Класическото трасе на метрото по Борис и Ботевградско в действителност е с най-добри финансови показатели, но обслужва най-малко хора в зоната на обслужване, като цифрата в сравнителната таблица е 270 хил. души, която е силно завишена. Ние изчислихме 234 хил. души. Освен това се ликвидират едни от най-бързите трамвайни участъци в София, които много по-лесно биха се ускорили с много по-евтини мерки. Строенето на етапи не е решение в случая, тъй като специално в този вариант депото трябва да е в квартал Враждебна, а СИ част на София за момента изпитва по-малка нужда от метро, отколкото ЮЗ част. Ще си кажете - най-евтин е, така ще се удовлетвори изискването да е с минимални разходи. Да, ама не! Практиката показва, че ЕС финансира най-ефективния и балансирания вариант на проект, който й се представи. Това не значи да е най-евтиния, но непременно не значи, че трябва да е и най-скъпия! Тоест оценката е комплексна, и когато балансът е оптимизиран има възможност да се отвоюва по-голям процент финансиране. Затова например МД 2 се финансира само 65 % от ЕС, точно заради по-малкия пътникопоток, който ще се покрие. Проектът реално се подпомага с една единствена цел - т.нар. "интермодалност". Ако хипотетично МД 2 не преминаваше през гарата, аз съм почти сигурен, че ЕС нямаше да го финансира.
Сега се борим с приетото трасе през шубраците и гаража Земляне. Точно заради това, че минава през нищото създава опасност да не се спечели по-голям процент финансиране. Освен това според мен оттам трасето криволичи безпричинно ужасно много, което също би намалило ефективността. Проектирането е общо взето 80 % от работата при такъв начин на финансиране и се изисква максимално оглеждане и разбиране на ситуацията, за да се постигне максимално ефективно трасе.
Трасето през Дойран, Каблешков, Мушанов и кв. Овча Купел е много по-ефективно, обслужва с около 17 - 20 хиляди души повече, като подземните участъци трябва да се увеличат само с 3,1 %. - от 52,31 % на 55,41 %. Затова в понеделник ще внесем отново официално становище, описвайки това и се надявам Диков и чехите да го разгледат сериозно. Според мен този вариант предоволно би се вместил в 800 млн. евро, което е нещо като неофициална горна граница на проекта. За справка - сега приетото трасе се оценява на 725 млн. евро.