Author Topic: Градоустройство, строителство и архитектура  (Read 85222 times)

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Еврофинансиране за транспортни и зелени технологии ще получи Велико Търново

Велико Търново е една от шестте общини в страната, които ще усвояват средства от еврофондовете за развитието на нови транспортни и зелени технологии. Това стана ясно по време на кръгла маса по проблемите на транспорта в градски условия и приложението на зелените технологии, на която присъстваха проф. Кръстьо Петков, Александър Каракачанов, Михаил Шишков, експерти от Австрия, специалисти и др.

На кръглата маса са обсъдени разработки експерти от Австрия, които могат да бъдат приложени в старата столица. „За пръв път днес видяхме демонстрация на разработка по транспортните проблеми и предложения за решаването им. И тя ни беше представена именно от община Велико Търново. Всички се обединихме около извода, че въпреки архитектурната особеност на старата столица, тук могат да се приложат подобни технологии”,  подчерта проф. Кръстьо Петков.
С финансиране по европейски програми предстои внедряването на малки системи за пречистване на вода в селища и блокове до 100 жители. “По въпроса със зелените технологии в България все още сме на фаза просвещение. И там, както и в пречиствателните станции, има големи пари и интереси. Затова гражданското общество трябва да прояви своя потребителски интерес,” коментира на форума Михаил Шишков.

Информацията е взета от: - vtnovini.com
« Last Edit: 21.09.2011, 15:36:24 by difian »

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Re: Пътна инфраструктура
« Reply #1 on: 01.07.2011, 10:37:51 »
Тръгва ремонтът на парковете

В. Търново ще е първият град у нас с изцяло подновени зони за отдих

4, 4 млн. наливат в зелените площи до края на годината

ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ Е ПЪРВИЯТ ГРАД В БЪЛГАРИЯ С ИЗЦЯЛО ОБНОВЕНИ ПАРКОВЕ. До края на годината в зелените площи наливат 4, 4 млн. лв., осигурени, след като бе спечелен проект по оперативна програма „Регионално развитие”. Договорите с изпълнителите, които също вече са определени, се подписват днес на специална церемония. Проектите с новата визия на парковете в старата столица за пръв път бяха представени пред най-тиражния областен всекидневник вчера.

Паркът „Акация” - отдИх сред борове и ФОНТАНИ

Теренът, отреден за парк, се намира в широкия център на града, в един от най-младите квартали на Велико Търново – жк Картала, чието население е над 7000 души. Съществуващите свободни от дървесни видове площи ще се разпределят и реформират в зони за свободно време.
Поставя се нова паркова мебел - 70 пейки и 20 съда за отпадъци, като тяхното разположение ще е в унисон със свободно третираната алейна схема за постигане на елементи на класически европейски парк. При входа на парка се предвижда изграждането на малко кафене. В непосредствена близост има възможност за обособяване на паркингова зона за 6 автомобила и за още 12 в южна посока.
За увеличаване и разнообразяване на растителността ще се засаждат нови декоративни храсти и дървета, а на местата с увредена тревна площ - подходяща смеска от райграс. След приключване на строително-монтажните работи зоната за отдих ще е една от най-кокетните, с площ от 16 050 кв. м. Предвидена е и площадка за скейтборд и ролери, както и енергоспестяващо парково осветление със самостоятелна поливна система.

ПАРКЪТ „РУСКИ ГРОБИЩА” В ЖК БУЗЛУДЖА С НЯКОЛКО ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ

Зелената зона, която ще се прави тук, ще е една от най-подходящите за деца. В нея е планирано изграждането на две детски площадки за игра, предназначени за малки и по-големи. С модерен урбанистичен подход ще се реши въпросът със замърсяването и шума от главния път София – Варна, който пресича Велико Търново.
„Руски гробища” ще е с площ от близо 6 дка. Според проекта зелената територия ще има и 60 обособени паркоместа за посетителите. Паркът ще е с почти 2 км алеи, които ще стават и за велосипеди, и джогинг. В него е предвидено засаждането на 190 дървета и храсти и разполагането на 52 пейки и кошчета за отпадъци. Кокетният парк ще има и второ съществено значение, особено за най-многолюдния местен квартал – Бузлуджа, който започва да се застроява през 70-те години, но за кратко е преуплътнен и в него няма зелени площи. Така „Руски гробища”, макар и частично, ще компенсира тази липса.

ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ В МЕЖДУБЛОКОВИТЕ ПРОСТРАНСТВА В КВ. К. ФИЧЕТО - С КЪТОВЕ ЗА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ

Към занемарените досега междублокови пространства в квартал Колю Фичето се оформя нов паркинг за 150 автомобила. Предвидена е реконструкция и доизграждане на пешеходните комуникации до всички обекти в жилищния район. Проектът предвижда да се оформят 4 детски площадки, от които три ще са предназначени за деца от една до 4- и от 4- до 10-годишна възраст. Всички ще са с мека настилка.
Четвъртата площадка ще е за деца над 10-годишна възраст, като се предвижда върху нея да се положи асфалтова настилка, подходяща за скейтборд, ролери и др. Обособяват се и 4 къта за възрастни, които ще бъдат оборудвани с композиции от маси и пейки, подходящи за различни спортни игри. Инвестиция се прави и за цялостно затревяване.
Планирано е и 50% обемно озеленяване на цялата площ. Изцяло се подменя и парковата мебел.
Озеленяването с дървесна и храстова растителност от бързорастящи видове ще доведе до създаването на плътен изолационен пояс, който ще противодейства на различните видове замърсявания.

ПАРК „КОЛЮ ФИЧЕТО” НАБЪБВА ДО 33 ДКА

Един от най-големите и най-посещавани великотърновски паркове ще бъде направен изцяло с вибропресовани павета, които не са токсични за разлика от асфалтовото покритие. Този вид настилки притежава необходимите здравина, качество и устойчивост и създава уникална визия на алеите. Предвижда се и цялостна подмяна на прилежащата паркова мебел, която към момента е силно амортизирана. За целта ще бъдат монтирани нови 52 пейки и 30 кошчета за отпадъци, изработени от метал и дърво. Планира се ремонт на терена на детската площадка, който ще бъде изпълнен с гумена, ударопоглъщаща настилка, съгласно изискванията за безопасност. Напълно ще се подновят съоръженията за детска игра. Наличните зелени площи ще бъдат основно освежени, като за целта те ще се засеят с нов тревен материал. Сменя се и осветлението.

ПАРК "ДРУЖБА" СТАВА МНОГО ПО-ПРИВЕТЛИВ

От създаването на парка през 1978 г. до момента тук не са извършвани никакви ремонтно-обновителни дейности. Асфалтовата настилка на алеите е силно амортизирана, съоръженията за игра на детската площадка са морално остарели, като по-голямата част от тях са изпочупени. Вместо изкъртените пейки и кошчета ще се сложат чисто нови. Подменят се алеите и се поставя енергоспестяващо художествено осветление с причудливи елементи, които ще превърнат парка в истинска атракция.
В тревните площи преобладават предимно плевелни видове, затова вместо тях изпълнителят ще засади нови растения.

ОБНОВЯВА СЕ И НАЙ-СТАРИЯТ ГРАДСКИ ПАРК - „МАРНО ПОЛЕ”

Градски парк „Марно поле” е най-старият изграден парк на града, направен още през 1954 г., и е основната му зелена площ. Тук е планирано извършване на строително-ремонтни работи за цялостна реконструкция на водната каскада и озеленяване на прилежащите към нея територии.
Ремонтират се зони в западната част на парка, която е и най-силно амортизираната, като подмяна на асфалтовата настилка на 1250 кв. м алейна мрежа с вибропавета. Предвижда се монтиране на нови 24 пейки и 10 съда за отпадъци, които ще бъдат разположени основно по централната алея и в близост до детската площадка. Планирана е и пълна подмяна на 11 дка тревни площи с подходящи за целта смески, позволяващи лесна поддръжка.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Re: Пътна инфраструктура
« Reply #2 on: 05.07.2011, 12:13:44 »
98 хил. лв. за ремонт на кметство В. ТърновоНОВИЯТ КМЕТ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ УПРАВЛЯВА ОТ СГРАДА ИСТИНСКО ПРОИЗВЕДЕНИЕ НА ИЗКУСТВОТО. В това ще бъде превърнато сегашното кметство до есента с пари от Европейския фонд за регионално развитие. Изцяло ще бъде обновена фасадата, която ще има и много нови художествени елементи, оформени с цветя, висящи саксии и тераси. Самата конструкция не се изменя, а просто става по-свежа и функционална и с ефектно художествено осветление.
Строителството започва до броени дни и трябва да приключи за новия кметски мандат. Изпълнител е великотърновската фирма „МСД-98” ООД. За обновлението на фасадата се влагат 98 хил. лв., ще се изгради рампа за инвалиди и майки с колички, които спокойно ще могат да стигат до центъра за обслужване на граждани. Ще се преправят стълбите към главния вход, тъй като в момента са разместени и доста стръмни. Предвидена е и нова хидроизолация, тъй като в партерните етажи и приземието на кметството тече.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Re: Пътна инфраструктура
« Reply #3 on: 11.07.2011, 11:29:59 »
Правят обществено обсъждане за общия устройствен план на община В. Търново

Няма нарушения в разработката на общия устройствен план (ОУП) на община Велико Търново по отношение на защитените територии в местността Търновските височини. Това каза за “Янтра ДНЕС” областният управител доц. Пенчо Пенчев.
По жалба от сдружението за гората до Министерски съвет губернаторът направи проверка. Изисках допълнително становище от РИОСВ. Еколозите направиха повторен преглед на проекта за ОУП и не откриха нарушения в разработката, заяви доц. Пенчев.
По принцип общият устройствен план касае устройството на отделни територии и няма пряко приложение за разрешаване на строителство, коментира областният управител.
На 18 юли от 16 часа в голямата зала на Община Велико Търново ще има финално обществено обсъждане на ОУП. След намесата на “Янтра ДНЕС” Пътната агенция изпрати в Общината становището си по разработката.
Няма съществени забележки, които да са пречка за приемането на устройствения план от Общинския съвет и обнародването му в “Държавен вестник”, каза главният архитект на Велико Търново Иво Терзийски. Председателят на ОбС Александър Чокойски е решил ОУП на община Велико Търново да бъде гласуван на специална извънредна сесия.

Здравка МАСЛЯНКОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"


На 1 август започва голямото копане за новите водопроводи


/Голямото разкопаване започва от Южния пътен възел. Улица “Магистрална” ще се затваря на четири пъти./

На 1 август във Велико Търново започва реализация мегапроекта за полагането на 37 километра нови водопроводи. Голямото разкопаване на улици ще продължи до края на октомври 2013 г.
На 8 юли беше подписан договорът за изпълнението на мегапроекта “Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води на територията на община Велико Търново”. Целта е да са подобри водоснабдяването и пречистването на водата за 62 хил. великотърновци. Загубите на вода трябва да намалеят от 70 на 20 %. Това със сигурност трябва да намали цената на питейната вода, заявиха поръчителят в лицето на Общината и изпълнителят – консорциума “Еврохидросистеми” АД София. 43 898 636 лв. е общата стойност на проекта.
До 15 юли ще излезе разрешението за строеж на първия участък – ул. “Магистрална”. След това до две седмици по него трябва да се произнесе Регионалната дирекция за национален строителен контрол.
Възложителят и изпълнителят се заричат багерите да не превземат изведнъж целия град. Въпреки това ще има дублиране на участъци. Докато се полагат водопроводните и канализационни тръби по ул. “Магистрална” ще се прокопае и “Улицата на глада”.
Багерите първо влизат на Южния пътен възел. Там ще се прави новият градски колектор. После се отива към складовите бази. Улица “Магистрална” ще се затваря цялата, но на участъци. Ще се копае на 6 метра дълбочина. В района на ЮПВ изкопите ще стигат 12 м под земята.

З. ХРИСТОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"

Цистерна с химикали се обърна край Дебелец, евакуираха над 2000 души

Цистерна с химикали се обърна на пътя край Дебелец. Евакуирани са над 2000 души, изведени са 51 деца от детския дом в града, 20 от тях са бебета. Създадена е организация за настаняване на евакуираните хора в обществени сгради във Велико Търново и село Присово. Жителите на Дебелец са около 4000.

Няма пострадали хора. Обявено е бедствено положение заради опасност от обгазяване.

Цистерната е катастрофирала край моста при разклона от Дебелец за Килифарево, преобърнала се е и е препречила пътното платно на пътя Килифарево - Велико Търново. Инцидентът е станал след полунощ. Камионът е с турска регистрация, пътувал е от Турция към Румъния. Водачът на цистерната, който е на 45 години, е изпробван за алкохол с техническо средство, апаратът е отчел отрицателни резултати. Взета му е кръвна проба за химичен анализ.

В 20-тонната цистерна има запалителен материал стирол, който е известен и като стирен, той е пожароопасен и опасен за здравето на хората - вреди на очите и дихателните пътища. Около 5 тона от отровното вещество са се излели, образувал се е токсичен облак. Разливът се третира с химикали, тъй като не се поддава на влиянието на вода. Течът е спрян, а стиренът ще бъде претоварен в друга цистерна.

Измерената в три пункта концентрация на веществото във въздуха вече е в норма, съобщиха от Районната инспекция по околната среда и водите, която съвместно с органите на "Гражданска защита" и полицията координира операцията по ликвидиране на последиците от произшествието.

Течът е спрян, концентрациите се разсейват, хората са информирани как да се предпазят - с марля на устата, съобщи комисар Йордан Йорданов, началник на "Пожарна безопасност и защита на населението" във Велико Търново.

По прогнози на Гражданска защита концентрацията ще се разсее за няколко часа. След преминаване на опасността, когато аварийните групи прехвърлят химическото вещество от катастрофиралата цистерна и районът бъде напълно почистен и обезопасен, бедственото положение ще бъде отменено.

Полицейски патрули са отцепили всички подходи към Дебелец. Движението по направлението за прохода "Хаинбоаз" и Габрово се извършва по обходни маршрути.

Стиренът е летлива безцветна течност, използвана за производство на полимери, използван за производството на леки твърди продукти, като тръби, детски конструктори и кофички за кисело мляко, отбелязва БГНЕС. Стиренът прониква в организма при вдишване и в малка степен чрез кожата. Разпространява се бързо в организма и се натрупва основно в мастната тъкан. Предизвиква възпаление на очите, смущения в храносмилателната система и депресия. При професионална експозиция на стирен е наблюдавано дразнене на дихателните пътища и конюктивата. Въздействието върху централната нервна система се изразява в отпадналост, умора, главоболие, замаяност, което се наблюдава при концентрации на стирена над 200 mg/m3. Продължителна експозиция на стирен може да доведе до нарушение в ЕЕГ (електроенцефалограмата). Установено е, че обонятелният праг на стирена е 70 g/m3. Международната агенция по проучване на рака го класифицира като канцероген от група 3.

Информацията е взета от: - DarikNews.bgOffline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Re: Пътна инфраструктура
« Reply #4 on: 19.07.2011, 11:19:04 »
Устройственият план скара политици и природозащитнициПолитици, архитекти и природозащитници влязоха в остър конфликт при общественото обсъждане вчера на Общия устройствен план на Община В. Търново.
Срещата започна нерегламентирано без протоколчик, а скандалите избухнаха на 15-ата минута. От сдружението “В. Търново за гората” за пореден път настояха горите над кв. “Картала” да запазят статута си и представиха нова подписка от 666 човека в тази насока.
Разработката на ОУП изключва границите на В. Търново – град. Горите не може да бъдат запазени от урбанизация. В “Картала” тя е започнала, има одобрени подробни устройствени планове и територии със сменено предназначение, заяви авторът на разработката арх. Александър Петрович.
Прословутият дендрариум “Втора Българска държава Царевград Търнов”, който в момента се проверява от върховната прокуратура, третира “Картала” като проектно-жилищна зона с хотели и заведения, заяви общинският съветник инж. Богдан Ковачев. Той посочи, че във В. Търново горите са 11 059 дка, което е 36,4 % лесистост при средно за страната 33,4 %. Заменените гори на Картала са едва 0,12 %, допълни Ковачев.
Защитниците на горите поискаха ОУП да не се приема, докато не се произнесат прокуратурата и съдът. Не намери отговор въпросът на съветника и кандидат-кмет от СДС Камен Алексиев дали на билото на търновските височини ще се строи.
Депутатът от РЗС и кандидат-кмет за В. Търново Емил Василев определи общественото обсъждане като гротеска. Излиза, че ОУП трябва да се съобрази с местните далавери, коментира Василев. Той призова Общинският съвет да не приема ОУП в края на мандата.
Юлияна Дончева настоя в плана да залегнат исканията на над 12 000 души, които са се подписали за защита на горите.
Съобразили сме ОУП с всички препоръки. Не обслужваме лични интереси, отговори арх. Петрович.
На срещата присъстваха само политици, природозащитниците от сдружението, но нито един редови гражданин. По време на обсъждането кметът Рашев не се изказа и напусна 20 мин. преди края.

Здравка МАСЛЯНКОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Re: Пътна инфраструктура
« Reply #5 on: 11.08.2011, 12:07:06 »
Започва ремонт за 4,5 млн. лв. на културни обекти във В. Търново


/Държавната фирма „Реставрация” ЕАД ще прави Владишкия мост осветен и безопасен за преминаване/

Парите са за нов облик на площада пред Царевец, Владишкия мост, две църкви и мултимедиен музей

ШЕСТ ФИРМИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ДЪРЖАВНАТА „РЕСТАВРАЦИЯ” ЩЕ ПРАВЯТ ОСНОВЕН РЕМОНТ НА ВАЖНИ КУЛТУРНИ ОБЕКТИ и подходите към тях на стойност 4, 5 млн. лв. Част от средствата отиват и за нов музей. Реконструкциите трябва да приключат до юни догодина, а вчера след проведената регламентирана обществена поръчка бяха избрани изпълнителите. Това са поредните средства от Брюксел, които спечели „моделът Рашев”, като конкретно този проект е дело на екипа на шефа на туристическата агенция „Царевград Търнов” Даниел Панов.
Великотърновската строителна компания „ВТ Инженеринг” поема новата визия на площада „Иван Асен Втори”, който е основният подход към крепостта Царевец. Предвидена е нова организация на трафика с кръгово движение, обособяват се места за паркиране на туристите, множество цветни алеи и подходи за пешеходци. Стойността на строително-монтажните работи по план е почти милион лева. Фирмата единствена в региона притежава сертификат за строителни обекти от първа категория и на конкурса се е явила само тя.
Великотърновската „Мистрал 7” поема цялостния ремонт на църквата „Св. Иван Рилски”, която попада в основните туристически маршрути и е проучена от проф. Николай Овчаров. Стойността на този обект по план е 348 хил. лв. Другия храм, който се обновява, е „Св. св. апостоли Петър и Павел”. Него ще го прави строителната фирма „Тера”, а стойността е 196 хил. лв.
Един от най-красивите обекти - Владишкият мост, пък основно ще ремонтира държавната специализирана фирма „Реставрация” ЕАД, която е една от малкото у нас, профилирани в ремонт на подобни културни паметници. Освен цялостна подмяна на основите и дървената конструкция до идното лято обектът трябва да има и ново художествено осветление. Стойността на обновяването е за почти 736 хил. лв.
ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА „БИСТРОЙИНВЕСТ” Е УТВЪРДЕНА ДА НАПРАВИ НОВИЯ МУЛТИМЕДИЕН МУЗЕЙ за 813 хил. лв. Освен силиконови фигури в естествен ръст, с които ще се показват характерни облекла от времето на Второто българско царство, тук се правят и няколко зали. В тях във формат 3D пък ще се представят филми, свързани със столичния период. Цялостната концепция на сградата, която се разполага до панорамната площадка за наблюдение на аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина”, предвижда и уроци за ученици.
Вчера бяха разгледани и двете оферти за доставка на влакче с гумени колела, което пък ще се движи из Царевец. То е на стойност от около 700 хил. лв. Фирмите „Кънтриауто” и „Дъ Пойнтс Интернешънъл” са основните кандидати да го доставят. Предстои да се избере по-изгодната от двете оферти, а съоръжението трябва да действа още от есента.Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Re: Пътна инфраструктура
« Reply #6 on: 17.08.2011, 11:42:55 »
С 97 000 лева правят рампа пред Общината


/Сградата на Общината във Велико Търново е заградена заради изграждането на рампа за инвалиди и детски колички. Съоръжението ще струва 97 000 лева. /

До края на октомври пред Община Велико Търново ще бъде направена рампа за инвалидни и детски колички. Съоръжението, което ще направи сградата достъпна за хората с увреждания и майките, е част от проекта за 4,4 млн. лв. за парковете, който Община В. Търново реализира по Оперативна програма “Регионално развитие”. Рампата се прави от местната строителна фирма “МСД-98” и е на стойност 97 183 лв. Община В. Търново беше единствената публична сграда в старата столица недостъпна за хората със специални двигателни нужди. Рампата ще е дълга 40 метра с 5 % наклон и осветена. Обмисля се вариант да бъде и отоплявана, за да не замръзва през зимата, научи “Янтра ДНЕС”.


/В парк “Марно поле” ремонтите протичат без проблеми. Работи се по стените на шадраваните. /

Все още не е готов новият проект за парка “Руски гробища” до пътен възел “Качица”, показа наша проверка. Заради строежа на пътното съоръжение се навлезе с 3 метра в площта на бъдещия парк. Ще се прави подпорна стена. Заради газоразпределителна станция на “Овергаз” ще се мести една от детските площадки, ще се променят трасетата на алеите. Проектът все още не е готов и тепърва предстои да се съгласува повторно с управляващия орган по ОП “Регионално развитие” и ще се промени финансовата му рамка. По договор паркът “Руски гробища” ще се прави от фирмата на бившия кмет на Трявна инж. Стефан Данаилов “Екострой”, с когото беше подписан договор за 173 525 лв.
Ремонтът на останалите паркове във Велико Търново върви нормално без особени проблеми, заявиха от Община В. Търново. Най-бързо ще приключи изграждането на новите настилки и подмяната на парковата мебел в парк “Майка България”, където работи великотърновската фирма “Рем строй”. Ремонтът на 800 кв.м настилки и тротоари и новите пейки е за 87 419 лв. Без проблеми протичат ремонтите на парковете “Дружба” и “Кольо Фичето”. Заради плитко поставен високоволтов кабел на енергото се наложи частична промяна на проекта за новия парк “Акация”, обясниха от Община В. Търново. В парк “Марно поле” вече е изкъртена облицовката от водната каскада. Тези дни от “Демо-48” започват поставянето на новата хидроизолация и помпите в шадраваните. Това е най-скъпият ремонт за 1 528 203 лева.

Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. Христо ПАВЛОВ
Информацията е взета от в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Re: Пътна инфраструктура
« Reply #7 on: 30.08.2011, 11:34:41 »
Две нови детски площадки ще има в парк “Дружба” – В. Търново


/По план ремонтните работи в парка трябва да продължат 56 дена.
сн. Даниел ЙОРДАНОВ/

Продължава ремонтът на парк “Дружба” във Велико Търново. Обектът бе включен в мащабен проект по ОП “Регионално развитие” заедно по-голямата част от местата за разходка и отдих в старата столица.
Парк “Дружба”, който е един от най-старите във В. Търново, ще бъде ремонтиран от фирма “Хит”. Договорът е за 620 382 лв. и ще бъдат обновени алеите. Ще се поставят нови 64 паркови осветителни тела. В парка ще има две нови детски площадки до есента. Нови ще са 87 пейки.
Крайният резултат би трябвало да е нов облик за 60 дка затревени и зелени площи. Паркът е едно от емблематичните места в града и в него има много история. Встрани от главната алея са положени костите на великия строител Колю Фичето, който е изградил обекти-шедьоври в цяла България. Сред зеленината на парка почива един от борците за църковна независимост, създател на една от най-старите граматики Добри Войников. Основателят на първото театрално дружество в Браила е починал във В. Търново по време на Руско-турската война.
В парк “Дружба” се намира и гробът на Христо Иванов – Големия, съратник на Раковски и Левски. Тук са намерили вечен покой и Никола и Мария Габровски
Мнозина търновци не знаят, че сред алеите са положени и тленните останки на Христо Караминков – Бунито, четник от четата на поп Харитон, и на Танко Добрев от четата на Ботев.
Гробовете на тези и още известни българи са останали в парка, защото по-рано тук са били градските гробища, които по-късно биват изместени към Беляковец.

Валентина Койчева
стажант репортер
Информацията е взета от в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Re: Пътна инфраструктура
« Reply #8 on: 21.09.2011, 12:40:46 »
Пускат за продан 16 общински имота

16 имота да бъдат пуснати на публичен търг предлага общинската администрация. “Терените представляват частна общинска собственост и за тях са депозирани молби в кметството за закупуване, а не за отдаване под наем или аренда”, обясни за info.vt началникът на “Общинска собственост” Маринела Джартова. На търг са пуснати шест имота в землището на с. Шереметя. Земите са с обща площ 12 дка, а очакваните приходи от тях са за близо 30 000 лева. Три имота се предлагат от землището на Пчелище. Площта им е 5 дка. На тезгяха излиза и 72 дка парцел в Хотница. Пазарната им оценка е за около 7000 лева. Инвестиционни намерения са заявени и за 6 терена в Никюп с обща площ 125 дка. По предварителни разчети от тях в местната хазна се очакват около 50 000 лева.
Предложенията бяха представени пред постоянните комисии “Земеделие и гори” и “Общинска собственост”.
На заседанието на комисията по земеделие бе разгледано и предложение за оптимизация на базовите наемни цени на земеделски земи. Промяната се налага във връзка с новото равнище на МРЗ. Решението влиза в сила след гласуването му от Общинския съвет.

Информацията е взета от в."Янтра Днес"


Общият устройствен план на община Велико Търново остава за новия ОбС

Над 80 точки ще има в дневния ред на последната за мандата сесия

Великотърновските общински съветници масово се въздържат и не искат да приемат в края на мандата си общия устройствен план на Община Велико Търново.
Разработката е важна, но по-добре е да я приеме новият ОбС, за да не се политизира темата в предизборната кампания сега, коментира вчера пред комисията по общинска собственост Тодор Тодоров от ГЕРБ. Съветниците от БСП са разнопосочни в мненията си, едни гласуваха за ОУП в комисията по земеделие, други се въздържаха в комисията по общинска собственост. Съветниците от по-малките групи подкрепят приемането на ОУП. Дали той ще влезе за гласуване на последната за мандата сесия на 29 септември, ще зависи от решението на председателския съвет, коментират съветниците.
Последното заседание се очертава с рекорден брой точки за гласуване – над 80. Основно са разпоредителни сделки, гласуване на подробни устройствени планове, последни съгласия за кандидатстване по европроекти. На заседанието на комисията по общинска собственост в понеделник вечерта бяха разгледани рекордните за мандата 53 точки. Сред тях бяха продажбите на 78 декара земи покрай Къпиновския манастир и Хотница за 6534 лв.

З. ХРИСТОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"„Арбанаси 2” започва да никне от „нивката на баба и дядо”


НАД 10 РАЗРАБОТКИ ЗА СМЯНА НА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ С НИСКА КАТЕГОРИЯ вече са одобрени за хитовата местност Странжата в Арбанаси. Последната, която е внесена наскоро и ще се гледа на последната сесия на Общинския съвет, е по искане на предприемача Илия Илиев. Той успя да комасира почти 100 дка в района, популярен като Гарга баир. В плановете на бизнесмена, който е най-големият строителен предприемач в региона, е да изгради изнесено луксозно селище, съставено от еднофамилни и двуфамилни къщи. Местността Странжата вече е известна и като „Арбанаси 2”, а десетки наследници обикалят със скици на бабините си нивки, за да ги предлагат за продан. Целият район от Гарга баир и местността Странжата, която се намира северно от баровското село, е обект на инвестиционен интерес, потвърдиха от дирекция „Териториално и селищно устройство”.
„Тази територия е отделна от селото, не попада в юрисдикцията на охранителната зона на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), както вече се нарича бившето НИПК, и застроителните режими не са толкова сурови. Не се изисква и съгласуване с института, скатът е слънчев и дава панорамна гледка”, коментират от дирекция „Териториално и селищно устройство”.
Цялата територия тук е със статут на земеделски земи, чието предназначение масово се сменя, като терените се трансформират в такива за жилищно строителство и обществено обслужване. Експертният съвет по устройството на територията към кметството дава положителни становища за това. Проектът за общ устройствен план на общината, който регламентира строителството извън регулация, също позволява растеж в тази посока.
ТАКА „НИВАТА НА БАБА И ДЯДО” СТАВА ЛУКСОЗНО СЕЛИЩЕ, А НАСЛЕДНИЦИТЕ ПРЕПРОДАВАТ ТЕРЕНИТЕ С ОГРОМНИ ПЕЧАЛБИ. Според арбанашчани до преди години местността Странжата е била неатрактивна и се е използвала предимно за земеделско производство. Строгите съгласувателни процеси с бившето НИПК заради особения статут на груповия културен паметник обаче отпушват инвестиционния процес в тази посока.
ЕДНО ОТ ПОСЛЕДНИТЕ СМЕНЕНИ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЯ НАД ГАРГА БАИР В МЕСТНОСТТА СТРАНЖАТА е на софийската компания „Джетстрой”. Дружеството планира селище с къщи върху площта, която се пада в северна посока от първата чешма до пътя. Предвидени са и много изменения на подробните устройствени планове за трафопостове и останалата инфраструктура в района.
Две разработки наскоро са вкарали за там и наследници на имот от самото Арбанаси, показа наша проверка.
Заради големия интерес цената на квадратен метър земя в района вече надхвърля 5 евро.
„Борба” прогнозира масираното застрояване на тази територия още преди две години, когато компанията, изградила мола, „Денси строй” на Марин Згурев изкупи на бърза ръка 162 дка. Според оценката за съвместимост, която е изготвена, 162-та декара засягат и 0, 3653% източно от защитената територия „Търновски височини”. Според експертите това е „пренебрежително малко”, но въпреки това са наложени жестоки изисквания за бъдещото застрояване. Едно от тях е къщите да са високи максимум 7 метра.
Едноетажните и двуетажните сгради ще са съпътствани и от характерната инфраструктура.
Изграждането им не бива да засяга и съществуващите дървета, а предвиденото озеленяване включва и залесяването на други от видовете, които се срещат тук. Разработката вече е представена в Община Велико Търново. Плътността на застрояването пък е фиксирана на 30 на сто. Това превръща района, планиран като втори сателитен квартал след „Велико Търново хилс”, в най-зелената местна територия за живеене.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"
« Last Edit: 21.09.2011, 12:47:35 by ari_91 »

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Re: Пътна инфраструктура
« Reply #9 on: 21.09.2011, 12:46:07 »
Бъдещето на Старото военно училище е предрешено

На 8 октомври започва голямото разкопаване за нови водопроводи. Мегапроектът ще се изпълнява върху морално остарелия ПУП за нов градски център. Желанията на великотърновци за паркове и спортни игрища няма да бъдат изпълнениПотърсен за коментар, главният архитект на Велико Търново Иво Терзийски зави, че изграждането на Вик-инфраструктурата на Старото военно училище позволява да се строи, но и да не се строи над земята. Едвам сме взели някой лев от ЕС за строителство и всички настръхват срещу това, коментира арх. Терзийски.
По думите му подробният устройствен план на Старото военно училище е със статут на закон, но и законите може да се променят. Да направим инфраструктурата, после ще се случи това, което покаже животът”, коментира Терзийски. Според него няма пречка полагането на водопроводните и канализацията в Старото военно училище да бъде преместено за последен етап на ВиК проекта, а не за втори, както е сега.
“Не съм запознат в детайли с водния проект, ще го направя до няколко дена”, каза областният координатор на ГЕРБ и депутат Христо Христов. По думите му Старото военно училище е най-болното място на Велико Търново. Пред областния всекидневник Христов заяви, че ще иска среща с главния архитект за Старото военно училище и водния проект.
“От сега нататък нищо не може да се направи, проектът за ВиК, част от който е Старото военно училище, не може да бъде променен и на йота”, коментира областният управител доц. Пенчо Пенчев. Според него статуквото се запазва. Губернаторът признава, че Старото военно училище заедно с Летния театър са язвите на Велико Търново.
През 2008-2009 г. в продължение на 8 месеца “Янтра ДНЕС” проведе допитване “Какво да бъде изградено върху терена на Старото военно училище?”.
Мнението си дадоха 50 архитекти, строителни предприемачи, дизайнери, политици, интелектуалци, хора, занимаващи се с реклама, недвижими имоти и туризъм, юристи, лекари, университетски преподаватели, спортисти. Проведени бяха 80 анкети с граждани от всички възрастови, социални и професионални групи. Публикувани бяха и редица читателски писма.
Преобладаващата част от анкетираните заявиха, че искат на мястото да има основно зелени площи, паркове, зони за децата, спорт и отдих, тук да е новият административен център, но с ниска плътност и височина на застрояването, да има подземни паркинги. Терасовидни решения, водни и туристически атракции бяха част от предложенията.
Авторът на проекта проф. Иван Никифоров категорично пое ангажимент да се съобрази с предложенията от дискусията, публикувана в областния всекидневник.
Анкета по темата направи през март тази година и партия ГЕРБ. Според резултатите 42,06 % от общо обхванатите 5683 жители на община Велико Търново искат върху терена да бъдат изградени паркове и спортни съоръжения.
Старото военно училище беше една от водещите теми на местните избори преди четири години. Тогава всички основни играчи за кметския стол обявяваха, че за терена трябва да се организира референдум, предложиха да бъде обявен международен архитектурен конкурс. Това не се случи.
В момента във Велико Търново упорито се коментира, че парцелите вече се разпределят и договарят между предприемачи, а най-атрактивните места за строителство са обещани по един или друг начин.

Какво предвижда проектът за
застрояване на терена от 2003 г.?

Плановете за регулация и застрояване (ПРЗ) на новия градски център от 187 дка е разработен през 2003 г. от архитектурно бюро ЕТ “ИН – Иван Никифоров” и одобрени от Община В. Търново. Проектът предвижда изграждане на няколко функционални ядра. От сега съществуващите сгради остават само Пети корпус на ВТУ и Сградата на областната управа и НАП. Всичко друго ще бъде съборено.
В първото функционално ядро по проекта на арх. Никифоров още на входа ще има кино комплекс, университетски информационен център, интернет център, изложбени галерии, заведения за хранене и развлечения. Тук се разполага и главният градски площад.
В друго функционално ядро, условно наречено “бизнес”, се предвижда да бъдат построени офиси, банки, фирмени магазини, домове на красотата, бензиностанция и междуградска автогара.
Третото ядро е предназначено за туризъм. В него основно място заемат хотели с различна категория и капацитет, туристически бюра, пътнически агенции и др.
Четвъртото функционално ядро е предназначено за обитаване. В него ще има жилищни сгради, общежития за студенти и ученици, магазини и др.
В петото ядро са площите за озеленяване, спорт и отдих. Проектирани са спортна зала, игрища за волейбол, баскетбол, тенис, боулинг, моникс, билярд, мини голф, площадки за скейтборд, открит и покрит плувни басеини, зимна пързалка и др.
Проектът предвижда в района да се движи съществуващия градски транспорт и да има паркинги и нови улици.

Здравка МАСЛЯНКОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Даниел Панов и арх. Матей Савов възкресяват проекта за ул. „Крайбрежна”

Общественият съвет за В. Търново зад разработката

ДАНИЕЛ ПАНОВ И ШЕФЪТ НА РЕГИОНАЛНАТА СТРУКТУРА НА КАМАРАТА НА АРХИТЕКТИТЕ АРХ. МАТЕЙ САВОВ, който влиза в новосформирания Обществен съвет на Велико Търново, възкресяват 30-годишен проект за изграждането на ул. „Крайбрежна”, която освен с туристически функции ще облекчи и трафика в старата част на града. Автор на проекта е именно арх. Матей Савов, а инженерната част е правена от инж. Георги Проданов.
Улица „Крайбрежна” и лифт към Арбанаси са едни от основните акценти в предизборната програма на Даниел Панов, която той представи пред регионалния бизнес по време на специална среща в началото на седмицата.
Общественият съвет на Велико Търново е гарант, че проектът за ул. „Крайбрежна” ще се реализира, коментира арх. Матей Савов и допълни, че част от нейната инфраструктура вече е направена, но обектът е замразен. За осъществяването му ще са необходими минимални средства.
КРАЙБРЕЖНА УЛИЦА ПО ПОРЕЧИЕТО НА ЯНТРА, С ПАНОРАМНИ ПЛОЩАДКИ, ЗАВЕДЕНИЯ И ПЕШЕХОДНИ АЛЕИ, предвижда проектът на арх. Матей Савов. Той го прави като млад архитект преди 30 години по заръка на Окръжния комитет на БКП. Тогава той работи паралелно с инженерен екип начело с известния специалист инж. Проданов. „Тогава партията отчиташе, че хората трябва да имат повече краткосрочни контакти с природата в рамките на градовете. Не да отидат за седмица-две на планина, а да имат възможност, като излязат в населеното място, да контактуват с природата като вид релаксация. Това ни накара да започнем проекта за улица „Крайбрежна”, спомня си арх. Савов. Според проекта му крайбрежната улица започва от главния път Русе – Стара Загора, след пътния възел, и завършва до моста в квартал „Света гора”. Тя е планирана непосредствено по протежението на трасето на главния колектор на града. Един от най-трудните участъци на бъдещата улица е този под двата моста - на главния път и на жп линията - над Янтра.
Крайбрежната улица е предвидена с два основни елемента - същинското трасе, по което могат да се движат автомобили, и алеи за пешеходци.
Според разработката на арх. Матей Савов край самата река трябва да се оформят кътове за почивка с пейки, детски съоръжения за игра и дори заведения. Проектът му е бил под личното наблюдение на тогавашния първи секретар на Окръжния комитет на БКП Николай Цонев.

ЗА КРАЙБРЕЖНАТА УЛИЦА ИЗМИСЛЯТ СПЕЦИАЛНИ МАТЕРИАЛИ

„Запазването на автентичния вид на Старо Търново и вплитането на улицата в характерния ландшафт бяха най-важното нещо”, твърди арх. Матей Савов. За да се осъществи това, в домостроителния комбинат разработват специален вид материал. Измислят бетонови елементи във формата на скали. Те е трябвало да се подредят на принципа на играта „Лего”, за да имитират скалите над реката. По тях е трябвало да се засадят растения.
Архитектът смята, че от тогава досега науката е напреднала и са измислени много по-съвременни материали за укрепване на бреговете на Янтра. Такъв е подходът с направата на габиони, които представляват телени кошове с правоъгълна форма, пълни с камъни, които се взимат от речното корито. Те също се подреждат със залягане един върху друг и се вдига своеобразна стена, за да се укрепят бреговете. По този начин в момента е решено заздравяването в района на църквата „Св. 40 мъченици”.
Туристите могат да спират в района на пътния възел, без да се налага да влизат с автобусите в града и да затрудняват движението. От тук ще се разхождат по поречието на Янтра и ще стигат до Царевец, за което също ще спомогне ул. „Крайбрежна”.
Стигайки до Балдуиновата кула пък, те могат да влизат и през южната порта на Царевец, която ще се отвори за целта. По този начин в крепостта ще може да се влиза и откъм Френхисар, така както е било някога. Точно там трябва да започва и лифтът към Арбанаси, за който вече има готов проект и кандидати да го финансират. За втори път той ще бъде вкаран за одобрение в Националния институт за паметниците на културата след доработка. От там наскоро разрешиха изграждането на втория, по-малък лифт, който планираме да правим.
Според предварителните изследвания на община В. Търново, Янтра се простира през града на дължина от 13 километра от „Чолаковци” до „Родопа”. Разликата в нивата й е около 50 метра. Самата крайбрежна улица обаче ще бъде доста по-къса – около 2-3 километра.
Арх. Матей Савов разкри още, че от проекта му преди няколко години са се интересували от проект „Красива България”, но са преценили, че няма да могат да осигурят необходимото финансиране.


Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Тръгна продажбата на двора на МОБАЛНа последното за мандата си заседание общинските съветници дадоха правомощия на кмета на Велико Търново да подкрепи продажбата на 16 дка от двора на областната болница, между улиците “Велики Преслав” и “Краков”. Решението е по повод искането на “Кауфланд” да построи магазин във Велико Търново. Предстои за това да бъдат информирани акционерите в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и държавата, която държи 51 % от акциите в болницата.
Това, че държавата е мажоритарен собственик на болницата и терените й, не ни дава право да бъдем безучастни. Ние трябва да защитим интереса на Велико Търново и на това място може да се построят детска градина и ясла или старчески дом, заявиха общинските съветници Стефан Стоянов и Румен Димитров. Срещу продажбата на 16 декара от болничния двор при гласуването се обявиха и съветници от БСП.
Технически детско заведение не може да се направи в болничен двор, колективът на болницата подкрепя продажбата на парцела, опонира им колегата им д-р Николен Стойнов. Той заяви, че болницата има само един градинар, който не може да се грижи за над 90 декара двор на лечебното заведение.
За първи път на редовна сесия на ОбС не се гласуваха продажби на имоти. По предложение на общинския съветник Гани Пантилеев от дневния ред на последното за мандата заседание отпаднаха 7 точки за продажба на общински имоти. Парцелите – в селата и във Велико Търново, трябваше да бъдат продадени на публични търгове с тайно наддаване. От тях в общинския бюджет се очакваше да влязат общо най-малко 627 хил. лв.
С удължаване на работното време за последно съветниците работиха по рекорден дневен ред от 84 точки. В бързината по гласуването на предложенията ОбС подкрепи проект за одобрение на подробен устройствен план в село Леденик, за който администрацията им беше дала становище от кмета на Арбанаси.

Здравка МАСЛЯНКОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Даниел Панов обеща нова детска площадка и повече чистота в кв. „Акация”

ПО ИНИЦИАТИВА НА ГРАЖДАНИТЕ, ЖИВЕЕЩИ НА УЛИЦА „ГЕО МИЛЕВ”, се проведе среща с кандидата за кмет на община Велико Търново Даниел Панов.
Той увери хората, че мястото, върху което преди е имало детска площадка, отговаря на изискванията, и пое ангажимент да направи необходимото да бъде извършено техническо заснемане, проектиране и изграждане на нова детска площадка в района на новоизградените жилищни сгради, в които живеят много млади хора и много деца.
Той допълни, че площадката, която ще бъде изградена, ще отговаря на всички съвременни европейски изисквания и стандарти, а няма да е набързо струпване на някакви съоръжения. Даниел Панов се ангажира около бъдещата площадка да бъде изградена ограда, която да обезопасява и да защитава децата както от страната към стълбите, така и към улицата.
Във връзка с питане относно високата такса смет Даниел Панов отговори, че според него категорично не е справедлива методиката, по която се изчислява таксата. Той заяви, че ще отстоява своето виждане, че таксата трябва да се определя не на основата на данъчната оценка на сградите, а на количеството генерирани отпадъци.

Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
След напразни жалби до кметството търновци си оправят улиците сами

Шест входа ремонтираха улица „Твер”, след като им писна да ги мотаят

ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ, ЗАГЪРБЕНИ ОТ КМЕТСТВОТО, СИ ОПРАВЯТ УЛИЦИТЕ САМИ. Живущи в няколко блока, разположени на улица „Твер” в болярския град, се сдружиха и събраха пари помежду си, за да си ремонтират улицата. Отсечката, наречена на побратимения на старата столица руски град, е една от най-разбитите, но от години инвестиционната програма на Общината я заобикаля. Почти 6 години хората, които ежедневно си скъсват нервите, като минават по нея, са писали десетки подписки и жалби до кмета, но така и не им обърнали внимание. Инициативата да не викат неволята, а да си помогнат сами е на Стефан Атанасов. „С години нищо не се случваше, независимо че си плащаме съвестно данъците. От 6-те входа се събират сигурно 30-40 хил. лв. под формата на местни данъци и такси, но никой не ни обръщаше внимание. Едно от последните писма на кмета до нас бе, че ремонтът на улицата ни ще струва 500 хил. лв., а Общината не разполагала с тези средства. Тогава разбрахме, че трябва да действаме сами”, разказа пред „Борба” самият Атанасов.
Младият мъж осигурил чрез познати 22 тона фракция и валяк, който да изглади настилката. Ако не е била своевременната му намеса, в скоро време по съществуващата само на документи ул. „Твер” изобщо е нямало да може да се преминава през огромните дупки. Трасето е единственият вариант за достъп на част от огромен жилищен район с множество търговски обекти.
ОТ 20 ГОДИНИ НАСАМ САМИ СИ ПРАВЯТ УЛИЦИТЕ И СОБСТВЕНИЦИТЕ НА СКЛАДОВЕ ЗА ТЪРГОВИЯ НА ЕДРО НА БИВШИЯ „БУЛГАРПЛОД”, разказа Миланка Любенова, която има имот в района. „Поддържаме си улиците сами, през 2-3 години събираме по 13 хил. лв., за да оправяме дупките. Всяка от малките фирми, които държат складове, плаща хиляди левове данъци и такса смет, но никой не ни оправя улиците, които са публична общинска собственост. По принуда действаме сами”, каза още Любенова.
За да не минават през огромни кратери на път за вкъщи, сами са си ремонтирали подходите и живущи в т.нар. вилна зона над завод „Победа”. С фракция и топла смес е ремонтирано трасето, по което категорично са отказвали да се движат таксита и Спешна помощ.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Вече е готов новият парк в жк „Картала”, реализиран по европроект.в."Борба"


Велико Търново набъбва с два нови квартала, строят 200 апартамента на мястото на Аптечно

Инвестицията е за почти 10 млн. лв., прави я шефът на Строителната камара Стоян Стоянов

НОВ МАЛЪК КВАРТАЛ НА МЯСТОТО НА БИВШЕТО АПТЕЧНО УПРАВЛЕНИЕ ЗАПОЧНА ДА СТРОИ ПРЕДПРИЕМАЧЪТ СТОЯН СТОЯНОВ. Жилищният район, разположен на площ от 7 дка, ще бъде и с напълно завършена инфраструктура, подземни и надземни паркинги, ще е готов до 5 години, каза самият предприемач, който оглавява регионалната структура на Българската строителна камара. Инвестицията в новия квартал ще е за почти 10 млн. лв. Това е една от първите инвестиции, обхващаща цял район. Досега, особено покрай строителния бум, повечето сгради се правеха на парче, като всичко бе за сметка на подходи, вертикална планировка и озеленяване.
В новия жилищен район ще има над 200 апартамента и множество търговски обекти, включително и магазин на някоя от големите хранителни вериги. Оформя се и втора част към него, която включва предимно офис сгради с директен подход откъм ул. „Мармарлийска”.
Стоянов е договорил да получи скъпоценния терен в близост до обновения парк „Дружба” с обезщетение от ръководството на Аптечно.
ВТОРИ НОВ КВАРТАЛ ЩЕ СЕ ПРАВИ И НА МЯСТОТО НА ИЗГОРЕЛИТЕ БАРАКИ ДО „КАРТАЛА”.
Той ще е разположен на площ от почти 10 дка. Инвестицията в него е на строителния консорциум „Строител 2006”. Само преди броени дни тук се самозапалиха три бараки. Дружеството е изпратило писмо до общината, настоявайки местната власт да демонтира останалите за своя сметка и да настани обитателите, където прецени. Теренът бе придобит, след като компанията спечели конкурс за изграждане на 64 обзаведени апартамента за хора с жилищни проблеми. Освен жилищни сгради тук най-вероятно ще бъде вдигнат и нов голям хипермаркет.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"


Супермаркета ще бъде BILLA  :P

Offline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 15451
  • View Profile
  • Email
Радвам се, че мястото на Аптечно ще се облагороди. Тъй като тъщата живее насреща - Мармарлийска 24, имам преки впечатления от този квартал. След като си отидоха "юртите" и тенекиеният руски битак, сега е време и на цялото каре до бирената фабрика. Само дето живущите ще трябва да са любители на бирата, за да свикнат с характерната миризма на бирена меласа.

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Най-голямата скулптура в света ще бъде на Самоводската чаршия

Търновецът Пламен Деянов пред “Янтра ДНЕС”: “Искам да превърна Бронзовата къща в световен център за съвременно изкуство!”


/Пламен Деянов не скри радостта си пред репортер на “Янтра ДНЕС”, че за пръв път великотърновски журналист проявява интерес към неговата работа./


/“Бронзовата къща”, сн. Фред Дот/Kunstverein Hamburg/

Най-голямата бронзова скулптура, която определят като Осмото чудо на света, ще бъде монтирана на Самоводската чаршия във Велико Търново. Тя ще тежи 500 тона и ще струва 3,5 млн. евро. С реализирането на най-мащабния проект в историята на изкуството се е заел търновският художник Пламен Деянов, който вече е познат с творбите си в цял свят. Първоначално идеята била скулптурата да се намира в Лос Анджелис. Сега амбициите на автора са до 3 години неговата “Бронзова къща” да се интегрира в историческия пейзаж на старо Търново и да се превърне в център за съвременно изкуство. Пред “Янтра ДНЕС” Деянов сподели, че нестандартната сграда ще бъде вход към други скулптури, които също ще изпълняват функциите на сгради. Непосредствено до площада на чаршията, в наследствен имот на неговата фамилия, творецът ще създаде пространство от бронз, което да може да се използва като музей, театър, галерия, читалище и библиотека. По този начин Пламен Деянов се надява да превърне старата столица в средище на световния културен живот.
Художникът е роден и израсъл във Велико Търново, но от 1992 г. е гражданин на света. “Търсех възможност чрез професията и според разбиранията си да допринеса за развитието на България. Избрах Търново по много причини, не само от патриотизъм, че съм роден в този град, макар че за мен той си остава най-красивото място в България. Търсих възможност да избягам от познати световни центрове, където обикновено се излагат мои творби, и да намеря локация в периферията, която да има потенциал да се превърне в средище за съвременно изкуство. Велико Търново е подходящият град за това”, каза в специално интервю за областния всекидневник Пламен Деянов. Той иска изложените творби не просто да стоят там като паметници, а да служат на хората, да се посещават, в тях да се случват събития, да има живот. Неговата идея е в този европейски музей да се правят изложби, конференции, да се представят съвременни поети и писатели, да се водят дискусии за съвременното световно изкуство, архитектура и дизайн.


/Проектът ще бъде реализиран до площада на чаршията, в наследствен имот на Деянови, където ще бъде съборена тяхна стара фамилна къща./
“Искам чрез създаването й да се покаже, че съществуват и други нива на общуване, т.е. да не се мисли само за печалбата от квадратен метър, да не се превръща всеки имот в центъра на града в заведение или магазин, а да се покаже, че все още функционира и духовното измерение. Убеден съм, че този проект ще бъде изключително полезен за града, защото той ще привлече много мои колеги и директории на галерии от цял свят”, обясни художникът.
Пламен Деянов работи над внушителния проект от 2006 г., но споделя, че той е в главата му още от детските години. Началото на арткомплекса ще бъде поставено от Бронзовата къща, а тя ще се намира на мястото на заведението с лятна градина, разположено непосредственно до площада на Самоводската чаршия. За да я завърши, на художника ще му бъдат необходими още 2-3 г., защото тя е най-сложната от ансамбъла. Състои се от общо 4000 бронзови елемента, които трябва да бъдат произведени отделно и после снадени един с друг на място във Велико Търново. Изработва ги стара берлинска семейна леярна. Скулптурата ще бъде на три етажа с допълнително ниво под земята. Първият етаж вече е почти готов и е изграден само от много фина решетка. Тя е съставена от множество по-малки елементи, всеки от които може да се върти, да се отваря и затваря. Всяко ниво ще бъде разположено на площ от около 100 кв.м. Вече е започнала усилена работа и върху елементите от Бронзовия театър за постановки и кинопроженции, сподели творецът.
Художникът сам финансира създаването на оригиналния музей на съвременното изкуство. Скици, рисунки, колажи, свързани с развитието на проекта, се излагат на негови изложби и се продават, а събраните средства се влагат за играждането на къщата. Някои от експонатите вече са закупени от частни колекционери, музеи, банки. Деянов вече е създал и фондация под името “Приятели на Бронзовата къща”. Седалище на НПО-то е Попмариновата къща в Арбанаси, която той купил през м.г. и вече ремонтира. В офиса ще се съхранява архивът на проекта и ще се излагат елементи от работата върху арткомплекса във В. Търново. Специално място в имота ще бъде отделено на неговата колекция от рисунки, фотоси, документи и публикации, свързани със старата столица, които творецът купува при пътуванията си по цял свят. Атракция в неговите изложби са малко известните рисунки с търновски изгледи на швейцарския архитект, дизайнер и урбанист Льо Корбюзие и записките от пътуването му до старата българска столица от 1911 г. Деянов е получил правата да ги показва във всички свои експозиции, посветени на Бронзовата къща.
Пламен Деянов е роден през 1970 г. и е наследник на стар търновски род. Възпитаник е на училището за приложни изкуства в Трявна, където завършва дърворезба, а след това продължава образованието си в Националната художествена академия в София. През 1992 г. заминава за Виена, където се дипломира в Академията за изящни изкуства. Специализирал е в Центъра за изкуство и архитектура МАК – Лос Анджелис, Университета по изкуствата “Мусашино” – Токио и в рамките на международна програма за художествени ателиета в Швеция. Има множество участия в изложби в Ню Йорк, Лондон, Мадрид, Виена, Хамбург, Лайпциг, Кайро. Представя самостоятелни експозиции в Двореца на дожите – Генуа, Музея за модерно изкуство – Виена, Palais de Tokyo – Париж, Музея за съвременно изкуство – Шанхай. Името му е добре познато сред колекционери и ценители на модерното изкуство в Европа и в Америка.
От 1 октомври монументалният проект на Пламен Деянов се представя в престижния Kunstverein Hamburg. Той гостува по покана на местното артдружество, което е едно от най-старите подобни сдружения в Германия и води началото си от 1817 г. Освен част от фасадата на Бронзовата къща, която преди това бе изложена в хамбургския модерен нов квартал HafenCity, сега търновецът показва и други елементи от своя проект, като подове, стени и стълбища от сградата. Бронзовата решетка се състои от 144 елемента, обхваща площ от 40 кв.м, висока е 4 метра и тежи 12 тона.
Вчера с писмо до скулптора своята подкрепа изрази новият кмет на В. Търново Даниел Панов. Той обеща пълно съдействие от Общината за реализиране на проекта.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ
и архивOffline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 15451
  • View Profile
  • Email
Най-голямата бронзова скулптура, която определят като Осмото чудо на света, ще бъде монтирана на Самоводската чаршия във Велико Търново. Тя ще тежи 500 тона...
А там не е ли свлачищен район? Във всеки случай доста къщи във Варуша и надвесените над Янтра по Опълченска имат яки пукнатини...

Offline difian

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 16551
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
  • Email
Дано от Института за Недвижимо Културно Наследство се намесят и спрат тази простотия. Да я направят я на Златни пясъци, я на Слънчев бряг, или до псевдо-замъка край Созопол...  :help: Най-малкото е смешно и буди неразбиране, като сложиш двете словосъчетания "Самоводска чаршия" и "бронзовата къща" в едно изречение.
« Last Edit: 13.11.2011, 02:58:30 by difian »

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Патриаршията и зидове на Царевец се нуждаят от спешна реставрация

Спешни аварийни консервационно-реставрационни работи трябва да бъдат направени на редица сгради и зидове на Царевец, каза във Велико Търново зам.-министърът на културата арх. Георги Стоев.

По думите му голямо количество зидове в момента се рушат, защото са на открито, а може би и защото навремето не са изпълнени както трябва. Има за решаване конструктивни проблеми по Патриаршията, където има пукнатини по терена, коментира арх. Георги Стоев.

Той е в старата столица за участие в двудневна национална работна среща на музейните работници. Арх. Стоев беше част от междуведомствената комисия, която направи оглед на крепостта Царевец преди няколко месеца. Тази комисия пък беше предизвикана от изказванията на предшественика на Георги Стоев - Тодор Чобанов, докато той беше зам. министър на културата.

От тогава досега обаче нищо не се е променило около Царевец, призна настоящият зам.министър. "Предполагам, че с идването на нов кмет във Велико Търново, който е силно ангажиран с културното наследство, нещата ще потръгнат. Надявам се общината да участва по-активно в опазването на културното наследство на Царевец", каза арх. Стоев.

13 млн. лв. повече ще има в новия бюджет за култура и културно-историческо наследство, съобщи още зам.-министърът. Културният туризъм е национална стратегия, което ще позволи на Велико Търново да кандидатства по проекти, свързани с тази стратегия.

Семинарът, който продължава и утре, е организиран от Министерството на културата и Регионален исторически музей във Велико Търново. Целта на срещата е музейните специалисти да запознаят колегията и дискутират добрите практики, решените и нерешени проблеми, свързани с изграждането на мрежа от партньори.

Информацията е взета от: - DarikNews.bg

Изоставен строеж заприщи два квартала

Институциите застанаха срещу хората и позволиха да строят върху прекия им път

ИЗОСТАВЕН СТРОЕЖ ЗАПРИЩИ ДВА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ КВАРТАЛА. ДОСКОРО СГРАДАТА БЕ НЕОБЕЗОПАСЕНА, но заради множество протести до Община В. Търново и прокуратурата и инцидент, при който бе блъснато дете, тя вече е опасана с тараби и мрежи.
В района събират и протестна подписка, тъй като обектът се вдига точно върху стълбище, което е пряк път между два квартала на няколко хиляди човека. Така се запушва подходът към един от най-оживените райони - „Беляковско шосе”, както и към намиращите се в близост няколко големи улици, включително „Освобождение”, „Гео Милев”, „П. Яворов”, „Ал. Константинов” и др.
Спирката „Беляковско шосе” е една от най-масовите в целия град. Подходът към нея също е заприщен от строежа.
Въпреки скандалите сградата бе започната. Според информационната й табела тук ще се прави няколкоетажен магазин и склад. Инвеститор е фирмата „Скорпион – М”. Обектът е трябвало да бъде направен за 7 месеца, но уви. Този срок не е изпълнен и просрочен с три години. Друг е въпросът обаче как и защо са му позволили да прави това.
ПРИ ПЪРВИЯ ОПИТ ТУК ДА СЕ СТРОИ ИНВЕСТИТОРЪТ УДРЯ НА КАМЪК, СЛЕД КАТО СЪСЕДИТЕ МАСОВО СКАЧАТ И ПУСКАТ ЖАЛБИ, защото не са били уведомени за промяната на подробния устройствен план, каквито са изискванията на Закона за устройството на територията. Това се случва още през 2006 г. Година по-късно обаче операцията се повтаря.
Случаят е от толкова голямо обществено значение, че в целия район на бул. „България” събираха протестна подписка. Жалбата на хората бе депозирана в кметството.
Чиновниците обаче явно прецениха, че всичко е наред. „Как ще е наред, след като тук е одобрен нов план, без някой да ни е питал, и как това е могло да стане, като няма никой желаещ тук да се строи”, негодуват хората. По случая е сезирана и прокуратурата, но от там също си затрайват.
Борис Тодоров, който е един от живущите, сезира прокуратурата, че блоковете на бул. „България” N 66, 68 и 70 имат документи за отстъпено право на строеж с площ от 5000 кв. метра, което си поделят с блоковете на съседната улица „Освобождение”. Части от същия терен обаче, включително градинката и прекия път, мистериозно се оказват в частни ръце, след като Общината ги продава.
Случаят на „Беляковско шосе” е типичният пример за сблъсъка между обикновения гражданин и институциите. Той е показателен и за това, че общественият интерес невинаги е защитен от законите и там, където властва капиталът, обикновеният човек е безсилен.
Въпреки всичко обаче недоволните от застрояването се надяват общинската администрация, Регионалната дирекция за национален строителен контрол и прокуратурата да се произнесат по случая и да защитят правата им.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"Търсят мераклии да направят двуетажен подземен паркинг с асансьор за 600 коли


Съоръжението е планирано до парк „Марно поле” и е одобрено от Експертния съвет

ПРОЕКТ ЗА ДВУЕТАЖЕН ПАРКИНГ ЗА 600 КОЛИ С АСАНСЬОР ДО ПАРК „МАРНО ПОЛЕ” ОТЛЕЖАВА В ОЧАКВАНЕ НА ИНВЕСТИТОР.
Разработката на арх. Младен Кърпачев е получила одобрение от Експертния съвет по устройство на територията и впоследствие Великотърновският общински съвет насрочва конкурс, за който няма мераклии. Ако обаче се променят параметрите му и се осигури подкрепата на Община Велико Търново, обектът може да се изгради. Сините зони практически не дават шанс за всички обитатели на района. Освен това се създава и проблем с трафика към Улицата на глада. Отсечката предстои да бъде ремонтирана и отворена с разширение с близо 60 хил. лв. от средствата по водния проект, който е в ход в момента. Така задачата на потенциалните инвеститори е още по-лесна.
Автор на проекта за изменение на подробния устройствен план на района също е арх. Младен Кърпачев. Разработката му предвижда подземното съоръжение, макар и трудно за изпълнение, да не увреди съществуващата растителност. Отпаднал е и първоначалният работен вариант на проекта, предвиждащ две кули арки с офиси на входа и на изхода на подземния паркинг, за да не се презастроява районът.
СЪЩЕСТВЕНА ЧАСТ ОТ ДВУЕТАЖНИЯ ПАРКИНГ ЩЕ ПОПАДНЕ ПОД ЦЕНТРАЛНАТА АЛЕЯ И ЧАСТИ ОТ САМИЯ ПАРК „МАРНО ПОЛЕ”, така както е усвоено пространството и в „Сентръл парк” в Ню Йорк.
Проблемът с паркирането в централната градска част на В. Търново се задълбочава с всеки ден. Предвид липсата на свободни терени, съществуващата застройка, специфичните релефни особености и съществуващата улична мрежа, която трудно поема трафика, за паркиране не остава място. Това налага търсенето на нетрадиционни, макар и по-скъпи решения като този паркинг.
Самият паркинг „Марно поле” ще е на два етажа и с капацитет от 600 паркоместа. Входно-изходни рампи са разположени от изток и запад на всяко ниво, като е използвана денивелацията на терена, гласи проектът. Паркирането е двустранно, перпендикулярно на централната, двупосочна алея, която е с ширина 7 метра. Предвиден е ръкав под централната алея на парка, където няма висока растителност, а само цветни партери, които ще бъдат възстановени. Улиците, под които ще се изгради паркингът, ще бъдат възстановени и ще провеждат по-добре трафика, обясни специалистът.
Онзи, който се наеме да изгражда огромния паркинг, ще трябва да си връща инвестициите с парите от входните такси.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"„Кауфланд” удари на камък за парка на болницата, държавата не го дава


Казусът се заплита, защото се появиха и наследници на имота

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ИЗПРАТИЛО ПИСМО ДО РЪКОВОДСТВОТО НА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА, с което уведомява, че не може да става дума за приватизация на парковата зона на лечебното заведение, към която претенции има веригата „Кауфланд”. Това разкри зам.-председателят на Съвета на директорите на МБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” - д-р Христо Христов.
„Болницата е в забранителния списък за продажба, държавата е собственик на 51% от нея. Теоретично, ако стане сделка, останалите акционери - няколко общини от региона, могат да поискат част от парите. С постановление на Министерския съвет лечебното заведение може да бъде извадено от този списък, но това е малко вероятно с оглед статута му. За веригата е най-добре да си потърси друг подходящ терен”, коментира пред „Борба” д-р Христов.
Според него „Кауфланд” е депозирал инвестиционни намерения за хипермаркет както в Министерството на здравеопазването, така и в Община Велико Търново. С решение на местния парламент отпреди два месеца пък отговорността за приватизацията бе стоварена върху мажоритарния собственик, тъй като нито един съветник и бившият кмет д-р Румен Рашев не пожелаха да си сложат главата в торбата и да понесат отговорността за евентуална продажба на болничните терени.
Междувременно казусът със собствеността на парковата зона, в която е разположена единствената в региона хеликоптерна площадка за спешни случаи, може да придобие неочакван обрат, тъй като се появиха претенденти за имота.
НАСЛЕДНИЦИ ПРЕТЕНДИРАТ ДА СИ ВЪРНАТ ЧАСТ ОТ ОТЧУЖДЕНИ ЗА ПАРКОВА ЗОНА ТЕРЕНИ В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА „Д-р Стефан Черкезов”, сочат документи, с които „Борба” разполага.
Наследниците на великотърновеца Петър Бостанджиев имат реална възможност да си получат обратно земите по текст от Закона за устройството на територията. В него се казва, че ако един имот е отчужден за дадено мероприятие и то не е реализирано, може да се върне обратно. По тази схема в региона бяха възстановени доста наследствени имоти, коментират юристи.
Според документите Търновският градски народен съвет отчуждава над 50 дка от Петър Бостанджиев, като за собствеността му е издадено Удостоверение N 6297 на Съвета от 6 юли 1959 г. Сред земите, които му прибират, е и нива с площ от 13, 7 дка в местността Чобаните, която е известна още и като Стамболовото място.
Видно от протокола, тогава са заплатени по 6 лв. на квадратен метър, което е над 21 хил. лв. стари пари.
КАТО МОТИВИ ДЪРЖАВАТА ДА ПРИБЕРЕ ЧАСТНАТА ЗЕМЯ СА ПОСОЧЕНИ „ЗАЛЕСЯВАНЕ И ОФОРМЯНЕ НА ПАРКОВА ЗОНА ЗА ОКРЪЖНАТА БОЛНИЦА”, която тогава още не е била построена, сочат документите, с които „Борба” разполага.
И досега тук не е оформена зелена площ, заради което може да се счита, че мероприятието не е изпълнено, обобщават юристи. Ако делото за земите бъде спечелено, наследниците просто ще трябва да върнат парите от обезщетението, които след деноминациите представляват нищожна за днешните стандарти сума.
Държавата като мажоритарен собственик обаче има възможност да предостави други свои земи на претендентите, тъй като е явна нуждата на болницата, на която предстои да събере двете си бази в едно, от допълнителните пространства, така както са били планирани те в миналото.
Според юристи, докато траят делата обаче, спорните площи ще бъдат поставени под възбрана.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"