Author Topic: Регистрационни номера на МПС  (Read 999931 times)

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Регистрационни номера на МПС
« Reply #3840 on: 05.06.2026, 21:05:49 »
Ако се следва логиката до сега, следващата серия би трябвало да е ХА...
Досегашната логика сочи A,B,C,K,М... като предвид включването и на други букви следващата вместо К може да бъде Е.
Всички серии, излезли от 2000 насам са в този ред - АС, АХ, АК, АМ, АН, АР, АТ, ВА, ВВ, ВС, ВХ, ВК, ВМ, ВН, ВР, ВТ, СА, СВ, СС, СХ, СК, СМ, СН, СР, СТ.

Offline pavkata_5555

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #3841 on: 22.06.2026, 13:01:37 »
В Плевен ММ

Offline Teo

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #3842 on: 26.06.2026, 23:11:57 »
Здравейте. Днес най-накрая прехвърлих номер от една моя кола на друга, и искам да споделя подробности за процеса.

(06.2025) Първо закупих цял автомобил (Голф тройка) с главната цел да стана собственик на регистрационният му номер (Т6660ТТ), който е с българското знаме в синьото поле.

(06.2025) По време на прехвърлянето на талоните на Голфа на мое име в КАТ Велико Търново споделих желанието си да запазя табелите за друг автомобил, при което служителите на гишето ме информираха, че табели с българското знаме в синьото поле трябва да бъдат подменени с такива със звездите на ЕС в синьото поле преди да могат да бъдат запазени. Направих запитване и към домакина на КАТ Велико Търново който потвърди същата информация. Обясни ми, че имали някакво нареждане да не позволяват прехвърлянето на табели с българското знаме в синьото поле.

(06.2025) Веднага щом получих талоните на мое име изпратих двете оригинални табели на Голфа, които бяха тип 1 (правоъгълни) до БМВ ЕООД в София със заявка за подмяната им на тип 2 (квадратни) със звездите на ЕС в синьото поле (като целта ми беше табелите да станат по-отличителни като в квадратен вид се пренаредят като Т ТТ 6660). Услугата ми струваше 80 лв (40 евро) за подмяна на комплект табели. Когато пристигнаха, получих обаждане, че БМВ ЕООД нямали правото да подменят табелите от старият вид с българското знаме на новият вид с ЕС (а това право имали само МВР), и че могат единствено да ми върнат чифт тип 2 (квадратни) табели с българското знаме в синьото поле, което е и по принцип единственият вариант под който предлагат препечатване на табели с българското знаме. По някаква причина не предлагат табели тип 1 (правоъгълни) с българското знаме. Предполагам, че са им свършили бланките и вече не ги произвеждат, докато от тип 2 (квадратни) има останали. Съгласих се на този вариант, обаче им споделих какво са ми казали в КАТ Велико Търново за невъзможността за прехвърляне на подобни табели. От БМВ ЕООД изразиха учудване и завъртяха едно обаждане до началника на КАТ Велико Търново. После пак ми се обадиха, и уж казаха, че съм можел да прехвърля тези табели, но смятам че началника на КАТ Велико Търново не е разбрал точно за какво става на въпрос и се е объркал.

(06.2025) Получих си новите табели тип 2 (квадратни) с българското знаме в синьото поле и ги монтирах на Голфа. Използвах Голфа така известно време докато подготвя колата на която планирах да прехвърля номерата. Междувременно имах ходения до КАТ Велико Търново където пак подпитвах, дали табели с българското знаме могат да се прехвърлят, и все получавах негативен отговор. Останах с впечатлението, че още от деня в който стана възможно да прехвърляш номер от една кола на друга, КАТ Велико Търново винаги са искали подмяна на старите табели с българското знаме на нови. Също бях информиран, че при подмяната на табелите през тях с нови, винаги пристигали в същия тип като старите. Т.е. при мен с комплект тип 2 (квадратни) табели, новите които ще пристигнат пак ще бъдат комплект тип 2.

(08.06.2026) Най-после бях готов да извърша процеса по прехвърляне. Закарах Голфа до КАТ, и занесох номерата и талоните до гишето. Прекратиха регистрацията на Голфа на основание запазване на регистрационните табели. Правиха допълнителни проверки, дали табелите които запазвам (Т6660ТТ), са "купени" или не. Имаше затруднения от факта, че са търговишки табели които прехвърлям в КАТ Велико Търново и са първоначално издадени преди над 20 години. В крайна сметка не съм сигурен, дали установиха, че са купени табелите, или ей така решиха че са много хубави и си заслужава да заплатя таксата за прехвърляне на купен номер (100 евро) вместо таксата за прехвърляне на случаен номер (50 евро). Прибраха табелите Т6660ТТ, а на Голфа му възстановихме регистрацията с нов комплект ВТ табели (около 35 евро). Питаха ме да потвърдя, че искам чифт тип 2 (квадратни) и че колата, която ще регистрирам с тях е подходяща за чифт квадратни табели. Бях информиран, че новите Т6660ТТ табели ще пристигнат след 2-3 седмици, и че трябва сам да си ходя до КАТ да подпитвам дали са пристигнали.

(22.06.2026) При проверка в КАТ ми казаха, че новите ми табели Т6660ТТ са пристигнали току що. След няколко дена отидох да регистрирам другата кола с тези номера. Трябваше да доплатя още 13,50 евро на гишето за изработката на новите табели. Също на гишето сигурно 3 отделни пъти ме питаха, че съм уверен, че колата която регистрирам има нужда от чифт квадратни табели. Което си беше и така, защото е оригинално от Япония и е предвидена за по-тесни номера. Но ми повярваха без прекалено много съмнение и успешно регистрирах номера на колата.

Сумирани разходи: 40 евро (първоначална подмяна на чифта табели през БМВ ЕООД) + 100 евро (такса прехвърляне на купен номер в КАТ) + 13,50 евро (такса изработка на чифт нови табели в КАТ) +35 евро (нови табели и документи за Голфа от който дойдоха табелите) = 198,50 евро. А вече за колко ще продам Голфа и ще си възстановя от покупната му цена е друг проблем хаха.
« Last Edit: 26.06.2026, 23:32:04 by Teo »

Offline momchil

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #3843 on: 29.06.2026, 12:02:41 »
Здравейте. Днес най-накрая прехвърлих номер от една моя кола на друга, и искам да споделя подробности за процеса.

(06.2025) Първо закупих цял автомобил (Голф тройка) с главната цел да стана собственик на регистрационният му номер (Т6660ТТ), който е с българското знаме в синьото поле.

(06.2025) По време на прехвърлянето на талоните на Голфа на мое име в КАТ Велико Търново споделих желанието си да запазя табелите за друг автомобил, при което служителите на гишето ме информираха, че табели с българското знаме в синьото поле трябва да бъдат подменени с такива със звездите на ЕС в синьото поле преди да могат да бъдат запазени. Направих запитване и към домакина на КАТ Велико Търново който потвърди същата информация. Обясни ми, че имали някакво нареждане да не позволяват прехвърлянето на табели с българското знаме в синьото поле.

(06.2025) Веднага щом получих талоните на мое име изпратих двете оригинални табели на Голфа, които бяха тип 1 (правоъгълни) до БМВ ЕООД в София със заявка за подмяната им на тип 2 (квадратни) със звездите на ЕС в синьото поле (като целта ми беше табелите да станат по-отличителни като в квадратен вид се пренаредят като Т ТТ 6660). Услугата ми струваше 80 лв (40 евро) за подмяна на комплект табели. Когато пристигнаха, получих обаждане, че БМВ ЕООД нямали правото да подменят табелите от старият вид с българското знаме на новият вид с ЕС (а това право имали само МВР), и че могат единствено да ми върнат чифт тип 2 (квадратни) табели с българското знаме в синьото поле, което е и по принцип единственият вариант под който предлагат препечатване на табели с българското знаме. По някаква причина не предлагат табели тип 1 (правоъгълни) с българското знаме. Предполагам, че са им свършили бланките и вече не ги произвеждат, докато от тип 2 (квадратни) има останали. Съгласих се на този вариант, обаче им споделих какво са ми казали в КАТ Велико Търново за невъзможността за прехвърляне на подобни табели. От БМВ ЕООД изразиха учудване и завъртяха едно обаждане до началника на КАТ Велико Търново. После пак ми се обадиха, и уж казаха, че съм можел да прехвърля тези табели, но смятам че началника на КАТ Велико Търново не е разбрал точно за какво става на въпрос и се е объркал.

(06.2025) Получих си новите табели тип 2 (квадратни) с българското знаме в синьото поле и ги монтирах на Голфа. Използвах Голфа така известно време докато подготвя колата на която планирах да прехвърля номерата. Междувременно имах ходения до КАТ Велико Търново където пак подпитвах, дали табели с българското знаме могат да се прехвърлят, и все получавах негативен отговор. Останах с впечатлението, че още от деня в който стана възможно да прехвърляш номер от една кола на друга, КАТ Велико Търново винаги са искали подмяна на старите табели с българското знаме на нови. Също бях информиран, че при подмяната на табелите през тях с нови, винаги пристигали в същия тип като старите. Т.е. при мен с комплект тип 2 (квадратни) табели, новите които ще пристигнат пак ще бъдат комплект тип 2.

(08.06.2026) Най-после бях готов да извърша процеса по прехвърляне. Закарах Голфа до КАТ, и занесох номерата и талоните до гишето. Прекратиха регистрацията на Голфа на основание запазване на регистрационните табели. Правиха допълнителни проверки, дали табелите които запазвам (Т6660ТТ), са "купени" или не. Имаше затруднения от факта, че са търговишки табели които прехвърлям в КАТ Велико Търново и са първоначално издадени преди над 20 години. В крайна сметка не съм сигурен, дали установиха, че са купени табелите, или ей така решиха че са много хубави и си заслужава да заплатя таксата за прехвърляне на купен номер (100 евро) вместо таксата за прехвърляне на случаен номер (50 евро). Прибраха табелите Т6660ТТ, а на Голфа му възстановихме регистрацията с нов комплект ВТ табели (около 35 евро). Питаха ме да потвърдя, че искам чифт тип 2 (квадратни) и че колата, която ще регистрирам с тях е подходяща за чифт квадратни табели. Бях информиран, че новите Т6660ТТ табели ще пристигнат след 2-3 седмици, и че трябва сам да си ходя до КАТ да подпитвам дали са пристигнали.

(22.06.2026) При проверка в КАТ ми казаха, че новите ми табели Т6660ТТ са пристигнали току що. След няколко дена отидох да регистрирам другата кола с тези номера. Трябваше да доплатя още 13,50 евро на гишето за изработката на новите табели. Също на гишето сигурно 3 отделни пъти ме питаха, че съм уверен, че колата която регистрирам има нужда от чифт квадратни табели. Което си беше и така, защото е оригинално от Япония и е предвидена за по-тесни номера. Но ми повярваха без прекалено много съмнение и успешно регистрирах номера на колата.

Сумирани разходи: 40 евро (първоначална подмяна на чифта табели през БМВ ЕООД) + 100 евро (такса прехвърляне на купен номер в КАТ) + 13,50 евро (такса изработка на чифт нови табели в КАТ) +35 евро (нови табели и документи за Голфа от който дойдоха табелите) = 198,50 евро. А вече за колко ще продам Голфа и ще си възстановя от покупната му цена е друг проблем хаха.
Честито за новите придобивки! Въпреки че знамето на оригиналната правоъгълна е избеляло, поне това на квадратната изглежда добре. В случая за жалост пак са те прецакали щом новите табели от кода Т са с европейското знаме. Целта доколкото разбрах е била да вземеш оригиналния Т номер или поне да е с нашето знаме, но явно КАТ не мислят така.

Offline Teo

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #3844 on: 29.06.2026, 21:29:14 »
Честито за новите придобивки! Въпреки че знамето на оригиналната правоъгълна е избеляло, поне това на квадратната изглежда добре. В случая за жалост пак са те прецакали щом новите табели от кода Т са с европейското знаме. Целта доколкото разбрах е била да вземеш оригиналния Т номер или поне да е с нашето знаме, но явно КАТ не мислят така.

Благодаря! Да, знамето на квадратната е добре защото е буквално чисто нова произведена табела. Ако правя това отново някой ден с друга регистрация обаче първо ще си прехвърля номера както са правогълните и впоследствие ще сменя лично на квадратни през БМВ, че да не им хабя останалите квадратни бланки с българското знаме.

Част от целта беше заради българското знаме, но не ме е прекалено яд за това. Основно търсих да си намеря възможно най-уникалния номер който не можеш просто да си купиш през КАТ. Та рових обявите за евтини брички с регистрации от сериите Р * РР, Т * ТТ или СС * СС, плюс някакви повтарящи се цифри с идеята да се препечатат на квадратни за да се съберат буквите на първия ред. Това, че сигурно ще трябва да се обърнат на новия вид с "ЕС" дизайна се подготвях да се наложи още преди да започна тази хамалогия.
« Last Edit: 29.06.2026, 21:35:46 by Teo »

Offline BatiVenci

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #3845 on: 29.06.2026, 22:06:32 »
Цялата тази одисея нагледно показва защо изкуствения интелект напоследък е във възход - естествения е тотал щета ...

Offline georgi

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #3846 on: 30.06.2026, 01:01:27 »

Браво за подробното описание! Хондата ти е била без номера преди, нали?

Offline georgi

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #3847 on: 30.06.2026, 01:02:26 »
Цялата тази одисея нагледно показва защо изкуствения интелект напоследък е във възход - естествения е тотал щета ...

Не е добре да се имаш за по-извисен, когато очевадно не си по-извисен.

Offline Teo

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #3848 on: 30.06.2026, 01:52:14 »
Браво за подробното описание! Хондата ти е била без номера преди, нали?
Беше с кипърска регистрация, така че с регистрирането й в България получи тези номера. Трябваше просто на гишето да кажа, че имам запазени табели. Останалото беше като нормална регистрация на нов внос.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3849 on: 30.06.2026, 14:50:13 »
От третиране на квадратни табели - на коли или мотори, се опракват пътували в Турция. Сканиращите устройства разпознават номера като Т ТТ 6660, а по документи е Т 6660 ТТ. Дали не е смислено и на талона номерът да се изписва като Т ТТ 6660 ?

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #3850 on: 30.06.2026, 15:28:30 »
Да, но ако само едната табела е квадратна ще стане още по-голям миш-маш.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Teo

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #3851 on: 30.06.2026, 19:21:15 »
От третиране на квадратни табели - на коли или мотори, се опракват пътували в Турция. Сканиращите устройства разпознават номера като Т ТТ 6660, а по документи е Т 6660 ТТ. Дали не е смислено и на талона номерът да се изписва като Т ТТ 6660 ?

Да, това очаквам да бъде проблем когато някой ден пътувам с тези номера. Далеч не сме единствената държава която си форматира така номерата обаче. Украинските двуредови са същите. И стария вид на испанските номера, които имаха областни кодове, също бяха така (и са още валидни на пътя).

Offline freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #3852 on: 01.07.2026, 11:58:45 »
Не съм ходил в Турция, обаче ако нищо не се предплаща решение би било да си регистрираш две коли - една Т6660ТТ и една ТТТ6660 и да си дърпа както и да я е засекла камерата.

Offline Teo

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #3853 on: 05.07.2026, 22:39:11 »
Не съм ходил в Турция, обаче ако нищо не се предплаща решение би било да си регистрираш две коли - една Т6660ТТ и една ТТТ6660 и да си дърпа както и да я е засекла камерата.

То за Турция с магистралите не би трябвало да е проблем защото лепиш стикера който е с чип в него на предното стъкло и така разпознава колата. Проблем може да е на други места като паркинги, фериботи с резервация, граници/полиция, винетки и т.н.

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3854 on: 05.07.2026, 23:53:17 »
Поздравления за мерака и споделеното! Виждал съм повече от един бг номер прехвърлен на нов автомобил, но вероятно са все автомобили на държавни отдели. За частни лица ги препечатват, вероятно за да събират допълнителни такси.
Ей това ауди вчера го снимах.
Трудно е да направиш нещо както трябва, вместо как да е.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3855 on: 06.07.2026, 13:48:10 »
Това Ауди и аз съм го мяркал, даже бях писал за него по-назад.

Offline Teo

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #3856 on: 08.07.2026, 22:03:48 »
Поздравления за мерака и споделеното! Виждал съм повече от един бг номер прехвърлен на нов автомобил, но вероятно са все автомобили на държавни отдели. За частни лица ги препечатват, вероятно за да събират допълнителни такси.
Ей това ауди вчера го снимах.

И аз съм виждал някои прехвърлени с БГ знамето от други области. Смятам, че както винаги всеки отделен КАТ си е интерпретирал закона различно. Поне за Велико Търново всички прехвърлени номера които съм виждал по улиците са били препечатани, ако са били от стария вид оригинално. С изключението на ВТ 999999, но смятам че той или е прехвърлен в друга област или просто го е направил с връзки. ;)

Иначе в един друг форум (някакъв за определена марка кола беше), намерих че дори и в София някой със "С" номер са го накарали да си препечата табелите на нови при прехвърлянето им. Възможно e първите няколко години откакто позволиха прехвърляне да са го позволявали в някои области но в последствие да са го забранили с някаква вътрешна наредба до различните КАТ.
« Last Edit: 09.07.2026, 00:51:29 by Teo »

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #3857 on: 13.07.2026, 18:48:21 »
В Благоевград вече върви Е **** НХ.

Offline pavkata_5555

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #3858 on: 14.07.2026, 10:54:16 »
В София серия ОР, пропускат ОО

Offline Stanislav_07

• Маниак
    • View Profile
« Reply #3859 on: 14.07.2026, 21:21:17 »
В София серия ОР, пропускат ОО
Това е абсурдно, защото със същият успех не би трябвало да има серии, започващи, и свършващи на О. Значи или слагаме буква О, или не я слагаме? Как вече повече от 30 години например регистрационен код СО не пречи като след него пред първите 999 цифри, има нула? Тоест това означава също, че май трябва да променим формата на буквата О, например на украинските буквата О е по-широка от числото 0, а в Германия просто 0-тата е прекъсната с диагонална бяла черта. Време е за редизайн на регистрационните ни номера!
« Last Edit: 14.07.2026, 21:34:17 by Stanislav_07 »