От принципна гледна точка съм съгласен, че веригата се усложнява и че това не винаги е удачно, особено при българските трамваи. Да - модернизация за тях би означавало внедряване на тиристорно управление или чрез транзистори (инвертор) като при инекон. Не споря и не налагам мнение, но мисля, че подобно "освежаване" и оптимизиране ще донесе повече ползи от гледна точка на комфорт, разходи за поддръжка и сигурност на ТД.
Разбира се, след като се е създала връзка източник, съпротивления посредством контактори, в тази верига би могло да се свърже успоредно кондензатор(и). При верига с други параметри очаквано ще се търси подходящият кондензатор. Той може да си свърже успоредно непосредствено след съответния контактор. на пазара има кондензатори дори за 500V DC с капацитет 100 микрофарада на цена 10 лева.
Теоретично би могло да стане, но на практика не мога да бъда сигурен. Разсъждавах по въпроса и се допитах до вас. Благодаря за мнението. Не опонирам, просто представям доводи. Не съм инженер, ученик съм все още...