Author Topic: Градоустройство, строителство и архитектура  (Read 85111 times)

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Подменят знамена по централните улици за Деня на Независимостта. Тържествата започват още от днес

100 национални флага и 30 знамена на Велико Търново върху фасадите на сградите по улиците „Независимост”, „Стефан Стамболов”, „Иван Вазов”, „Никола Пиколо” и площад „Велчова завера” ще бъдат подменени за 22 септември. Това съобщи директорът на дирекция „Култура и туризъм” Нелина Църова. Подготовката за Деня на Независимостта включва изработването на три празнични трансперанта, които ще бъдат монтирани на ул. „Независимост”, на перилата на църквата „Св. 40 мъченици” и Западен пътен възел. Направени са 1 000 хартиени знамена за участниците в празничното шествие, в момента се изработват и четирите гирлянди, които ще съпровождат шествието и после ще бъдат поднесени на паметника „Майка България”. За празника ще бъде монтирана и цветна арка на площад „Велчова завера”, украсена със знамена, както е било преди 104 години, допълни Нелина Църова. Тържествата започват още тази вечер с откриването на Международния фестивал на военните оркестри и проявите на от минифестивала за съвременно изкуство „Старата поща”. На 20 септември от 19.00 часа на открита сцена до  галерия „Боруна” ще се проведе концерт на Венци Благоев и Военен Биг Бенд с диригент кап. Цветомир Василев. Негов организатор е арт-клуб „Мелон 12”. Предшестващо празника събитие е „Нощта на Самоводската чаршия” и изложбите, част от проекта „8х3” на Съюза на българските художници, на 21 септември от 18.00 часа.

По традиция празничната програма за Деня на Независимостта ще започне в 7.30 часа със Света литургия в църквата „Св. 40 мъченици”. В двора на храма ще бъдат поръсени бойните знамена на НВУ „Васил Левски”, знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. Венци и цвята ще бъдат поднесени на паметника Пирамида на хълма Царевец. Там тази година ще бъде изградено цветно пано с жива растителност и цветя. Във времето около 16.30 – 17.00 часа ще бъде отворена кутията от Дървото на желанията пред факултета по Изобразителни изкуства, а копнежите и мечтите на гражданите ще полетят в небето с балони. От 17.00 часа пред сградата на Общината започва концерта на Николина Чакърдъкова и неврокопския танцов ансамбъл „Подгряващи ритми”, който ще даде старт на „Голямото търновско хоро”. То ще извие от паметник „Майка България” до площад „Цар Иван Асен Втори”. Инициативата е в подкрепа на кандидатурата на регион Велико Търново за Европейска столица на културата 2019 г. В 19.00 часа отново на площада пред Царевец представителната рота на военното училище ще демонстрира строеви хватки с оръжие. Тържествената заря проверка е с начален 19.30. Очаква се на нея да присъства председателят на Народното събрание на РБългария Цецка Цачева. ОТ 20.15 започва аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов” – звук и светлина. Програмата завършва с празнични илюминации.

Снежана Първанова
Информацията е взета от: - Общинско радио Велико Търново

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Три пъти прехвърляха великотърновския хлебозавод, за да преметнат Община В. Търново с $ 430 000

Кметството не предприема нищо вече 10 години, плаши с... писма

СЪДРУЖНА ФИРМА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ЗАЛОЖЕНА ТИХОМЪЛКОМ ЗА 2 МЛН. ЛВ., БЕЗ ОТ КМЕТСТВОТО ДА ПОДОЗИРАТ ЗА ТОВА. Великотърновският хлебозавод междувременно е и прехвърлян няколко пъти, за да се спести дълг от 430 000 долара на частна фирма към местната хазна. На заседание на постоянната икономическа комисия към местния парламент в понеделник за пореден (вероятно стотен) път бе гледан казусът с предприятието, от което кметството има една трета, но само на книга. Вместо да заведе дела за собствеността си и да стигне докрай, вече три поредни мандата на кметове и съветници защитата на обществения интерес се свежда само до това да се пращат писма до съсобствениците с искане да се предоставят икономически анализи и данни за печалбите. Последният отговор от тях е красноречив и детайлно илюстрира намеренията им. С писмо изх. N 4/10.04.2012 г. на „Хлебопроизводство и сладкарство” ООД гр. Велико Търново управителят на „Хлебопроизводство и сладкарство” ООД гр. Велико Търново информира, че съгласно чл. 92 ал. 4 от Закона за корпоративното подоходно облагане, дружеството не е задължено да изготвя и подава годишен отчет за дейността на дружеството, годишен доклад за дейността на дружеството за 2010 г. и годишен доклад на експерт счетоводител за 2010 г. Залогът за това дали да се подават данни са 430 000 долара, които трябва да се доплатят на общината съгласно подписания приватизационен договор.
От общината обаче вече не знаят от кого да си ги търсят, тъй като отскоро във владение на предприятието е поредното ново дружество „Хлебозавод Велико Търново 2012”.
Допълнително над „Хлебозавод Велико Търново” тегнеха и запори. По молба на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, са блокирани дяловете във фирмата на един от съдружниците - Атанас Атанасов. Фирмата му „Атил Комерс”, която дължи и доларите по приватизационната сделка, пък е препродадена на щатската компания „Милгейт Инвестмънтс”.
Според последната промяна в регистрацията Община В. Търново все още притежава 44 на сто от „Хлебопроизводство и сладкарство”, както първоначално се наричаше хлебозаводът, а останалото е собственост на американската отскоро фирма „Атил Комерс”. Практически обаче дружеството с общинско участие няма активи, а вместо него оперира трета фирма - „Хлебозавод Велико Търново”, след която се намества четвърто дружество - „Хлебозавод ВТ 2012”, на което се фактурират продажбите, а до общата фирма с общината не постъпва нищо. В действителност собствениците и на трите фирми са едни и същи.
Фирмата „Хлебозавод ВТ 2012”, която се появи в правния мир съвсем наскоро, практически владее хлебозавода, който отдавна, още при приватизацията, бе апортиран в изцяло частна фирма, а общото дружество с Община В. Търново остана да фигурира само на книга. И ВЕЧЕ ДЕСЕТА ГОДИНА ОБЩИНАТА Е ПРЕМЯТАНА ФИНАНСОВО И ЮРИДИЧЕСКИ ОТ НАЙ-ПАГУБНОТО СИ СЪДРУЖИЕ - това във великотърновския хлебозавод.
А тази продажба е смятана за един от най-големите гафове на Общинската агенция за приватизация, като мнозина се кълнат, че той е извършен съвсем умишлено.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Валя Балканска, Николина Чакърдъкова и „Голямото търновско хоро” за Деня на Независимостта


С богата програма В. Търново ще отбележи националния празник

100-ТЕ РОДОПСКИ ГАЙДИ С УЧАСТИЕТО НА ВАЛЯ БАЛКАНСКА И ЛЮБОМИР ПЕТОВ, „ПОДГРАВЯЩИ РИТМИ” С УЧАСТИЕТО НА НИКОЛИНА ЧАКЪРДЪКОВА и Неврокопски танцов ансамбъл, които да поведат рекордно голямо търновско хоро в подкрепа кандидатурата на болярския град за Европейска столица на културата през 2019 г., са акцентите в празничната програма за 22 септември.
104-тата годишнина от Независимостта на България ще бъде отбелязана с многобройни прояви, а националните тържества ще бъдат уважени, от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, от вицепремиера Цветан Цветанов, министъра на отбраната Аню Ангелов и други официални лица. От Община Велико Търново са отправили покана и към премиера Бойко Борисов.
В момента се извършва подмяната на 100 национални знамена и 30 знамена на Велико Търново върху фасадите на сградите по улиците „Независимост”, „Стефан Стамболов”, площад „Велчова завера”, „Иван Вазов” и „Никола Пиколо”, обяви директорът на дирекция „Културно-историческо наследства” в общината. Отпечатани са и 1000 хартиени знаменца, които ще бъдат раздадени на участниците в празничното шествие, изработват се традиционните четири гирлянди, чиято дължина е по четири метра, които ще следват цялото шествие на 22 септември от църквата „Св. 40 мъченици”, през Царевец до паметника „Майка България”, където ще бъдат положени. Традиционната цветна арка тази година ще е по-различна – тя ще се монтира на пл. „Велчова завера”, а не пред сградата на Централната поща, както досега. Тя ще е зелена и украсена с националното знаме и това на Велико Търново. Много са и събитията, които предшестват самия празник – те започнаха с Международния фестивал на военните оркестри, както и с множество проекти, финансирани от търновското кметство. Акцентът ще е на 21 септември, когато в 18.00 ч започва „Нощ на Самоводската чаршия”. В същия ден са планирани и четири изложби.
Самият Ден на Независимостта започва със света литургия в 7.30 часа в църквата „Св. 40 мъченици”. След това ще има водосвет и поръсване на 50 знамена - бойното знаме на НВУ, на държавни, общински институции, учебни заведения и неправителствени организации, и шествие до Пирамидата на Царевец, което ще се води от хоругвите и учениците от неделното училище на отец Славчо. От 10.30 ч са военният ритуал за издигане на националното знаме и празничният богослов на крепостта Царевец, а след това ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата, до която ще бъде изработено цветно пано от жива зеленина и цветя. В 11.30 часа започва празничното шествие до паметника „Майка България”. В 12.00 ч търновци ще имат възможност да се насладят на празничния концерт на ансамбъл „100-те родопски гайди” с участието на Валя Балканска и Любомир Петов. По същото време ще започне и една много интересна демонстрация на рисуване чрез техниката „спрей пейтинг” от художника Йовица Миленов. Той е от Македония и е студент в нашата страна, освен това участва в шоуто „България търси таланти”, където стигна до полуфинал. Миленов ще рисува до пилоните на общината със спрейове, а картините му са с космическа тематика. За 13.00 ч е насрочено другото много любопитно и очаквано събитие – то е на проекта „8Х3” на СБХ, финансирано от общината, а имено поставяне на дървена конструкция на самолет „Дар 1” между двата бряга над река Янтра. Конструкцията ще е окачена на Стамболовия мост, а самолетът ще е мащаб едно към едно с оригиналната летателна машина, с която преди 80 години летецът Попганчев е прелетял под моста.В 15.00, 16.00 и 17.00 часа в църквата „Св. 40 мъченици” е предвиден театрализираният исторически етюд „Обявяване Независимостта на България” с главен изпълнител Сава Димитров. Часовете са подбрани за удобство на всички граждани и гости, които искат да видят възстановката. В 16.00 ч ще има и екскурзоводски тур по обекти, свързани с обявяването на Независимостта. Обиколката започва от църквата „Св. Димитър Солунски”, минава през „Св. 40 мъченици”, „Св. Петър и Павел”, „Св. Иван Рилски” през Асеневата порта до Пирамидата на Царевец. Посещенията и екскурзоводската беседа в тези обекти в рамките на този тур са безплатни. Също от 16.00 часа проф. д-р Чавдар Попов ще открие националната изложба „Послание от вековете”.
В празничния следобед ще бъдат извадени и летните желания на търновци от Дървото на желанията, за да се направят място за есенните. Летните послания ще полетят с балони от 16.30 ч. Половин час по-късно започват „Подгряващите ритми” с Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл. Чакърдъкова ще пее на сцена пред сградата на общината, но ритмите ще се чуват навсякъде - от кметството до пл. „Цар Иван Асен”, за да подгреят гостите и жителите на града за голямо празнично хоро, което ще започне към 18.15 часа.
„Вярваме, че едновременно ще танцуваме всички – от паметника „Майка България” до Царевец. „Голямото търновско хоро” е основно в подкрепа на инициативата Велико Търново да стане културна столица на Европа. Ясно е, че такава кандидатура не се печели нито от политици, нито от обществени организации, а от граждани. Нека гражданите да дойдат и заедно да направим едно весело събитие, да потанцуваме ръка за ръка”, призова Нелина Църова. Тя допълни, че разстоянието между паметника „Майка България” до входа на крепостта Царевец е точно 1465 метра.
„Ако смятаме, че двама души, хванати за хоро един до друг, заемат приблизително един метър, минимумът, който би постигнал целта – да имаме едно непрекъснато хоро в продължение на 10-15 минути по цялото това разстояние, е 1500 човека. Ние обаче очакваме много повече, понеже интересът е голям. А и цялото пространство ще бъде озвучено още в 17.00 часа, за да може концертът на Николина Чакърдъкова да се чува по цялото трасе. Хореографите и танцовите ансамбли ще направят така, че на всички малко по-широки места по трасето да има танци”, обясни Нелина Църова. На участниците в „Голямото търновско хоро” ще бъдат раздадени стикери, които те без проблем ще могат да сложат върху дрехите си. Водещ на събитието ще е Асен Павлов, художествен ръководител на фолклорен ансамбъл „Чинари”. След края на хорото в 19.00 часа започва изпълнение на строеви хватки с оръжие от представителна рота на НВУ на площад „Цар Асен”, а от 19.30 часа са тържествената заря-проверка и аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.
В случай че времето е дъждовно, резервен вариант за концертите на Валя Балканска и Николина Чакърдъкова е театърът, но предварителните прогнози са категорични, че чадъри на 22 септември няма да ни трябват...

Елена ЧАМУРКОВА
Информацията е взета от: - в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Поголовно опасват с колчета и огради пред частни домове, общината на хайкаМеталните препятствия предизвикват травми, свалят ги принудително

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАПОЧНА ХАЙКА СРЕЩУ НЕПРАВОМЕРНОТО РАЗПОЛАГАНЕ НА ПРЕДПАЗНИ КОЛЧЕТА И ОГРАДИ ПО ТРОТОАРИТЕ. Металните заграждения предизвикват травми, тъй като не са обезопасени и се забелязват трудно, особено вечер. До момента има над 10 сигнала от потърпевши, които са се ударили в подобни препятствия, след като кротко са си вървели по тротоара.
Според Наредбата за общинска собственост санкцията за онези, които самоволно заграждат улици и тротоари, е до 500 лв. Всички трасета в чертите на града са със статут на публична общинска собственост.
Една от най-трудните за преминаване улици е „Стара планина”. Наш екип установи на място, че тук всички места за пешеходци са опасани с частни колчета. „Хората се удрят, аз лично бях с голям оток, ударих си и колата при маневра, един от съседите даже не издържа и с флекс изряза заграждения, защото съпругата му една вечер се ударила”, коментира Любомир Петров, който живее в района. Изкуствените препятствия се фиксират с цел да се запази място за паркиране или да се предотврати такова по тротоарите.
По данни на кметството най-много колчета и изкуствени препятствия от частни лица има поставени на ул. „П. Яворов”, „Стара планина”, както и почти навсякъде из кварталите „Картала” и „Бузлуджа”. Неправомерно поставените ограждения ще бъдат изрязвани, а собствениците поставилите ги - санкционирани. В случай че не бъдат открити собствениците, колчетата ще отидат за вторични суровини, а с приходите ще се финансират и следващи операции по принудително премахване.
От кметството припомнят, че само те имат право да поставят предпазни съоръжения. Специално колчетата пък се поставят със специални светлоотразителни фолиа, за да не предизвикват опасности както за пешеходците, така и за шофьорите.

С. МАРИНОВ
Снимка Светослав СТЕФАНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Започна украсяването на площада пред Царевец0 делви с различни цветя ще украсяват площада пред Царевец за честванията на деня на Независимостта. От днес започна поставянето на саксиите и полагането на тревните чимове. Веднага след като се включи в кръводарителската акция кметът на Велико Търново Даниел Панов слезе на Царевец да се запознае с довършителните работи по обекта. Вече е асфалтиран площада, на който ще се състои заря-проверката на 22 септември. Утре предстои асфалтирането на участъка от Царевец до църквата „Св. 40 мъченици”. Според градоначалникът оставащите довършителни работи са малко и за празника в събота всичко ще бъде готово, за да посрещне обновения площад жителите и гостите на старата столица.

Информацията е взета от: - Общинско радио Велико Търново

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Средновековна музика и арт акции в „Нощта на Самоводската чаршия”

Средновековна музика по осветената с факли улица „Г.С.Раковски” във Велико Търново ще звучи «Нощта на Самоводската чаршия», която ще започне в 18,00 часа на 21 септември. Събитието е по инициатива на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов” и „Таралеж – клуб за културни инициативи” и се реализира с подкрепата на Община Велико Търново. На специално изградена сцена на площада на Чаршията гражданите и гостите на старата столица ще видят група Eriney и техния микс от автентична средновековна музика, български, ирландски и ориенталски фолклор. Музикантите Деница Серафимова и Виктория Николова – вокали, Евгени Чакалов – флейти, Здравко Пеев – уд, Никола Петров – келтско бузуки, Александър Тупанков – перкусии, вплитат в едно цяло древни мелодии, енергични ритми и екзотични отгласи. Най-малките в петъчната вечер ще могат да се включат в детски пърформанс ”Картина от сенки” под ръководството на Гергана Пенова. В акция „Пътят – пeтата посока” художниците Ганчо Йорданов и Димитър Стефанов ще изрисуват с акрилни бои и спрейове стълбите от Старата поща на чаршията до ул.”Стефан Стамболов”. В старата търновска телеграфо-пощенска палата ще се реализира последния етап от проект „Комуникации” на Минифестивала на съвременното изкуство „Старата поща” на арт грпа „Дупини”. В клуб „Таралеж” ще бъде открита фотоизложба от конкурса „Самоводската чаршия – улицата на занаятите”, в който чрез Фейсбук са подадени над 200 снимки. Журито от майсторите от чаршията ще определи наградените снимки, чиито автори ще получат сувенири, изработени в ателиетата от самите занаятчии на Самоводската чаршия. Всичките 16 работилници ще бъдат отворени в артистичната нощ и техните майстори ще демонстрират традиционните български занаяти. В Билкарницата пък ще раздават чайове от различни лековити треви. На 21 септември ще бъде представено за първи път логото на занаятчиите, което ще е марка на техния ръчен труд. То е разработено по идея на управителя на „Царевград Търнов” Цветомир Бояджиев и от тази дата ще бъде поставено върху всички занаятчийски работилници на Самоводската чаршия.

Информацията е взета от: - Общинско радио Велико Търново

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
ДАР-1 литва отново от Стамболовия мостМакет на самолета ДАР-1А, с който капитан Петко Попганчев извършва митичния полет под Стамболовия мост във В. Търново, ще видят жители и гости на града за празника на Независимостта 22 септември. Авторът на конструкцията художникът Любен Костов вече опъва носещите въжета на моста. Очаква се в късния следобед дългият десет и широк шест метра самолет да извърши пробния си „полет".

Преди 80 години на 24 май 1932 г. роденият в Сухиндол въздушен ас прелита под моста и остава в историята, като единствения пилот успял да го направи. Тогава Петко Попганчев излетял от Казанлък, заредил гориво на летището в Г. Оряховица, направил подход откъм хълма Трапезица, пикирал над днешната Старопрестолна гимназия по икономика и завил на 180° срещу течението на река Янтра. Пилотът стабилизирал машината на 20 метра височина и насочвайки се към моста преминал под свода. После кацнал на хълма Картала, а виделите изпълнението търновци бурно го аплодирали.

Според градските легенди младият офицер реализирал рискованото начинание, за да впечатли любимата си, което обаче не е вярно. Подбна акция капитанът предприема осем години по- късно, когато каца в двора на ловешко училище, поднася цветя на изгората си и излита отново.

Настоящият макет на самолета е изработен по проект „8х3" и е финансиран от Община В. Търново с 2 500 лева, обясни Иван Узунов- шеф на великотърновския клон на Съюза на българските художници. За реализирането му са използвани няколко километра въжета и над 100 метра коприна. Кабината на самолета ще бъде осветена. Идеята на Любен Костов се зародила още в края на 70- тте години, когато е бил студент във В. Търново, разказа още Иван Узунов.

Информацията е взета от: - DarikNews.bg

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
След 80 години ДАР-1 пак литна от Стамболовия мост

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/sled-80-godini-dar-1-pak-litna-ot-stamboloviya-most.html

в."Янтра Днес"

Археолози разкриха на Трапезица 40 метра от западната крепостна стена и две кули

http://www.dnesbg.com/kultura/arheolozi-razkriha-na-trapezitsa-40-metra-ot-zapadnata-krepostna-stena-i-dve-kuli.html

в."Янтра Днес"

17 местни маршрута включени в нов туристически пътеводител

17 туристически маршрута в област Велико Търново ще бъдат включени в новия туристически пътеводител, който ще отпечата Областна администрация. Междуведомствена работна група с председател заместник-областният управител Любомира Попова определи най-атрактивните маршрути в региона. Те обхващат културно- исторически обекти и природни забележителности от всички общини на област Велико Търново. 

Предстои в скоро време пътеводителят да излезе от печат. Инициативата е част от националната кампания „Опознай родния край" и е съвместна с Българския туристически съюз, подкрепена от Министерството на икономиката, енерегетиката и туризма. На 18 септември областният управител проф. Пенчо Пенчев участва в откриването на кампанията в Ловеч по покана на областния управител Ваня Събчева. На събитието официално бе представен пътеводителя „15 туристически обекти в област Ловеч". Старт на кампанията в Ловеч даде заместник - министърът на икономиката, енерегетиката и туризма Иво Маринов.

„Проектът „Опознай родния край" е подкрепен и от Министерството на образованието, науката и младежта, като новите пътеводители ще подпомогнат учебния процес по модул „Туризъм" в профилираните паралелки и професионалните гимназии, подчерта зам.-министърът. Той поясни, че приложението им е много по-широко, тъй като може да се използва от туристи и чуждестранни гости.

Изпълнителният секретар на БТС Венцислав Удев припомни, че движението „Опознай България- 100 национални туристически обекта" датира още от 1966 г., а през 2003 г. е възстановено, като в него участват над 550 000 българи. „Това движение е уникално и няма световен аналог, като много от нашите партньори от балканските държави благородно ни завиждат за него", каза още Удев. След презентацията областният управител на Ловеч заведе своите гости в Етнографския комплекс, където те поставиха първите марки и печати в пътеводителя.

Информацията е взета от: - DarikNews.bg

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Железарска работилница и нови сгради разкри Константин Тотев на ТрапезицаНОВА ЖЕЛЕЗАРСКА РАБОТИЛНИЦА И ДВЕ СГРАДИ РАЗКРИ АРХЕОЛОГЪТ ПРОФ. КОНСТАНТИН ТОТЕВ НА ТРАПЕЗИЦА. Той работи с екипа си на хълма вече три месеца и проучва още 40 метра от Западната крепостна стена с две кули, които са свързани с военно-административния комплекс при Северната главна порта. Това е мястото, където преди няколко години той разкопа и първите дворци на Асеневата династия.
„Вероятно тези две сгради, на които попаднахме, са свързани с битовото обслужване на гарнизона. В една от тях разкрихме голяма пещ, която явно е използвана за изпичането на хляб за изхранване на военно-административния състав в комплекса”, разказва Константин Тотев. До железарската работилница той попаднал на още една, която е за обработката на цветни метали. В нея археологът открил различни производствени съоръжения и леярски поти.
До пет метра дебелина достига в определени участъци крепостната стена, която Константин Тотев проучва. Основите й са изсечени в скалата, в самия край на скалния венец, което прави укреплението непревземаемо. В този участък до края на тази година започва строителството на лифт, свързан с изграждането на туристическата инфраструктура на обекта. Районът на горната станция на лифта е 350 кв. м, трасето на лифта е 370 кв. м, а долната станция е 360 кв. м, разположена непосредствено до жп гара Трапезица.
90 нови гроба в югозападната част на некропола на църква N 2 е проучил Константин Тотев. Всички погребани са в дървени ковчези, с обичайния погребален инвентар - съдове, тухли с врязани кръстове и формулата „Иисус Христос побеждава”, копчета, накити и др. Всичко това говори за техния граждански или военен статус. В този участък на некропола ще преминава пешеходната туристическа алея, отвеждаща към Дворцовия комплекс на първите Асеневци.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"


 


Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile


40 делви с различни цветя ще украсяват площада пред Царевец за честванията на Деня на Независимостта. От днес започна поставянето на саксиите и полагането на тревните чимове. Площадът, на който ще се състои заря-проверката на 22 септември, вече е асфалтиран. Утре предстои асфалтирането на участъка от Царевец до църквата „Св. 40 мъченици”. Оставащите довършителни работи са малко и за празника в събота всичко ще бъде готово, за да посрещне обновеният площад жителите и гостите на старата столица.

в."Борба"

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ, собственик на „Интерхотел Велико Търново”: „Връщаме старата слава на Интерхотела и го правим 5-звезден”

Собственикът на най-големия хотел в Централна Северна България е и един от водещите млади бизнесмени у нас. Роден е на емблематичната дата 1 май. Женен, с две дъщери, зодия Телец.

- Г-н Георгиев, докъде стигнаха преговорите между Вашата компания „Генимекс” и „Газпром” за бензиностанциите Ви?
- Финализирани са. Вече имаме и сделка, която ще мине на няколко етапа. Първият е за около 4 млн. евро и е свързван с придобиване на нашите обекти. „Газпром” оперира със сръбската си фирма „Нафтена индустрия на Сърбия”, или „НИС петрол”, както още е позната. Както вече вашият вестник съобщи, те имат и друг обект в региона - този на „Сити инвест”, който се намира до Леденик. Следващите етапи включват и вид съвместна дейност, както и изграждане на още бензиностанции на наши терени.
- Предвиждате и инвестиции за Интерхотела?
- Постепенно се връщаме към старата визия и концепция за хотела. Връщаме старата му слава, ако мога така да се изразя. За период от година предвиждаме инвестиция за близо 5 млн. лв., след която ще повишим и категорията от 4 на 5 звезди. Така ще решим и една основна слабост на местния туристически продукт - липсата на луксозна база от висока категория, която да може да обезпечи и големи мероприятия.
Съвсем скоро предстои да открием нов български ресторант - „Воденицата”, той ще бъде битов и ще предлага изцяло наши гозби. Намира се на мястото на бившата Виенска сладкарница. Освен вкусни ястия посетителите ще имат и най-великолепната гледка, която предлага градът.
Започва и обновление на фасадата. Направихме някои козметични промени по алпийски способ, но предстои ново боядисване и осветяване с художествено осветление. Преценяваме няколко проби бои, но дизайнерите ни се спряха на цветове като тези на американското посолство. Още догодина и целият хотел ще е като своеобразно произведение на изкуството - осветен и освежен по уникален начин.
В началото на октомври започва и пълен ремонт на спортния център. Той е един от най-големите в страната. Оформяме нов, модерен СПА център без аналог у нас, разположен на площ от почти 1000 кв. метра.
Предстои и реновиране на входното пространство, лоби-бара и рецепцията, които са обликът на всеки хотел. Паралелно започваме да възстановяваме и култовия нощен бар, който ще е на старото си място. Като купих хотела, нямаше човек, който да не ме пита кога ще възстановявате нощния бар… Ето, отговаряме на очакванията.
- Имате ли и други проекти, свързани с Велико Търново?
- Една от моите болки е международното летище в Горна Оряховица. Нашата фирма има имоти там. То трябва да се развива както за нуждите на бизнеса, така и за туризма. Могат да кацат нискотарифни компании. Непрекъснато водя разговори за това с кмета на В. Търново Даниел Панов и останалите му колеги от Триградието. Сериозно обмислям възможността да се намеся в концесионирането на летището с помощта на партньор.
Вероятно знаете, че аз купих и едно по-малко летище – в габровското село Междене. Смятам, че икономиката на региона зависи много от летището в Горна Оряховица, и насочвам усилия в тази посока.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Тихомълком стягат за продажба цирковата площадка във В. Търново

БЕЗ МНОГО ШУМ ЦИРКОВАТА ПЛОЩАДКА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е АКТУВАНА ОТ ПУБЛИЧНА В ЧАСТНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ. По-просто казано, с такъв статут 18.1 дка топ имот няма проблем да бъде продаден, а мераклиите за това просто се редят на опашка. Теренът е предмет на дългогодишен съдебен спор между общината и държавата, след като бившият губернатор доц. Константин Дочев напук на тогавашния кмет д-р Румен Рашев реши да го актува като държавен, независимо че се намира в чертите на старата столица.
„Процедурата е подготвяна отдавна, има и решение на Министерския съвет. Неведнъж съм изказвал личното си мнение, че този имот не бива да бъде продаван, а трябва да стане, примерно, паркова зона”, бе категоричен сегашният губернатор проф. Пенчо Пенчев.
Обстоятелствата и интересите обаче са други. Ако имотът бе плануван за парк, кому е нужна смяната на предназначението и плащането на такси за това, задават логични въпроси запознати. Според брокери цената на терена е поне 4-5 млн. лв., тъй като той има идеално лице на главния път София - Варна и е на топ място в чертите на града.
Великотърновското кметство отдавна претендира за имота, който обаче бе актуван като държавен. Преди три години във Великотърновския районен съд е внесена жалба против държавата, като повод за съдебния спор са именно тези 18.1 дка апетитна земя.
Апелативният съд в старата столица обаче решава, че кметството няма правно основание за иска.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Празнична програма за 22 септември

07:30ч.

Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския Митрополит Григорий

Църква „Св.40 мъченици“

09:00ч.

Водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски“ и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации

Църква „Св.40 мъченици“

10:30ч.

Военен ритуал за издигане на Националното знаме на Република България. Официални слова. Празничен благослов, отслужен от Негово Високопреосвещенство Великотърновския Митрополит Григорий

Крепост „Царевец“

11:00ч.

Поднасяне на венци и цветя на Пирамидата на Независимостта

Крепост „Царевец“

11:30ч.

Празнично шествие и полагане на гирлянд и цветя на паметник „Майка България“

Крепост „Царевец“ – паметник „Майка България“

12:00ч.

Празничен концерт на ансамбъл „100-те родопски гайди“ с участието на певците Валя Балканска, Любомир Петов и любителски състави от гр.Велико Търново

Пред МДТ „Константин Кисимов“

13:00ч.

Проект „8х3″ – поставяне на дървена конструкция „Самолет Дар-1″ между двата бряга на р.Янтра, окачена на Стамболовия мост

Стамболовия мост

14:00-16:00ч.

Ден на мобилността

От парк „Марно поле“ до площад „Цар Асен I“

15:00, 16:00, 17:00ч.

Театрализиран исторически етюд „Обявяване Независимостта на България“

Църква „Св.40 мъченици“

от 16:00ч.

Екскурзоводски тур по музейни обекти, свързани с обявяването на Независимостта на България

От църквата „Св.Димитър Солунски“

16:00ч.

Откриване на Национална изложба „Послание от вековете“, съпроводена с художествена програма

ИЗ „Рафаел Михайлов“

17:00ч.

„Подгряващи ритми“ – с участието на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл

Пред Община Велико Търново

18:30ч.

„Голямото търновско хоро“ – в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019г.

Лице на „Голямото търновско хоро“ – Николина Чакърдъкова; водещ – Асен Павлов /художествен ръководител на ФА „Чинари“/

От паметник „Майка България“ до площад „Цар Асен I“

19:00ч.

Изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителна рота от НВУ „Васил Левски“

Площад „Цар Асен I“

19:30ч.

Тържествена заря-проверка

Площад „Цар Асен I“

20:15ч.

Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Празнични илюминации

Площад „Цар Асен I“

Информацията е взета от: - Официален сайт на Велико Търново

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Пробужда се интересът на инвеститори

http://www.dnesbg.com/ikonomika/probuzhda-se-interesat-na-investitori.html

в."Янтра Днес"

Трети блок в старата столица подаде заявление за саниране

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/treti-blok-v-starata-stolitsa-podade-zayavlenie-za-sanirane.html

в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Няколко снимки, които днес направих на пл."Иван Асен II", който е вече завършен.

1. На това място вече ще спират автобусите от градският транспорт за пл."Иван Асен II" Възможно е това да е спирката само на 50 и 110, а 20 и 40 да си спират до чешмата както преди.
2. Специално за празника утре, тази сграда е "облечена" по този начин.
3. Ново осветление на пл."Иван Асен II"
« Last Edit: 21.09.2012, 20:08:22 by ari_91 »

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
 :arrow:

1. Това може би ще бъдат пейки, но все още не бяха завършени.
2. ул."Св.Климент Охридски", която в началото си е павирана.
3. Малко по-надолу, улицата е асвалтирана.

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
 :arrow:

1. Ремонта на Владишкия мост е почти завършен, остава само осветление да бъде поставено.

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
 :arrow:

1. ул."Никола Пиколо", която в началото си е павирана, но нататък е асвалтирана.
2. Едно от новите дръвчета, което е поставено на същата улица.
3. Едно от последните неща, свързано с цялостния ремонт на площада пред Царевец и улиците към него, бе поставянето на тези кошчета за отпадъци.

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Младежки клуб и информационен център откриха в ЛеденикМладежки клуб „Отвори очи" бе открит във великотърновското село Леденик. Той се помещава в сградата на местната пощенска служба и е изграден по проект на балванското дарителско сдружение "Св. Иван Рилски" с председател Благовеста Факирова.

За обособяването и оборудването на младежкия център са изразходвани 7500 лв., 5000 от които отпуснати от община В. Търново, а останалите собствено финансиране от кметството в Леденик, съобщи великотърновският кмет Даниел Панов, който преряза лената на новата придобивка.На официалното откриване присъстваха още областният управител Пенчо Пенчев, председателят на Общинския съвет Николай Ашиков, зам.-кметът Снежана Данева, началникът на сектор „Охранителна полиция" гл. инсп. Иван Каназирски, общински съветници, представители на културни институти, а така също бизнесменът Петър Христов, който е сред спонсорите на дарителското сдружение.

С негови средства са направени знамена с логото на проекта "Отвори очи, има кой да помогне", които бяха връчени на кметовете на населени места.Това е 16-ият поред център за младежи и осмият от началото на новия кметски мандат. Следващият ще бъде разкрит в края на годината в село Малки чифлик, информира Даниел Панов.
Над 1200 са жителите на село Леденик, от тях около 200 са младите хора, които ще се възползват от новата придобивка. Младежкият център разполага с две зали с обща площ около 100 квадратни метра. В едната е обособен фитнес с различни уреди и тенис маса, а в другата зала за занимания има компютри с интернет, обясни кметът на селото Иван Стоянов.

Освен младежки клуб в Леденик бе открит и иформационен център за административни и социални услуги. Той се намира в сградата на местното читалище и е изграден с 2000 лв. по проект на холандската фондация „Лале". За нуждите на инфоцентъра са закупени компютър, мултифункционално устройство, ламинатор и обзавеждане. Продължителността на проект е 10 месеца, като за това време услугите ще се предоставят безплатно, каза председателят на читалището Радка Маринова.

В Леденик предстои и изграждане на модерна детска площадка с ударопоглъщаща настилка, която се прави по програма "Местни инициативи" на Общината.

Информацията е взета от: - DarikNews.bg

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Площадът пред „Царевец“ готов за утрешния празник

Площад „Цар Асен“ пред „Царевец“ е напълно готов за утрешния празник. Кметът Даниел Панов е инспектирал ремонтните дейности още тази сутрин. По негово настояване са премахнати два от пътните знаци. Изпробвано е и осветлението, което според градоначалника е достатъчно качествено. Прогнозите за по-ранно завършване на площада пред „Царевец“ не се сбъднаха. Според кмета ремонтите трябваше да приключат най-късно през август. Все пак площадът е почти готов за посрещането на гостите в празничния ден. Все още се асфалтират част от улиците, по които се очаква да бъде възстановен трафика за Арбанаси и Горна Оряховица. За утрешния празник официални гости ще бъдат вицепремиерът Цветан Цветанов, който пристига още сутринта, министърът на отбраната, който ще бъде във Велико Търново на обяд, и председателя на парламента Цецка Цачева, която ще изгледа тържествената заря-проверка.

Михаил Михалев
http://ekcarevec.com/view.php?id=1488
Информацията е взета от: - www.ekcarevec.com

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Бронзовата къща на Самоводската чаршия намери място в дебат за съвременното изкуство

Дебат по темата „Бронзовата къща vs. Самоводската чаршия, или за съвременното изкуство в архитектурни резервати” се случи вчера в сградата на Старата поща. Организаторите от арт-група „Дупини” очакваха авторът на проекта Пламен Деянов да се включи в дискусията, за да представи своята визия, но за съжаление предварително уговорената среща в скайп се отложи. Въпреки това, около 30 души – художници, общественици, граждани, изразиха своето мнение относно това какво е мястото на съвременното изкуство в архитектурни резервати. Това е третият дебат, организиран в рамките на минифестивала за съвременно изкуство „Старата поща”, подчерта модераторът доц. Пламен Павлов. По думите му, ние сме на едно от първите места по брой на паметници на културата, но сме и на първо място по разрухата им. Какво виждат хората на изкуството във Велико Търново в така наречената Бронзова къща, която Пламен Деянов иска да построи на Самоводската чаршия? Сред първите, изразили своето мнение, бе Галин Попов от сдружението „VT EVENTS”, занимаващо се с позиционирането на съвременно изкуство в градска среда. „Аз съм „за” тази къща да бъде построена тук. Това е начин да докажем, че българското общество е готово да се промени. Ако една такава съвременна скулптура се построи тук, това означава, че българският манталитет и като цяло позицията на общината, на държавата, на хората се е променила и е станала съвременна”, сподели Попов.

Бронзовата къща, или Осмото чудо на света, както определят уникалната сграда, ще тежи около 500 тона. Височината от 12 метра и четирите етажа, които са в предварителния проект на Деянов, смутиха някои от присъстващите на дебата снощи. Етнологът Валентин Деневски посочи тежестта на конструкцията като един от основните проблеми на „Бронзовата къща”. По думите му, мястото дори е свлачищен район. „Трябва да се обмислят чисто инженерните проекции. Във Велико Търново има толкова нови квартали, с които изкуството липсва, защо Бронзовата къща да не бъде изградена там?”, заяви Деневски.

Като цяло обаче, общото мнение на присъстващите бе в подкрепа на модернистичната архитектура. Гордост, че Деянов е избрал точно Велико Търново за своя проект, изразиха някои от участниците в дебата. Те обаче достигнаха до извода, че не емоцията трябва да бъде водеща, а аргументите на специалистите.

 „Бронзовата къща” е скулптура-сграда, която авторът Пламен Деянов желае да построи в родното Велико Търново. Очаква се най-тежката скулптура в света (над 500 тона) да бъде построена до две години. Всичко ще се изгради изцяло от бронз – бронзови стени, бронзов под, бронзови фасадни елементи. Проектът вече е подкрепен от най-големите музеи за световно изкуство, а най-крупните колекционери на произведения на изкуството са сред основните инвеститори.

Олга Карова
Информацията е взета от: - Общинско радио Велико Търново