Author Topic: Описания и технически характеристики на ТМ в София (съдържание в началото)  (Read 174405 times)

Offline Жепеец44

• Напредващ
  • Живей на 32 + 4 шунт
    • View Profile
Благодаря за отговора. По инерция съм се изразил неточно. Имам предвид процеса на балансиране на вагони, изправяне на осите на ТОС, но в случая съвпадат, както споменаване, с оста на возилото. Излишно е на вас да обяснявам, но за потребителите на форума ще изясня, че за пътнически возила височината на въпросните оси се коригира чрез регулиране на ресорните болтове (призмените втулки, люлкови подвески) или при отсъствието на люлково окачване (товарни талиги) чрез подресорни шайби ако не се лъжа, не съм в товарното движение. Но това, което не ми беше ясно - налага ли се балансиране на трамвайни мотриси и как се извършва то. Примерна ситуация - автосцепките на два трамвая за скачване не се разполагат на една и съща ос (причини - деформации на рамата, нееднакво износен бандаж).
« Last Edit: 19.05.2024, 20:35:57 by Жепеец44 »
"Стига главата ТИ да не беше като окопан бандаж, щеше да се намери и подходящ гасител на колебанията в нея."

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Автосцепките имат възможността да се регулират по вертикала, без да се налага промяна във височината на цялата мотриса. При останалите видове прикачни съоръжения има достатъчно големи луфтове, позволяващи изравняването им на ръка, но те се ползват така или иначе само в аварийни ситуации.

Offline Жепеец44

• Напредващ
  • Живей на 32 + 4 шунт
    • View Profile
Добър ден! Въпросът може да ви си стори излишен, но "присецванията" и рязкото потегляне при българските трамваи когато се включват/изключват контактори или когато ТМ минава през изолатор не могат ли да се отстранят просто с... кондензатор/и, успоредно свързан в силовата верига на ТД? Така до голяма степен ще се избегне пулсиращ ток и (резки) тежки преходни процеси на напрежение, водещо до искрене между четки и колектор.
"Стига главата ТИ да не беше като окопан бандаж, щеше да се намери и подходящ гасител на колебанията в нея."

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Твърдо не.
Първо, кондензаторите за такива напрежения и токове ще са толкова големи и скъпи, че всичко това ще струва повече от самия трамвай, който както знаем е на финала на жизнения си път;
Второ, схемата на свързване на двигателите не е еднаква при различните положения на контролера, съответно тия кондензатори трябва също да се превключват;

И трето, основното предимство (единствено дори) на тези трамваи е тяхната простота. Една кондензаторна батерия, придружена със сложно управление и защити само ще ги направи по-сложни, по-ненадеждни и много по-скъпи за поддържане.

Offline Жепеец44

• Напредващ
  • Живей на 32 + 4 шунт
    • View Profile
От принципна гледна точка съм съгласен, че веригата се усложнява и че това не винаги е удачно, особено при българските трамваи. Да - модернизация за тях би означавало внедряване на тиристорно управление или чрез транзистори (инвертор) като при инекон. Не споря и не налагам мнение, но мисля, че подобно "освежаване" и оптимизиране ще донесе повече ползи от гледна точка на комфорт, разходи за поддръжка и сигурност на ТД.

Разбира се, след като се е създала връзка източник, съпротивления посредством контактори, в тази верига би могло да се свърже успоредно кондензатор(и). При верига с други параметри очаквано ще се търси подходящият кондензатор. Той може да си свърже успоредно непосредствено след съответния контактор. на пазара има кондензатори дори за 500V DC с капацитет 100 микрофарада на цена 10 лева.

Теоретично би могло да стане, но на практика не мога да бъда сигурен. Разсъждавах по въпроса и се допитах до вас. Благодаря за мнението. Не опонирам, просто представям доводи. Не съм инженер, ученик съм все още...
« Last Edit: 22.05.2024, 12:44:14 by Жепеец44 »

Offline Жепеец44

• Напредващ
  • Живей на 32 + 4 шунт
    • View Profile
Даже аз смятам, че благодарение на опростената си конструкция българските трамваи имат още живот. Но това не значи, че не може да се правят дребни подобрения с цел сигурност и комфорт. За да не му замръзва пневматичната уредба какво по просто решение от казан със спирт, или "алкохолен пулверизатор"... Да боядисаш салона и коша е козметика, не модернизация и повишаване нивото на надеждност...

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Ако беше така лесно и ефективно, отдавна да е направено това с кондензаторите. 100 µF кондензатора ще избухне още при първото превключване заради комутационните пренапрежения.

А за спирта... тия трамваи вървят без масло в редукторите и с липсващи позиции на контролера, а ти очакваш някой да зарежда алкохолни пулверизатори.
« Last Edit: 22.05.2024, 13:31:53 by bdz43r »

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Документално са заложени и дехидратори и пулверизатори, де факто никога не са слагани такива. А не е скъпо. И е могло да спести милиони в загуби от подмяна на трамваи и загубени курсове. Сега вече е късно и няма смисъл...

Offline Жепеец44

• Напредващ
  • Живей на 32 + 4 шунт
    • View Profile
Главния въздушен резервоар няма ли продухвателни кранове за образувалия се кондензат? Може би заради това да отсъстват дехидратори, определяйки ги като ненужен разход и поддръжка...

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
Потърсих в темата, но не намерих, затова да питам:

Има ли чертеж на трамвайна талига Т65 и/или Тср65?

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile

Ако ти трябва за нещо важно - ще търся. Обаче няма да стане бързо.
Ако е просто за да си имаш ... Няма да се занимавам.
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline qwerty95

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
А съхраняват ли се някъде чертежи на трамвай Космонавт, така че теоретично да може да бъде изграден един нов от начало?

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email

Ако ти трябва за нещо важно - ще търся. Обаче няма да стане бързо.
Ако е просто за да си имаш ... Няма да се занимавам.
За изграждане на максимално точен 3д модел на мотриси София-100/Т8М България-1300.
Не е супер спешно, но ще съм ти благодарен ако потърсиш нещо.

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
Днес преместихме 174 от халето с музейните мотриси в халето за възстановяване.
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
  • "Галерия Транспорт София"
    • View Profile
В контекста на тази тема за технически характеристики, винаги съм се чудел каква е ролята на веригите, които свързват двете колооси на този трамвай?

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
В темата за снимки на трамваи в пост №7317/ 07.08.2025г. mihailo е обяснил причината за веригите.
Направеното днес е недостатъчно за утре.

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Тъй като 88 е сравнително лек трамвай, а тегли тежки трамваи из завода, е склонен да буксува повече. От друга страна начина на свързване на двигателите е такъв, че забуксува ли една колоос от талигата, другата колоос пък спира да се върти. С веригите е елиминиран точно този ефект.

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Правилно ли схващам, че е със стандартни талиги с два двигателя, а веригите просто ги свързват механично? Или само едната колоос има двигател и веригите движат и другата?

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Една талига, две колооси, два двигателя по 300V, свързани последователно. Да, чисто механично са вързани с веригите.

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
  • "Галерия Транспорт София"
    • View Profile
В темата за снимки на трамваи в пост №7317/ 07.08.2025г. mihailo е обяснил причината за веригите.
Имам спомен за тази дискусия, но не знаех къде е. Благодаря и за обяснението!