Наистина метрото в Ню-Йорк е малко гадно. Повечето станции са в доста лошо състояние (старички и неподдържани), ниски и тесни. Съставите са сбирщина от по-нови, както и по-стари мотриси, като не съм сигурен дали има различия между линиите като например Париж или Лондон. Доколкото знам края на 70-те и началото на 80-те са били най-кошмарните години за метрото: висока престъпност и цялостно западане на градската среда са довели до абсолютен застой в развитието, както и отлив на пътници (това е и времето на графити-бумът, който започва именно от НЙ-метро системата).
Тъй като моят опит е скромен, ще отбележа само нещата, които ми направиха вепчатление. От една страна винаги съм си мислел, че метрото в НЙ е много дълбоко-заложено: е линиите, които ползвах бяха на ниво -1 и -2, т.е. сравнително плитки. Също така определено ми направи впечатление, че в повечето мотриси е доста шумно. Липса на автомати за билети по спирките (здравей метро София!). Направи ми впечатление една от станциите, която беше в крива и имаше автоматични метални платформи на перона, които се доближаваха до влака, когато той спреше в станцията.
Разликата между метрото в НЙ и това във Вашингтон е от земята до небето. Второто е невероятно чисто (вагоните са застлани с мокет), а станциите си заслужава да се видят: дизайнът им е един и същ, но много интересен. Всяка станция е оформена с кръгло сечение, с 2 перона, без колони. На гарите, където се пресичат две линии, двата тунела се пресичат (линиите са на различни нива) и образуват нещо като кръстовище - определно много впечатляващо, но за съжаление нямам снимки, понеже осветлението в метрото е сравнително слабо и не ми се експериментираше.
Едит: снимка на въпросната станция от Уики:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:WMATA_Metro_Center_crossvault_2009.jpg