Аз не знам някой да е казал, че трябва да бъдат Сименс задължително. Даже по всяка вероятност няма да бъдат, защото дори във Варшава така и не успяха да ги нагодят със съветската автоматика и се отказаха от тях. От другата страна, именно Шкода е най-близко до това, което познаваме като подвижен състав.
Шкода са единствен кандидат за доставки по 1/2 линия, а Сименс са единствени за 3та. Така че не мисля че имаме избор кой какво да вземе. Та по този повод коментирах, че малко солени ще ни излезнат сименсите, които с 25 милиона надхвърлят прогнозната цена от 110 милиона за влакове по 3та линия.
Относно това можеше ли да участва друг производител- да можеше каф, ама те се отказаха от нас и за щастие благодарение на войната кошниците на мвм няма да дойдат в България отново. А пък, че влаковете на Сименс били трамваи е пълна глупост и безполезен спор, който водихме и преди 3-4 години, но само ще кажа да се види метрото във Варшава, което ползва същите сименси, само че с трета релса(предполагам това магически ги прави не трамваи).
60 метровите ни влакчета са само с 3 метра по - дълги от CAF трамваите на Будапеща и с по 40 метра по - къси от влаковете по другите ни линии. Отделно скоростта на М3 доближава повече тази на трамваите (трамваите в западните държави, защото тук на повечето места имаме подобие на трамвайни трасета), кривите също са прекалено остри и прекалено много като брой.
Пантографът си е просто токоснемател, той няма значение.
Това пък е още по-голяма глупост. Има и по-къси влакове от нашите сименси в други метрополитена, като например метрото в Лозана, но то пак се нарича метро, а и по другите линии дължината на влаковете е 80м ±4м, което със сигурност не е "40 метра повече от трамваите Сименс по 3та линия".