Author Topic: Оптимизация на трамвайните маршрути  (Read 616850 times)

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Проблемът не е в частта по Симеон, където линията е една, а после че няма къде да отиде. По Стамболийски има твърде много линии и затова тройката там се изпразва. Ефектът се получи след като трамвая по Пиротска беше сменен на 1435 мм, а частта по Симеон остана 1009 мм, преди беше натоварена линия по цялата си дължина.

Offline Lasii

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
А 3-ката, както вече попитах, не може ли да се пренасочи към Овча купел или Бъкстон, като помага на 11-ката след Красна Поляна, и в Овча купел да има синхрон - и двете линии по 12 минути, трамвай на 6 минути (знам че сега с това изказване със синхрона малко звуча на спасителите, но може да е полезно за хората оттам :rolleyes:) А и Станислав казваше да се обединят на една линия 8 от Люлин до Орландовци през Ботев, но според мен ще бие много път за нищо, повечето Люлинчани слизат на центъра, а и потретвам вече, че на Орландовци не им трябват повече линии, с пускането на 17-ката ще станат ЧЕТИРИ линии там, което е твърде много. По-добре да са 2 редовни линии – 17 и 18, а 4-ката (сигурно съм го казал :rolleyes:) да ходи до Надлеза.
К***и бело Красно село!
– Иван Вазов, може би

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
Според мен няма кой толкова да се вози от Захарна фабрика към Овча купел.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline Lasii

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
То много ще се препокрива с 11 и 83 всъщност... Но то откъде другаде освен надолу/нагоре по Величков или Стамболийски??
К***и бело Красно село!
– Иван Вазов, може би

Offline Lasii

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
11-ката, за да не и е толкова дълъг пътят, може да се направи от Княжево (или дори Н. Петков) до МС Хан Кубрат, а 3 да отива нагоре до Илиянци, така препокриването ще е само от Цар Симеон до Триъгълника
К***и бело Красно село!
– Иван Вазов, може би

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
11-ката, за да не и е толкова дълъг пътят, може да се направи от Княжево (или дори Н. Петков) до МС Хан Кубрат, а 3 да отива нагоре до Илиянци, така препокриването ще е само от Цар Симеон до Триъгълника

Не става така, губи се връзката на тм3 с метростанция К. Величков, а тя е най-важната.

Offline Lasii

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
Гледах преди месец за трасе по Крум Стоянов и Щросмайер, което се свързва с това на 11. Може 3 и 13 да продължат след Захарна фабрика, по тези 2 улици, свързвайки се с трасето на 11-ката до Хан Кубрат или София север. Малко е обиколно, знам, но ще е полезно до някаква степен

ПП: Сега се сещам, че могат да не се поберат през подлеза под Сливница :/
« Last Edit: 28.07.2026, 22:28:38 by Lasii »
К***и бело Красно село!
– Иван Вазов, може би

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
Преди години имаше линия 15 от Захарна фабрика до Княжево. Нямаше никакъв пътникопоток и я закриха. Едва ли някога ще има пак такъв маршрут.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline pavel75

• Запален по ГТ
    • View Profile

Не става така, губи се връзката на тм3 с метростанция К. Величков, а тя е най-важната.

Ако остане ТМ13 тази връзка ще си я има.
Аз друго си мисля. Ако е вярно, че ТМ3 не е нужна до Орландовци то тогава защо трябва непременно да и се търси маршрут? Нека се закрие и да се подсили ТМ13

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
От последната спирка на ТМ 3 и 13 се стига по-бързо с 56 или 77 до МС Вардар отколкото с трамвай до МС К. Величков. От Хайдут Сидер освен за трудноподвижните е по-бързо пеш до МС Вардар около 400 m. От Цар Симеон до МС К. Величков е около 200 m и е по-бързо пеш. Само Зографски манастир е отдалечена от метростанции и друг транспорт спирка.  :rolleyes:

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile

А освен 15, която Radocvet спомена, това ми напомни за последния вариант на 19 от Гара Север до Княжево, която също возеше само прахоляка и тук-таме някоя бабичка, изтървала 11-ката.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
15 и 19 бяха на 30 минути, празник дори повече и логично нямаше желаещи да ги чакат.   :rolleyes:

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
Ако се направи един смислен синхрон на линиите ще се радва на брой пътници и 19ката. Доста ми е странно отношението на някои управляващи транспорта, да правят линии на по 20-30 мин и после да казват, че няма пътници

Offline Stanislav_07

• Маниак
    • View Profile
15 и 19 бяха на 30 минути, празник дори повече и логично нямаше желаещи да ги чакат.   :rolleyes:

19-ката така и не я пренасочиха към Орландовци, и вместо нея пуснаха линия 4.
« Last Edit: 03.08.2026, 04:03:23 by Stanislav_07 »

Offline Stanislav_07

• Маниак
    • View Profile
Мое предложение за реорганизация на трамвайният транспорт в София
1 - кв. Иван Вазов > кв. Захарна Фабрика
3 - закрива се
4 и 5 се обединяват под номер 5 - кв. Княжево > пл. Св. Неделя > кв. Орландовци
8 - ж. к. Люлин 5 > Централна гара > кв. Орландовци
13 - закрива се
15 - закрива се
18 - закрива се
19 - ж. к. Бъкстон > бул. Христо Ботев > Гара Север София
21 - закрива се

От линия 15 би имало нужда, ако 10 е по Стамболийски от пл. Света Неделя до Западен парк

Offline Lasii

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
 Предлагам, след изграждането на третия градски ринг (и евентуално трасето през Борисовата градина) да се направят линиите в западната и източната част по този начин: 1 - Надлез Надежда - Западен парк (през Мария Луиза), 3 - Захарна фабрика - Иван Вазов, 8 - Люлин - Ман. Ливади, 10 - сегашния, 13 - Захарна фабрика - Зоопарка (през Стоян Михайловски и Никола Габровски), 16 - Люлин - Илиянци (през Скопие), 11 и 12 се местят до Връбница, 12 се удължава до Витоша, 11 се пренасочва към Овча купел, а пък 18 отива до Дървеница. До Дървеница ще отива и 2 който ще е по Каблешков и ще върти на овча купел с 11, като обръщалото се прави двупосочно (забравих да спомена, че 27 може да се закрие, тъй като на МанЛи стават 7 и 8, които ще са си начесто) :rolleyes:
« Last Edit: 08.08.2026, 23:36:02 by Lasii »
К***и бело Красно село!
– Иван Вазов, може би

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
27 е по-натоварен от 7, плюс това не мисля, че е удачно да обсъждаме линиите по трасета, които са в бъдеще неопределено време.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
В trinmo гръмна поредната бомба - удължават от утре тм8 до Журналист. Не си спомням СОС да е давал благословия за подобно нещо, а и нищо не пише за повече коли, значи ще му се разтегля разписанието като локум. И на Журналист ще стане една блъсканица от линии, сигурно кръга ще се запуши както се запушват кръгови в Индия.

Промените по транспорта станаха толкова чести, че вече спирам да ги следя. Всяка седмица има нещо ново, я преномериране, я удължаване, я пренасочване, толкова новини и в новинарски сайт няма, зави ми се свят вече.  :rolleyes:

Offline vaz2106

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
От вчера и 671 е спрян. А от кога ще се прекрати това , някой си сънува нещо , става и твори тъпотии с тия трамвай , незнам.!!

Offline T_4

• Нямам спирка
    • View Profile
Преди време беше приет доклад за изменение на редица трамвайни маршрути. ТМ18 отърва кожата, но вероятно ще го разредят, особено ако се реализира идеята за ТМ17 между Орландовци и Борово. Имам чувството, че маршрутите промени и преномерирането се случват само колкото да изглежда, че се прави нещо.  :help: Кой (редовен пътник) ще тръгне да пътува от Графа до Люлин с ТМ8? Предполагам, че повечето хора ще вземат метрото, а малкото желаещи спокойно могат да се прекачат на ТМ10.

Допълнение:
3 и 8 да се обединят по линия 8 и до Орландовци, а линия 1 да отиде към Захарна Фабрика
Става, но ТМ8 може да дойде прекалено редовен за Орландовци, особено в комбинация с ТМ4. Дублажът ще е сериозен. По-скоро може ТМ8 да се прати до Иван Вазов или Борово със закриване на ТМ1 или ТМ7. Първото надали ще стане, тъй като от Западен парк ще са недоволни от интервала на ТМ10. Второто ми се вижда малко вероятно, но пък основното натоварване на ТМ7 е до НДК и с подсилване на ТМ6, положението по бул. "Христо Ботев" трябва да е ОК.
« Last Edit: Yesterday at 00:44:00 by T_4 »
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775