Author Topic: Градоустройство, строителство и архитектура  (Read 84944 times)

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
“Новото време” настоява за повече средства за съфинансиране по европрограми

Съветниците от “Новото време” в ОбС В. Търново ще внесат предложение за увеличение на парите за съфинансиране на европрограми, заяви шефът на групата Юлияна Дончева. По думите й голяма част от проектите, които могат да променят градската инфраструктура, могат да бъдат реализирани с европари, но за това е нужно Общината да има достатъчно средства във фонда за съфинансиране.
От “Новото време” ще внесат предложение за подобряване на уличното осветление, което почти липсва в кв. “Чолаковци”, и е наложително да бъде поставено на улицата, свързваща “Практикер” с “Лидъл”. От там през тъмната част на деня минават много ученици, пенсионери, майки с деца. Липсват тротоари и е твърде възможно да се случи инцидент, каза още Юлияна Дончева.
Средства за поддръжка на културно-историческото наследство и за аварийни ремонти на “Царевец” също трябва да бъдат заделени в бъдещата инвестиционна програма, каза още Дончева.
Общинските съветници от “Новото време” ще настояват за отделяне на пари за стартиране на процедурата по изграждане на нов летен театър и за качествена поддръжка на спортните съоръжения.

М. КОЛЕВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Държавата дава “Св. 40 мъченици” на Община Велико Търново

Църквата ще бъде включена във всички туристически маршрути и ще привлича много нови посетители от страната и чужбинаМинистерството на културата ще предостави църквата “Свети 40 мъченици” за стопанисване на Община Велико Търново за период от 10 години. Това става по искане на кмета Даниел Панов, който е провел поредица от срещи, разговори и консултации с представители на ведомството. Градоначалникът е получил уверение, че съвсем скоро министерството ще вземе решение стопанин на груповия археологически недвижим паметник “Великата лавра”, част от която е и храмът, да стане Общината. Сега с емблематичния паметник се разпорежда Националният исторически музей в София, а негов принципал е МК.
Искането на кмета е било депозирано в министерство официално в петък от неговия заместник Ганчо Карабаджаков и началникът на отдел “Културно историческо наследство” арх. Донка Колева. Двамата са водили разговори и за много други проекти в областта на опазване и експониране на културно-историческото наследство, както и за различните културни събития, организирани в града. Днес Даниел Панов ще внесе предложение в Общинския съвет на основание на член 12 от Закона за културното наследство да се вземе решение Общината да поиска от МК храма за стопанисване. Как ще гласува местният парламент ще стане ясно на следващото му заседание.
Според кмета решението за предоставяне на църквата е особено важно за В. Търново, защото ще позволи управлението на обекта да стане по-оперативно и по-ефективно. Храмът ще бъде включен във всички туристически маршрути и ще привлича много нови посетители от страната и чужбина. Ще стане част от проекти за подобряване на прилежащата туристическа инфраструктура. Обектът ще присъства във всички рекламни материали, презентации и участия в международни туристически борси.
“Храмът “Свети 40 мъченици” има огромен нереализиран потенциал. Предоставянето й за 10-годишен период на Общината ще даде реални възможности за развитие на поклонническия туризъм, коментира кметът. Той заяви, че принципно взетото решение от Министерство на културата за връщането на църквата е практическо потвърждение на тезата му, че само успешното и ефективно партньорство между Общината и държавните институции може да работи в полза на града и всички граждани.
“Свети 40 мъченици” отвори врати за посетители през 2006 г. Историческата светиня беше възстановена само за 2 г., като в обновлението на храма бяха вложени 3 млн. лв. от държавния бюджет. 18 200 туристи са преминали през “Свети 40 мъченици” през изминалата година. Директорът на филиала “Великата лавра” доц. д-р Иван Лазаров отчита ръст с около 1000 души в сравнение с 2010 г., когато историческия храм са посетили 17 300 души. Чужденците през 2011 г. са били 1500 и са пристигнали в старата столица от почти всички европейски държави. Най-голям е броят на гостите от Румъния, Русия и Сърбия, но има туристи от Япония, Китай, дори и далечна Австралия. Увеличава се броят на организираните български групи, които са предимно от ученици, но все още индивидуалните посетители са повече, споделя доц. Лазаров. “За да привлечем повече посетители през активния туристически сезон сме предложили на НИМ организирането на редица временни експозиции в църквата. Специално място ще бъде отделено на находките от археологически разкопки, проведени в района на комплекса. Предложили сме и подобряване на информацията за надписите в църквата и гробовете, както и виртуално представяне на реконструкции на Калоян”, каза още той.

Златина ДИМИТРОВА
сн. архив
Информацията е взета от в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Къщите на бул. “Независимост” порастват с още един етаж

Архитектурната гилдия е на противоположни мнения за разработката


/“А понеже животът е кратък, а дълга е главната улица...”, се пееше в популярна студентска търновска песен. Дали главната улица на Велико Търново ще стане и висока с още един етаж на сградите зависи само от решенията на експертите. сн. Даниел ЙОРДАНОВ/

Надстрояване с още един етаж на сградите по ул. “Независимост” допуска проектът за Подробен устройствен план на Стария град във Велико Търново. Разработката е на софийски и варненски архитекти, ръководени от проф. Иван Никифоров и проф. Тодор Кръстев. Проектът е качен на сайта на Община Велико Търново за обществено обсъждане. Той обхваща архитектурните зони “Варуша”, “Гурко”, “Максим Райкович” и “Главна улица” от паметника “Майка България” до площада пред крепостта “Царевец”, включително ул. “Христо Ботев” и ул. “Хаджи Димитър”. До 29 февруари може да се подават писмени предложения по проекта.
Две години продължи работата на външните архитекти по разработката на плана за Стария град. При закрити врата миналата седмица авторите на проекта я представиха пред търновските архитекти, които излязоха с остри критики по нея.
Обезпокоително е, че в разработката се предвижда сградите по северната страна на ул. “Независимост” да се надстроят с още един етаж. Това още повече ще усложни проблемите. Велико Търново трябва да запази следосвобожденската си визия, категоричен е арх. Пламен Иванов.
Идеята за още един етаж е нереалистична предвид окаяното състояние на сградния фонд на главната улица, коментира общинският съветник от ГЕРБ Тодор Тодоров, заместник-председател на ОбС и шеф на комисията по общинска собственост. Бившият главен архитект на старата столица Елена Абаджиева е поддръжник на идеята. Може, но не върху старите съборетини, а когато се прави нова сграда, както е за обектите на пресечките с ул. “Рафаел Михайлов” и на ул. “Дондуков”, които имат и одобрението на Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности, обясни тя.
Това са предпроектни проучвания и най-вероятно няма да завършат с Подробен устройствен план, а от тях ще се направи обща концепция за Стария град, обясни главният архитект на Велико Търново Иво Терзийски. Старите сгради няма да издържат още един етаж. Само 5 на сто от къщите по ул. “Независимост” са технически годни за надстрояване. С решението за триетажни сгради ще мотивираме собствениците им да ги преизградят, посочи арх. Терзийски.
По плана на архитектите Никифоров и Кръстев за ПУП на Стария град предстои среща с кмета Даниел Панов. На нея най-вероятно ще се вземе решението разработката да се трансформира в концепция, което означава, че трябва да се предоговори и хонорарът, който трябва да плати Общината, научи “Янтра ДНЕС”. Запознати твърдят, че по първоначалното задание за ПУП външните архитекти трябва да получат 80 000 лв.

Здравка МАСЛЯНКОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Правят жп гара Трапезица виртуален музей

ЖП гара „Трапезица” може да стане виртуален музей. Това анонсира кметът на старата столица Даниел Панов, а иницативата е част от битката, която Велико Търново води за Европейска културна столица. В момента се води процедура по прехвърляне на собствеността от държавна в общинска.

Сградата на историческата жп спирка е занемарена и се руши, а през последните пет години бяха лансирани различни варианти за реконструкцията и. Миналата година бе обявено, че ще се изгражда зъбчата железница, която да качва туристите на историческия хълм Трапезица, а началната щеше да е от гарата, където се предвиждаше и голям паркинг.
Днес ЖП спирката, която има двувековна история, се води необслужвана, но понякога пътническите влакове спират на нея, тъй като оттам хората стигат бързо до кв. Асенов и до старата част на Търново. През 1908 г. пък самият цар Фердинанд слязъл там, в навечерието на обявяването на Независимостта.

Информацията е взета от: - vtnovini.com

Offline It_s_Real

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 714
  • Skype Me™!
  • ICQ Messenger - 344034812
  • View Profile
  • extrahost.BG
  • Email
но понякога пътническите влакове спират на нея, Информацията е взета от: - vtnovini.com

Хаха, всички пътнически влакове спират по спирките.
Аман от жълтуркави статийки.

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
но понякога пътническите влакове спират на нея, Информацията е взета от: - vtnovini.com

Хаха, всички пътнически влакове спират по спирките.
Аман от жълтуркави статийки.
Наистина всички влакове спират на сп."Трапезица", без значение дали има хора за слизане, или не.

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
С 577 хил. лв. режат парите за чистота на улиците и озеленяване на парковете


/3,520 млн. лв. се предвиждат тази година за метене и миене на улиците и почистване и озеленяване на парковете./

3,520 млн. лв. се предвиждат тази година за метене и миене на улиците и почистване и озеленяване на парковете и обществените градинки във Велико Търново. За миналата година за това са похарчени с 577 хил. лв. повече.
Цветята и храстите по парковете в старата столица струват по-скъпо от почистването на улиците, става ясно от план-сметката за разходите по чистота за тази година. Парите са от такса битови отпадъци на гражданите и бизнеса.
За озеленяване се заделят 1,4 млн. лв. През миналата година за дейността фирмата на общинския съветник от “Новото време” Любен Велчев “Скорпион Инвестстрой” ЕООД е получила 2,044 млн. лв. Договорът изтича на 23 март т.г.
За чистотата на улиците в старата столица се предвиждат 1,150 млн. лв. За миналата година за метенето и миенето им “Титан АС” взе от общинската хазна 1,113 млн. лв. Договорът с фирмата изтича на 17 юли тази година. Почистването на улиците в Дебелец, Килифарево, Ресен и Самоводене се прави по граждански договори. За двата града тази година за дейността ще има по 30 хил. лв., а за селата на самостоятелен бюджет – по 15 хил. лв.
Няколко обществени поръчки предстои да бъдат проведени за чистотата в Община Велико Търново. За 200 000 лв. ще се търси фирма, която да направи проучването и проектирането на регионалното депо за битови отпадъци. 50 хил. лв. са предвидени за отчуждителните му процедури. С обществена поръчка ще се дадат 100 000 лв. на фирма за ликвидиране на сметища и замърсени територии около Велико Търново.
С 63 хил. лв. се завишават парите за снегопочистване до 580 000 лева. За разриване и борба с обледяването “Титан АС” ще вземе 540 хил. лв. за В. Търново. “Пътища” и “Пътни строежи В. Търново” получават за кметствата общо 40 хил. лв.
През септември 2014 г. изтича концесията по сметосъбирането за старата столица, Арбанаси, Шереметя и Малки чифлик. Годишно да събира и вози до депото отпадъците “Титан АС” получава 1,420 млн. лв. За извозването на битовата смет от кметствата общинската фирма “Инвестстрой-92” ще получи 280 хил. лв. “Транспорт гарант” ще вземе 200 000 лв. за боклука на Дебелец и Килифарево.
660 хил. лв. от постъпленията от такса смет тази година трябва да бъдат платени на РИОСВ като отчисления по Закона за управление на отпадъците. За м.г. вноската на Община Велико Търново беше 208 хил. лв.
С 10 хил. лв. ще се купуват нови кошчета за смет за великотърновци. 50 хил. лв. са заделени за нови съдове за смет, за ремонт и дезинфекция на старите по селата.
6,9 млн. лв. са планираните приходи от такса смет тази година. За миналата година постъпленията са били 6,174 млн. лв. Отчетът на разходите за миналата година и план-сметката за чисто за тази година бяха приети от Бюджетната комисия. Числата предстои да бъдат гласувани от Великотърновския ОбС на 26 януари.

Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. архив
Информацията е взета от в."Янтра Днес"Старият град остава със старите си проблеми и неясно бъдеще


/В Стария град се възстановяват изчезнали културни ценности с нова застройка, която е абсолютно различна от оригинала./


/Половината от сградите в района са за събаряне, положението с по-голямата част от постройките на ул. “Стефан Стамболов” е плачевно./


/В разработката не е решен проблемът с транспортно-комуникационната схема./

Как ще изглежда и как ще се развива Старият град във Велико Търново в следващите десетилетия? Отговор на тези въпроси трябва да даде разработката за подробен устройствен план за регулация и застрояване на територията от 68,48 ха, която е дело на варненски и софийски архитекти под ръководството на проф. Иван Никифоров и проф. Тодор Кръстев.
Планът е разработван в продължение на две години, а наскоро бе представен пред великотърновските архитекти. Местната гилдия реагира доста критично. Разработката най-вероятно няма да приключи както е първоначалното задание за ПУП за регулация и застрояване, а ще се трансформира в концепция за развитие на територията. Така пак ще се работи на парче и не е ясно защо за общи приказки, представени на стотици страници, от бюджета на Общината и джоба на данъкоплатеца ще трябва да излязат близо 100 000 лева, недоволстват критиците.
Старият град обхваща архитектурните зони “Варуша”, “Гурко”, “Максим Райкович” и “Главна улица” от паметника “Майка България” до площада пред “Царевец”, включително ул. “Христо Ботев” и ул. “Хаджи Димитър”. В района живеят 5908 човека и работят 1850. Старият град е една от най-ценните територии не само за В. Търново, но и за цялата страна. Той е групов паметник на културата, защото в него са наслагани през вековете ценности от национално и световно значение.
С постановление на Министерски съвет № 506 от 27.12.1955 г. част от В. Търново е обявена за музеен резерват, започващ от Паметника на обесените.
Според архитектите – автори на плана, половината от къщите са за събаряне. Част от културното наследство деградира, всяка година се събарят по 20 стари сгради като негодни или опасни. Няма обаче опис на паметниците на културата, което е от особена важност за Стария град. В него са 538 от общо 690-те културни ценности на В. Търново, които са под юридическа защита. Авторите на проекта отчитат, че само 20 на сто от културните ценности са регистрирани. Останалите 431 се водят със статут на декларирани и ако до две години не бъдат регистрирани, ще загубят статута си. В стария град са 6 от общо 11-те групови културни ценности на В. Търново, 7 от обектите са с национално значение, а 17 са в категорията “местно значение”.
Строителството върху окрупнени имоти води до преоразмерени и неовладени композиционно сгради, влизащи в конфликт с традиционната структура, коментират авторите на проекта. Според арх. Никифоров и арх. Кръстев съществуват прецеденти с ново застрояване от 5 етажа при максимално разрешени 2 етажа. В Стария град се възстановяват изчезнали културни ценности с нова застройка, която е абсолютно различна от оригинала, коментират те
Едно от нещата, което ядоса търновските архитекти, е, че разработката предвижда на ул. “Независимост” да има сгради не на два, а на три етажа. Друг голям проблем според тях, а и според жителите на Стария град, са транспортът и старите водопроводи. В плана обаче липсва решение именно за комуникационно-транспортната схема. Според разработката по-скоро транспортните средства ще трябва да се приспособяват към тесните сокаци, а не да се правят нови улици. Външните проектанти говорят за въздушен транспорт, минисметопочистващи коли, миниатюрни линейки, подземни паркинги. Предвижда се обходна улица на север от кв. “Варуша”. Тя била напълно възможна перспектива, независимо от стръмния терен.
Авторите на проекта лансират идеята да се намали трафикът от площад “Велчова завера” до “Царевец” и “Асенова махала” чрез отклоняване на транзитните автомобили по нов обходен на “Трапезица” път. Околовръстното ще се свързва с първокласната улична мрежа с нов пътен възел. Отново се лансира идеята за лифт от десния бряг на Янтра под Трапезица до паметника на Никола Пиколо.
ВиК мрежата на кв. “Варуша” и южно от ул. “Ст. Стамболов” е строена през 30-те години на миналия век. Все още се използват турските отходни канали “гиризи”, които отвеждат отпадните води по ската над Янтра. Ул. “Опълченска” е в критично състояние. Градската среда е с незадоволително качество, обобщават авторите на проекта. “Ако чрез банално ново строителство територията бъде презастроена, трансформирана и компрометирана, тя неизбежно ще загуби своите конкурентни възможности и шансове в европейското културно и туристическо пространство”, обобщават проф. Никифоров и проф. Кръстев.
До 29 февруари в Общината може да се подават писмени предложения по проекта. В края на януари предстои още едно обсъждане с архитектурната гилдия.Арх. Иво Терзийски, главен архитект на Велико Търново:
“Предпочели са пластичната хирургия”


Авторите на разработката са предпочели пластичната хирургия, вместо да се ровят в проблемите на пациента. Все пак авторските колективи са свършили огромна работа с проекта за ПУП за регулация и застрояване на част от стария град.
Най-вероятно разработката няма да приключи като ПУП на Стария град, а ще се ограничи до концепция, за да не се замразяват инвестиционните инициативи. Ако се приеме ПУП, който е със статут на закон, той може да се събори в съда от всеки от петте хиляди души, живеещи в тази територия. При концепция за всеки обект, към който има инвестиционна инициатива, ще се заработва собствен ПУП за застрояване.
По отношение на идеята за надстрояване с още един етаж по ул. “Независимост” има логика. Новата застройка ще е с 2 м навътре от корниза на втория етаж, за да не създава визуални пречки. Така поощряваме собствениците на сградите да ги съборят и изградят наново, но с един етаж повече. Само 5 % от сградите на ул. “Независимост” отговаря на конструктивните изисквания за хигиенни и земетръсни норми и позволява на съществуващите основи да се вдигне още един етаж. Повечето сгради са в отчайващо състояние. Надстрояването ще е за нови сгради, чиито проекти трябва да минат на съгласуване в Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности.
Това са само предпроектни проучвания. Ще се прави техническо задание. Проектът трябва да се съгласува с РИОСВ и НИОНКЦ, да мине през Общинския съвет.Арх. Пламен Иванов:
“Обезпокоително е да се надстроява Главната улица”


Обезпокоително е, че в разработката се предвижда сградите по северния фронт на ул. “Независимост” да се надстроят с още един етаж. Това ще усложни проблемите. В. Търново трябва да запази следосвобожденската си визия, която е точно с ул. “Независимост”. При по-нататъшното развитие на плана за Стария град съм убеден, че този детайл ще отпадне.
Нищо не е направено по транспортно-комуникационната схема. Има общи приказки, че трябва да се търсят идеи за разширяване и изменение на уличната мрежа. Не е решение да се предлага приспособяване на транспортните средства към историческите дадености.
Въпреки всички проекти и разработки за отварянето на ул. “Крайбрежна”, сега се посочва, че тя ще се затваря. Това за мен е неприемливо.Арх. Иван Чолаков, председател на Съюза на архитектите – В. Търново:
“30 г. чакаме крайречен булевард, а сега изчезва улица “Крайбрежна”


Предварително Дружеството на архитектите се събрахме, за да оформим общо мнение по проекта за подробен устройствен план на Стария град. Има сериозен порок в самата разработка. Няма одобрено планово задание от ОбС за разработката. Няма яснота какво Велико Търново иска от проектантите.
Фрапиращо е, че проектът предлага да няма ул. “Крайбрежна”. На картинка изглежда примамливо – скали, вода, но на практика няма достъп до реката. С улица, направена комфортно с облагородяване на терена, ще имаме крайречен булевард във В. Търново. Чакаме го от 30 г., а сега го унищожават. Улица “Крайбрежна” е от изключителна важност за В. Търново – неоспоримо е значението й за туризма, но тя е аварийно трасе за трафика при възникване на различни проблеми. Не трябва да се допуска ул. “Крайбрежна” да изчезне.
Неудачно са подсказани места за подземни паркинги. Ако не се предложи съвременна комуникация за обслужване, Старият град ще се затрие.
За мен идеята за надстояване по ул. “Независимост” е абсолютно неприемлива. Не може да се пипа емблематичната снимка на Търново от края на XIX и началото на XX век.Арх. Румяна Брайнова, бивш шеф на дирекцията за Стария град:
“Няма актуализация на паметниците”


Проблемът е, че няма застроителен план на Стария град. Има действащ улично-регулационен, което е крайно недостатъчно.
Трябва да се направи актуализация на списъка на паметниците на културата, а това не е свършено. Най-важно е да се изясни базата на паметниците, които са в състояние да продължат да съществуват и да се развиват. Има вече несъществуващи паметници, които не са заличени от списъците. Трябва да има схема за физическото състояние и здравината на сградите, което също не е направено. Трябва да се прецени и опише коя къща може да издържи и коя да се събори и какво да се построи на нейно място.
Там, където има запазени в по-голяма цялост ансамбли от различните епохи – Самоводската чаршия, ул. “Гурко”, ул. “Независимост”, не трябва да се пипа. Комплексите трябва да запазят цялостния си облик. Против съм да се надстрояват с още един етаж сградите по ул. “Независимост”.
Трябва да се запази ул. “Крайбрежна” като възможност за освобождаване и разтоварване на главната улица от автомобилния трафик. С голямо внимание да се проследи цялата улична мрежа в Стария град, за да се получат поне минимални габарити за улично движение. В момента има улички, на които линейка и пожарна не могат да стигнат. Комуникационно-транспортната схема не е разработена в проекта.

Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ
Информацията е взета от в."Янтра Днес"
« Last Edit: 18.01.2012, 11:20:38 by ari_91 »

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Фондове, управляващи милиарди долари, купуват великотърновска компания

Два инвестиционни фонда купуват великотърновската компания за шоколадови изделия “Престиж 96”, съобщи вчера сайтът investor.bg. Фондовете са консултирани от “Сити венчър кепитъл интернешънъл” (CVCI) и “Ен би джи ай прайвит екуити” (NBGI).
Търновската компания е основана през 1996 г. като произвежда основно вафли, бисквити и шоколадови изделия. Според информацията в икономическия сайт сегашните акционери в “Престиж” ще запазят миноритарен пакет в дружеството, без да се уточнява размерът му. Сделката ще приключи след изпълнението на определени условия, включително получаването на съответните регулаторни разрешения.
Пред investor.bg настоящите съдружници в компанията са заявили, че инвестицията от CVCI и NBGI свидетелства за постиженията на дружеството и партньорството ще изведе компанията до нов период на развитие.
Основателите и ръководството на “Престиж” са изградили впечатляващ бизнес през последните 15 години с отлични брандове, добра печалба и производствени съоръжения от световна класа, е заявил Сунил Наир, управляващ съдружник в CVCI и регионален директор за Европа. Янис Вояцис, който отговаря за инвестиционната дейност на NBGI е допълнил, че “Престиж” има перспективи за растеж в България и в международен аспект.
Фондът CVCI е лидер в дълговото финансиране и инвестиционен консултант и управлява над 7 млрд. долара. Има присъствие в Сингапур, Мумбай, Ню Делхи, Хонг Конг, Лондон, Ню Йорк и Сантяго.
Придобиването на “Престиж” ще бъде третата сделка на CVCI в България след изкупуването на мобилния оператор “Мобилтел” през 2002 г. и инвестицията в компанията за продукти за ветеринарна медицина и животински хранителни добавки “Хювефарма” през 2010 г.
NBGI, учредено през 2000 г., е водещо европейско дружество за инвестиции с частен и рисков капитал, което към момента управлява приблизително 900 млн. евро. Централата на фонда е в Лондон, има присъствие в Париж, Истанбул, Атина и София.
Вчера един от собствениците на шоколадената фабрика Георги Георгиев заяви пред “Янтра ДНЕС”, че на този етап не може да коментира сделката.

Марина ПЕТРОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Кметовете на триградието ще работят с активисти на ДНЕС


ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА КООРДИНАЦИОННИЯ СЪВЕТ НА ГРАЖДАНСКОТО ДВИЖЕНИЕ „ДНЕС” СЕ СПОРАЗУМЯХА за общи действия с градоначалниците на общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.
Търновският градоначалник Даниел Панов е поканил активисти на ДНЕС на предстоящото обсъждане на Общия устройствен план на старата столица. На срещата кметът е подчертал, че е изключително важно този план да запази облика на болярския град като стара столица с изключително културно и историческо наследство. Освен тази тема кметът и областният координатор на гражданското движение са се споразумели да работят в единство за подобряване енергийната ефективност на старите многофамилни жилища, за озеленяването и облагородяването на междублоковите пространства, както и за решаване на проблемите със сградите в старата част на Велико Търново.
Повишаване на достъпността на обществените сгради и обществения транспорт в Горна Оряховица за хората в неравностойно положение е единият акцент, по който двете страни ще си партнират. Освен това кметът инж. Добромир Добрев и областният координатор на ДНЕС Мартин Карагеоргиев са се договорили приоритетно да работят за подобряване енергийната ефективност на старите многофамилни жилища, озеленяването и облагородяването на междублоковите пространства. За тази цел на управителите на етажната собственост ще бъдат разяснени актуалните възможности за кандидатстване по програми за финансиране от Евросъюза. В Лясковец пък приоритетно ще се работи по два проблема – реновиране на второстепенната улична пътна мрежа в общината, както и изграждане на обществени тоалетни в градските паркове.
На срещите с кметовете на Горна Оряховица и Лясковец представителите на гражданското движение са запознали управниците с целите и дейността на ДНЕС и са декларирали, че са открити за нови контакти, диалог и общи действия за решаване проблемите на общините.

Е. СВЕТОСЛАВОВА
Информацията е взета от в."Борба"Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Министър Московски търси в Германия концесионер на “Летище – Г. Оряховица”Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски очаква германски оператори да участват в бъдещите концесии на летища и пристанища в България. Това стана ясно по време на среща на българската правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов, с ръководството на Източния комитет на германската икономика, съобщиха от пресцентъра на МТИТС.
В момента тече анализ за концесиите, който трябва да приключи в следващите 2 месеца. Водят се разговори с “Летище Мюнхен” за концесии на български аерогари, е казал министър Ивайло Московски.
Процедури по концесиониране са обявени за аерогарите в Горна Оряховица, Русе и каргото на Пловдив. Срокът за подаване на оферти за “Летище – Горна Оряховица” е удължен до 2 април 2012 г. Бъдещият концесионер ще стопанисва и развива аерогарата за 35 години.

Здравка МАСЛЯНКОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"


Собственикът на „Мобилтел” купи вафлената компания „Престиж 96”. По неофициални данни сделката е за близо 30 млн. лева


/Новата фабрика на фирмата./


ЕДНА ОТ ВОДЕЩИТЕ СЛАДКАРСКИ КОМПАНИИ У НАС - ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА „ПРЕСТИЖ 96”, Е КУПЕНА ОТ ДВА ИНВЕСТИЦИОННИ ФОНДА, единият от които държи и мобилния оператор „Мобилтел”, потвърдиха самите купувачи. В момента върви преобразуването на фирмата в акционерно дружество, в което влизат „Сити Венчър Кепитъл Интернешънъл” и „Ен Би Джи Прайвит Екуити”, показа проверка на „Борба”. По непотвърдена информация цената на акциите е близо 30 млн. лева. Сегашните акционери в „Престиж“ ще запазят миноритарен пакет в дружеството.
Съвсем наскоро „Престиж 96” направи свой нов завод в промишлена зона „Дълга лъка” в близост до „Битова електроника”. Основен изпълнител на обекта бяха фирмите „Стима”, „Тримо-България”, „Алумина Елит”, „Етра – Ел” и др. Българската компания е основана през 1996 г. във Велико Търново, поддържа почти 200 работни места, като произвежда основно вафли, бисквити и шоколадови изделия. Сред известните марки са вафли „Троя” и „Ная”, както и бисквити „Престиж”, „Траяна”, „Мираж”, „Хипер“, „Роден край” и др. Финализирането на сделката ще стане едва след получаването на съответните регулаторни разрешения. Новите собственици имат амбициите да превърнат компанията във водещ участник в сектора на шоколадовите и захарните изделия в България и да атакуват и световните пазари.
„ЕН БИ ДЖИ ПРАЙВИТ ЕКУИТИ” Е ГЛОБАЛЕН ЛИДЕР В ДЪЛГОВОТО ФИНАНСИРАНЕ И ИНВЕСТИЦИОНЕН КОНСУЛТАНТ С ФОКУС КЪМ РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ПАЗАРИ и понастоящем управлява над 7 милиарда долара под формата на реализирани инвестиции и предоставен за инвестиране капитал. Фондът има присъствие в Сингапур, Мумбай, Ню Делхи, Хонг Конг, Лондон, Ню Йорк и Сантяго. Придобиването на „Престиж“ ще бъде третата сделка на CVCI в България след изкупуването на мобилния оператор „Мобилтел“ през 2002 г. и инвестицията в компанията за продукти за ветеринарна медицина и животински хранителни добавки „Хювефарма“ през 2010 г. Фондът е учреден през 2000 г. и е водещо европейско дружество за инвестиции с частен и рисков капитал, което към момента управлява приблизително 900 милиона евро под формата на реализирани инвестиции и предоставен за инвестиране капитал в няколко различни фонда. Те инвестират в редица сектори, характерни за инвестициите с частен капитал, включително придобивания в средния по големина пазар, предоставяне на капитал за растеж на малки и средно големи предприятия, предоставяне на рисков капитал в сектори на технологии и недвижими имоти. С централа в Лондон, NBGI също така има местно присъствие в Париж, Истанбул, Атина и София.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"


1,5 млн. лв. влагат в сградата на Европейския информационен център

40 000 лева залага в Инвестиционната програма за 2012 г. Община В. Търново за ремонт на покрива над театралния салон в сградата на Общински детски комплекс. Строителните дейности ще започнат веднага след приемане на програмата от Местния парламент, при благоприятни атмосферни условия, информират от администрацията.

Ремонтът е повече от наложителен, след като със заповед на кмета Даниел Панов залата, в която репетира ДЮФА "Българче" бе затворена. Причината е сериозен теч от покрива върху електрическото табло, което създава предпоставки за инциденти. В момента танцьорите от фолклорния ансамбъл репетират в коридора на сградата, заради липса на друга възможност. Служители на Общината продължават огледа на сградата и е възможно сумата за ремонт на покрива да бъде увеличена.

От 1 февруари в сградата на ОДК, в която е разположен Европейския информационен център, започва изпълнение на проект "Инвестиция в ранното детство- гаранция за благосъстоянието на децата и семействата в Община Велико Търново", съобщават още от администрацията.

Общата стойност на инвестицията е 1 049 524, 34 лв., от които 418 291, 56 лв. са предвидени за строително - ремонтни дейности на покривната конструкция на част от сградата и за обособяване на Областен център за деца и семейства. Средствата са осигурени от Международна банка за възстановяване е развитие и Министерство на труда и социалната политика.

По Оперативна програма „Техническа помощ" 2007 с 399 351 лв. в сградата ще бъде изграден Областен информационен център. Предвидено е и осигуряване на достъпна среда- тротоар (рампа) с дължина около 70 метра.

Информацията е взета от: - DarikNews.bg

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Още едно светлинно шоу подготвят във В. Търново


/Новата атракция ще бъде върху фасадата на сградата на художествената галерия на “Боруна”. сн. Даниел ЙОРДАНОВ/


Второ светлинно шоу подготвят във Велико Търново. Новата атракция ще бъде върху фасадата на сградата на художествената галерия на “Боруна”. Подобен спектакъл беше представен за първи и единствен път у нас през юни м.г., когато само са 7 минути Народният театър “Иван Вазов” се разлюля и разруши, а след това се превърна в аквариум, пълен с цветни риби.
Идеята за триизмерна проекция върху сградата е на кмета Даниел Панов. Вече е готов и сценарият за високотехнологичното шоу. Предвидено е неговата премиера да бъде за празника на Велико Търново 22 март, но дали това ще се случи, ще стане ясно до десетина дни, обясниха от Общината.
3D прожекция върху сграда е един от най-популярните методи за реклама в съвремието. Подобни шоуспектакли от години привличат туристи в Берлин, Амстердам, Сидни и други световни столици.
Аудио-визуалният спектакъл “Царевград Търнов – звук и светлина” няма аналог в Европа. Той е показан за първи път на 11 ноември 1985 г., когато се честват 800 г. от въстанието на Асен и Петър. Представлението, което представя със средствата на музиката и ефектното осветление историята на Търновград, се излъчва по поръчка на туристите и официалните гости на града, както и по време на различни празници. Напоследък все повече младоженци поръчват шоуто като подарък за техните гости. Бизнесмени и по-заможни персони пък често “черпят” свои партньори или приятели с чаша вино и светлинно шоу.

Златина ДИМИТРОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Разчистват Летния театър във Велико Търново


/Теренът ще бъде облагороден и подготвен, за да се поставят временните съоръжения във връзка с предстоящите летни фестивали./

Работници от фирмата, която се грижи за зелените площи във Велико Търново, започнаха масирано почистване на пространството около бившия летен театър в парк “Марно поле”. То се извършва по заповед на кмета на общината. От кметството съобщиха, че целта е теренът да бъде облагороден и подготвен, за да могат там да се поставят временните съоръжения във връзка с предстоящите летни фестивали, заложени в културния календар на Общината.
В края на миналата година пред общинските съветници във Велико Търново беше представен проект за 350 000 лв., с който се решава въпросът за липсваща лятна сцена в града. Предвижда се на терена да бъде изградена не само сцена, но и зони за спорт, катерене, йога, пилатес, кътове за отдих и кафенета.
Предстои предложението за тази инвестиция да бъде дискутирано на някоя от следващите сесии на Общинския съвет. Ако съветниците гласуват “за”, теренът трябва да бъде подготвен, за да не се губи време, предвид наближаващите летни фестивални дни, коментираха от общинската администрация.

Марина ПЕТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ
Информацията е взета от в."Янтра Днес"


В хан “Хаджи Николи”: Показват картини от златния фонд на Националната художествена галерияКартини от златния фонд на Националната художествена галерия представят във Велико Търново. За първи път в старата столица ще бъдат показани 75 избрани платна на големите майстори, чиято живопис определя облика на българското изкуство от Освобождението до края на Втората световна война. Сред тях са Иван Ангелов, Ненко Балкански, Иван Ненов и др. Експозицията ще бъде подредена в изложбените зали на хана “Хаджи Николи”. Тя ще бъде открита на 1 февруари от 18 часа и ще гостува в града до 18 март.
Проектът “Майстори на българската живопис” е насочен към широката публика извън столицата, която много рядко има възможност да бъде съпричастна към културните прояви в София. По-голямата част от произведенията са емблематични за своето време. Почитателите на изкуството могат да видят картината “Веячка на боб” на Иван Ангелов, “Зимна приказка” на Иван Милев, “Портрет на Митко (Портрет в червено)” на Ненко Балкански. Сред платната са и “Пейзаж от Венеция” на Елизеер Алшех или “Тоалет (Утрина)” на Иван Ненов. Тези творби не са част от постоянната експозиция на галерията само поради липса на достатъчна експозиционна площ.
Първата и най-важната цел на изложбата е запознаване, привличане на вниманието и създаване на траен интерес към българското художествено наследство. Поради ограничените средства през последните 20 години националната галерия много рядко е имала възможност да представя част от своите колекции в страната. Така голяма част от българската публика е лишавана от прекия допир до голямото изкуство на българските майстори.

Златина ДИМИТРОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"


Общината подготвя проект за пречиствателна станция в Килифарево

Община Велико Търново разработва проект за подобряване на канализацията и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води в Килифарево. Това се прави, защото Общината е поканена да кандидатства и има голяма възможност да спечели финансиране по процедура “Подобряване и развитие на инфраструктурата за отпадъчни води” по ОП “Регионално развитие”.
Схемата е насочена към подпомагане на агломерации с между 2000 и 10 000 жители. Ще се отпускат средства единствено за изграждане на пречиствателни станции, на довеждащ колектор, изграждане на канализация и/или рехабилитация на водоснабдителни мрежи.
От пресслужбата на великотърновското кметство уточняват, че в момента се правят прединвестиционни проучвания. Те задължително трябва да бъдат представени до края на месеца и са условие, за да бъде разгледан след това и проектът на кандидатстващата община.
Крайният срок за подаване на проектите изтича през август. Ако бъде одобрена, Общината ще трябва да участва в неговото реализиране с 3 % собствено финансиране.

Ф. МИХОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
4 млн. лв. инвестиция край Килифарево отваря 60 работни места

60 РАБОТНИ МЕСТА СЕ ОТКРИВАТ ПОКРАЙ КРУПНА ИНВЕСТИЦИЯ В АВТОКОМПЛЕКС КРАЙ КИЛИФАРЕВО. Инвестицията в базата е близо 4 млн. лв. Площта, на която ще бъде разположен обектът, е 16 000 кв. м, информира специално за „Борба” инвеститорът Иво Табаков. В момента се сменя предназначението на още 46 000 кв. метра в съседство. Комплексът, който е разположен на изхода на града, точно на главния път В. Търново - Стара Загора, включва голям паркинг за тирове, автосервиз, заведение за хранене, автомивка, складови площи, бензиностанция, магазин за авточасти и офиси. Той ще наподобява миниградчетата, които се правят край американските магистрали с наситен трафик.
Едни от основните партньори са официалните представители на марките „Даф” (производители на товарни автомобили), „Шмитц” и „Кесбьорер” (производители на товарни ремаркета и полуремаркета), каза Табаков. На днешното си заседание Великотърновският общински съвет се очаква да подкрепи инвестицията.

С. МАРИНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"


Спонсори наливат безвъзмездно 150 хил. лв. за възстановяването на Летния театър във В. Търново, Кметът Даниел Панов се обърна за помощ към местния бизнес, ремонтът на обекта вече тече

ЗАПОЧНАХА ДА ВЪЗСТАНОВЯВАТ ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. ЗА ЦЕЛТА ЩЕ БЪДАТ ИЗХАРЧЕНИ ОКОЛО 150 ХИЛ. ЛВ., които ще дойдат не от местната хазна и данъкоплатците, а от доброволни дарения, информира специално за „Борба” кметът Даниел Панов. Според него сцената и прилежащите територии трябва да са готови до началото на май, когато са предвидени и първите прояви в театъра.
Преди месец 41-годишният великотърновец Ивайло Пенчев, собственик на фирмата “Уолтопия” – световен лидер в производството на катерачни стени, представи пред обществеността проекта си за новата визия на Летния театър. Той бе готов да инвестира и 350 хил. лв. и напълно да възстанови амфитеатъра и сцената. Срещу това обаче предприемачът настоя да получи право за експлоатация за период от 10 години, което не е изгодно за кметството, и от администрацията ще предложат друг терен на Пенчев. „Идеята на г-н Ивайло Пенчев е прекрасна, но летният театър не е най-подходящото място, ще му предоставим възможност да я реализира в територията край градската галерия „Борис Денев”, коментира Панов. Преди това на два пъти пропадаха и проекти за големи жилищно-търговски сгради в съчетание с летен театър, припомнят паметливи.
ДАЖЕ И БЕЗ ВЪНШНИ ИНВЕСТИТОРИ, В МОМЕНТА КМЕТЪТ ПАНОВ СТАРТИРА ОБНОВЛЕНИЕТО НА ТЕАТЪРА. „Обърнах се към няколко фирми, така както се обединихме около идеята за възстановяване на шедьовъра на Колю Фичето - църквата „Св. Константин и Елена”, коментира още градоначалникът.
В момента се извършва почистване на летния театър. Парите от доброволните дарения отиват за ремонт на сцената, реконструкция на местата за сядане, оформяне на подходите и изграждане на места за паркиране.
Целта е още напролет да започнат да се организират фестивални прояви, тъй като това вече няма да може да става в самия парк заради новите фонтани с художествено осветление, които рискуват да бъдат повредени.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Съветниците от ГЕРБ искат надлез на “Магистрална” и подновяване на калдъръма на Самоводската чаршия


Общо 15 предложения във връзка с инвестиционната програма са изпратили общинските съветници от ГЕРБ до кмета на община Велико Търново и председателя на Общинския съвет. Сред приоритетите са пренареждане на калдъръма на “Самоводската чаршия”, ремонт на седалките и подмяна на тартановата настилка на стадион “Ивайло”, ремонт, изграждане и осветление на стълбите от главната улица към улица “Зеленка”.
От ГЕРБ настояват още за изграждане на метален надлез над улица “Магистрална” в района на кръстовището около “Практикер” и пешеходна връзка от кв. “Бузлуджа” до кв. “Зона В”. Трябва да бъде доизградена улица “Димитър Богданов” и да се асфалтират улиците “Драган Цончев”, в кв. “Зона В” от № 1 до № 3 и улица “Оборище” № 12.
От най-голямата група в местния парламент ще настояват за доизграждане на интернет мрежа във всички кметства и кметски наместничества в община Велико Търново, а специално за с. Шемшево трябва да бъдат отделени средства за възстановяване на стадиона и съблекалните към него, както и да бъде доизграден парк на същото място. Сред другите заявени приоритети са поставяне на разписания по спирките и изграждане на общински кучкарник.

Марина ПЕТРОВА
Информацията е взета от в."Янтра Днес"


Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Във Велико Търново отваря врати частен етнографски музей


/Новата културна забележителност се намира в непосредствена близост до входа на Царевец - на ул. “Иван Вазов” 35./

Частен етнографски музей отваря врати във Велико Търново. Новата културна забележителност се намира в непосредствена близост до входа на Царевец – на ул. “Иван Вазов” 35, където до преди няколко години се помещаваше Националният музей на архитектурата.
На 480 км.м експозиционна площ ще бъдат показвани ценни паметници и интересни находки, предоставени от различни музеи в страната. След хана “Хаджи Николи”, това ще бъде вторият частен музей в старата столица.
Със създаването на модерната експозиция се е заел местният предприемач Деян Маринов. Той е наел сградата, която е собственост на Съюза на архитектите в България, с договор за 10 години. Част от наема ще му бъде приспаднат за сметка на ремонтните разходи.
Бизнесменът вече е ремонтирал покрива и фасадите на сградата, подменил е и дограмата. Сега се работи по ел. инсталацията, климатизацията, вентилацията и осветлението, за да може музеят да отговаря на всички съвременни изисквания.
“Вече набираме и екип от специалисти – етнографи. На обявата, която сме пуснали в jobs.bg до момента са се отзовали около 40 души. Повечето от тях са млади хора с интересни идеи за развитието на музея”, сподели Маринов.
По думите му като начало музеят ще заработи като етнографски. На по-късен етап ще бъде оборудвана и мултимедийна зала, в която чрез 3D изображения ще бъде представян битът на българите през различните епохи. Предприемачът не скри и намерението си да обособи и специална зала за Царевец, в която животът на средновековната крепост също ще бъде представен чрез холографски изображения.
Собственикът обясни, че има готовност първата експозиция в новия музей да бъде открита в навечерието на празника на Велико Търново 22 март. Заради започващия ремонт на площада пред крепостта “Царевец” обаче отлага отварянето на музея. Той е водил разговори с директорите на етнографските музеи в София, Пловдив и Разград, които притежават най-богатите етнографски сбирки в страната, да предоставят свои изложби в старата столица.
Музеят на архитектурата беше създаден от покойния арх. Теофил Теофилов през 1978 г., но заради лошите битови условия спря да функционира през 2002 г., припомни председателят на местната структура на Съюза на архитектите в България арх. Иван Чолаков. До преди 2 г. там бяха съхранявани около 15 хиляди експонати – документи, ръкописи, чертежи, фотоси, негативи, макети, предмети, лични вещи на известни архитекти, диапозитиви, графични заснемания, досиета на художествени творби, кинофилми, видеофилми и др. Във фонда на библиотеката бяха събрани около 4700 тома специализирана литература. Ценните архиви бяха пренесени в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, за да могат да се ползват от студентите и преподавателите.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ
Информацията е взета от в."Янтра Днес"


„Лидл” вдига втори магазин в старата столица, Обектът ще е разположен в най-големия квартал на старата столица – „Колю Фичето”

ГЕРМАНСКАТА ХРАНИТЕЛНА ВЕРИГА „ЛИДЛ” ВНЕСЕ ПРОЕКТИ ЗА ВТОРИ МАГАЗИН ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Новият обект ще се намира в най-големия местен квартал „Колю Фичето”. Компанията ще изгради за своя сметка и няколко нови улици и ще ги дари на общината, така както направи и за първия си обект, който е в „Бузлуджа”. Така местната администрация получава, без да влага средства, трасета, които ще свързват ул. „Полтава” с ул. „Краков” и ул. „Твер”. Преди повече от година инвеститорът купи за 1.5 млн. лв. два суперимота в старата столица от инвестиционната компания „Роуд” на предприемача Стефан Енчев.
Сделката бе за два терена с площ от 4.2 и 2 дка на ул. „Серес” във Велико Търново, в началото на кв. „Колю Фичето”.
Наша проверка показа, че в момента в старата столица и региона се подготвят още няколко големи сделки с терени за хипермаркети. „Карфур”, „Кауфланд” и редица други се интересуват от площи в близост до Радиотехникума, до завод „Победа” и по протежението на главния път София – Варна преди Шереметя. Няколко вериги, включително „Кауфланд”, се точеха и за терена на болницата, но от ръководството на лечебницата категорично отрекоха, че ще се разделят с него, още повече че лечебното заведение е в забранителния списък за продажба.
От пролетта германската верига „Лидл” предприе мощна експанзия в страната ни. Тогава тя придоби бизнеса на Tengelmann, собственик на магазините "Плюс", първите от които отвориха миналата година и в нашия регион.
„Лидл” е една от компаниите, опериращи в най-ниския ценови сегмент на пазара на хранителни бързооборотни стоки, които навлизат в България.

С. НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"


63 млн. лв. за инвестиции в община В. Търново, Парите са за нови паркове, улици, забавачки и старта на ул. „Крайбрежна”

НАПУК НА КРИЗАТА ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА ОБЩИНА ИНВЕСТИРА МОЩНО В ИНФРАСТРУКТУРА, като голяма част от финансирането е от европроекти. Над 63.6 млн. лв. влага през 2012 г. в обекти кметството, а инвестиционната му програма, която вчера бе представена за пръв път, е една от най-мащабните в историята на града. 683 хил. лв. идват от републиканския бюджет, а 1.7 млн. от инвестиционния фонд за общините. Само за основни ремонти са планувани над 13 млн. лв. Многомилионната инвестиционна програма гарантира и раздвижване на строителния бранш, тъй като политиката на новия градоначалник е да се толерират местните фирми.
1.1 млн. лв. се влагат за модернизацията на СОУ „В. Благоева”, а 1.3 млн. за СОУ „Вл. Комаров”. Училищата във Водолей, Ресен, Самоводене и Дебелец, както и градините „Първи юни” и „Слънце” взимат почти 2 млн. за енергийна ефективност. Подобни ремонти предстоят и в Основно училище „П. Славейков”, детската градина в Беляковец и детската градина „Иванка Ботева”.
Само за реконструкции на съществуващите детски площади в общината, доста от които са опасни, кметството дава 400 хил. лв.
Занемарените тротоари и стълбища навсякъде из старата столица, които досега бяха пренебрегвани, ще се освежат с 250 хил. лв. Отделно 25 хил. лв. се дават за пряк подход за пешеходци в кв. „Зона В” между улиците „В. Златарски” и „Д. Цончев”, както и 72 хил. за ремонт на каменната настилка на Самоводската чаршия. Съществуващата само на планове ул. „Д. Буйнозов” се изгражда с 280 хил. лв.
1.2 млн. отиват за ново спортно игрище и прилежаща инфраструктура в кв. „Бузлуджа”. Местната хазна отделя и 350 хил. лв. за ремонт на козирката на стадион „Ивайло” и 300 хил. за спешна реконструкция на ДКС „В. Левски”.
Общинският бюджет финансира и видеонаблюдение в 6 села и почти милион лева за ул. „Камен Зидаров” „Моско Москов” и „Ал. Бурмов” в кв. „Картала”. 690 хил. са предвидени за запълване на дупки в самия град, а в кметствата – още 360 хил. лв.
За пръв път старата столица отделя и 100 хил. лв. за изграждане на приют за бездомни животни.
С ПРОЕКТИРАНЕ, ЗА КОЕТО СА ПРЕДВИДЕНИ 18 ХИЛ. ЛВ., ПРАКТИЧЕСКИ СТАРТИРА И ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВАТА КРАЙБРЕЖНА УЛИЦА, която бе основен приоритет за кмета Даниел Панов. Целта на трасето, което ще преминава точно покрай Янтра, е да облекчи трафика в старата част.
Средства в инвестиционната програма се предвиждат и за стартиране на проекта за нова забавачка в кв. „Зона В”, както и в оформянето на детска градина в спортното училище.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"

Offline GTUser

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 527
  • View Profile
  • Email
Като изкарат проект за крайбрежна, ще съм любопитен да го видим. :)

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Община Велико Търново с европроекти за над 190 млн. лева

Европроекти за над 63 милиона лева ще реализира през тази година Община Велико Търново. Предадени за оценка са разработки още за над 126 млн. лева. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на бюджета на общината за настоящата година. Между 10 и 15 % е собственото участие на общинската хазна по различните европроекти, съобщи директорът на евродирекцията Мариела Цонева.

За да подсигурим собствения принос по отделните проекти, може да се наложи Общината да изтегли нов краткосрочен кредит от 3 млн. лева. През тази година продължава изпълнението на проектите за туристическите атракции, по летния оперен фестивал "Сцена на вековете", по укрепването на свлачището в кв. "Асенов", за разработването на интегриран план за развитие на Старото военно училище, кв. "Чолаковци" и кв. "Света гора", областния информационен център и водния проект. Стартира проектът за три къщи за настаняване от семеен тип за 2 млн. лв. и за център за семейства за 1 млн. лв.

Общината подготвя реализацията на проекта за регионално депо за битови отпадъци на стойност 62 млн. лв., като Общината ще се включи с 1,8 млн. лв. Крайният срок за кандидатстване е през юли. Чакаме оценка на проекта за реконструкция и обновяване на онкологичния център за 10 млн. лв.

Кандидатстваме за 4,5 млн. лв. за енергийната ефективност на пет училища и 2 детски градини. Разработен е проект "ВиК-2" за над 48 млн. лв. за изграждане на колектори в южната част на В. Търново, за реконструкция на пречиствателната станция за отпадни води и за нова ВиК мрежа, поясни Цонева.

Информацията е взета от: - DarikNews.bg

Заделиха пари за ремонт на стълбищата в старата столица


/След реконструкцията преминаването по обществените стълбища във Велико Търново вече няма да е изпитание./

За първи път от години в инвестиционната програма на Община Велико Търново са заделени пари за ремонт на разбитите обществени стълбища в старата столица. 1/10 от великотърновските улици всъщност са стълбища, които са в окаяно състояние. Тази година за ремонта им отделяме 250 хил. лв., каза инж. Динко Кечев, директор на дирекцията по ТСУ. 72 хил. лв. се заделят за ремонт на паважа на Самоводската чаршия. Общо за ремонт на улици в града в инвестиционната програма се предвиждат 697 хил. лв. Ще се правят улиците “Моско Москов”, “Александър Бурмов”, “Камен Зидаров” и “Димитър Буйнозов”, както и нова улица в кв. “Зона В” и пресечки около ул. “Полтава”. С отпусканите от държавата 408 700 лв. за общинска пътна мрежа ще се оправи 7,2 км път между Арбанаси и Шереметя до сметището. Със 600 хил. лв. ще се пълнят уличните дупки. Толкова пари се предвиждат и за ново улично осветление. За ремонт на улиците по селата ще се дадат 367 хил. лв. С 400 хил. лв. собствени приходи ще се ремонтират детските площадки в градините и яслите в някои от кварталите.
63 699 004 лв. е макрорамката на инвестиционната програма на Община В. Търново за тази година. Собствените бюджетни средства са 1,403 млн. лв. По европроекти се чакат 59,885 млн. лв., или 94 на сто от предвидените харчове за инвестиции.
По 700 хил. лв. се планират, но ги няма в наличност за газификацията на ДКС “Васил Левски” и за спортните зали от южната страна на стадион “Ивайло”.
След много предписания на еколозите през тази година от хазната се отделят 50 хил. лв. за ремонт на опасен склад за пестициди. Започва ремонтът на старото кметство в Ресен с 80 хил. лв. След забележките на премиера Бойко Борисов в края на миналата година за неугледния вид на сградата на Община В. Търново в бюджета сега се предвиждат 100 хил. лв. за ремонт на козирката на сградата.
Трябва да започне изграждането на приют за бездомни животни със 100 хил. лв., които не е ясно от къде ще бъдат намерени. Предвижда се да се изхарчат 30 хил. лв. за работен проект за пътища в Старото военно училище. В инвестиционната програма се планират 400 хил. лв. за отчуждения при изграждането на линейна инфраструктура. В частта “виртуални” пари се залагат 80 хил. лв. за разработването на генерален план за организация на движението и още 30 хил. лв. за нова транспортна схема на Велико Търново.

Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ
Информацията е взета от: - в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
След като „Борба” алармира. Чистят автобусните спирки, до дни ще има нови


/Спирката на „Картала” вчера бе обект на внимание от малко багерче, дано скоро да има и покрив./


Малко багерче на „Пътстрой” се бореше с камарите сняг вчера пред продупчената от години спирка на „Картала”. Тоталното разчистване на снега пред всички спирки в старата столица почна, след като „Борба” пусна снимки тези дни, на които се вижда, че първо спирките ги няма, а там, където съществуват, покрив просто няма. „Дал съм срок на концесионера по договора за автобусните спирки във В. Търново до месец да постави нови, иначе може да прекратя контракта”, заяви вчера кметът Даниел Панов.

Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2946
  • View Profile
Площадът пред Царевец ще е готов до септември


/Площадът, септември 2012 г./


/Площадът, март 2012 г./


ПЪЛНАТА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ПЛОЩАДА „ЦАР ИВАН АСЕН II” И ТРИТЕ УЛИЦИ „ИВАН ВАЗОВ”, „НИКОЛА ПИКОЛО” И „ЧИТАЛИЩНА” ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДО СЕПТЕМВРИ, когато е и крайният срок за завършване на обекта.
В момента целият район е разкопан и с изрязана настилка. Новата ще е изцяло от естествен камък, за да се постигне пълна автентика. Гранитни ще бъдат даже осевите линии. За да бъде приключен обектът по-рано от предвиденото, повече от 40 човека ще работят даже през почивните дни.
Изпълнител е фирмата „ВТ Инженеринг”. Автомобилното движение се изнася максимално в периферията на площада, така че да се оформи една по-голяма и спокойна пешеходна зона.
Край крепостта вече няма да има паркинг, за да се освободи колкото се може по-голямо пространство за туристите. Тук ще могат да спират за кратко единствено автобуси. В района пък се подготвят няколко големи паркинга за автомобили. Инвестицията в новата визия на площада е над 1.06 млн. лв.
Гранит ще се полага и по прилежащите три улици „Н. Пиколо”, „Ив. Вазов” и „Читалищна”.
„На площада няма да може да се спира, махат се и всички надписи на рекламни марки, както и кичозни временни постройки и сергии. В близост до моста за кв. „Света гора” ще бъде единият паркинг, а останалите ще са до църквата „Св. 40 мъченици” и в подножието на Арбанаси и хълма Трапезица. Тук гостите ще спират и ще могат да стигат пеша до обектите”, обясни главният архитект на Община В. Търново Иво Терзийски. Според него автобусите ще могат да стигат до площада, но само за да натоварят туристите, след което ще напускат. „В момента хора и коли се движат на едно място и това създава проблеми”, мотивира концепцията за новата организация на движението самият той.
ДО НЯКОЛКО ДНИ ПРЕДСТОИ ПОЛАГАНЕТО НА ПОЧТИ 4 ДКА НОВИ КАМЕННИ НАСТИЛКИ и ограничителни колчета за колите. През площада ще може да се минава двупосочно само в малък участък, сочат спецификациите на проекта.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"

Offline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 15437
  • View Profile
  • Email
Тук ще могат да спират за кратко единствено автобуси.
И къде ще спират за кратко автобусите?
Иначе инициативата е похвална, само дето трябва да се осигури приемлив достъп на туристите до Царевец по времето на реконструкцията, а виждам, че доста брутално са разринали площада.
« Last Edit: 02.04.2012, 11:56:03 by blagun »