Author Topic: За светофарите с любов!  (Read 457477 times)

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
Re: За светофарите с любов!
« Reply #2080 on: 14.07.2026, 11:31:43 »
Въпросът е всякаквите калашници, макарови и токареви как ще го изтълкуват това.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Fear on me, shame on you
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #2081 on: 14.07.2026, 11:41:34 »
Има такъв елемент, но не трябва да се забравя, че както с тях, така и със системните гонки на отдавна известни места като южната дъга и булевард „България“, става дума за дългогодишно безхаберие, което дедонощните светофари не оправят. Откъде накъде две седмици след „Челопешко шосе“ решиха да им направят акция и да ги изпоарестуват, естествено, че тези арести са били опечени отдавна, но не са ги финализирали и се реализира поговорката, когато изпуснеш питомното ще трябва да гониш дивото. То катастрофата стана, четирима загинали, още сигурно двойно на тях сериозно ранени, после хоп арестувахме ги. Вие и да ги осъдите справедливо дори пак няма да е от полза, защото вече сте се провалили в първото, което трябваше да направите да предотвратите цялата тази престъпна вакханалия. За сметка на това същите тези денонощни светофари са с идиотска настройка, с прекалено дълги фази и склонните към нарушения си ги имат за врата в полето. И не на последно място разбира се най-важното. След като се въведоха денонощните светофари гонкаджиите волю, неволю се пренасочиха от блъскане на пешеходци към блъскане на автобуси с десетки хора повече в тях, иронично, нали.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2082 on: 14.07.2026, 12:41:21 »
Въпросът е всякаквите калашници, макарови и токареви как ще го изтълкуват това.
Не мисля, че са намалели нарушенията и катастрофите заради денонощно работещите светофари. Някои шофьори, вкл. и на автобуси от градския, се оглеждат и минават на червено през нощта.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #2083 on: 14.07.2026, 14:22:29 »
По въпроса с гонките и бездействието: преди малко ходих с колата до Бояна. Нови портални рамки с камери за скорост са монтирани на Черни връх, България, Пушкин и 3 на самото Околовръстно. "След дъжд качулка" е в действие.

Offline Mammoth

• Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
« Reply #2084 on: 14.07.2026, 17:56:00 »
Човек решил да прави простотии ще прелети също толкова успешно на червено през нощта, колкото и на мигащо жълто. Простотиите се предотвратяват чрез контрол от пътна полиция, не с коледни лампички които да светкат през нощта по кръстовищата.
« Last Edit: 14.07.2026, 17:58:00 by Mammoth »

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #2085 on: 15.07.2026, 11:52:08 »
Колегата Mammoth го написа точна. Кел файда от камерите, ако след това събираемостта на глобите клони към 0% (или още по-лошото - висока е за редовия водач и клони към 0% за тези с връзки/пари под масата, демек точно джигитите с "фераритата" (нарицателно)). Ако ще на всяко кръстовище да има камери, които засичат преминаване на червено и средна скорост - ако след това глобите "падат в съда/давност"... :rolleyes:
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #2086 on: 15.07.2026, 12:16:16 »
На човека с Ферари едва ли му дреме за 2000 евро глоба. Единствената справедлива мярка е конфискуване на автомобила при тежки нарушения, като за алкохол. За съжаление тук го направиха по много левашки начин и много невинни хора си изпатиха.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #2087 on: 15.07.2026, 13:02:27 »
Всичко е в контрола и как пътна полиция си върши работата. Не може мен да ме спират за "рутинна проверка" и да търкам тампона в устата си 20 минути и да надувам дрегера, докато покрай нас 6-7 коли минават през краката на пресичащите на пешеходната пътека 5 метра по-надолу. И това винаги с риск да остана без книжка за една година заради фалшиво положителен тест за наркотици.

Offline Buses Sofia

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • https://www.flickr.com/people/195663990@N07/
« Reply #2088 on: 10.08.2026, 15:16:19 »
За да направят новото "обръщане" на 288 (и временно на 95) в Гоце Делчев са сложили лунен светофар  :)

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #2089 on: 01.09.2026, 10:47:39 »
Има нужда спешно да се намери решение със светофара на "Самоковско шосе" при Детското градче. Миналата седмица за пръв път ми се наложи да пътувам със 183 в следобевен пик и останах шокиран от факта, че се трупат по 20-30 минути закъснение в Горубляне, заради тапата на кръговото при Околовръстния път, която пък идва от светофара при Детското градче. Спомените ми отпреди 20 години, когато живеех в Пасарел и се прибирах привечер са за едно напълно безпроблемно пътуване. Вярно е, че и трафикът е многократно повече, но не е чак толкова, че да задръсти кръговото толкова много.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2090 on: 01.09.2026, 11:02:58 »
Може би с едно кръгово ще се реши проблемът.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #2091 on: 01.09.2026, 11:13:08 »
Може би с едно кръгово ще се реши проблемът.
Няма да го бъде. Пътят там е републикански и съгалсуванията са през АПИ. Вълкът (не Лупи, а Гайтански) иска да застроява СБА, на ОЕСУТ в НАГ е върнат проект, които си запазва одобрените регулации на Самоковско и на останалите улици в съседство.

Дългосрочното решение е бул. Крайречен, който се процедира по чл. 16 и ще изведе транзитния трафик чак до Цариградско шосе в страни от урбанизираната територията. За съжаление, хората са лакоми и не осъзанават как работи план по чл. 16. Натискат да си запазят всеки милиметър, вкл. не искат нормални улици, а просеки и алеи вътре в територията и това бави двата ПУП-а - северно и южно от СОП.

Има служебен ПУП в процедура (първо обявяване в Държ. вестник) за одобряването на регулацията на ул. Михаил Греков, която от светофара при детското градче, по пътя на плавателния канал ще мине с възел СОП и после ще продължи към Горубляне Младост. Ако я има тройцата - Самоковско, Крайречен и Греков, нещата би трябвало да се подобрят! Разбира се, разчитането единствено на автомобили за предвижване е аборигентско и подход на страните от третия и четвъртия свят, но нашата нация има за патрон и сремеж разия, сибир и т.н., така че нищо чудно...

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #2092 on: 01.09.2026, 11:23:19 »
Проблема там не е светофарът, а липсата на алтернативна пътна връзка за целия район, който пряката обслужва. Затова и беше сложен този светофар - преди него идващите от пряката не можеха да се включат по половин час.
Решението е изграждане на връзка откъм Камбаните към Младост, кооято да поеме част от трафика. Въпрос на няколкостотин метра път е, но точно на най-логичните места, където на практика липсват под 50 метра, има часни имоти и затворени комплекси.
Разбира се, разчитането единствено на автомобили за предвижване е аборигентско и подход на страните от третия и четвъртия свят, но нашата нация има за патрон и сремеж разия, сибир и т.н., така че нищо чудно...
Е това до голяма степен е и централната политика. А180, колкото пъти съм го виждал, е съвършено празен. Няма шанс да го ползвам при интервал един час, нищо че имам карта, когато с колата ми е 20-25 мин от врата до врата. Най-вече, рискувам, ако не тръгна много по-рано (което допълнително ми удължава пътуването) и го изпусна, да ми е по-бързо пеша по преки пътеки, отколкото да чакам следващия.
« Last Edit: 01.09.2026, 11:27:56 by bdz43r »

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #2093 on: 01.09.2026, 11:28:42 »
ОЕСУТ-ът иска от Вълка да преправи транспортния модел за територията при дял 80% на автомобилите - скандално, при положение, че уж политиките на общината са делът на автомобилите да е под 30%!