Author Topic: Поръчки за доставки на нови трамваи  (Read 99725 times)

Offline Martin8821

• Напредващ
    • View Profile
Има ли някакви прогнози какви ще бъдат?

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
Кой казва такова нещо? Нови трамваи си трябват, откъдето и да го погледнем. Българските трябва да изчезнат час по-скоро, тях няма с какво да заменим в момента. Отделно се говори за разширение на трамвайната мрежа, сгъстяване на интервали, това с какво ще го направим? Отделен е въпросът, че е безумно да се поръчват толкова къси трамваи.

Най-вероятно ще купуваме в бъдеще още Песа, които да заменят БГ дараците. Таман пуснаха и нов дизайн.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Има ли някакви прогнози какви ще бъдат?

Виждат се на снимката какви ще бъдат, от тази партия винаги пускат колажи с победителя преди конкурсите изобщо да са тръгнали.

Първо ще модернизираме ЧКД-тата, после ще ги заменяме - логика. Или пък може би се прокрадва идеята, че модернизацията ще пропадне. Интересно ми е обаче защо не се налегнат да възстановят поръчката за 1435-милиметровите и защо не се мисли нищо за 11.

Мислиш ли че са изпаднали чак в такива подробности и са мислели предварително за кои линии им трябват? Самият факт че се поръчват толкова малки трамваи говори че изобщо не е мислено, малки трамваи по линии като 10?!!? Това само някой който никога не се е возел по тази линия може да му хрумне.
« Last Edit: 05.02.2025, 15:14:45 by fafan »

Online Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
Отделен е въпросът, че е безумно да се поръчват толкова къси трамваи.
6-осни трамваи изобщо не са толкова къси. 8-осни имаме достатъчно засега.
P.S.: Моля те, не използвай този гербаджийски термин "безумно", че получавам уртикария като го видя.  :crazy:

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Отделен е въпросът, че е безумно да се поръчват толкова къси трамваи.

Безумието е отличителна черта на тези, които са ги измислили тези поръчки. След безумието с платеното съсипване на ЧКД-тата следва следващото безумие - малки, но чисто нови трамваи по една от най-натоварените линии в София.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
За 1 и 3 определено трябват малки трамваи, по 18 трудно се запълват седящите места на Песа в пик и също би могло да се движат по-малки вагони. Също 15 не е за вагони над 30 m дължина.  По 10 ще има трудности в гората а и пътникопотокът не е чак толкова голям, че да се запазят интервали 6-8 минути с по-големи вагони. :rolleyes:

Online Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
пътникопотокът не е чак толкова голям, че да се запазят интервали 6-8 минути с по-големи вагони. :rolleyes:
В момента, в който се сменят мечкарниците, пътникопотокът рязко ще се вдигне. Състоянието на 80% от движещите се Т6А2 в момента е такова, че отблъсква ужасно много пътници. Дори и излизащите от ОР са гнусни, защото в салона е мацано с баданарка върху наслоената мръсотия.

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
А обявената дължина дали няма общо с профила на трасето в гората между Семинарията и пл. Журналист? През последните години тестваха почти всякакъв подвижен състав, както и състави CKD, но така и не се намери постоянно решение за повече вместимост на трамваите по 10/15.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
А обявената дължина дали няма общо с профила на трасето в гората...

Обясни ни моля те връзката между профил на трасе и дължина на подвижен състав  :eek: :neznam:

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
Кривите в гората са с малки радиуси и биха затруднили дълги трамваи. При това ако се запазят интервалите 6-8 минути ще са полупразни. :rolleyes:

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
Кривите в гората са с малки радиуси и биха затруднили дълги трамваи. При това ако се запазят интервалите 6-8 минути ще са полупразни. :rolleyes:

Кога за последно се качи на ТМ10, особено в пиков час?

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
Единичните T6A2 са претъпкани е заради задръжките по Черни връх, но 30-метрови вагони ще са полупразни. Нормалното решение е максимално обособяване на трасето там, за съжаление не беше направено при строителството на МД2.  :rolleyes:

Offline neverwinterSF

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
Смятам, че София би се възползвала от по-малки трамваи. Наскоро пътувах в град около Берлин с малък Modertrans Moderus Gamma LF 10 AC BD, с дължина около 15-16 метра – чудесна машина! Изглежда много модерен и се оказа, че е полски конкурент на ПЕСА, произвеждан в Познан. Биха били идеални за линии 10, 12 и 15.

« Last Edit: 05.02.2025, 18:42:51 by neverwinterSF »

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
За 12 при сегашните интервали е прекалено малък. Ще трябва сгъстяване до 10-12 минути пик, 15-16 извън пик. :rolleyes:

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Хаха що за глупости. Как точно малък радиус би затруднил дълъг трамвай? Познаваш ли изобщо законите на физиката? Все пак става въпрос за съчленен вагон.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
пътникопотокът не е чак толкова голям, че да се запазят интервали 6-8 минути с по-големи вагони. :rolleyes:

ако се запазят интервалите 6-8 минути ще са полупразни. :rolleyes:

Единичните T6A2 са претъпкани е заради задръжките по Черни връх, но 30-метрови вагони ще са полупразни.

И още три пъти да го напишеш, пак няма да е вярно.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Смятам, че София би се възползвала от по-малки трамваи. Наскоро пътувах в град около Берлин с малък Modertrans Moderus Gamma LF 10 AC BD, с дължина около 15-16 метра – чудесна машина! Изглежда много модерен и се оказа, че е полски конкурент на ПЕСА, произвеждан в Познан. Биха били идеални за линии 10, 12 и 15.

"около Берлин" е най-важната част от този пост. Това са трамваи за провинциални градове, не столици с милионно население.

Иначе "възползването" е ясно, след електровъшки мисля е редно да получим и трамваи-въшки и да наредим пътниците вътре на няколко слоя до тавана.
« Last Edit: 05.02.2025, 19:22:29 by fafan »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Само аз ли виждам проблем с цената? 4 милиона на трамвай?

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Хаха що за глупости. Как точно малък радиус би затруднил дълъг трамвай? Познаваш ли изобщо законите на физиката? Все пак става въпрос за съчленен вагон.
На спирка Вишнева точно ще св онагледят цитираните от теб закони и проявленията им - трамваят ще е в крива и мисля, че това го водят препятствие.

Online Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
Само аз ли виждам проблем с цената? 4 милиона на трамвай?
Нормална цена за 20-метров източноевропейски трамвай. За западноевропейски - пак ще е толкова, ама в евро.