Здравейте. Днес най-накрая прехвърлих номер от една моя кола на друга, и искам да споделя подробности за процеса.
(06.2025) Първо закупих цял автомобил (Голф тройка) с главната цел да стана собственик на регистрационният му номер (Т6660ТТ), който е с българското знаме в синьото поле.
(06.2025) По време на прехвърлянето на талоните на Голфа на мое име в КАТ Велико Търново споделих желанието си да запазя табелите за друг автомобил, при което служителите на гишето ме информираха, че табели с българското знаме в синьото поле трябва да бъдат подменени с такива със звездите на ЕС в синьото поле преди да могат да бъдат запазени. Направих запитване и към домакина на КАТ Велико Търново който потвърди същата информация. Обясни ми, че имали някакво нареждане да не позволяват прехвърлянето на табели с българското знаме в синьото поле.
(06.2025) Веднага щом получих талоните на мое име изпратих двете оригинални табели на Голфа, които бяха тип 1 (правоъгълни) до БМВ ЕООД в София със заявка за подмяната им на тип 2 (квадратни) със звездите на ЕС в синьото поле (като целта ми беше табелите да станат по-отличителни като в квадратен вид се пренаредят като Т ТТ 6660). Услугата ми струваше 80 лв (40 евро) за подмяна на комплект табели. Когато пристигнаха, получих обаждане, че БМВ ЕООД нямали правото да подменят табелите от старият вид с българското знаме на новият вид с ЕС (а това право имали само МВР), и че могат единствено да ми върнат чифт тип 2 (квадратни) табели с българското знаме в синьото поле, което е и по принцип единственият вариант под който предлагат препечатване на табели с българското знаме. По някаква причина не предлагат табели тип 1 (правоъгълни) с българското знаме. Предполагам, че са им свършили бланките и вече не ги произвеждат, докато от тип 2 (квадратни) има останали. Съгласих се на този вариант, обаче им споделих какво са ми казали в КАТ Велико Търново за невъзможността за прехвърляне на подобни табели. От БМВ ЕООД изразиха учудване и завъртяха едно обаждане до началника на КАТ Велико Търново. После пак ми се обадиха, и уж казаха, че съм можел да прехвърля тези табели, но смятам че началника на КАТ Велико Търново не е разбрал точно за какво става на въпрос и се е объркал.
(06.2025) Получих си новите табели тип 2 (квадратни) с българското знаме в синьото поле и ги монтирах на Голфа. Използвах Голфа така известно време докато подготвя колата на която планирах да прехвърля номерата. Междувременно имах ходения до КАТ Велико Търново където пак подпитвах, дали табели с българското знаме могат да се прехвърлят, и все получавах негативен отговор. Останах с впечатлението, че още от деня в който стана възможно да прехвърляш номер от една кола на друга, КАТ Велико Търново винаги са искали подмяна на старите табели с българското знаме на нови. Също бях информиран, че при подмяната на табелите през тях с нови, винаги пристигали в същия тип като старите. Т.е. при мен с комплект тип 2 (квадратни) табели, новите които ще пристигнат пак ще бъдат комплект тип 2.
(08.06.2026) Най-после бях готов да извърша процеса по прехвърляне. Закарах Голфа до КАТ, и занесох номерата и талоните до гишето. Прекратиха регистрацията на Голфа на основание запазване на регистрационните табели. Правиха допълнителни проверки, дали табелите които запазвам (Т6660ТТ), са "купени" или не. Имаше затруднения от факта, че са търговишки табели които прехвърлям в КАТ Велико Търново и са първоначално издадени преди над 20 години. В крайна сметка не съм сигурен, дали установиха, че са купени табелите, или ей така решиха че са много хубави и си заслужава да заплатя таксата за прехвърляне на купен номер (100 евро) вместо таксата за прехвърляне на случаен номер (50 евро). Прибраха табелите Т6660ТТ, а на Голфа му възстановихме регистрацията с нов комплект ВТ табели (около 35 евро). Питаха ме да потвърдя, че искам чифт тип 2 (квадратни) и че колата, която ще регистрирам с тях е подходяща за чифт квадратни табели. Бях информиран, че новите Т6660ТТ табели ще пристигнат след 2-3 седмици, и че трябва сам да си ходя до КАТ да подпитвам дали са пристигнали.
(22.06.2026) При проверка в КАТ ми казаха, че новите ми табели Т6660ТТ са пристигнали току що. След няколко дена отидох да регистрирам другата кола с тези номера. Трябваше да доплатя още 13,50 евро на гишето за изработката на новите табели. Също на гишето сигурно 3 отделни пъти ме питаха, че съм уверен, че колата която регистрирам има нужда от чифт квадратни табели. Което си беше и така, защото е оригинално от Япония и е предвидена за по-тесни номера. Но ми повярваха без прекалено много съмнение и успешно регистрирах номера на колата.
Сумирани разходи: 40 евро (първоначална подмяна на чифта табели през БМВ ЕООД) + 100 евро (такса прехвърляне на купен номер в КАТ) + 13,50 евро (такса изработка на чифт нови табели в КАТ) +35 евро (нови табели и документи за Голфа от който дойдоха табелите) = 198,50 евро. А вече за колко ще продам Голфа и ще си възстановя от покупната му цена е друг проблем хаха.