Има. Разглеждал съм в брошури на автобуси и тролейбуси, не помня къде(май на руски от изложенията) и си пишеше максимално продулируем наклон при максимално натоварване, и навсякъде са около 15%, толкова трябва да е и максималният допустим наклон по шосе. Демек всеки автобус или тролейбус трябва да е съобразен с това и да няма проблеми при преодоляването му, така трябва да е направен въртящият момент и така да са скоростите, че да може.
Друго, доколкото ми е известно, най-стръмната автобусна линия у нас е 66 до морените на Витоша, като на 2-3 места има 14-15% наклон закратко, в района на манастира например. Също във Варна, в Св.Константин и Елена имаше мисля 12 или 14% наколон закратко(където автобусите от спирката долу при морето се качват на магистралата горе), и там си минават дори съчленени автобуси автоматици, при това натъпкани, макар и доста бавно но се изкачват, дори и Хюлиези и О 405 Г. Ако е за кратко, не твърде продължителен мисля че не би трябвало да е проблем до 14-15% дори и за старите машини.