Author Topic: C++ програмиране , моля за малко помощ  (Read 7416 times)

Offline wolf_rusi

• Наистина съм луд
    • View Profile
СУПЕР Е МЕРСИ  :fan:
ами то си е за мен  :D
Смисъл не е за оценка  :D Мразя да не мога да направя нещо  :crazy:

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
Code: [Select]
#include<iostream>
#include <string>
using namespace std;
int main()
{
       string temp;
int ocenka;
int sum = 0;
int count = 0;

while (true)
{
cout<<"Vyvedete ocenka(Enter za krai)";
getline(cin, temp);
if (temp.length() == 0) break;

try {
ocenka = stoi(temp);
}
catch(invalid_argument ex)
{
cout<<"Nedopustima ocenka"<<endl;
}

if ((ocenka < 2) || (ocenka > 6))
{
cout<<"Ocenkata trqbva da e mezhdu 2 i 6"<<endl;
continue;
}
else
{
sum += ocenka;
count++;
}
}

cout<<"Sreden uspeh "<<sum/count<<endl;
       return 0;
}

Ето усъвършенстван вариант - има валидация и позволява въвеждане на произволен брой оценки без предварително задаване. :)
« Last Edit: 21.04.2015, 14:10:09 by V.Peichev »

Offline wolf_rusi

• Наистина съм луд
    • View Profile
Мерси много.
while Не сме string ги учили, но знам какво правят горе долу

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
В случая цикълът е безкраен идеята е потребителят да въвежда оценки докато пожелае и накрая просто да натисне Enter за край след което да се изчисли средния успех.  :)

Offline bigblondewolf

• Маниак
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 55310178
    • View Profile
оф не може ли в един csv имената и оценките по всички дисциплини.... тея учебникарски истории "натисни ентър за край"...  :crazy:
Семейният скандал е като рок концерт. Винаги започва с новия материал и завършва със старите хитове

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
Няма проблем написаното в по-горното ми мнение да чете от файл ще се наложи само промяна на условието в цикъла, добавяне на отваряне и затваряне на файла и промяна на параметъра на getline. :)

Offline bigblondewolf

• Маниак
    • Skype Me™!
    • View Profile
Трябваше да сложа тагове [бъзик] около текста горе :)

Това, което имам предвид е, че в училище времето за уроци по информатика стига за елементарни познания, които не носят никаква практическа полза, тип "сметнете средно оценките". Това са основни похвати, които учениците трябва да схванат - несъмнено, но докато стане време за една реална програма, която може да бъде част от по-голяма система, срокът свършил. Например програмата за смятане на средноаритметично на N на брой оценки е малка брънка от една система на електронен дневник - GUI формуляри за класовете и оценки от изпитвания, репорти за среден успех на ученика, среден успех на класа, на випуска...

Учебната година е почнала преди седем месеца, а те са стигнали до цикъл for(), това ми се струва бавно като прогрес. А основни концепции могат да се упражняват дори в ексел с много по-лесни функции и възможности за визуализация.
« Last Edit: 22.04.2015, 10:49:30 by bigblondewolf »
Семейният скандал е като рок концерт. Винаги започва с новия материал и завършва със старите хитове

Offline wolf_rusi

• Наистина съм луд
    • View Profile
ами никак не си е бавно... имаме 1 час седмично и често изпускаме. Засега сме имали ок. 15 урока по 40мин

Offline bigblondewolf

• Маниак
    • Skype Me™!
    • View Profile
Ако ти е интересно, можеш да си намериш онлайн курсове и за същото време ще напреднеш поне двойно.

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
Наистина има адски много литература по въпроса и няма да навреди най-малкото да си изтеглиш някоя книжка за начинаещи. Иначе ето това е форум, където да задаваш въпроси в тази насока, а и да намериш много полезна информация: http://forums.bgdev.org/
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
Програмиране не се учи в училище, а вкъщи, самостоятелно, с литература и много упражнения. Ако не повредиш изцяло поне една версия на Eclipse / NetBeans, то не може да се каже, че си го усвоил  :)