Трудно ми е да кажа кои са най-добрите, тъй като доста квартали имат очарование, но на мен най-любими са ми Яворов (частта между Иван Асен и Военна академия), Изгрев и по-затънтените части от Изток, както и витошките квартали, макар те да станаха манджа с грозде (може би само Княжево се крепи). Това са местата с най-ниско строителство, с големи градини, почти изцяло скрити от трафика и шума и (с изключение на витошката яка) - с доста приличен транспорт. Наистина, липсва им културна инфраструктура, но това е цената за изолацията и спокойствието

Най-красивото място в София за мен са областите около Докторската градина, особено по Оборище има невероятни сгради, но и изобщо почти цялата североизточна част на центъра.
Иначе харесвам и някои квартали по България - Хиподрума е много зелен, Иван Вазов (където аз живея) е също разкошен, макар и все по на нищо да не прилича - много е комуникативен, има доста зеленина, на входа на парка е, има си стадион, един от най-големите пазари в София, има дори още малки занаятчийници за часовници, обувки, дантели, има и модерни сгради, които не са никак лоши. За съжаление и той е жертва на неконтролируемо строителство и вандализъм, а и често скиторят цигани, които честно не мога да разбера откъде стигат чак дотук

Стрелбище също е много сладък квартал, Белите брези ми е по-неприятно строителството, грозничък е, но има очарование с реката. Тези над Гоце Делчев вече не ги харесвам толкова.
Противно на общото мнение, в Манастирски ливади, особено по-южните части и в посока Бъкстон все още могат да се видят доста сладки къщички оцелели на строителния бум. Не знам докога.
Не съм запознат със североизточните квартали да си призная, нито с Младост и Люлин. В Дружба има страхотно езеро, но Дружба2 ми е твърде бетонна. Гео Милев и Редута също са симпатични. Надежда и особено Свобода имат известно очарование, но са ми твърде соц, макар и там да има приятен парк.
Живял съм доста време в Дианабад - беше готин квартал, но и той пада жертва на мръсотията и строителството, а Ловния парк буквално на нищо не прилича.
Накрая искам да спомена един квартал, който според мен има ужасно много потенциал (дори може да стане туристическа забележителност), но за съжаление следва общата софийска съдба. Става дума за Лозенец. Кварталът има три явно обособени части - долен, горен и този откъм Южния парк. Долната част (между Свети Наум и Евлоги) е прелестно място, осакатено брутално от един "соц-модерен" блок някога, в което има безброй много къщи, (почти) романтичен трамвай, много училища и градини, хубави заведения, оригинални архитектурни решения и близостта на Борисовата, метрото (от две страни), НДК.. Един проблем в него е доста гъстото застрояване, но ако се намери решение за паркирането, ако се поразчисти и лъсне малко, и ако се отвори място за още някоя градина, това си е живо бижу от началото на 20-ти век (подобно на Яворов). Има страхотно оформени къщи вътре, ако имаше как да се намали трафикът (доста хора го използват за транзит, вкл. аз, като алтернатива на канала) и дори - колкото и да е еретично - да стане калдъръмна настилката почти навсякъде, пак казвам, че това направо си е туристическа забележителност. Това ПОЧТИ компенсира изнервящата липса на успоредни улици, която кара не един неопитен шофьор тотално да се губи в квартала.
Горният лозенец (заключен грубо между Свети Наум, Вапцаров и Черни връх) е още от същото, но по-аристократичен, и за съжаление - по-запуснат. Там също имаше бум на ново строителство, някои зони прогресивно погрозняват, някои транспортни решения не са много добри (кварталът е изцяло затворен към Вапцаров - е, може би за негово добро), а уличките вътре са малък ад. Въпреки това има наистина разкошни къщи, граничи с два парка, минават доста транспорти. Сумарно Лозенец има много училища и детски градини, а в горната част е и голям университетски център с трите природни факултета (и за съжаление прилеажащите им безкрайно запуснати площи), като специално ФМИ и ХФ доста ги стегнаха и станаха много красиви. Там е и Семинарията - като малък съм си мечтал да се разхождам из двора й, още не съм го постигнал! На границата между двата Лозенеца е и най-красивата спирка в София - ул. Вишнева. Ако човек се разходи по малките улички посока Вапцаров и Хладилника, попада на неочаквани бижута, например самоделна японска градинка от будни граждани. В частта откъм Черни връх е резиденция Лозенец - място с много потенциал, доста романтично, но същи запуснато, а там е и дипломатическото училище. Разбира се, има и близък мол.
Частта откъм Южния парк, над Кучешката градинка, ми е най-романтична, цялата е на хълм, със стълбички между къщите, има почти само къщи и кооперации, за съжаленеи не много зеленина, но все пак паркове наблизо. Направо е като реликва. Тази част уви много бързо изчезва в ръцете на новото строителство, а особено т.нар. "жил. група Южен парк" е стократно по-голяма абоминация дори от кв. Витоша - който е бил там, знае.
Увлякох се нещо с тоя Лозенец. Ще излезе, че той ми е най-любим