Author Topic: Доставка на влакове за МД 3  (Read 42053 times)

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Re: Доставка на влакове за МД 3
« Reply #40 on: 17.03.2016, 14:07:22 »
Мисля, че това е първи рендер, на който влаковете са с персонализиран дизайн за София, виждат се и пантографите... Цветовете са любимите на Братоев, а ливреята - модификация на тази за Русич!  :help:

Източник: Siemens AG, към тази статия

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #41 on: 17.03.2016, 14:11:54 »
Мисля, че това е първи рендер, на който влаковете са с персонализиран дизайн за София, виждат се и пантографите... Цветовете са любимите на Братоев, а ливреята - модификация на тази за Русич!  :help:

Източник: Siemens AG, към тази статия
Ужас!!!  :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

Много са грозни!  :hammer: :hammer: :hammer:

Цветовете са любимите на Братоев
Това да не му е бащиния на този човек, че толкова много да решава нещата авторитарно?!?

Не е ли време вече метрото в София да има нов директор?  :rolleyes:
« Last Edit: 17.03.2016, 14:14:30 by vasko »
vasko - оригиналът! :)

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #42 on: 17.03.2016, 14:16:53 »
Това да не му е бащиния на този човек, че толкова много да решава нещата авторитарно?!?

Еми, хайде, де, чакаме те да станеш пълнолетен! Според мен ще си му достоен продължител на делото, най-малкото откъм авторитарност!  :crazy: :P :D

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #43 on: 17.03.2016, 16:06:40 »
Липсва им само черната лента... Много авторитарно решение, няма що...  :eek: На мен влаковете ми харесват и е нормално да са с трите цвята на трите наши диаметъра. Не мога да разбера какво лошо има в това? Или да ни ги докарат като Полските, та да нямат нищо общо със София?

Ако не беше труда на този човек и екипа му... днес щеше да си обсъждаш още много трамвая и рейса в Обеля... И не си ти човека който решава, кой до кога да работи и къде да работи!  ;)

Offline mitkov2

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #44 on: 17.03.2016, 23:59:44 »
Глупаво е да се търсят кусури на влаковете, най-малко за цветови схеми 😃 А Братоев не може да се отрече, че работи добре. Не вярвам да не се е облагодетелствал изобщо от някой проект, ама жив и здрав да е човека, не се набива на очи като някои родни звезди, а и няма смисъл да го коментираме в тая тема :)

Offline abs111

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #45 on: 18.03.2016, 16:44:06 »
Само искам да споделя с Васко че единствен С.Братоев от всички началници в СО редовно контактува с подчинените му служители,машинисти,диспечери и тн.С две думи интересува се от проблемите им!
П.П Предлагам да спрем с офф топик-а.
« Last Edit: 19.03.2016, 11:56:56 by RADOCVET »

Offline чук

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #46 on: 08.07.2016, 16:51:51 »
Липсва им само черната лента... Много авторитарно решение, няма що...  :eek: На мен влаковете ми харесват и е нормално да са с трите цвята на трите наши диаметъра. Не мога да разбера какво лошо има в това? Или да ни ги докарат като Полските, та да нямат нищо общо със София?
A те ще са и без това полски, спор няма... :))))
« Last Edit: 11.07.2016, 09:30:08 by difian »

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #47 on: 29.05.2017, 19:34:03 »
http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=642574&newver=2

Открита процедура по ЗОП

Име:
Проект за разширение на метрото в София, трета метролиния, първи етап - от км 4+950 до км 11+966,34 - Доставка на метровлакове и изпълнение на системи за управление

Описание:
Поръчката е за доставка на 20 броя метровлака с дължина на влака 60м±2м за третата линия на метрото в София и проектиране, доставка и монтаж и функционални изпитания на следните системи, свързани с управлението на метровлаковете:
• Система за телекомуникационно управление на влаковото движение (СВТС) по метролинията и депото - ниво на безопасност SIL4 (Safety Integrity Level), съгласно стандарт EN 61508 (или еквивалентен) и ниво на автоматизация GoA 3 (Grades of Automation) , съгласно стандарт IEC 62290 (или еквивалентен).
• Транспортно-комуникационна система - ниво на безопасност SIL3 съгласно стандарт EN 61508 (или еквивалентен) и стандарт EN 50159:2010 (или еквивалентен) за системи за съобщения, сигнализация и обработка на данни и съобщения, свързани със сигурността в предавателни системи.
• Интегрирана радио-комуникационна система
• SCADA система за централизиран контрол и управление на тяговото електрозахранване - ниво на безопасност SIL2, съгласно стандарт EN 61508 (или еквивалентен).
• Система за автоматични перонни преградни врати (САППВ)
• Обучение и съдействие при първоначална експлоатация и гаранционна поддръжка. Окомплектовка, специални инструменти и тестово оборудване за подвижен състав и системи за управление.
Доставката на 20 метровлака и изброените системи, които трябва да се изпълнят са за първия етап от Проекта за разширение на метрото в София, трета метролиния с трасе което обхваща подземния участък от км.4+950 до км.11+966,34. Общата дължина на участъка е 7016,34м. По трасето се предвиждат за изграждане 7 бр. метростанции.
Опцията за Доставка на допълнителните 10 метровлака и изброените системи са предвидени за изпълнение на следващи етапи от Проекта за разширение на метрото в София, трета метролиния с трасе което обхваща участъците от км 0+000 до км 4+950 и от км 11+966,34 до км 15+769,498 или част от тях. Общата дължина на участъците е 8 753,16м. По трасето се предвиждат за изграждане 9 бр. метростанции.
Пълното описание на предмета на поръчката е дадено в документацията - том 1 - раздел I, като не се изчерпва напълно и е дадено в техническите спецификации томове 2, 3 и 4 от документацията, достъпни на профила на купувача.

Прогнозната стойност на поръчката е определена с включена стойността на опцията (280 000 000 + 140 000 000лв. без ДДС)
Стойност, без да се включва ДДС
420 000 000 BGN

Продължителност на поръчката или краен срок за изпълнение
Продължителност в месеци
36

Срок за получаване на оферти и на заявления за участие
17.03.2015 г. Час: 12:00

Здравейте, приятели. Мисля че разговорът за външния вид далеч не е толкова важен, колкото капацитета на 3-вагонен състав да превозва пътници по трета линия. Смятате ли тези влакове за достатъчни като вместимост за нуждите на диаметъра? Мислите ли, че по МД3 интервалите на влаковете ще са по-малки от тези по МД1 или МД2?
Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline kristian40t097

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #48 on: 29.05.2017, 20:03:06 »
МД3 от самото му изграждане ще бъде ограничен откъм превозна възможност с тези къси станции и влакове, което е много голяма грешка от страна на СО. Не мисля, че Левски\Хаджи Димитър\Сухата река от една страна както и Овча Купел\Красно село от друга могат да бъдат обслужени добре от толкова малки влакове, изразявам се така, все едно е само метрото, защото всички можем да предположим до каква степен ще бъде орязан наземния транспорт в тези райони!!
За трамвайния транспорт!!!!!

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #49 on: 29.05.2017, 23:38:11 »
Трябва първоначално да са с такъв размер и с толкова вагони. До колкото съм чел до сега, от изписаното, след тази обществена поръчка, ако има нужда ще бъде пусната още една за допълнителни вагони, с които да се увеличи вместимостта на съставите. Плюс доставка на още метровлакове.
За сега поръчаните биха били достатъчни за този диаметър. Да не забравяме че диаметъра е значително по-къс, както и маршрута по самия него също.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #50 on: 30.05.2017, 10:02:27 »
Не съм сигурен, но мисля, че в обществената поръчка е заложена опцията за допоръчване на още мотриси, така че да стане възможно да имаме композиция с дължина 100 метра. Не е вярно, че третия диаметър е трети, защото натоварването му било трето по големина. По стари сметки, които съм правил, на база преброяване на населението от НСИ по контролни райони в София, то ако приемем натоварването по първи диаметър за 100 %, то натоварването по трети диаметър ще бъде 70 %, а това по втори - 53 %. Тоест, третият диаметър е втори по натовареност. Това е без да се отчитат допълнителните пътувания поради фактът, че вече метрото ще функционира като прилична система, която покрива вече около 50 % от територията на града. Иначе да - тъпотия са късите перони. Особено, че такава инфраструктура се строи с планиран живот от 100 години + още 100 години, след рехабилитация.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #51 on: 30.05.2017, 11:09:31 »
Не е невъзможно пероните да се удължат. Да, скъпо е и сложно, но има примери в други метросистеми където това е правено. На мен не ми допада сериозната разлика между дължината на перона и влака, при МД2 с 80-метрови композиции и 100-метрови перони са само 20 метра, а тук ще са 40. Това неминуемо ще води до неравномерни струпвания на хора по двата края на влака. А че нашите метростанции няма да издържат 100 години е почти сигурно, качеството на строителството е доста занижено.

Offline eco_power

• Запален по ГТ
  • URBAN ECOLOGY
    • View Profile
    • Email
« Reply #52 on: 31.05.2017, 00:00:46 »
От последните няколко поста човек доста може да се обърка ... ако някой има конкретни цифри нека сподели.

1. Дори и да бъде обявена допълнителна поръчка за метровлакове (което е обичайна,облекчена и много вероятно за нашия случай практика), как ще се постигне увеличаване дължината на съставите, при положение, че дължината на станцията е ограничена?
2. Вярва ли изобщо някой, че увеличаване на параметрите на станциите е възможно в някакъв бъдещ период, а не в сегашния момент, когато се строят?
3. Как стои въпросът със скоростта? Нали това бе основната причина за поставянето на преградите.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #53 on: 31.05.2017, 00:31:39 »
1. С допълнителните вагони ще се вписват точно в размера на станциите.
2. Такива неща никога не са били обсъждани публично, или поне аз не съм чел подобно нещо в медиите.
3. Би трябвало да е по-висока, първо заради перонните прегради, и второ заради новите системи за безопасност и сигурност които ще се поставят.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #54 on: 31.05.2017, 10:46:17 »
Скоростта няма нищо общо с преградите. Скоростта по другите участъци не е по-ниска заради липсата на прегради.

Offline eco_power

• Запален по ГТ
  • URBAN ECOLOGY
    • View Profile
    • Email
« Reply #55 on: 31.05.2017, 12:44:34 »
Скоростта няма нищо общо с преградите. Скоростта по другите участъци не е по-ниска заради липсата на прегради.
А заради какво - падащи хора от пероните, самоубийци или .... Това го чух лично от Братоев в едно негово интервю. Човека обясняваше, че първоначално и по настоящите метролинии влаковете са реализирали по-бързи спирания, но в последствие, от съображения за сигурност, са намалили скоростта, с която влаковете навлизат в метростанциите. Контрапунктът беше нещо от типа "при МД3 товя няма да е проблем, тъй като там ще бъдат изградени перонни прегради". Разбира се на мен ми е ясно, че едно се говори а на практика друго се върши, но ще бъде жалко да направят с МД3 това, което се получава сега, а именно безкрайно мудно спиране и потегляне, безумни интервали, влачене с 40 (само дето тоя път ще търкалят Siemens).

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #56 on: 31.05.2017, 13:36:42 »
Не вярвай много на това, което Братоев разправя в интервюта, човекът обича да разправя приказки. Ниските скорости са за да пестят пари, това е дълбоката причина.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #57 on: 31.05.2017, 14:40:27 »
Скоростта при влизане в станциите беше намалена именно заради зачестилите случай на скачащи хора пред влака. Съответно този проблем няма да го има по МД3. Влаковете имат режим за връщане на излишната енергия, тоест пестят и надали са необходими други мерки за спестяване.

Offline hitar_potter

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #58 on: 01.06.2017, 00:33:27 »
Не вярвай много на това, което Братоев разправя в интервюта, човекът обича да разправя приказки. Ниските скорости са за да пестят пари, това е дълбоката причина.
И как по-точно това пести пари?
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #59 on: 01.06.2017, 09:26:48 »
По-ниски скорости и едвам-едвам спиране по станциите -> по-малко износване на релси и реборди -> по редки ремонти на релсов път и мотриси -> спестени средства.