Author Topic: Re: Тролейбусни превози - Стара Загора  (Read 2924 times)

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
наклона на отсечката по Отец Паисий е от порядъка на около 18 - 20 %, като точно преди този голям наклон има и гърбица, т.е тролея няма да може да се засили предварително. Всъщност едва ли ще му е проблем де, но все пак и улицата е тясна в тази част и не е подходяща за градски транспорт, поне според мен.

Съмнявам се наклона по шосе да е 18-20% Принципно най-стръмните наклони по шосе не се правят повече от 12-15% най-много да кажем, и все пак всички превозни средства са така направени,че да могат да го преодоляват.

Виж 18-20/1000 ако си имамл предвид може, ама 18-20/100 това е много и ми се струва нереално.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Най-големият позволен наклон за улици за автомобилно движение е 14% в България. До колко всички превозни средства могат да го преодолеят е сложен въпрос (за какво МПС говорим, двигател, колко сме го натоварили и т.н., а и производителите на масови превозни средства май не дават сред характеристиките на моделите си какви наклони преодоляват, освен при високопроходимите возила) с вероятно отрицателен отговор...
« Last Edit: 16.03.2012, 04:26:25 by difian »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Има. Разглеждал съм в брошури на автобуси и тролейбуси, не помня къде(май на руски от изложенията) и си пишеше максимално продулируем наклон при максимално натоварване, и навсякъде са около 15%, толкова трябва да е и максималният допустим наклон по шосе. Демек всеки автобус или тролейбус трябва да е съобразен с това и да няма проблеми при преодоляването му, така трябва да е направен въртящият момент и така да са скоростите, че да може.

Друго, доколкото ми е известно, най-стръмната автобусна линия у нас е 66 до морените на Витоша, като на 2-3 места има 14-15% наклон закратко, в района на манастира например. Също във Варна, в Св.Константин и Елена имаше мисля 12 или 14% наколон закратко(където автобусите от спирката долу при морето се качват на магистралата горе), и там си минават дори съчленени автобуси автоматици, при това натъпкани, макар и доста бавно но се изкачват, дори и Хюлиези и О 405 Г. Ако е за кратко, не твърде продължителен мисля че не би трябвало да е проблем до 14-15% дори и за старите машини.
« Last Edit: 17.03.2012, 23:15:01 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
Quote from: Ivo
Има. Разглеждал съм в брошури на автобуси и тролейбуси, не помня къде(май на руски от изложенията) и си пишеше максимално продулируем наклон при максимално натоварване, и навсякъде са около 15%, толкова трябва да е и максималният допустим наклон по шосе. Демек всеки автобус или тролейбус трябва да е съобразен с това и да няма проблеми при преодоляването му, така трябва да е направен въртящият момент и така да са скоростите, че да може.

Друго, доколкото ми е известно, най-стръмната автобусна линия у нас е 66 до морените на Витоша, като на 2-3 места има 14-15% наклон закратко, в района на манастира например. Също във Варна, в Св.Константин и Елена имаше мисля 12 или 14% наколон закратко(където автобусите от спирката долу при морето се качват на магистралата горе), и там си минават дори съчленени автобуси автоматици, при това натъпкани, макар и доста бавно но се изкачват, дори и Хюлиези и О 405 Г. Ако е за кратко, не твърде продължителен мисля че не би трябвало да е проблем до 14-15% дори и за старите машини.
Тук си в грешка. По 8, която ходи до Св. св. Константин и Елена съм виждал само веднъж съчленено возило, а тя единствена ходи вътре в курорта, освен това там изобщо няма изкачване повече от 2-3%. Големите наклони са над Златните и особено над Слънчев ден(сп. Журналист). Е тук вече наклона е двуцифрен, но си е кратичък т.е. двуцифрения участък е къс, иначе цялото изкачване си е към 2,5-3 км. По същия начин и над Златните към Т-образното кръстовище, но там наклоните най-много до 10% да са. В последно време по тях минават къси Тедоми по 9, 109, дълги Ивекота и Меркавими по 409(а) и нямат особени проблеми с преодоляване.
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Тук си в грешка. По 8, която ходи до Св. св. Константин и Елена съм виждал само веднъж съчленено возило, а тя единствена ходи вътре в курорта, освен това там изобщо няма изкачване повече от 2-3%.

Напротив, нямам предвид 8-цата, ами точно 409, нищо че пише на тях Ривиера Златни пясъци, те минават и през Св.Константин и Елена, и точно там от спирката долу при морето, където има един обратен завой нагоре изкачването е двуцифрен процент, 12-14%, и са само съчленени автобуси. Даже имам спомен, че преди 10-12 години имаше знак, на който си пишеше колко е наклона. Сега вече Ивекота, преди това О 405 Г и Хюлиез и О 305 Г се е случвало.

Мисълта ми беше, че това би трябвало да са най-стръмните автобусни линии у нас, обаче с най-продължителен наклон е софийската 66, там е най-стръмно.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline dj_the_bus

• Защо пиша толкова много?
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Николай Попов
    • Email
Най-стръмният участък на 409 е между Журналист и ВСУ. Заради този наклон, когато зимата има повече сняг или стане поледица, автобусите не минават през тази зона. Това е Т-образното кръстовище, за което пише Иво, но това не е Св. Константин и Елена. От Варна, към Журналист - ВСУ на изкачването пишеше 10%, но предвид че съм виждал такава табела на по-леки баири не съм склонен да повярвам.