Author Topic: Системи за визуална и акустична информация на пътниците  (Read 163239 times)

Offline SashoGrigorov

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
Проблемите с неактуалната информация са от много, много време. 74 близо година след като беше удължен до Манастирски ливади нямаше код за тази дестинация и караха с надпис Гоце Делчев, на Карсаните по Д1/801 също даже повече от година на табелите пишеше Красно село- Гоце Делчев а вече и той ходеше до Манастирски ливади. Вероятно е имало още много такива, но най-конкретните ми наблюдения са от тези две линии. Спирката която разкриха преди много време близо до моста на Семинарията за 73, 88 и 120 (Ловен парк) също няма запис и се чува “Следваща спирка………….”
« Last Edit: 10.07.2026, 21:23:38 by SashoGrigorov »

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
Не знам дали е обсъждано тук, но когато се казват имената на спирките, част от информацията не е актуализирана от 2020 г., защото например в линия 22, когато каже следваща спирка: бул. Христо Ботев, там се споменава, че могат да се прекачат на линии 1,3,6 и 7. Да, ама оттам минава линия 4, а линия 1 вече е пренасочена към Западен парк. Спирка СОФИЙСКА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ, в автобусите все още се казва ул. Искър. Това са само част от проблемите на оповестяването на спирките в ГТ. Ако може аз ще ги кажа новите имена на спирките, ако не могат да си намерят човек.

Раздадени са флашки, единствено да се намери някой да ги флашне. В Малашевци го вършеше един човек, на когото не му беше работа, иначе отделно съм му помагал и аз в отделни случаи.
 Апропо, правят се някви експерименти с Лайъните 2014г. и има някакви четвъртити чисто нови шрифтове, поне 3119 го видях. Отделно не знам кой е флашвал Ютонгите ама масово показват само дестинацията, особено землянските.
 Някой беше пипал и по Хайгерите 28хх, защото преди две-три седмици видях един по 309, само с номер, а за тях гарантирам, че всичко беше наред, тъй като около Великден се наложи да дойда извънредно, за да им обновя и проверя базите на всички. Не изключвам и технически проблем все пак, тъй като системата е Бустек, а окабеляването китайско фабрично.

Offline SashoGrigorov

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
Към днешна дата вече има много сполучливи Text to speech AI платени програми, които четат правилно български ако човек си поиграе малко повече с тях. Всеки от тях чете перфектно и на английски и мисля че не е лошо да се помисли в такава насока за акустичната информация в транспорта. Така при разкриване/преименуване на спирка би отнело минута за да бъде направен запис, а и отпада проблема с мутацията и разликата в един и същ глас след време.

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
Това по принцип би улеснило процеса(друг е въпросът колко е етично), но все пак остава проблемът, че трябва своевременно обновяване на всяко едно ПС.

Offline Stanislav_07

• Маниак
    • View Profile
Все повече и повече спиркознаци с ел. табла не работят от месеци. Например спирка с код 1073 на Младежки Театър вече от 5-6 месеца подавам сигнали, и нищо. оправдават се с това, че таблото разчита само на соларния панел.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
Автобус 2604 вчера се движеше по линия 3 според табелите му. Ах, каква ирония...
« Last Edit: 14.07.2026, 07:40:40 by Kaiser Kar »
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Все повече и повече спиркознаци с ел. табла не работят от месеци...

Всъщност какво стана с договора с А1 за поддръжка? Още ли е активен или изтече вече?

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
Качвам се на Руски паметник в ТБ5 с дестинация "ул. Витиня". Питам шофьора наистина ли отива към ул. Витиня, той ми отговаря: "Според вас какво трябва да пише?". Казвам, попринцип очаквам да пише Окръжна болница, но ул. Витиня ми е даже по-удобно. Той отвръща: "Ами щом знаете какво трябва да пише, какъв е проблемът"? Проблемът е, че оттам минава и ТБ1, който наистина ходи до ул. Витиня. И човек трябва да попита номерът ли е грешен или дестинацията, за да не се окаже неприятно изненадан на СУ. С тези електронни табели е пълна каша вече, да се връщаме към пластмасовите, щом не можем да се оправим с такава космическа технология.
« Last Edit: 17.07.2026, 00:07:46 by Sofia »

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Излиза, че с Марио зле, а без Марио още по-зле.....
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
На Марио му е зле характерът, а не това, което върши. За съжаление това е достатъчно, за да обръща каруцата всеки път.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
Ако само си вършеше работата, вместо непрекъснато да се прави на жертва и да обвинява наляво надясно в съзаклятия срещу екипа му, нещата щяха да са други. Последното беше, че тук сме менажирани от ППДБ. Аз не знам да съм менажиран от някого, ама добре.

В тази връзка, напоследък се замислям колко отвратителен шрифт има при Лионите. Много несъразмерно стои надписът спрямо номера.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
На Марио му е зле характерът, а не това, което върши. За съжаление това е достатъчно, за да обръща каруцата всеки път.
Абсолютно, такъв му е характерът. Иначе няма спор, че като прави нещо наистина го прави повече от перфектно и както трябва. Обаче това не е достатъчно, трябва да имаш и точно тези "меки" умения, които са не по-маловажни от техническите "твърди" умения. Или с други думи може технически да си най-добрият, но никой никъде няма да те търпи ако си с такъв характер. С изключение може би при спортистите и в частност футболистите примерно.
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Абсолютно, такъв му е характерът. Иначе няма спор, че като прави нещо наистина го прави повече от перфектно и както трябва. Обаче това не е достатъчно, трябва да имаш и точно тези "меки" умения, които са не по-маловажни от техническите "твърди" умения. Или с други думи може технически да си най-добрият, но никой никъде няма да те търпи ако си с такъв характер. С изключение може би при спортистите и в частност футболистите примерно.

Съвсем перфектно не беше всичко идващо от него, имаше и издънки. Дори и да е натрупал технически познания по системите и инсталацията, то по оформлението и дизайна си беше лаическо много от направеното. Но тъй като явно е труден характер не даваше други да пипнат и пресоляваше манджата. Освен това продължавам да си мисля че тази работа е твърде голяма за толкова малка група, редно е да се върши по-професионално от по-голям екип за да няма застой и необработени и остаряли табели и организацията не трябва да е стихийна и само при сигнали а да са се създаде организация в депата да се прави редовно, както се върши всяка друга дейност по подвижния състав - почистване, ремонти и т.н., така трябва да се отработват и табелите.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Редно е, но е и трудно, да не кажа розов сън, общинско предприятие да съумее да събере и запази кадърен и достатъчен екип за такава високотехнологична работа. Просто хората, които го могат са твърде малко и трудно биха работили при заплащане и условия, типични за софийския градски транспорт, особено с ръководство с експертиза на средностатистически шофьор.

Offline Stanislav_07

• Маниак
    • View Profile
Днес 1617 беше без светещи табели

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Редно е, но е и трудно, да не кажа розов сън, общинско предприятие да съумее да събере и запази кадърен и достатъчен екип за такава високотехнологична работа. Просто хората, които го могат са твърде малко и трудно биха работили при заплащане и условия, типични за софийския градски транспорт, особено с ръководство с експертиза на средностатистически шофьор.

Ако общинското предприятие не може да си изгради собствено звено, ще трябва да си поръча услугите по същия ред, по който си купува и подвижния състав, консумативи и всичко останало. Гледам например берлинското BVG е пускало многократно обществени поръчки в административния сайт за обществени поръчки на ЕС и по темите пътнически информационни системи, и за дизайн, и за уебсайта си и за какво ли не, тоест е можело и български фирми да се цанят за тази работа теоритично, стига да знаят какво правят.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
Да, но тогава синдикати и работници започват да реват как се организира скрита концесия и видиш ли "всички ша умрем".
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
Само че общинските дружества нехаят по темата. Ако някой е планирал да се вкара външна професионална услуга и да разкарат екипа, първо щяха да проведат поръчка или вече да са пуснали такава.

Сега обективно можем да кажем, че техниците докараха информационните системи до ниво, каквото преди тях не сме имали, както и че вече започна да си личи, че те не се занимават с тази работа. Дано пък следващите, които ги заместят някога, съумеят да направят още повече, но изглежда, че няма да е скоро с темпото, с което се случват процедурите.   

Смятам и, че е безпредметен спорът за качеството на работата на екипа, при положение, че си заминаха по съвсем други поводи и причини, споменати и по-горе. Ако си траеха за поръчки, далавери, решения на СО и др. (не казвам, че е правилно), вероятно нямаше никой да ги закача или да напускат "доброволно", както се натъртва.   

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Мисля да се спре с излишните коментари и внушения кое и как било. Особено, когато не знаем всички детайли. Фанфан добре спомена, че ако имаше експертиза и високо качество, както и глад за услугата, Марио може да продължава да развива дейността и извън София, като търговска дейност…

Изглежда, сега си е намерил ново академично поприще - писател или автор на енциклопедии на жп тематика. Да видим това докъде ще го отведе…  :rolleyes:
« Last Edit: 17.07.2026, 23:58:43 by difian »

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
Не знам за чий са подхванали да променят табелите точно по Мановете, но имаме и видими резултати: https://www.flickr.com/photos/137241490@N07/55400009866/in/album-72177720334488928/

Само трябва да сложат слона в картинката върху диван, за да е правилна дестинацията.