Author Topic: ПТП и инциденти  (Read 567642 times)

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: ПТП и инциденти
« Reply #3320 on: 28.07.2026, 15:24:51 »
Най-вероятно си вървят със зачислените шофьори и затова. То и по 83 има 3 броя Конекто Г на линия. Но явно няма дълги резерви и по 11 има и късо Конекто.

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #3321 on: 28.07.2026, 16:49:58 »
Това с отказа  на спирачките е много съмнително. Според мен става дума за шофьорска неопитност и самонадеяност + неработещи стабилизиращи ремаркето хидравилични амортисьори. Тръгнал е да се прави на бърз, ремаркето е започнало да занася (да сее на жаргон), шофьорът се е паникьосал, изгубил е управлението и после вече е ясно.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #3322 on: 28.07.2026, 17:34:59 »
Одеве минах през мястото на катастрофата. По джърситата в посока център и има на две места следи от удар с оранжево нещо точно преди мястото на завъртане. Явно се е ударил два пъти отдясно и после е отишъл отсреща. Излежда автобусът да е бил неуправляем.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3323 on: 28.07.2026, 17:51:15 »
Следите по джърситата се виждат и от репортажа на БНТ тази сутрин. Според Румен Дунев със сигурност проблемът не е в спирачките.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #3324 on: 28.07.2026, 19:18:47 »
И според мен няма как да е в спирачките. Автобусът със сигурност е изгубил управление, дали заради неизправност, или заради грешка, и се е сгънал в насрещното.
« Last Edit: 29.07.2026, 11:37:17 by Kaiser Kar »
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3325 on: 28.07.2026, 20:47:02 »
На мен много пъти ми е правило впечатление, че точно около 4 километър и надолу до Плиска всички автобуси засилват излишно много, и особено ч пиков час е озадачаващо какво би направил водача, ако някоя блейка кривне в бус лентата, или му сече предимството излизайки от Винарово колело...

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #3326 on: 28.07.2026, 20:55:56 »
Каква е дефиницията за "засилване"?! Максималната скорост там е 80 км/ч, а автобусите са ограничени до 70. Ако не се движат с 90-100, са съвсем както трябва.
Или трябва да се движат с 30, за да могат пътниците да имат време да разгледат панорамната гледка от моста?

От Св. Анна до Плиска и после до Орлов мост са сред най-дългите участъци между спирки, на обособен 6-лентов път с по-висока от обичайната максимална скорост и точно там автобусите трябва да се движат бързо.
« Last Edit: 28.07.2026, 20:58:51 by bdz43r »

Offline milko.banicata

• Напредващ
    • View Profile
    • Youtube канал
    • Email
« Reply #3327 on: 28.07.2026, 21:52:51 »

Мерси за поста, колега!
надявам се да ви хареса видеото
Zivot je lep Kada te boli Kurac za Sve
#EmmaKok4Ever
Това е лоша новина, Надето ако не ни набива през три станции да се обадим на "нула две, деветстотин двайсе и едно, двайсе и едно, нула, нула" ще стане скучно в метрото.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3328 on: 29.07.2026, 10:15:08 »
Естествено, Автото са направили техническа експертиза и 3310 е бил технически изправен  :fan:
Може би трябваше и независими експерти да направят също оглед на автобуса...
« Last Edit: 29.07.2026, 10:24:31 by ozzy »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #3329 on: 29.07.2026, 10:20:05 »
Реторичен коментар е, но трябваше автобусът да е задържан от компетентните органи с ограничен достъп до него и независими технически лица да го проверяват. Автото е очеизвадно пряко заитересовано от резултатите от подобна експертиза.

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #3330 on: 29.07.2026, 12:38:36 »
Дори единствената техническа неизправност по автобуса да е била нефункциониращи хидравлични стабилизатори на ремаркето, това е предостатъчно голям проблем и сам по себе си този проблем е съвършено достатъчен за предизвикване на подобен тежък инцидент. Първо, т.нар. сеене на ремаркето може да направи всеки автобус неуправляем, ако излезе от рамките на допустимото. Второ, това е един от немногото напълно грамотно направени участъци за движение на ГТ в София - шестлентов прав булевард с общо взето прилична настилка, идеална видимост, липса на кретенски пресечки и кръстовища, обособена бус лента. Абсолютно нормално е автобусите там да се движат със скорост между 50 и 70 километра в час. Ако за някой идиот скорост от 50 или 60 км/ч е някакво космическо постижение, а водачът е длъжен да може да овладее неуправляем автобус - ами извинявайте, ама толкова му е акъла на човек, който вярва в подобни безумия. Но както си му е реда, аз думичка не чух от отговорните за техническата проверка лица за друго, освен за спирачките и грайфера на гумите...
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
« Reply #3331 on: 29.07.2026, 14:20:54 »
Реторичен коментар е, но трябваше автобусът да е задържан от компетентните органи с ограничен достъп до него и независими технически лица да го проверяват. Автото е очеизвадно пряко заитересовано от резултатите от подобна експертиза.

Е нищо изненадващо. Зад гърба ми са освобождавали автобус с неизправна спирачна система, за да може да има какво да дадат сутринта, след като ми беше приключила смяната, а водача го прибираше автобуса всеки ден в продължение на 2 седмици за същото. Естествено бесен. Накрая май беше потрошил апарат и диск.
 Иначе в Малашевци има много шоьори с над 25-30 години опит, които се плашеха от Конекто-тата и казваха, че едвам спират.

Offline Kingpin

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #3332 on: 29.07.2026, 15:52:48 »

Е нищо изненадващо. Зад гърба ми са освобождавали автобус с неизправна спирачна система, за да може да има какво да дадат сутринта, след като ми беше приключила смяната, а водача го прибираше автобуса всеки ден в продължение на 2 седмици за същото. Естествено бесен. Накрая май беше потрошил апарат и диск.
 Иначе в Малашевци има много шоьори с над 25-30 години опит, които се плашеха от Конекто-тата и казваха, че едвам спират.

Добре бе, защо не се съберете няколко свидетели като тебе и не дадете сигнал в някоя медия, за да се разчуят тия работи? То излиза, че тия морги всеки ден превозват по хиледи нищо неподозиращи потенциални жертви. Както се казва, твоето дете се вози в тия автобуси.
Пък и да ви уволнят после, ще си намерите друга работа, не е като да няма избор....
Аз лично за себе си не мога да си представя как ще седна аз да карам автобус, дето ще му треперя постоянно дали ще спре, дали ще се скърши някъде, пък и ще отговарям за 100 човека, които возя. И ако стане нещо НЕ по моя вина - аз да нося последствията, защото така ще извъртят нещата.
А за това, че автото си правят сами проверка - това е смешна работа - ми то това е все едно престъпник да се разследва сам себе си и да очакваш да си каже, че се е провинил.
« Last Edit: 29.07.2026, 15:55:11 by Kingpin »

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3333 on: 29.07.2026, 16:22:28 »
Дори единствената техническа неизправност по автобуса да е била нефункциониращи хидравлични стабилизатори на ремаркето, това е предостатъчно голям проблем и сам по себе си този проблем е съвършено достатъчен за предизвикване на подобен тежък инцидент. Първо, т.нар. сеене на ремаркето може да направи всеки автобус неуправляем, ако излезе от рамките на допустимото. Второ, това е един от немногото напълно грамотно направени участъци за движение на ГТ в София - шестлентов прав булевард с общо взето прилична настилка, идеална видимост, липса на кретенски пресечки и кръстовища, обособена бус лента. Абсолютно нормално е автобусите там да се движат със скорост между 50 и 70 километра в час. Ако за някой идиот скорост от 50 или 60 км/ч е някакво космическо постижение, а водачът е длъжен да може да овладее неуправляем автобус - ами извинявайте, ама толкова му е акъла на човек, който вярва в подобни безумия. Но както си му е реда, аз думичка не чух от отговорните за техническата проверка лица за друго, освен за спирачките и грайфера на гумите...
По начало всяко превозно средство е произведено да е управляемо и едва след като водача допусне грешка или стане извънредно събитие, то става неуправляемо и често завървша с ПТП. В случая извънредно събитие в техническо отношение няма - телескопите не работят от поне 15 години. Това със сигурност не е редно, но  и не е проблем при движение в права линия и съобразена скорост, в случая шофьора е изпреварвал, сменял е ленти, а очевидно не е бил подготвен за овладяване на този автобус при тези обстоятелства.
« Last Edit: 29.07.2026, 16:24:06 by Repcho »

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
« Reply #3334 on: 29.07.2026, 16:28:35 »
Вече е говорено пред медии, и то след като вече не съм част от СА. Показвани са и снимки, не само на технически неизправни ПС, но и на други доста стряскащи гледки. На БТА сме ги показвали тези снимки, при Господарите бяха ходили Марио и още един бивш колега...И този орум се чете от всички в ръководството на СА, имайте предвид. Приквали са ме по кабинети, не заради писания тук, но по чатове. И в гаражите идваха на проверки, ама само ала "усмивка, щрак, и снимка имаш пак" и всяко чудо за три дни. Та паднал монтьор от високо, понеже рейсове няма и едновременно се прави окачване и врата, та увиснали и блокирали рейсове по подемниците, понеже поддръжка почти не виждаха тия клети машини.
 Нали сега е модерно да се говори за гумите на тировете, боже, какви гуми са ме карали да качваме на автобус(макар и за кратко и вътрешна). Та мен ме беше страх да я дотъркалям до рейса, протекторът се лющеше като гущер, или пък сликове 88-ма употреба, ама можеш ли за гума да оставиш автобус...

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #3335 on: 29.07.2026, 16:44:02 »
По начало всяко превозно средство е произведено да е управляемо и едва след като водача допусне грешка или стане извънредно събитие, то става неуправляемо и често завървша с ПТП. В случая извънредно събитие в техническо отношение няма - телескопите не работят от поне 15 години. Това със сигурност не е редно, но  и не е проблем при движение в права линия и съобразена скорост, в случая шофьора е изпреварвал, сменял е ленти, а очевидно не е бил подготвен за овладяване на този автобус при тези обстоятелства.

Хубаво е да ги обясняваш тези политкоректни невярности на някой, който няма хал хабер. Или на средностастическия БГ избирател, който доброволно избира хора, които да го таковат без вазелин и да го бръснат на сухо. На мен - моля, няма смисъл. Всяко превозно средство е произведено, за да бъде управлявано с работещи агрегати и системи. На теб очевидно ти е е все едно дали 15 години тия рейсове карат със или без дадена система. То така се разсъждава за гуми, спирачки, за всичко, та сте на едно мнение с управата на всички видове транспорт в София, освен може би отчасти метрото. На водачите, щом не реват и не напускат, явно също им е все тая или нямат избор, което си е техен проблем. Но да ми обясняваш, как неработещи телескопични системи за стабилизиране на ремаркето всъщност нямат общо със стабилността на ремаркето, и че водачите като нещо не работи, трябва да карат с 15 километра в час и да си четат Киприянова молитва да не откаже нещо поредно чакащо да се строши в поверената им техника, е най-малкото нечестно, да не кажа - нагло. Само за справка - изминатите километри в управлението на всевъзможни превозни средства отдавна са ми минали един милион, така че наистина, моля ти се, опорките - на някой друг, който кара колело и гласува за такива "специалисти" и "фенове на транспорта" като теб. И не, не защитавам на сляпо шофьора - нито знам кой е, нито ме интересува в случая - възможно е да е бил пълен некадърник, безотговорник и да си го е просел. Само че не в това е въпроса - състоянието на подвижния състав и на инфраструктурата е такова, че всяка секунда може да се случи трагедия почти навсякъде, а такива като теб с дебилно спокойствие обясняват, как всичко е наред и си било човещинка - това да не работи, гуми да са стари, релси да са счупени, стрелка да откаже, общо взето - ние като в Африка да си чакаме да падне небето, пък като стане нещо - пак сме учудени защо така става.
« Last Edit: 29.07.2026, 16:59:01 by The Freshmaker »
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3336 on: 29.07.2026, 17:37:58 »
Пич, поеми си въздух, прочети отново какво съм ти написал, помисли малко и се успокой, може и в обратен ред.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #3337 on: 30.07.2026, 09:44:54 »
Автобус с неработещи телескопи е същото като кола с неработещи амортисьори - технически НЕизправен и не би следвало да стъпва на обществен път. Както може да сгъне заради грешща на водача, така може да сгъне и заради избягване на ПТП, дупка на пътя, пешеходец, колоездач и т.н. За автобус, който е преминал успешно технически преглед, водачът не би следвало да съобразява действията си с техническото му състояние - визирам изказването че скоростта била "малко височка" за 23-годишен автобус.

Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #3338 on: 30.07.2026, 10:15:11 »
Няма такъв критерии. Нашият Мерцедес О 305 въпреки че е на 43 години си поддържа 60 без никави проблеми и клатушкания. Ако има технически неизправности, тогава може да се налага придвижване с по-ниска скорост, но това не зависи от възрастта, а от вида на тази неизправност. Иначе според мен движението на съчленени возила с неизправни стабилизатори, особено по скоростни булеварди е безумие.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3339 on: 30.07.2026, 11:06:23 »
Може спирачното усилие към различните колела да е различно и при натискане на спирачката да дръпне рязко на една страна и да се изгуби управление.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР