Author Topic: За обществения транспорт в София и не само  (Read 74256 times)

Offline T_4

• Нямам спирка
    • View Profile
Само аз ли си мисля, че сме на път да отбележим мандат без нито едно доставено превозно ново наземно средство?

А204 в Малашевци ми се вижда глупава идея - нулевият пробег ще е голям и няма да има курсове до късно към Дружба. Какво пречи автобусите да отидат в "Дружба" или "Земляне"?

Относно замяната на къси с дълги, А88 и А285 са идеални примени. По А88 в празник реодвно има къси автобуси, предвид че са на 25-30 минути, вероятно не се и пълнят. А285 стартира с дълги (половината от колите по А85), вече редовно е с къси и също минава от дъжд на вятър.
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
Само аз ли си мисля, че сме на път да отбележим мандат без нито едно доставено превозно ново наземно средство?

Е, поне част от договорените за електротранспорта сигурно ще успеят да дойдат и в рамките на мандата.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
А204 в Малашевци ми се вижда глупава идея - нулевият пробег ще е голям и няма да има курсове до късно към Дружба.
Защо да няма курсове до късно? А88, 604, 84, ТБ4, 11 малко ли са? Даже до по-късно ще има 204 в посока Борово и от Борово до Орлов мост, тъй като оттам до Малашевци е по-близо, отколкото до Дружба.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
Не разбирам защо дългите линии не се обслужват едновременно от два гаража- за да може да има късни курсове и в двете посоки. 204 е пример за линия, за която това би било подходящо.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
Не разбирам защо дългите линии не се обслужват едновременно от два гаража- за да може да има късни курсове и в двете посоки. 204 е пример за линия, за която това би било подходящо.

И това ще се случи някога, може би под натиск да се оптимизира допълнително оперативната част, както сега работи нелошо при електробусите и линия 73.
Доскоро уж не можеше и титулярите на даден автобус да излизат с друг, а някак си познатите физиономии от Конектотата в Дружба вече виждам редовно на Ютонг и Манове.
Има много линии, при които едната крайна спирка е по-близо до гараж, който не обслужва линията. Ако се оптимизира разписанието на различни коли, ще се окаже, че вероятно имаме по-малък недостиг на автобуси и шофьори, а ще може и да се подобри интервалът на места. Надявам се и от СО да се усетят, че подобна оптимизирана схема могат да си генерират сравнително лесно с AI, вместо да го ползват да си пишат постовете за социални мрежи.
« Last Edit: 21.08.2026, 15:48:00 by martin4o »

Offline T_4

• Нямам спирка
    • View Profile
А204 в Малашевци ми се вижда глупава идея - нулевият пробег ще е голям и няма да има курсове до късно към Дружба.
Защо да няма курсове до късно? А88, 604, 84, ТБ4, 11 малко ли са? Даже до по-късно ще има 204 в посока Борово и от Борово до Орлов мост, тъй като оттам до Малашевци е по-близо, отколкото до Дружба.
А88 идва от напълно различно място. Последният А204 е на Орлов мост в 23:44, което е 15-30 минути по-късно от ТБ4 и ТБ11. При обслужване от "Земляне" ситуацията към "Борово" би се подобрила както беше по времето на "Карат С".

Някак "Малашевци" ми се вижда най-зле разположен от трите гаража. Предполагам, че последните пълни курсове ще са около 22:30, ще има голям нулев пробег и ще се хаби излишна нафта за смяна на изнесените коли. Нека доставят автобусите и ще видим какво ще стане.

Идеята дадени линии да се обслужват от повече от един гараж е добра. Съгласен съм, че А73 е успешен пример и трябва да се мисли в тази насока и за други линии. Например "Земляне" и "Малашевци" могат да поемат ранни/късни коли по А76 и А11, съответно от/до "Гоце Делчев" и "Гео Милев".
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775