Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - bdz43r

Pages: [1] 2 3 ... 254
1
Разни / Re: Aвтомобили
« on: Today at 00:31:18 »
И едновремешните шофьори са кой колкото си може. Голяма работа, че е ходил на полигон, като в движението се шашва и не знае накъде да тръгне.

Съседката отсреща има книжка от 50 години, ползва я ежедневно и 10 минути паркира на място за камион.

Само можем да предполагаме и колко от тогавашните курсисти са минавали по другия начин, без дори да видят инструктора, което е било многократно по-лесно и непроследимо, отколкото сега.

2
Проблемът със стрелката е, че когато влезе в употреба, влакът към Мездра ще трябва да спре преди нея и няма да се събира на перона. Че пътниците ще псуват машиниста къде е спрял е друг въпрос, но по-важното е, че някой ще се пребие, скачайки в камъните. Летният нощен влак пък, като стане 12-13 и повече вагони, не само няма да се събере на перона, ами половината ще е в кривата и няма да се вижда в тъмното. Там някой слизащ може и да се окаже под влака и никой няма да го види. Отделно, заради тази стрелка и перонът е много по-къс и не всички влакове ще се събират, дори локомотивът да подминава края на перона.

Целта на тази стрелка е влак от 3-ти коловоз да може да замине към Бов по път 1, което до сега не беше възможно. Имаше обаче редица по-добри варианти за постигането ѝ. Стрелки в кривата е твърде сложно начинание за НКЖИ (нищо че в половин Европа е ежедневие), но стрелките можеха да се изнесат в правата след гарата. А защо не всъщност и стрелки в крива... кривата е с радиус 300 м и една стрелка с радиус на отклонението 190 м щеше да пасне идеално. Така или иначе и сега е положена една стрелка в крива, което между другото е голямо постижение за НКЖИ - това им е първата нова стрелка в крива от има-няма 40 години (преди това са полагани много такива, включително кръстовидни).
Разбира се, при сегашното положение, може да се удължи перонът в другата посока, но там пък влиза в кривата, която има надвишение и по всяка вероятност проектирането на перон между два коловоза с надвишение им се е видяло по-сложно и от стрелките в крива.

3
Трамваи / Re: ČKD Tatra Т6А2/-SF (20**, 30**)
« on: Yesterday at 13:30:51 »
Голамата фен база е преди всичко плод на маркетинг, а не на някакво сензиационно техническо решение.
Швейцарците очевидно нямат кой знае какви амбиции за завладяване на световния пазар, затова и маркетингът им е по-вял. Каквото правят обаче, го правят много по-добре от глупавия потребител който продължава да си пише едни и същи глупости като Сименс и компания. Иначе нямаше да карат влакове на 60+ години и трамваи на 30+.

4
Стрелката посред гарата събра доста негативни емоции от страна и на работещи и на пътуващи.
Стрелката посред гарата е символ на дъното при експертния потенциал на НКЖИ.
В опита си да решат един фундаментален проблем на гарата, те създадоха друг такъв.

Но не е неочаквано... малкото знаещи и можещи в БДЖ и НКЖИ или се махат, или се пенсионират окончателно, или изкуфяват. Имам щастието да познавам няколко такива и те всичките са се развели с железницата заради лошата работна среда.

5
На Хан Аспарух се строят предпазни коловози за флангова охрана на текущия път от отклонителните коловози.

Постепенно трябва всички гари по бързите уастъци, които нямат такива, да получат, но това ще се протичи много дълго във времето. Новите линии се строят направо така, но по ремонтираните, където само главните коловози бяха подменени, отклонителните останаха както са.

Отделно е прекъсната и вече демонтирана осигурителната техника в Хан Аспарух, защото ще се слага нова. Това също ще се проточи поне 3-4 месеца, защото новата ще е в помещението, освободено от старата.

6
Естествено, че се съобщават коловозите и в европейските страни...
Дори когато са планирани, се случва да се поменят, колкото и рядко да е.

И у нас са планирани, но този т. нар. план II-24, както и редица други подобни планове се пишат, колкото да ги има (защото трябва), но изобщо не са съобразени с реалната ситуация и почти никога не се сбъдва написаното в тях. Това разбира се, се отнася за гари като София, а не например Искър, където е ясно, че влаковете в едната посока почти сигурно ще са на 3-ти (I),а в другата на 4-ти (II).

7
Ама външната фирма иска пари.
Външната фирма с информационната система иска много пари. А заводът е играл в търга с една цена, но вагонът започва да струва двойно. Обаче на двойна цена вероятно поръчката щеше да отиде в друг завод още отначало.

Съвременните технологии са малко технологии и страшно много know-how, лицензи и патенти. Англичаните бяха поискали £15 000 на локомотив, за да възстановят изолираната рекуперативна спирачка на локомотивите серия 88, доставени тук за DB Schenker. Накрая се оказа, че просто трябва да се свърже един откачен проводник, но когато си зависим от сервизен и диагностичен софтуер и документация, не става само с "Я да видим какво ще стане, ако това го закачим тук".

Така че бай Илия или се научава да работи и да произвежда конкурентна стока, за което чорбаджията се научава да му плаща, за да го задържи, или отива да пасе овцете, а чорбаджията закрива завода, защото вече претапицирането на седалки не е достатъчно за нуждите на единствения му клиент.

8
А и Дойче бан в такава обстановка надали биха се справили безпроблемно.
От Дойче бан съм виждал и много по-големи мизерии, дори откровени подигравки с пътниците. Там обаче хората са други и го приемат без драматизиране, особено когато е видно, че наистина има неочаквана обстановка.
А в Чехия такъв транспортен и енергиен хаос настъпва и само от по-силен вятър. Хората си чакат и толкова... знаят, че има обективна причина и възстановителните служби не могат да огреят всички наведнъж и си траят. Никой не ходи в енергото с тостер, защото нямал ток два дни, а по-скоро си купува генератор, за да е подготвен следващия път.

9
Имайте предвид и че в Румъния има накои традиции, които се са убити с времето, както при нас.
Да изгубиш пътниците със закъсняващи влакове е лесно, но да ги качиш обратно на влака - съвсем не толкова лесно. Трябва поне няколко години да се движат редовно влаковете, било то и празни, за да се престрашат хората да разчитат на тях.

10
Днешната нормална линия между Кулата и Стримон е построена през ВСВ докато е била българска територия и българският подвижен състав е прибран по нея на собствен ход и гариран в готовата част между Генерал Тодоров и Кулата, след което новата линия е прекъсната. Нормалната линия от Дупница до Генерал Тодоров е завършена една година по-късно.
През 1965 г само е възстановен железният път.

Теснолинейката е построена още през ПСВ.

11
Това е шанс за намиране на качествен инвеститор с ноу-хау и възраждане на завода !
Само че дори с друг собственик, няма как да се получи нещо различно, когато работи бай Илия-пияндето от Долна Драгойча.
А пък хората, които могат да инсталират и накарат да работят съвременните системи за климатизация и информация нито са в Драново, нито ще работят за дряновска заплата.

Струва ми се, че заводът е спечелил поръчката с ниска цена и после е открил, че това не е обикновен капитален ремонт, в който ще сменят кабелите, ще претапицират седалките и ще сложат диодни лампи, а нещо доста по-голямо и скъпо и сметката няма да излезе, а БДЖ са отказали да платят двойно.

Още от първата публична поява на вагона си пролича, че нещата хич не вървят добре, щом се прави показно без да е готов, което пък беше очевидно, понеже отдолу нямаше нито един сандък с оборудване. После за цяла година не се случи нищо, освен някакви митологични проби в Румъния с неизвестна цел (освен може би поредна реклама).

12
Да не говорим, че през цяла Сърбия има магистрала, а до Виена и Братислава има по няколко самолета на ден и от там влакове за навсякъде.

Имаме лошият късмет да сме своеобразен остров с що-годе прилична железница сред доста по-западнали такива. Нещо като гърците, които са в Шенген, ама само през летище или пристанище, т. е. нямат шенгенска граница без никакъв контрол като другите.

13
Скоростта в Гърция изобщо не е костенурска.
По старата крива линия (построена от нас между другото) от Промахон надолу се дижеха с 80-90 км/ч, а от Стримон до Солун линията е нова.

14
В Гърция вътрешните влакове почти ги няма, та за международни ще мислят...

А и с тази магистрала, влакът до Солун става съвсем неконкурентен. Евентуално до Атина може да има успех... въпреки, че аз лично не бип рискувал втори път да пътувам там с влак.

15
Разни / Re: ГОВОРИЛНЯ.
« on: 26.11.2023, 16:12:23 »
Само да напомня, че сега е краят на ноември, а не началото на октомври и публични тестове на предупреждение чрез мобилните телефони не е имало преди, като изключим онова "съобщение от президента" на Виваком, което никъде не беше оповестено предварително и си беше чист гаф.

16
Разни / Re: ГОВОРИЛНЯ.
« on: 26.11.2023, 15:42:30 »
Токущо минаха тестовете на оповестителната система. Някой знае ли къде може да се рапортуват бъгове?
Аз мисля, че идеята не е да се тества каквото и да било, а да се замаже издънката от предишния "тест" със съобщението от президента.

17
Товарните са извънредно прости и почти всичко по тях е силно стандартизирано, за да могат да се ремонтират из цяла Европа като се счупят.
В резултат развитието е супер бавно и един чисто нов вагон е 80% технологично идентичен с такъв от преди 40 години. Така с едно вече налично know-how се бълват вагони на кило години наред.

18
Проблем е, ако превозното средство вече се движи и човекът се влачи по пътя или изпадне, когато вратата се отвори отново.

19
Точно тези, които могат сами да преинсталират Уиндоус визирам. Те хич не са толкова много и или са заети в IT сектора, или не искат да прилагат уменията си професионално.

Мен трябваше няколко пъти да ме навиват, за да се откажа от карането на влакове и да започна да се занимавам с компютърна осигурителна техника. Ако заплащането не беше толкова различно, нямаше да се съглася.

20
За някои неща трябват хора с определени умения, които си намират много по-добре платена работа в частния сектор.

Pages: [1] 2 3 ... 254