казахстански звероукротител, гостувал у нас с московски цирк през 1966 г.

9. Звездата отстояща на 432 541 светлинни години от лявата пета на “Малката мечка”

10. Известна пакистанска фирма за производство на лопатки за въглища,доминираща на средно- азиатския пазар в края на 19 век.

11. Ритуален танц от горното поречие на река Нигер, изпълняван от местните шамани при лечение на абсцес на горен молар.

12. Другото название на Hypnum Felicium. (бот.)

13. Малък паразит от семейството на бълхите, изчезнал преди около 154 459 години.

14. Названието под което плоските клещи са известни в някои планински райони на Перу.(арх.)

15. Известен наш статист участвувал при заснемането на около дузина телевизионни филми през 60те години.(включително и ролята на човек слизащ от файтон на гара в трети епизод от “ На всеки километър”).

16. Улица в град Брамптън, Онтарио,Канада( пресечка на Терез Роуд).

17. Известен читалищен деец от град Пирдоп.

18. Американска пудра за перуки , произвеждана с голям успех по време на депресията .

19. Съкратеното название на албански институт, известен с провеждането на експерименти с медузи.(предимно неуспешни)

20. Името на втория съпруг на племенницата на индианския вожд Татанка-Йотанка.

21. Герой от оперетата “Инокентий и Агафия” на диригента на военния духов оркестър от град Казан - Панкретий Самуилович Голдман(1827-1903).

22. Обичаен възглас при уриниране на страдащи от гонорея(трипер).

23. Малка шапка с шарено дъно (обикновено с перо на върха), носена от младите троли в сканди- навската митология.

24. Известен исландски преводач, превел от бенгалски на исландски поемата “Рамаяна”.

25. Чешки фармацевт, открил спрей за неутрализиране на сърбежа причиняван от тясно бельо.

26. Названието на ляв приток на река Лофа, в северна Нигерия.(написано отзад - напред).

27. Млад таджикски художник успешно участвувал на бианалето на младата съветска живопис в Москва през 1984 година.

28. Първият тракторист на Горна Волта.

29. Виден солист от Стокхолмския балет, известен с прочуственната си интерпретация на ролята на Санчо Панса в балета “Дон Кихот” и увлечението си по млади тайландски юноши.

30. Свиневъд-орденоносец през 1971 година , член на ТКЗС във Врачански окръг.

31. Инициалите на организацията на колекционерите на бирени капачки в Европа.

32. Вид гъста новозеландска туршия с много карфиол и бамя.

33. Марка за измерване вискозитета на течности в древна Ливия.

34. Бивш старшина от 4то Районно управление на МВР в София , известен сред колегите си като “Махмурлука”.

35. Второстепенен герой от роман на Флобер.

36. Виден прогонвач на вещици от Севилия, наричан” Фризьора” от Саванарола.

37. Брат - близнак на известното куче - космонавт Стрелка.

38. Буква от азбуката.

39. Името на хазайката на Барух Спиноза.

40. Италиански композитор от 17 век,майстор на кратки мадригали и спагети по наполетански.



ОТВЕСНО

1.Изобретателят на нокторезачката.

2.Родното село на физиотерапевта Кирил Арнаудов Велев.

3.Музикален инструмент,използуван също и като казан за готвене от някои пигмейски племена.

7.Неправилен персийски глагол.(трето лице ,ед.ч.)

11.Популярна марка ножове за белене на картофи в Парагвай.

14.Гара в Никарагуа,близо до която през 1942 година дерайлира товарен влак с банани.

16.Предреволюционното име на фабрика за цимент в град Пенза, Русия, която при национализирането бе преименувана в “ФЗЦГПОрДТМ” (изгоряла при големия пожар през 1954).

20.Древноиндийска игра,която някои смятат , като прародител на “Не се сърди, човече”.

22.Дребен производител на гроздова ракия от русенския край.

25.Настоящият помощник на кмета в град Оруро, Боливия. (ако не се е пенсионирал вече)

29.Британски майор, присъствувал при подписването на Нанкинския договор между Велика Британия и Китай след приключването на прословутата Опиумна война(1839-42).

32.Известен крадец от Неврокопско в годините преди 9ти, успял след идването на власт на комунистите да се сдобие с титла “ Активен борец срещу фашизма и капитализма”.

33.Популярен румънски шахматист , гостувал на шахматен турнир у нас през 1975 година в Банкя.

35.Една от тайните съставки на освежителната напитка “Кока-кола”.

36.Виетнамски ботаник починал наскоро от рак на простата жлеза.

38.Прякор на барабаниста на групата “От кол и въже”, репетираща в читалище “Петър Берон” в периода между 1969-1972 година.


          Специално получих разрешение да публикувам това от Репчо. Напоследък все повече пействам подобни текстчета, но това наистина си го бива - когато го открих, съвсем сериозно, ревах от смях.

8
Колко теми за какви ли не градчета се изпосъздадоха, а да забравим един от най-красивите градове в България - Велико Търново! Този път аз самият мога да изказвам впечатления, защото съм ходил там и то 2 пъти. Е, не съм се возил, но... Бяхме със семейството ми в Стария град и каквото е минавало оттам, това съм видял. А и при толкова красива гледка, сърце не ти дава да гледаш автобуси. Впечатление ми направи, че не видях нито един Чавдар или Икарус, за което бравос    Имат Ивеко, Сетри, а мисля, че също и МАНове и Мерцедеси, а може и Неоплани. Всичко беше соло. А тролеите, за които мисля, че всички знаем, че са ЗиУ-9 (от тях не можеш избяга) са толкова на рядко, че не видях нито един (само мернах за кратко един) - знам от разни сайтове какви са им тролеите. И въобще там ГТ е сравнително нарядко изглежда. Пътят пък е само баир-нанадолнище-баир-нанадолнище-баир-нанадолнище. При толкова баири не е чудно защо нямат Чавдари и Икаруси. Освен това, Велико Търново е първият град, в който през живота си видях светофари с таймер. Сега вече и в Бургас имаме 2 такива, но един от тях не работи вече поне 2 месеца - само жълто мига.

9
Забавно / Long live USA!
« on: 21.05.2007, 18:56:34 »
Long live USA
-----

3 април 2005 година
Казвам се Майкъл Даун. Аз живея в САЩ. Това е страната, около която се въртят земята и слънцето. Наскоро даже написах реферат на тази тема, и учителят ми писа шестица.
Днес станах рано. Сутринта първо се претеглих. Ура! Отслабнал съм с още 200 грама. И сега съм само 145 кг. А само преди месец бях 146. Но татко каза, че
ако не отслабна, момичетата няма да искат да се срещат с мен. Аз всъщност предпочитам момчетата - да се срещаш с момичета е толкова старомодно.

След това закусих. Закуската ми беше диетична - овесени ядки с обезмаслено
мляко и две препечени филийки с конфитюр. Завърших с лек десерт от 4 двойни хамбургера.
На закуска беше весело. С баща ми се съревновавахме кой ще пръдне по-силно. Аз победих. Сега дъртия ми дължи 5 кинта. Ако не ми ги даде до довечера - ще го осъдя.
Училището ми е много далеч от къщи - на цели 500 метра. Добре, че имам кола. Затова успях да стигна само за час, задръстването беше за кратко. Уроците
бяха скучни. Например, по история учителят разправяше някакви глупости, че Америка я бил открил някой си Колумб. Как въобще такива ги взимат за учители!? Нали елементарната логика говори, че Америка сме я открили ние, американците. Затова и се нарича Америка.

По интересно беше по география. Колко много интересни неща стават по света!
Например, учителат разказа, че има такава страна Африка. В столицата и - Египет - има триъгълни небостъргачи, в коитоживеят зли руски мумии. И защо
тези руснаци никъде не ни оставят на мира..
Вечерта бях на купон в Лесли. Събрахме се към 40 човека. Приятелят ми Джим сви от баща си 2 бутилки бира. Всички така се изпонапихме, че оповръщахме
басейна.

7 април.
Днес е почивен ден. Искаше ми се да поспя повече, но баща ми ме накара да играем бейзбол на поляната пред къщи. Отначало беше скучно, но после влязох в ритъм. Толкова е увлекателно - три часа поред да си подхвърляте топка от
разстояние 3 метра. Забележителен спорт и много интелектуален.
След обяд баща ми ме накара да гледаме по телевизията обръщението на президента Буш. Изкарахме страхотно: ядохме пуканки и слушахме президента.
Той говори за това, колко е важно за Америка да бомбардира всички, защото иначе всички тези примитивни народи не разбират какво щастие им носи нашата страна. Никога не съм можел да разбера, защо тези глупаци се възмущават,
когато ги бомбардираме. Нали без това те никога няма да научат вкуса на кока-колата и хамбургера, а, значи, няма да построят демокрацията. Боже, пази Америка - страната, готова да ощастливи всеки. А ако някой не иска да бъде
щастлив - ние винаги можем да го накараме.
След обръщението на Буш ние цялото семейство дълго пяхме американския химн и плакахме от осъзнаването на своето величие и от разбирането на божествената
мисия, дадена ни от Господ.
На вечеря с баща ми пак правихме състезание за най-шумна пръдня. Победи кучето. Беше толкова силно, че уплашените съседи с викове «Руснаците идват» се скриха в мазето. Уговаряхме ги да излязат чак до тъмно. Добре че накрая се
сетих да им кажа, че утре в най-близкия супермаркет има разпродажба и ще могат да си купят електрически пъпочистачки с 10 процента по-евтино от обичайното. Веднага изскочиха...

Край, аз реших - обезателно ще стана географ. Искам също като тях да изучавам тази прекрасна наука - геометрията. Днес учителят ни проведе забележително занятие. Разказа ни за далечната страна, наречена Русия. Аз и по-рано много
знаех за тази дива държава. Например, на всички е добре известно, че руснаците - те са кръстоска на мечка с човек, хранят се със спирт и брезови клонки, живеят в тайгата в дълбоки дупки, а по празниците запалват Кремъл и
танцуват казачок около него. След разказа на учителя аз знам за Русия сигурно повече отколкото нейните жители. Например, в тази страна има американски резерви от нефт и газ. Когато
ни дотрябват, ще отидем да си ги вземем. Освен това в Русия има местонахождения на червен и черен хайвер, а също залежи на водка и пелмени. Руснаците
варварски хабят тези богатства: изяждат ги и ги изпиват, за сметка на бъдещите поколения американци. Истинска империя на злото!

След училище отидох при психоаналитика си. Посещавам го два пъти седмично. Той ми дава съвети и ме учи как да живея. Днес ме научи да пускам водата в тоалетната. А аз винаги съм се чудил защо така ни вони в тоалетната. Трябва
да разкажа на нашите - колко ще се изненадат, като научат...
Вечерта играх на тетрис. Убийствен екшън. Обаче на трето ниво ми разказаха играта... След това се порових из порносайтовете www. pentagon.com и www.
whitehouse.org. Стана ми направо като за световно. Удовлетворен от изминалия ден и от дясната си ръка, легнах да спя ...

24 април.
Днес по математиха се учихме да броим до десет. Много е трудно. Сега разбирам, защо учим това чак в горните класове. Успях да стигна до седем. Учителят ме похвали. Аз него също.
След това имахме физическо. Докато приятелите ми шпионираха момичетата под душовете, аз шпионирах учителя по физическо. Така се увлякох, че не съм забелязал как всички са се измили и са започнали да шпионират мен.
Голямото междучасие Боб домъкна пистолета на баща си и почна да стреля по момичетата. Голям купон беше. Момичетата пищяха и се опитваха да избягат, но Боб ги настигаше и ги довършваше с контролен изстрел в главата. После дойде
полиция и незнайно защо прибраха Боб. А той само се забавляваше. Нас веднага ни пуснаха в къщи.

8 май.
Днес имахме необичаен урок по история. Учителят ни разказа как точно преди 28 години американските войски са превзели Берлин и са победили Германия. Оказва се, че през 1958-ма кървавият диктатор Садам Хюсеин, който тогава управлявал
Германия, нападнал Лондон и бомбардирал столицата му Варшава. Немците на танкове и велосипеди превзели Париж, Брюксел, Киев и Биробиджан. След окупирането на Биробиджан Съединените Щати изгубили търпение, и те се
включили във войната. Отначало бомбардирали немците в Афганистан, след това в Сирия, и след това в Дисниленд. Немците започнали да отстъпват. След това американските войски обкръжили Германия и с точкови удари разрушили целия
Берлин, развявайки звездно-раираното знаме над Айфеловата кула. Саддам Хюсеин го заловили в едно берлинско предградие, където се криел в мазето на един супермаркет. Кървавият диктатор бил осъден и и изпратен на каторга на остров
Света Елена. А всички народи по света в общ порив аплодирали храбрите войници на САЩ и ги засипвали с цветя, плодове и зеленчуци. Така завършила втората световна война, след която на всички кървави диктатори им станало ясно: от
демокрацията още никой не е избягал жив...

11 май.
Днес след училище ни водиха на картинна галерия. Намерили с какво да ме впечатляват: мацаници някакви, голи жени. Аз в интернет и по-готини съм виждал. Джим залепи дъвка на някаква картина на стената, а Лесли успя да отчупи пръст на едната скулптура.
Когато автобусът ни вече тръгваше, в галерията започна паника. Някаква стара баба тичаше и крещеше: "Тя струва милион и половина долара!" Ние с Джим и
Лесли си намигнахме, това е нашият принос в световната култура. Постъпихме като истински американци.
Вечерта с баща ми ходихме на хокей. Тъкмо започна първото полувреме и една шайба ме нацели право в десятката. Свестих се в болницата. Докторите учудено
клатиха глави: даже и сътресение на мозъка нямах!


Обожавам такива истории - хем са смешни, хем от друга страна те карат да се позамислиш.

Специални благодарности на : vicove.com (там го намерих това нещо)

P.S. Някъде съм заменил удивителните с точки, защото съм използвал "повече иконки, отколкото този форум позволява"      Съжалявам - надявам се не се забелязва.

10
Други градове / Сливен
« on: 18.05.2007, 13:17:37 »
Още един не особено голям град. За там знам, че имат тролеи Шкода 14Тр. Лично бях ходил в Сливен на екскурзия, когато завършвах детската градина и ми направиха те впечатление. Оттогава насам на живо никога не съм виждал такива тролеи. Движеха се доста регулярно.

11
Други градове / Габрово
« on: 18.05.2007, 13:15:18 »
Както сме го подпукали с темите за градския транспорт на забравените от Бога градове, какво ще кажете за Габрово? Какво друго има там, освен ЗиУта?  

12
Архивирани теми / Кеч
« on: 03.05.2007, 20:29:14 »
Ами, имаме вече тема за футбол, защо да няма и за кеч?    Тук да обсъждаме събитията, които се случват, любими и нелюбими кечисти и т.н.

13
Не вярвам много от нас да намерят някаква информация, но все пак не ви ли е любопитно на какви бараки се лангъркат из Азия, Африка и Южна Америка?

14
Идеи / За брак?
« on: 11.04.2007, 11:06:55 »
Сигурен съм, че много хора искат да се бракуват по-старите автобуси като Икарусите и Юлиезите, но да се замислим!    Спомнете си, че преди да ни ги дадат на нас, повечето автобуси също са били тътрузени нейде из цивилизованите страни и когато са били овехтели, са решили вместо да ги направят на тигани, да ги дадат на някоя по-бедна страна, като нас, която има нужда от тях. Хрумна ми гениалната идея защо и ние да не направим така. Знаете ли например в Третия свят (Камбоджа и Конго например) как биха им се зарадвали на нашите Икаруси и стари Мерджани! Надявам се всички си спомняте онази снимка от Куба с наклонения прогнил Икарус без мигачите - ето на, кубинците му се кефят. Кажете своето мнение по моята идея!  

Pages: [1]