Author Topic: История на маршрутната мрежа и превозните средства  (Read 153758 times)

Offline solarisurbino

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
Хе-хе, вчера се видях с Красьо Геров, питах го за МАН-овете от Лозана (013х) и потвърди твърдението ти, че е карал такъв като оборотна кола. Изказа се ласкаво за тези автобуси, както и за всички стари машини на ТТ го прави де. :)

Offline Tisho

• Маниак
  • В 0135 СН - уникалният автобус на Варна!
    • View Profile
Хе-хе, вчера се видях с Красьо Геров, питах го за МАН-овете от Лозана (013х) и потвърди твърдението ти, че е карал такъв като оборотна кола. Изказа се ласкаво за тези автобуси, както и за всички стари машини на ТТ го прави де. :)

Нормално да е така, няма да тръгне да плюе по младостта си.  :D
Той много си харесваше и гледаше 5112, когато му беше титуляр.

101% съм сигурен и убеден, че от лозанските оранжеви МАНове Краси Геров караше 0136 (88-ми гаражен). Този автобус имаше и едно огледало от онези дългите, закачено на сенника на шофьорското място и си спомням като сядах отпред на единичната седалка над предният мост как се виждаше и лицето на шофьора. Затова снимането е готино, особено ако ти останат архиви - можеш отново да изживееш толкова отминал момент. В хронологията съм споделял любопитни детайли за този автобус - как му беше заминало едното бутало и го правеха 3-4 месеца в оборотният период, в който можеше да се окаже първият бракуван.

Прави му чест на Краси, че е казал пред теб добри неща за оранжевият МАН. Масово шофьорите не ги харесваха и съм писал много пъти защо. И аз да се друсам 8-9 часа всеки ден в 25-годишен автобус (макар и рециклиран със свеж салон) с иначе кофти возия, кривяща се каросерия и чуплива скоростна кутия за тогавашната мижава заплата и със строгата и дисциплинираща политика на Транстриумф, хич нямаше да ми е приятно.  :taz:

След оранжевите МАНове не мога да кажа, че е имало други автобуси във времето, които да са ме грабвали чак толкова. Това е и до ден днешен, макар и да смятам, че сегашните автобуси и електробуси, в които се возим да са стократно и хилядократно по-добри по много параграфи.

Ако някой от вас е фен или спотър от тях години (2004-2010/11), приветствам снимки от оранжевите МАНове, които не са качвани задължително от чужденци или в други сайтове.
Особено приветствам снимки на 0137 и 0138 с рекламата на "пий Фанта, бъди Bamboocha" или с малка реклама на Sunoco отзаде върху капака.  :) :toot:
Фен на швейцарските автобуси MAN 10.190 HOCL / Lauber, MAN SG280H, SL200, NL202, NG272, Lion's City, MB O305/G/Heuliez, Conecto/G, Citaro/G, електробуси, тролеи, трамваи, метро и влакове.

Почивай в мир, Тони!

МАН а е най доброто нещо което се е случило за софийския ГТ след метрото в последните 20 години.

Offline solarisurbino

• Напредващ
    • View Profile
    • Email

Нормално да е така, няма да тръгне да плюе по младостта си.  :D
Той много си харесваше и гледаше 5112, когато му беше титуляр.

101% съм сигурен и убеден, че от лозанските оранжеви МАНове Краси Геров караше 0136 (88-ми гаражен). Този автобус имаше и едно огледало от онези дългите, закачено на сенника на шофьорското място и си спомням като сядах отпред на единичната седалка над предният мост как се виждаше и лицето на шофьора. Затова снимането е готино, особено ако ти останат архиви - можеш отново да изживееш толкова отминал момент. В хронологията съм споделял любопитни детайли за този автобус - как му беше заминало едното бутало и го правеха 3-4 месеца в оборотният период, в който можеше да се окаже първият бракуван.

Прави му чест на Краси, че е казал пред теб добри неща за оранжевият МАН. Масово шофьорите не ги харесваха и съм писал много пъти защо. И аз да се друсам 8-9 часа всеки ден в 25-годишен автобус (макар и рециклиран със свеж салон) с иначе кофти возия, кривяща се каросерия и чуплива скоростна кутия за тогавашната мижава заплата и със строгата и дисциплинираща политика на Транстриумф, хич нямаше да ми е приятно.  :taz:

След оранжевите МАНове не мога да кажа, че е имало други автобуси във времето, които да са ме грабвали чак толкова. Това е и до ден днешен, макар и да смятам, че сегашните автобуси и електробуси, в които се возим да са стократно и хилядократно по-добри по много параграфи.

Ако някой от вас е фен или спотър от тях години (2004-2010/11), приветствам снимки от оранжевите МАНове, които не са качвани задължително от чужденци или в други сайтове.
Особено приветствам снимки на 0137 и 0138 с рекламата на "пий Фанта, бъди Bamboocha" или с малка реклама на Sunoco отзаде върху капака.  :) :toot:

Дума стане ли за 5112 и 4863 , е като малко детенце от радост  :namasa:, голяма любов са му, голямо хвалене, както и с 1618 в ДАП-а де.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Ikarus - 620, Ikarus - 180, Skoda 706 RTO и "Чавдар"  М80 пред катедралата през 1970г. Автор и притежател: Manfred Gladt.
Направеното днес е недостатъчно за утре.

Offline Tisho

• Маниак
    • View Profile
Легенди от времето, когато частниците на Транстриумф обслужваха селата.

0806, 0155 и 2256 бяха най-големите разпадни с много смачкани каросерии.
На практика се движеха поне 2 години, след като вече трябваше да бъдат бракувани.

0806 и 0155 поне бяха с оригиналните седалки, а не заменени с легените на КЕНТА-Омуртаг.
След време установихме, че имаха останали реклами на SAVAC Chevreuse вътре в салона или, че това е бил техният предишен френски оператор.

Трите Юлиета дори не бяха под един, а под няколко различни частници.
Червеното и бялото са следствие от рекламата на КФМ. Така беше и 6963, любим МАН СГ192 (или СГ240).
Фен на швейцарските автобуси MAN 10.190 HOCL / Lauber, MAN SG280H, SL200, NL202, NG272, Lion's City, MB O305/G/Heuliez, Conecto/G, Citaro/G, електробуси, тролеи, трамваи, метро и влакове.

Почивай в мир, Тони!

МАН а е най доброто нещо което се е случило за софийския ГТ след метрото в последните 20 години.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
  Още три снимки от 2005г., на които се виждат автобуси от града. Останалите снимки също са интересни, тази с Чавдарът съм публикувал по-назад в темата. :  https://www.joerg-bergs.de/bulgarien-2005-analog/

Offline Tisho

• Маниак
    • View Profile
O305-цата на завоя на Катедралата съм почти сигурен, че е 2159 (който беше с ръчна).
Другите 2 O305G са 6089 и 0582.
А на една снимка от Севастопол се загатва приближаващо Рено Р312.

Видно е, че градът е бил по-мизерен през 2005-та.
Има и симпатични кадри от Калиакра.

Почивай в мир, Тони!

Offline Tisho

• Маниак
    • View Profile
Предварително се извинявам за дублиращият коментар...

В такива горещи дни си спомням, че дори Катафалката имаше предимството да бъде относително прохладно возило!  :devil:

В Транстриумф имаше автобуси като: 4162, 8155, 6086, 2095, 2096, 1140, 1137 и много други, които имаха само 1 или най-много 2 чифта за съчленен автобус отваряеми прозорци...
Дори и люка да е отворен и вентилаторите да работят, пак беше много зле и неприятно да се пътува.
В това отношение, през лятото Икарусите бяха по-добре, но задължително сядаме потни в кожената седалка...  :angry:
Тролеите бяха удобни с това, че бяха 3-врати соло и 4-врати съчленени с големи отваряеми прозорци.
Чавдар 11Г5 бяха основно с малки прозорчета. И без друго катериш Еверест, докато се качиш, а дори и с отворени люкове пак си се разпадаше тавана, смърдеше на нафта и не беше проветриво...
O305/G бяха според зависи от града, от който са купени.
MAN NL202 от Цюрих бяха много задушни вътре лятно време и сравнително студени зимата.
Волвата бяха средна хубост в това отношение. Бяха дървена изработка, но имаха много яки, големи люкове.

Най-добре лятно време си бяха Heuliez и Merkavim/Ha'argaz!
Радиаторите на O345/G и O405/G/N/GN, както и на някои O305/G бяха много добри и това бяха най-топлите автобуси през зимата.

Почивай в мир, Тони!

Offline solarisurbino

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
Краси Геров ми е казвал как през далечната 2006-та се е обучавал на 2124 Юлието , начело с Добри к***ата. Ден №1 в Транса му е бил по линия 13 с този автобус  :devil:- като за добре дошъл  :laugh:

Offline Анонимен0405

• Приятел на ГТ
    • View Profile
Айде и аз да се разпиша в темата с кадър на един Травелски автобус :rolleyes:

Jonckheere Mistral by buses_varna, on Flickr

Ако някой има какво да разкаже за автобуса, с радост бих го прочел :)
« Last Edit: 19.07.2025, 22:24:40 by Анонимен0405 »

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
Този пост на Агента си е за тук.
Из списание Автокъщи горе долу на мои години.
Един Икарус, Рено и Юлиезите нов внос ;)
Трудно е да направиш нещо както трябва, вместо как да е.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
  Ikarus 280 с рег. № ВВ 65 - 17 заснет във Варна през 1983г. Вторият кадър може би е със  същия автобус. Не се чудете защо има хора, позиращи по дърветата - това са сърби :D Автор и притежател: Irinel Filip от смесен хор "Josif Marinkovic".

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
Тениската Converse радва.
Обесете се в неделя, тва е най-добре!

Fac ut vivas!

Offline tzvetan.hristov33

• Приятел на ГТ
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Триврато Citaro  на Транса(бяло и синьо), е паркирано извън пътя в Наречен. Мисля че не се движи, защото вътре беше пълно с какво ли не, но не е в лошо състояние. Имаше  варненски номера.

Изпратено от моят SM-S918B с помощта на Tapatalk

Offline nokia

• Наистина съм луд
    • View Profile
Триврато Citaro  на Транса(бяло и синьо), е паркирано извън пътя в Наречен. Мисля че не се движи, защото вътре беше пълно с какво ли не, но не е в лошо състояние. Имаше  варненски номера.

Изпратено от моят SM-S918B с помощта на Tapatalk
B 2818HP
Беше споменал някой пак за него че е там и май ще се превръща в кебапчийница. :crazy:
А между другото, В 6124НР (червено дълго цитаро ех DB) Транса вероятно и него са успели да продадат, защото наскоро имаше някакво раздвижване из града. Отделно че долу под моста гаража на Транса доста се е поразчистил, стоят последните закупени и тук таме някоя антика да е останала да си гние там.
« Last Edit: 22.07.2025, 09:05:06 by nokia »

Offline Tisho

• Маниак
    • View Profile
Айде и аз да се разпиша в темата с кадър на един Травелски автобус :rolleyes:

Jonckheere Mistral by buses_varna, on Flickr

Ако някой има какво да разкаже за автобуса, с радост бих го прочел :)

Това прилича на DAF Mistral.
Травел имаха един такъв В 4122 СВ - може и да е този.
Навремето, единствената жена фен на ГТ във Варна и за съвсем малко форумджийка тук Десислава Стоянова харесваше шофьорът на този автобус, който е сигурно 15 години по-голям от нея.
Мисля, че после се ожениха.
Когато минавам покрай Златните, винаги ме хваща носталгията и тъгата, когато видя празният от гледна точка на автобуси паркинг до входа на Дирекцията и една стара лепенка, която да напомня, че някога е имало такава фирма.

Продължавам да мисля, че хубавото на него време беше, че имаше някаква състезателност между частниците в стремежа им да предоставят по-добра услуга спрямо сега.
Коско бяха зле от гледна точка на автопарк и поддръжка, не спазваха разписания и не успяваха да се справят с 15 и 148, после имаха проблеми с 409.
Но за другите частници имам спомен, че винаги са се стараели да покриват всички курсове.

Макар и да минаха вече доста години от тогава, продължава да ми е странно да не виждам автобуси на Транстриумф в движение, когато се прибирам във Варна.
Докато критиката ми към тях винаги е била свързана с възрастта на автопарка и отношението на някои техни служители, това беше добра фирма, която се стараеше да си върши доста професионално работата.
А Травел имаха едни от най-добрите и най-професионални шофьори. От Гошо Брадата до Станислав Ставрев и много други, 70+% от които със сигурност вече ги няма, а останалите са доста възрастни.

Почивай в мир, Тони!

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Не е Даф, или е Беркхоф, или Юнкер (сега и двете са ВДЛ). Даф правят само камиони, нямат собствени каросерии.
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
  "Чавдар" 11Г5 заснет на 21.07.2002г. при катедралата. Автор и притежател: Margarita Dyl.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
  Ikarus 180 и автобусно ремарке с инв. №3 във Варна през септември. Източникът е изписан върху изображенията. АПритежател и автор: Николай В. Василев.

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
Тези дни в социалката изпаднаха хубави снимки от август 2005г. Автор Cee Gee
Трудно е да направиш нещо както трябва, вместо как да е.