Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - blagun

Pages: [1] 2 3 ... 743
1
Понеже от едно известно време ми се върти в главата една такава идея ми се ще да попитам и тук. Мислено ли е възраждане като трамвайно трасе на частта на бившата околовръстна линия от Възраждане - по Гешов, покрай Хладилника и към Слатина - естествено не точно следване на трасето, но в голяма част
Трасето по Трети ринг Каблешков прави точно този връзка. Гешов с новите пътни възли е вече решен,  по П.Ю.Тодоров е безсмислено и неефективно, тъй като от едната страна е парк, по-нататък влиза в гората...

2
Разбирам - значи и по проект от там не се е предвиждал трамвай. А какъв е този трамвай по връх Манчо - откъде до къде
Виж по-напред темата, излишно е да повтаряме неща, по които няма движение от 10 години.

3
При това положение има ли шанс ТБ5 да запази маршрута си с къси Шкоди или стръмнината след Серафим Сливенски е непреодолима?

4
Къде изчезна панелът преглед на нови съобщения? Няма го :neznam:
Отдолу в раздел Статистика има Преглед на последните 10 публикации

5
Става въпрос за ново трасе по улиците Хан Кубрат и Адам Мицкевич (по моста) и при МС "Западен парк" се влива в трасето на линия ТМ8. Едното обръщало на новата линия да бъде това на ТМ8, а другото - това на ТМ11 и ТМ12 в кв. Илиянци. Градежът да върви в синхрон с ремонта на трасето в посока към кв. Илиянци.
То хубаво си измислил трасето, но къде ще намериш пътници за него? Метрото, 83 и 108 не стигат ли? Може би трябва да се спре строежа на новия мост Бакърена фабрика и да се разруши старият, та да се направи такъв, който да носи трамвайно трасе. Отделно, че нито Адам Мицкевич, нито Хан Кубрат при вливането си в Ломско шосе имат габарит за трамвайно трасе. Абе, мислете малко, бе - не може по всеки сокак да тръгне трамвай.
От години една единствена стрелка чака да бъде изпълнена, за да може да се възстанови ТМ17 от Илиянци до Обеля. И не се прави - просто няма толкова пътници в Северната промишлена зона. По същата причина приоритетът на лъчът на Метролиния 2 на север непрекъснато пада.

6
Става въпрос за ново трасе по улиците Хан Кубрат и Адам Мицкевич (по моста) и при МС "Западен парк" се влива в трасето на линия ТМ8. Едното обръщало на новата линия да бъде това на ТМ8, а другото - това на ТМ11 и ТМ12 в кв. Илиянци. Градежът да върви в синхрон с ремонта на трасето в посока към кв. Илиянци.
То хубаво си измислил трасето, но къде ще намериш пътници за него? Метрото, 83 и 108 не стигат ли? Може би трябва да се спре строежа на новия мост Бакърена фабрика и да се разруши старият, та да се направи такъв, който да носи трамвайно трасе. Отделно, че нито Адам Мицкевич, нито Хан Кубрат при вливането си в Ломско шосе имат габарит за трамвайно трасе. Абе, мислете малко, бе - не може по всеки сокак да тръгне трамвай.
От години една единствена стрелка чака да бъде изпълнена, за да може да се възстанови ТМ17 от Илиянци до Обеля. И не се прави - просто няма толкова пътници в Северната промишлена зона. По същата причина приоритетът на северния лъч на Метролиния 2 непрекъснато пада.

7
Стара София / Re: Ретро снимки
« on: 07.12.2023, 14:19:55 »
Главната улица на Мелник беше в този вид до към 1975 г. Тогава направиха бетонно корито и улици от двете му страни с пешеходни мостове.

8
Маршрути за двуетажни автобуси

9
Автобуси / Re: Skoda RTO 706
« on: 07.12.2023, 11:02:42 »
Мяза на Александър Невски, от североизточната страна...
Не, Евлоги от Орлов мост надясно към Военна академия. Отзад е старата сграда на телевизията - Тодор Страшимиров (Тулово) 2 - тя е характерна със зазиданите прозорци на 3 и 4 етаж.
Преди да има подлез с два изхода, е имало достатъчно място за обръщало на Царевец, а явно по онова време не е имало чак такъв трафик, който да затрудни изхода на автобусите с ляв завой към Цариградско. Но явно през 1960 това е станало проблем и автобусите са удължени до Александър Невски.

10
Автобуси / Re: Skoda RTO 706
« on: 06.12.2023, 23:23:03 »
Снимката с РО е на Орлов мост, където до 24.04.1960 (според trinmo.org) е обръщалото на панчаревските автобуси.

11
ОМВ би трябвало да е отворено само откъм Цариградско, а входа и изхода към локалното да са затворени, защото те ще водят право в изкопа на станцията.  :D
Ясно, че към локалното няма как да е отворено за конвенционалния трафик. Исках да кажа, че надали ще се ползва за вход или изход към строителния обект.

12
Разни / Re: Aвтомобили
« on: 05.12.2023, 17:25:13 »
Иранците сглобяват Renault 5 под името Saipa. Преди трийсетина години съм виждал Сайпи в София.
Неголеми партиди, получени на бартер срещу оръжия (Иран и Ирак воюваха около 10 години), достигнаха до Мототехника срещу левчета даже.

Между 1971 и 1989 няма как в България да са внесени от частни лица нови или употребявани коли освен източните. Имаше баражно мито от 200%. Изключения - ХХ номера на чужди граждани, коли на посолства и чужди представителства, Rent a Car, единичен внос за номенклатурчици. Малко ветерани от края на 60-те се поддържаха - доста VW костенурка. Просто колите от онова време бяха по-издръжливи и неикономични - бедни следвоенни времена. Някои от тях са живи и до днес в Куба. Разбира се, след отварянето през 1990 навлезе цялата налична гама от 80-те по немските, австрийски и италиански автокъщи.

13
Мислех, че ще има единствено включване от локалното към главното платно. За обратното недоумявам за какво се прави. Толкова години са свикнали да минават през Винарово колело. Сега ще им създадат вредни навици, тъй като при отворено двупосочно локално това означава или опасно влизане, или още един светофар. Освен ако е за по-лесен подход на тежката строителна техника към обекта. Вероятно OMV имат възражения това да става през бензиностанцията. А светофарът създава и друг проблем - чакащите да напълнят дясната лента на главното платно и да пречат на захода на автобусите към спирката.

14
Каква ще е идеята на тоя пробив от Цариградско - да не би случайно да има нещо запланувано в локалното посока Младост - примерно да се затвори едностранно. Защото той е удобен, ама
Идеята е тези, които живеят между Въртопо и Св.Анна и излизат в посока Пловдив, да не трябва да го правят с пълно завъртане на Винарово колело.

15
Тротоар обаче не са сетили че може да направят въпреки че така и така са се заели да ремонтират...
За тротоар трябва доста дървета да изсекат, а и подпорни стени да правят предвид наклона. То и без тротоар след всеки по-сериозен дъжд ще се пълни с вода и кал платното. Но там, поне засега, няма жилищни сгради да ползват тротоар и по-смислено е да се асфалтира пешеходна алея в междублоковото пространство между бл.17 и 17А.

16
Да ама.....дойде 10ти ноември и много скоро почнаха ударно да вдигат лихвите - изведнъж от 2 процента, станаха четири, а малко след това и 10. И се видяха в чудо - изтеглиха всички спестявания, каквото има, включително и моя детски влог, за да изплатят ударно апартамента.
То лихвите се вдигнаха, но заплатите - много повече. През 1992 г. минималната работна заплата беше 850 лв, а 5 години по-рано никой не получаваше такива пари. Месечните вноски за жилищни заеми, теглени през 80-те, бяха десетократно по-малки от вноските на малкото заеми, теглени през 90-те (за последните панелки и първите нови кооперации). Освен това, май през 1993 или 94 гласуваха специални преференции за тези заеми, т.е. замразяване на лихвите им на смешни нива.

17
Разни / Re: Спомени...
« on: 04.12.2023, 12:50:43 »
Това са доста древни модели тротинетки.
През 60-те и 70-те на мода бяха ролковите кънки с 2 оси по 2 колелета и, разбира се, велосипедите. Към 1976 излязоха ловешките Балкан с малки колелета и направо убиха рибата.

18
Пишмана не е ли официално име на квартал? Преди време съм виждал това име на една от официалните карти на Търново.
Официалното е Бузлуджа.

19
Попа, Аптеката, Окръжна, Ларгото, Гарата са неформални топоними. Даже Тримата глупаци е много по-точно име на метростанция Младост-3, Пазара - на Младост-1. На пъпа на Русе има даже Л@йното, в Търново - Пишмана и т.н. Естествено, те не може да са официални имена.

Св.Анна е най-подходящото име. Вариант може да е Димитър Моллов, за да се отдаде почит на този не толкова популярен лекар, основател на здравното дело в България и един от инициаторите за създаване на Александровска болница. По подобен начин се популяризираха Александър Малинов, Александър Балан

20
Да, ама ние сме царе в мрънкането. Даже вчера по всички медии вървеше анонс: "Българи бедстват в Мюнхен". Все едно, че германците хоро играят по същото време.

А клоните няма как да изчезнат в миг, спешни са само тези, които препречват улици и използваеми тротоари. Градинките и детските площадки ще изкарат някак зимата с клони по тях. В сайта на Район Изгрев официално са обещали да ги разчистят за два месеца, сигурно и в другите райони е така. Дано се възползват от случая да "фризират" и клони, които все още не са паднали, но стоят, защото зад тях дебнат по 2-3 еко-НПО-та. Поне през тази зима във Факултето и Христо Ботев няма да горят гуми, след като безплатният дървен материал е в изобилие и лесно достъпен.

Pages: [1] 2 3 ... 743