Жълтият меркавим беше от една партида, която май отиде за Русе. И е от същият бивш израелски оператор, от където са и другите жълти: 4269, 4263, 4266, 4299 и 4290.
В главата ми се върти споменът, че всичките Меркавими (и соло, и съчленени) дойдоха от Тел Авив. Това се потвърждава и от ето този пост. Не съм запознат дали тогава операторите в израелската столица там са били повече от един... Така или иначе, дошли са от един и същи град всичките.
едит: моя географска грешка - оказва се, че столицата на Израел е Йерусалим. Моите погрешни спомени от ученическите години бяха, че е обратното. Според Уикипедия, Тел Авив в началото е бил столица за две години и нещо: "In 1948, the Israeli Declaration of Independence was proclaimed in the city, with Tel Aviv named as the founding capital of Israel – a function it retained officially until 1950."
За израелските след бившите техни шофьори и механиците, които са ги обслужвали, аз съм човекът, който най-много може да говори за отделните екземпляри, тъй като бях най-активен спотър през 2005-2009 и хванах дните, когато всички техни партиди бяха пристигнали и си спомням договора между Антраник и Еггед. Имах контакт с един Асаф от Израел и го бях помолил да ми прати снимки на повечето или почти всички возила, които бяха пристигнали при нас.
Аз също бях документирал по-голямата част от возилата. Някъде в архивите съм запазил и снимките от кораба при първата партида от 2006-та с най-новите към него момент автобуси на Транстриумф Холдинг от 1998-ма.
Единствено Николай Попов може да разкаже повече, тъй като беше в кухнята по това време и се познаваше с Манолов, Пламен Спасов, а и други.
Жълтите меркавими (и 4263, който беше Ха'аргаз) бяха от друг оператор, подизпълнител на Еггед.
Води се, че са от Тел Авив, но реално някои от тези бяха от Хайфа.
През юни 2006 се бяхме видели в чудо - автобус с климатик.

5124 беше с много готини туристически седалки, караше го един Светльо, мисля, че още кара един Соларис в ГТ.
5119 беше единственият Ха'аргаз от първата партида и отсъстваше много дълго. 5116 беше най-нов, произведен през 1999.
Сериите КТ и РА бяха в покъртително състояние, когато пристигнаха. В началото бяха покрили срамотиите на автобуса на Благой (5849) с реклама на Транстриумф. Той и 4869 на Савина бяха първите, които излязоха от съчленените и после поетапно прехвърлиха:
Драго от 6945 на 5842.
Шофьорите от 7714 на 5841.
Николай (Светла му памет) от 3886 и Снежана от 6718 и после от 8825 на 5844.
Добри К/вата и Ицо Кривия Г/з от 7715 на 5846.
Красимир Ганев от 4162 на 4859, после извади за летищен 4865.
Шофьорите на 0351 отидоха на 4863, след тях и Красимир Геров.
Красен Горняков от 4916 на 4864. Беше станал баща и караше разпокъсаното летище (151) и резерва през целият ден. Понякога и 10/4. След това отиде на 8196.
Бившите шофьори от 3314 на 4861.
Любен от 4031 и още някой на 4862.
Добри ВиК или както аз му виках "Добри МАН-а", защото в началото караше само МАНове (от 0134, 0138, 8819) отиде на 8805 за много малко, после се премести на 5839. След него там отиде Емил Струмянов, днес кара Соларис и е с брада.
Хризантем от 6718 и ортака му на 4855.
Огнян и ортака му на 4852.
Шофьорите от Ветера (0818) и Неоплана (8809) първи отидоха на 5833.
Тошко от 0135 отиде на 5835 и беше един от последните извадени, може би почти година след първите.
Един от шофьорите на 8277 мисля, че се беше преместил и стана титуляр на 5837 (но не съм сигурен).
5847 беше изваден първо от Иван, който караше 4260 преди Красимир Ганев. После го пое наш Мечо.
И след това архивно, документирано във времето отклонение ще споделя, че екземплярът на снимката е от партида, която трябваше да замине за друг град.
Бяха паркирани на гаража във Виница и бяха временно с регистрации В 43** КТ.
Аз бях видял един 4329 и си мислех, че е за нас, но после Николай сподели, че са за друг град - Бургас или Русе.
После Еггед сключиха договор с транспортният оператор в Русе, купиха тролеи от Лозана и останалото е история.
По спомен Антраник не беше доволен, че му пробутаха пръдливите КТ и РА, които бяха следващата партида и си мислехме, че с КК през 2006 ни замазаха очите.
Договорът с Еггед го развалиха 2009 или 2010 някъде. С тези автобуси оперативно беше закърпен подвижният състав на Транстриумф до появата на последвалите морги O405G/GN1/GN2.
Меркавимите и Хааргазите КТ и РА замениха O305/G, Heuliez, Лозанските оранжеви МАНове, 6963, 0818, голяма част от Волвата, които на втората година вече бяха много зле и всичко, което беше на доизживяване и пред разпад от първото поколение возила с кръглите фарове.
А автобусите, които замениха КТ и РА във времето (с изключение на 0356 РМ на Тошко и Карамфил, който беше най-стар, от 1986 г. и се беше запалил) бяха и са многократно по-добри в почти всяко отношение и не само, защото бяха произведени на Запад.