В такъв случай явно зависи и какъв тип е новата дограма и изолация. Защото съседи които си правеха ОР на апартамента-нова дограма и топлоизолация, преди 2 години при първите по-големи студове стъклопакета им се напълни с конденз и вода и като замръзна се спукаха, и според тях ефекта и сметките са си същите. Не знам дали за да е ефективно не трябва това да се направи на целия блок. Явно както спомена ти трябва да е някакъв троен стъклопакет за да има ефект. Иначе става конденз и се пълни с вода. Просто трябва да се направи качествено и с хубави материали, иначе ефектът ще е да направиш всичко в мухъл и спукани стъкла от конденз на стъклопакета след първите сериозни студове.
Интересно ми е и какви са разходите за отопление например на еднофамилна къща с площ 80 квадрата спрямо панелен или ЕПК апартамент 80 квадрата, при положение че къщата ще е всичко отвсякъде външно, стени, таван, а и при земя долу студа е по-сериозен, докато при апартамента от повечето страни има някой "да те топли" Може ли разликата да достигне до 2-3 пъти например, ако приемем че искаме да постигнем комфортна стайна температура вътре( според зависи кой как е свикнал между 17 и 23 градуса)
Ами аз мисля, че успях да ги опиша - става въпрос за къща в Симеоново, където температурата е с 3-4 градуса по-ниска от тази в града. Къщата тъй като не е моя не знам точно колко квадрата е, но етажа е около 100 квадрата. Ако включим и банята където има лира. Това е единствения обитаем етаж. Отдолу има мазе, което се отоплява само от това, че котела за парното се намира долу. Но тъй катго е с пелети не се отделя чак толкова много излишна топлина, понеже има и терморегулатор и общо взето при 55-56 градуса изключва. Отгоре има някакво помещение, което е необитаемо - т.е. не ми е ясно как се влиза в него, защото не се вижда начин, но в същото време има някакво прозорче. Става въпрос за кухината под покрива. Прозорците са със сменена дограма, но каква не знам. Едно че не разбирам, второ че нямам идея. Има някаква изолация слагана но мисля, че е вътрешна, защото не е отвън. Но каква точно и как не знам. Но понеже трябва около 1.5-2 дни при изменение на температурата да се усети вътре е ясно, че има някакво изолиране, защото с толкова външни стени щяхме да измръзнем като зайци.
И така мога да дам параметрите в чували с пелети. Поддържаме уж 19 градуса в помещението, но това не е така - просто е сложен термостата в прдверието, където е вратата за коридора, който води към външната врата - съответно най-много се охлажда. Затова в топлата стая при 19 гр. стои температурата около 23-24 гр., в кухнята около 20-21, в по-студената стая и прдверието варира от 19.5 при стоп на парното , до около 18 докато затопли.
Разходите за отопление в чували пелети зависят само от външната температура, горе-доли така:
външна температура от -15 до -5 - 3-3.5 чувала пелети.
от -5 -8 градуса до +5-6 гр. два чувала
от 5-6 градуса до +7-8 гр. - 1 чувал до 1.5 чувала.
Не съм бил в къщата при повече от 8 градуса температура и затова по-малко от 1 чувал за 24 часа не съм видял да се хаби.
За периода от 7 дек. до 10 януари изгоряха 1 тон пелети. Тези конкретните са
http://pirinpelletrazlog.com/images/sidebar/img1.jpg.
Калоричността е дадена в сайта: калорийна мощност ≥ 4500 ккал/кг.
Мисля,че може да се сметне колко излиза отоплението по този начин и да се приравни с топлофикация и/или друг вид отопление.