Author Topic: Паркиране  (Read 185844 times)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Fear on me, shame on you
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Re: Паркиране
« Reply #980 on: 06.05.2026, 17:01:23 »
Наглостта расте пропорционално с броя на еднаквите цифри в регистрационния номер. Мястото е „Люлин“ 4 ул. „Сидер Грънчаров“.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #981 on: 06.05.2026, 20:17:15 »
И каква е точно разликата в наглостта на този, тези двамата в дъното и третия в тревата?  :neznam:

Offline Stanislav_07

• Маниак
    • View Profile
« Reply #982 on: 20.05.2026, 21:32:10 »
Само зонирането ще спаси тротоарите от наглеци. Дай Боже цяла София да е в зони

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #983 on: 20.05.2026, 22:24:13 »
Напротив, тротоари, активни ленти и кръстовища се пълнят със стисняри, на които не им се плаща левче за зона.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #984 on: 20.05.2026, 22:27:22 »
Нали точно затова в зоните са наслагани колчета почти навсякъде и обикалят тези със скобите. Вярно, че те нямат правомощия извън платените места, но на повечето хора не им се рискува.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #985 on: 23.06.2026, 16:37:01 »
От днес паркингът на Баучер вече не е буферен. Във facebook групата на Лозенец коментарите са почти изцяло положителни.

Явно не е точно положително развитието. След като решиха че няма да е буферен и надуха цените до спукване, явно не вървят добре нещата и сега се налага да ги свалят. След някой и друг месец може да се осъзнаят и да върнат буферния статус със съответните мерки срещу хитреците.  :rolleyes:

Подземен паркинг „Джеймс Баучер“ намалява цените за паркиране от 1 юли 2026 г.

От 1 юли 2026 г. влизат в сила нови, по-ниски цени за ползване на подземния паркинг „Джеймс Баучер“. Почасовото паркиране за лек автомобил се намалява от 2 евро на 1 евро на започнат час, а месечният абонамент – от 140 евро на 110 евро.
Промяната има за цел да направи услугата по-достъпна и да насърчи използването на подземния паркинг от жителите и посетителите на района.
Предвидени са и отстъпки при предплащане на дългосрочни абонаменти – 5% за 6 месеца и 10% за 12 месеца.

https://www.sofiatraffic.bg/bg/info-center/podzemen-parking

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #986 on: 23.06.2026, 18:21:04 »
Буферните паркинги трябва да са в покрайнините, не в центъра или неговата периферия.  :rolleyes:

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #987 on: 23.06.2026, 23:43:51 »
Буферните паркинги трябва да са в покрайнините, не в центъра или неговата периферия.  :rolleyes:
Къде по южния радиус на Метродиаметър 2 по-периферно от Баучер има възможност за буферен паркинг? Около МС Витоша е абсурд, нови станции нататък ще има след десетина години.
Откога Баучер стана в центъра? Виж, стадионът си е център отвсякъде.

Доколкото знам, бонусът за паркиране важи само при абонаментни карти за метрото или ЦГМ. С еднократни билети не става. По този начин са отсвирени големи групи инцидентни пътници - примерно феновете на пловдивските отбори, идващи в София на мач.
« Last Edit: 23.06.2026, 23:56:41 by blagun »

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #988 on: 28.06.2026, 16:52:03 »
От днес паркингът на Баучер вече не е буферен. Във facebook групата на Лозенец коментарите са почти изцяло положителни.

Явно не е точно положително развитието. След като решиха че няма да е буферен и надуха цените до спукване, явно не вървят добре нещата и сега се налага да ги свалят.
Аз още тогава писах, че според мен тези цени са високи за Лозенец.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #989 on: 13.07.2026, 12:50:49 »
В 10:20 тази сутрин съм получил глоба от Общинска полиция в размер на 51.13 евро(100 лева), затова, че съм си паркирал мотора по време на работно време тук до локвичката в границите на двете ивици от гранитни павета, както правя от около година.

Според оставения стикер на мотора санкцията е по Чл. 94, Ал. 3 от ЗДвП цитирам:
„Чл. 94. (1) За престой извън населените места пътните превозни средства се спират извън платното за движение. Когато това е невъзможно, спирането за престой се извършва успоредно на оста на пътя, най-вдясно на пътното платно.
(2) За паркиране извън населените места пътните превозни средства се спират извън платното за движение. Паркирането на платното за движение е забранено.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, само на определените от собствениците на пътя или администрацията места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) На път с еднопосочно движение се допуска престой и от лявата страна по посока на движението, ако това не пречи на движението на пътните превозни средства.“

Нямало два метра ширина за пешеходно преминаване.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #990 on: 13.07.2026, 17:01:28 »
Как се стига до тази локвичка без да се подмине знак В2 в нарушение ...  :neznam:

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #991 on: 13.07.2026, 17:07:45 »
Няма как да подминеш знак Б2 в нарушение, ако няма такъв.

А Агентът, ако счита, че не е правилно санкциониран (службите не са безгрешни, дори напротив), може да си потърси правата в съда. После, ако излезе прав, може и да поиска обещетение от Общината за причинен стрес от незаслужената санкция.
« Last Edit: 13.07.2026, 17:11:07 by bdz43r »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #992 on: 13.07.2026, 17:15:18 »
Няма как да подминеш знак Б2 в нарушение, ако няма такъв.

А Агентът, ако счита, че не е правилно санкциониран (службите не са безгрешни, дори напротив), може да си потърси правата в съда. После, ако излезе прав, може и да поиска обещетение от Общината за причинен стрес от незаслужената санкция.

Има даже два - тук и тук . Локвичката и тротоарът са част от бул. Витоша, която в тази част е забранена за движение.

Но за съжаление както често се случва некадърните милиционери са написали грешно обоснование за глобата и сега Агентът ще се измъкне...

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #993 on: 13.07.2026, 17:30:23 »
Но тук няма.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #994 on: 13.07.2026, 17:39:35 »
Но тук няма.

Няма, но и улицата свършва доста преди мястото на което Агентът е решил че има право да си остави мотора...

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #995 on: 13.07.2026, 19:35:07 »
Това място там си е утвърдено за паркиране на мотори от години, защото не пречат на никого. Не описвам случката с идеята да привличам внимание към себе си и към това „колко съм безгрешен“, възмущението ми е по-скоро в размера на глобата при все това обосноваване съшито с бели конци. Има къде, къде по-скандални нарушения по пътищата в София, които се пренебрегват, но когато някой падне лесно на ЦГМ или Общинска полиция хоп сто лева за едното нищо и половина реална пречка или опасност за движението.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #996 on: 13.07.2026, 19:46:03 »
Ами затова си търсиш правата в съда. Проблемът и при застрахователи, и при незаслужени или абсурдни глоби е, че 99,9% от потърпевшите само мрънкат, но не им стиска да оспорят реално. Аз осъдих държавна институция два пъти при това без да ползвам адвокат и без дори да се явявам на делата. Не ме изядоха.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #997 on: 13.07.2026, 19:49:11 »
Това място там си е утвърдено за паркиране на мотори от години, защото не пречат на никого. Не описвам случката с идеята да привличам внимание към себе си и към това „колко съм безгрешен“, възмущението ми е по-скоро в размера на глобата при все това обосноваване съшито с бели конци. Има къде, къде по-скандални нарушения по пътищата в София, които се пренебрегват, но когато някой падне лесно на ЦГМ или Общинска полиция хоп сто лева за едното нищо и половина реална пречка или опасност за движението.

Утвърдено от кого? Не виждам да има знак за паркинг. А и паркиране там противоречи на идеята на зоната като пешеходна. Улица Света София е до временните заграждения, натам превозни средства с ДВГ нямат място. Сто лева е съвсем прилична глоба, пробвай да си оставиш мотора на площад Свети Петър да видим дали няма да ти поискат повече.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #998 on: 13.07.2026, 23:21:36 »
Ами затова си търсиш правата в съда. Проблемът и при застрахователи, и при незаслужени или абсурдни глоби е, че 99,9% от потърпевшите само мрънкат, но не им стиска да оспорят реално. Аз осъдих държавна институция два пъти при това без да ползвам адвокат и без дори да се явявам на делата. Не ме изядоха.
И аз осъдих КАТ, без адвокат.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #999 on: 31.07.2026, 10:34:09 »
Един коментар под новината на разочарован гражданин и избирател във фейсбук: "Ако стане като Джеймс Баучер, мерси... поредното разочарование от ЦГМ. Направете нещо за клиентите си, вместо за печалбата..."  :rolleyes:

Quote from: FB ЦГМ
ЦГМ поема буферния паркинг при метростанция "Бизнес парк"

"Центърът за градска мобилност (ЦГМ ) поема буферния паркинг при метростанция „Бизнес парк“ от 1 август.

Паркингът ще предлага няколко възможности за ползване:

„Паркирай и пътувай“ – за удобно продължаване с метро и градски транспорт
    Почасово паркиране
    Месечен абонамент

При предплащане на абонамент са предвидени и отстъпки – 5% за 6 месеца и 10% за 12 месеца."