Author Topic: Пристанища и воден транспорт  (Read 3684 times)

Offline Kraxx

• Маниак
    • View Profile
Реших да позчна тема за Българските пристанища и морския и речен транспорт да видя има ли фенове на този тип транспорт. Така или иначе вече имаме теми за всички останали видове транспорт ми се струва несправедливо да пренебрегване корабите :)

Очаквам Вашите мнения коментари и пристрастия...
To those who don't believe no explanation is possible, to those who do believe no explanation is necessary

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Re: Пристанища и воден транспорт
« Reply #1 on: 09.09.2011, 15:18:06 »
Ти като инициатор няма ли споделиш нещо?

Offline Kraxx

• Маниак
    • View Profile
« Reply #2 on: 09.09.2011, 15:23:41 »
Ха ха ха
Ако трябва да съм честен досега не се бях замислял за тази тема. Но днес просто се замилих докато четях новините за пристанищата в Русе и Варна и неможах да се сдържа.

В същнос преди всичко исках да питам, защото аз няма как да разбера (особено акруално) дали има редовен речен транспорт (примерно Видин - Русе) в България.

Знам за редовната линия Варна - Украйна, но никога не съм се задълбочавал и ми беше интересно някой от участниците от форума в другите градове дали може да ни разкаже повече.

За стари и неосъществени проекти и т.н...
To those who don't believe no explanation is possible, to those who do believe no explanation is necessary

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3 on: 10.09.2011, 01:00:56 »
Софийско море

Offline lud_pi4

• Нямам спирка
  • За запазване историята на ГТП
    • View Profile
    • Email
« Reply #4 on: 10.09.2011, 02:39:37 »
В Пловдив, доколкото съм чувал (не знам дали е било проект или май е съществувало), имало е май корабчета и лодки, в коритото на Мрица, които са обикаляли между моста на "ВИХВП" и моста на "Панаира", нещо като атракция. Даже имаше май идеи пак да се възобнови, ама останахме само с идеите. :(
« Last Edit: 10.09.2011, 02:45:41 by lud_pi4 »

Offline Kraxx

• Маниак
    • View Profile
« Reply #5 on: 10.09.2011, 10:20:17 »
Навремето куминизъма яво е искал да превърне България във Венеция на Балканите. Колко жалко, че някои проекти не са се усъществили, а други са били изградени и унищожени...

Offline did_ko

• Нямам спирка
  • гигантски радиоактивен термит - мутант
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #6 on: 10.09.2011, 21:14:06 »
Доколкото съм запознат този летен сезон бе възстановено движението на Кометите по южното черноморие. Ако има желаещи може и да отида да поснимам.
Мразя да пиша и говоря за автобусите с марка "Чавдар" в минало свършено време.

Изкуствения интелект е като кон с капаци - казваш му какво да прави, той си прави каквото си поиска.

В ГТ Бургас НЕ ДОСТИГАТ АВТОБУСИ

Ако някои пост не ви харесва - можете да натиснете бутона "Информирай модератор".

Offline Kraxx

• Маниак
    • View Profile
« Reply #7 on: 11.09.2011, 00:38:12 »
Щом имаш тази възможност - направи го

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #8 on: 11.09.2011, 01:05:41 »
Точно така, има от Созопол до Несебър и от Несебър до Варна. Даже имах и някъде разписанието до края на август месец. Ако би ви потрябвало ще го потърся. :)

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #9 on: 21.03.2015, 07:30:05 »
Нова инициатива: Плавателен канал между Русе и Варна за 3.6 млрд. лв.
от няколко дни отново се заговори за този канал. Всъщност идеята е доста стара - още от 70 - те години на XIXв., век по - късно се правят проучвания и е изготвен проект, но до строеж не се стига, поради високата цена.
« Last Edit: 21.03.2015, 07:34:10 by Magirus deutz »

Online blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #10 on: 21.03.2015, 10:50:54 »
Нова инициатива: Плавателен канал между Русе и Варна за 3.6 млрд. лв.
от няколко дни отново се заговори за този канал. Всъщност идеята е доста стара - още от 70 - те години на XIXв., век по - късно се правят проучвания и е изготвен проект, но до строеж не се стига, поради високата цена.
Поредната грандоманска глупотевина, в сравнение с която каналът Панчарево-Павлово е детска игра в пясъчника.
За сравнение: 170-километровият канал Майн-Дунав е граден към 30 години. При това - от най-развитата европейска държава и при очевидна икономическа обосновка.
Нашето прилича на това - абе власите са направили канал, хайде сега ние ги прецакаме. Но - румънският канал е едва 50 км през далеч по-лесен терен от силно насечените плата на Североизточна България. Той също е строен над 40 години с цената на стотици жертви - затворници и концлагеристи. Огромните средства, вложени в него, са една от причините за фалита на Чаушескова Румъния през 80-те. Икономическият му ефект продължава да е дискусионен и сега - наред с ползите за пристанище Констанца, разходите по него не са малки, за да го изкарат на печалба. От кумова срама се мъчат да го изкарат екологичен, тъй като отклонявал трафика на кораби от делтата на Дунава. И като нищо румънците биха затворили делтата, за да минават всички кораби през канала, но и украинците са направили свой канал на север от делтата, така че няма да им се получи.

Освен това канал се прави между равностойни басейн: река-река или море-море/океан. И да има канал, морските кораби не могат да пътуват до Виена, нито речните - до Истанбул, така че едно претоварване е неизбежно. Далеч по-смислено е изграждането на интермодални жп-терминали в Русе и Варна, както и радикална реконструкция на жп-линията, която не е видяла значителни инвестиции в нея от изграждането си преди 150 години. Времето, за което контейнерите от речния кораб в Русе бъдат претоварени на влак и закарани до Варна, няма да е по-голямо от преминаването на този кораб през система от шлюзове.
Да не говорим, че каньоните на Ломовете са природен парк, резерват и Натура 2000. Това не е влизало в проектите от 1972 г., но сега няма как да се прескочи.
« Last Edit: 21.03.2015, 10:56:30 by blagun »

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #11 on: 21.03.2015, 14:43:02 »
Само и само да се бастиса жп транспорта са готови и канал да копаят ...
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #12 on: 23.03.2015, 01:11:41 »
Наистина ако някога се построи такъв канал това ще бъде прахосванена пари, които могат да отидат за ремонт на много пътища, както и за довършването на незавършените магистрали.Друго интересно нещо е че се събират представителите на областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра и приемат някакво предложение за строеж, а областите Варна и Шумен през които ще преминава(ако някога се построи разбира се) канала? Всичко това ми прилича на симулиране на полезна за населението дейност.
« Last Edit: 23.03.2015, 01:20:10 by Magirus deutz »

Online blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #13 on: 23.03.2015, 21:17:05 »
И жп-линиите, и шосетата от Русе в посоки Варна и Търново си плачат за сериозна реконструкция. На фона на това да се бърборят лакардии е най-малкото безотговорно.