Author Topic: Витоша  (Read 268273 times)

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Витоша
« Reply #940 on: 31.05.2023, 12:42:05 »
Ако се махнат седалките спокойно влизат два велосипеда, а кабинките могат да ги откланят на станциите и да ги товарят и разтоварват встрани. Да не говорим че има и кабинки по поръчка които са специално направени за превоз на велосипеди, но пари явно не им се дават.

Ще видим как ще се развият нещата, предният експеримент с Лалетата през лятото приключи безславно, макар че от общината им подариха цяла линия 166 да ги захранва. Сега се опитват без чужда помощ, но Витоша ски си остава Витоша ски, явно с каквото се залавят го провалят, така че очаквам да се запази традицията.
« Last Edit: 31.05.2023, 12:46:30 by fafan »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #941 on: 31.05.2023, 13:07:14 »
По принцип и кабинковият лифт има товарни платформи, дали обаче ще ги ползват, е друг въпрос. Другият вариант е да сложат някакви куки и да се закачат отстрани на кабинките.

Offline xr1st0

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #942 on: 31.05.2023, 13:34:55 »
Че ако имат товарни платформи - къде е драмата да се ползват за транспорт на тия с колелата.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #943 on: 31.05.2023, 16:59:28 »
Куки няма как да се слагат, bdz43r го обясни в предния пост че кабинките не позволяват да возят външен извънгабаритен товар, всичко трябва да е в рамките на кабинката затворено. Тези товарни платформи са работни кабини за служителите, ползваха се за инспектиране на ролките. Не знам дали са движени през последните години, седят паркирани на първа междинна и не са местени сигурно десет години. Същото важи и за кабините за носилки с червения кръст на горната станция на Алеко, сигурно и на тях им е минал срока за сервизиране и без да им се купят нови захващачи нямат право да ги пускат. А Витоша ски както знаем не обича да дава пари и да ремонтира, така че шансовете са малки. Една изцяло нова кабина все пак е от порядъка на 50000 € например https://www.cwa.ch/angebot/omega-v/. По вървежно е да разреждат каквото е останало докато не останат две-три кабинки общо, а каквото се износи да го пуснат на борси като https://www.gondel24.de/, за стари амортизирини кабини дават там и по 10000 евро.
« Last Edit: 31.05.2023, 17:01:10 by fafan »

Offline xr1st0

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #944 on: 31.05.2023, 17:14:04 »
Че са скъпчии май всички го знаем и гледам, че като цяло движат лифтовете на санитарния минимум. Но дали няма да им е изгодно да оправят кабинките, защото гледам че сегашните са по-възрастни от мен - със сигурност не са по-малки от 99-та година. Е то ако не искат дават пари да разрежат кабинките на две и да ги пускат като екзотични седалки

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #945 on: 31.05.2023, 17:25:05 »
Тази тема е по-дълбока отколкото си мислиш. Те не искат нищо да оправят и никога няма да вложат и стотинка в това което е горе. Искат да строят нови лифтове и да им се подари по тоя случай горе едно стабилно парче земя на което да си набодат и хотелите и кръчмите и да стане едно красиво и осрано като на Банско. Защото е ясно че по сегашните закони това няма как да стане искат и нови закони с които да си узаконят кражбата, затова не се свенят даже да си пазаруват политици, най-пресния пример е президентът ни Радев който преди месец прави сбирка на Дондуков 2 и рекламираше спонсорите си от Витоша ски. Добре е че засега не им се получава. Лошото е че заради това трябва да ходим с рейс на Витоша.
« Last Edit: 31.05.2023, 18:49:45 by fafan »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #946 on: 31.05.2023, 17:31:29 »
Кабинките са от 1984 г, както и целият лифт. По-възрастен е и от мен, но не бих го нарекъл стар изобщо. Със сигурност е по-евтино да се поддържа или в краен случай модернизира, отколкото да се строи нов. Публичното реване и за този, и за Драгалевския общо взето е театър и надлъгване.

Платформите вероятно работят, защото се използват за поддръжка, но те се броят на пръстите на едната ръка. При 30 мин в посока, ако се пуснат две платформи, те ще се чакат минимум по половин час и ще съберат 5-6 велосипеда. Крайно недостатъчно е. В почивни дни 66 е през 20 мин и на всеки курс има по 6-9 велосипеда отзад.

На Ястребец това с платформите функционира, но там много по-малко велосипедисти се качват.
Искат да строят нови лифтове и да им се подари по тоя случай горе едно стабилно парче земя на което да си набодат и хотелите и кръчмите и да стане едно красиво и осрано като на Банско.
Кръчми да, но пълномащабен курорт с хотели и т. н. няма как да просъществува там, защото първо повечето му потребители ще са от София и няма да тръгнат да спят на хотел, второ евентуални чужденци или други външни за София скиори ще се базират в града на по-евтино.

Offline xr1st0

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #947 on: 31.05.2023, 17:57:14 »
Тази тема е по-дълбока отколкото си мислиш. Те не искат нищо да оправят и никога няма да вложат и стотинка в това което е горе. Искат да строят нови лифтове и да им се подари по тоя случай горе едно стабилно парче земя на което да си набодат и хотелите и кръчмите и да стане едно красиво и осрано като на Банско.
Явно играта е на много високо и сериозно ниво. За кръчми наистина е много по-вероятно да го направят. Даже може дигнат някоя дискотека да има студентски пиянски запои.
За Драгалевския лифт не знам окончателно ли го убиха както Княжевския.
Кабинката си е добра - не е стара, но една модернизация би и дошла добре. А и аз може би имам слабост, но си мисля че ако целевата им група е скиорите - защо не го пуснат триседалков или нещо такова за да е удобен за колела и скиори.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #948 on: 31.05.2023, 18:04:15 »
За седалков не е много удачно при 6 км дължина и 30 мин пътуване. През зимата ще измръзнеш, дори да са закрити седалки.
Да, окончателно е умрял в сегашния му вид. Даже много издържа, защото е първият пътнически лифт у нас изобщо и строежът му е с голяма степен на импровизация. За стълбове са използвани залежали на склад стълбове за трамвайна контактна мрежа от 1936 г. Външно са боядисани, но отвътре корозията е изяла повече от половината им дебелина.

Offline xr1st0

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #949 on: 31.05.2023, 18:17:02 »
За Драгалевския ми е интересно дали общината ще ги натисне да вземат да го отремонтират.
Също ми е интересно те доколкото ми е известно са концесионери - защо не ги изритат от концесията при толкова калпаво стопанисване

Offline david

• Запален по ГТ
  • 2914 (1987 - 2021)
    • View Profile
« Reply #950 on: 31.05.2023, 18:30:03 »
Симеоновският лифт е от 1983 година, като всички съоражения са били готови още през 1982. Около година са чакали да се произведат всички 250 кабинки, които са алуминиеви. Направата му е инициирана за провелата се универсиада през 1983 г.
Ikarus 280.92T GANZ ELEKTROTECHNISCHE WERKE
Ikarus 280.94T GANZ VILLAMOSSÁGI MŰVEK

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #951 on: 31.05.2023, 18:56:55 »

Драгалевският лифт първата отсечка има корозирали стълбове и затова е спрян. Но втората отсечка е 15 години по-млада и и няма нищо. Тоест ако искаха велосипедисти Витоша ски спокойно можеха да пускат през тези години горната отсечка и да взимат по 15 лева карта за велосипедисти. Само че те не искат. По принцип това е фирма, която не иска клиенти, за нея е най-добре да не идва никой. Клиентите и са неприятен страничен товар който трябва да обслужват, фирмата съществува заради съвсем друга цел и това не е да оперира лифтове или да вози пътници. Една цяла година го показаха това като спряха абсолютно всички лифтове и изобщо не работеха.

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #952 on: 31.05.2023, 19:49:58 »
Като гледам новия лифт между Сараево и селото - курорт Требевич, направо ми се реве (старият е обявен за негоден и бракуван още 89та година, нищо общо с войните). На същата фирма е, но като му видите станциите - частта за пътници е напълно изолирана от всичката карантия, не се чува абсолютно никакъв шум. На нашия станциите са му едни бараки, вижда се всичко, включително ужасно виещите двигатели и нищо не е обезопасено, има само едни въженца. Да не говорим, че кабинките не могат да спрат напълно, и е трудно за по-бавно подвижен човек да се качи. Този на Банско е същата нискобюджетна работа. Относно ските, тези перачи на пари или не разбират, или просто не им трябва да разбират, че голям ски курорт на Витоша е обречен. Просто сезонът е кратък и няма достатъчно сняг. На Банско и на Боровец е къде-къде по-високо. Ако бяхме спечелили, за малко щеше да стане, олимпиадата през 92ра, със сигурност състезанията по ски щяха да са в Боровец. На Витоша единствено обикновен пешеходен и велотуризъм би оправдал инвестициите в инфраструктура.
По рейс и по жена не се тича!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #953 on: 31.05.2023, 21:45:51 »
Също ми е интересно те доколкото ми е известно са концесионери - защо не ги изритат от концесията при толкова калпаво стопанисване
Не е концесия, а приватизация. Единственото условие към Витоша ски е да се поддържа определен персонал, който регламентирано намалява всяка година. И някаква смешна сума за инвестиции, която е реализирана чрез новата им тикет система... Никой за нищо не може да ги накара.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #954 on: 31.05.2023, 21:58:42 »
Никой за нищо не може да ги накара.

Тук не си прав, начини има. Но в България няма работещи институции за да си свършат работата.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #955 on: 30.06.2023, 14:51:26 »
И още по темата, Витоша ски са загубили делото в което обжалват нареждането на Столична община, издадена от главния архитект с което ги задължават да ремонтират Драгалевския лифт:

Offline xr1st0

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #956 on: 30.06.2023, 22:12:48 »
Неочаквано но явно институциите решиха накрая да си свършат работата. Вече би следвало наистина да се задействат някакви ремонтни процедури

Offline gradinka

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #957 on: 02.07.2023, 19:02:54 »
някъде по-назад беше пусната снимка на една странна машина, която са ползвали ПКСС на Витоша през 70те години.
Потърсих информация за нея, ето това е https://en.wikipedia.org/wiki/Snow_Trac

Offline gradinka

• Начинаещ
  • *
    • View Profile