Author Topic: Градоустройство, строителство и архитектура  (Read 84229 times)

Offline freepigeon

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2233
  • View Profile
  • Email
Браво,като цяло Търново е един от най-бързо развиващите се градове и промяната се чувства наистина.За мен един от най-хуавите български градове за живеене.

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
С 200 000 лв. правят два нови парка в „Зона В” и квартал „Чолаковци” във Велико Търново

79-те детски площадки в общината ще отговарят на европейските условия

ДВА НОВИ ПАРКА ЩЕ БЪДАТ ИЗГРАДЕНИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, съобщи за „Борба” Зорница Кънчева, началник-отдел „Околна среда” в местната администрация.
Парковете, за които вече има готови проекти, ще бъдат разположени в кварталите „Зона В” и „Чолаковци”, а тази есен кметството ще кандидатства за финансиране по европейската програма „Градска среда”. Около 200 000 лв. са необходими за изграждането на зелени площи и детски площадки в двата най-занемарени квартала на старата столица. Ако все пак проектите на Община Велико Търново не бъдат одобрени, администрацията има ресурс да се справи сама с финансирането им, увери главният еколог на старата столица. Освен за тези два нови парка по същата програма кметството ще иска финансиране и за довършителните дейности в парк „Марно поле”.
В ход е и ударното ремонтиране на детските площадки във Велико Търново, съобщи още Зорница Кънчева. Според зам.-кмета на старата столица Снежана Данева пък тази година от инвестиционната програма за рехабилитация и изграждане на кътове за игра са заложени 400 000 лв. по схемата 200 000 плюс 200 000. Това означава, че половината от сумата е осигурена, а останалата ще бъде усвоена в случай на преизпълнение на приходите.
В момента се работи по три детски площадки. Довършва се съществуващият кът за игра на открито в кв. „Чолаковци”, където се полага ударопоглъщаща настилка, беседка, пейки и ограда. Новите съоръжения за игра са дарени на общината в края на миналата година и в момента служители от отдел „Околна среда” довършват терена. Работи се и по основен ремонт на детските площадки в кв. „Бузлуджа” на ул. „Константин Паница” и в кв. „Зона В” на ул. „Тодор Иванов”. Там също ще бъдат монтирани чисто нови съоръжения, които отговарят на наредба номер едно за сигурността, условията и реда за устройство и безопасност, уточни Зорница Кънчева. Тя допълни, че целта е в срок от две години на европейските условия да отговарят всичките 57 детски площадки във Велико Търново и останалите 22 в населените места на общината. 11 пък от сега съществуващите места за игра на открито ще бъдат ликвидирани заради това, че са опасни или на неподходящи места. Решението за закриването им е взето след нарочни огледи на комисия от Община Велико Търново. Премахват се съоръжения за игра в кв. „Чолаковци” на ул. „Райчо Николов”, три минидетски площадки в кв. „Кольо Фичето”, както и в кв. „Акация” на улиците „Възрожденска”, „Моско Москов”, „Яворов”, в централната част на ул. „Любен Каравелов” и т.н.
„Целта е да се влагат средства за ремонт и поддръжка в по-малко, но по-качествени и по-големи детски площадки, а не да се пилеят пари за поддръжката на стари съоръжения”, коментира главният общински еколог. Освен това предстои общината да сключи договор за изграждане и поддръжка на детски площадки и паркови съоръжения за срок от четири години. Ежегодно по този контракт ще бъдат отпускани по около 400 000 лв.

Елена ЧАМУРКОВА
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЪЗСТАНОВЯВА СЪС 150 ХИЛ. ЛВ. ОТ СПОНСОРИ ЛЕТНИЯ СИ ТЕАТЪР С 1500 МЕСТА


/Капацитетът на съоръжението се увеличава с 500 места и вече ще може да поема 1500 човека, като идеята е там да бъдат прехвърлени множеството фестивални прояви./


Съоръжението ще наподобява амфитеатър от Древния Рим

СЛЕД НЯКОЛКО ПРОВАЛЕНИ ОПИТА ЗА ПРОДАЖБА И ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ РАЗРУХА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЪЗСТАНОВЯВА ЛЕТНИЯ СИ ТЕАТЪР. Капацитетът на съоръжението се увеличава с 500 места и вече ще може да поема 1500 човека, информира кметът Даниел Панов. До няколко месеца то ще е напълно обновено, като идеята е там да бъдат прехвърлени и множеството фестивални прояви, включително и съпътстващи концерти от оперния фестивал „Сцена на вековете”.
Летният театър ще наподобява амфитеатър от Древния Рим с множество лоджии за наблюдение и отмора и олекотени паравани от платно и дърво за комфорт на зрителите, разказа главният архитект Николай Малаков.
Градоначалникът вече нареди районът да бъде изцяло почистен, за да се оформят и новите трибуни. Така централният градски парк „Марно поле” ще има и завършен вид.
От общината припомниха, че в края на миналата година 41-годишният великотърновец Ивайло Пенчев, собственик на фирмата “Уолтопия” – световен лидер в производството на катерачни стени, представи пред обществеността проекта си за новата визия на Летния театър. Той бе готов да инвестира и 350 хил. лв. и напълно да възстанови амфитеатъра и сцената. Срещу това обаче предприемачът настоя да получи право за експлоатация за период от 10 години, което не е изгодно за кметството, и от администрацията ще предложат друг терен на Пенчев. „Идеята на г-н Ивайло Пенчев е прекрасна, но Летният театър не е най-подходящото място, ще му предоставим възможност да я реализира в територията край градската галерия „Борис Денев”, коментира кметът Панов. Преди това на два пъти пропадаха проекти за големи жилищно-търговски сгради в съчетание с Летния театър, припомнят паметливи.
СЕГА И БЕЗ ВЪНШНИ ИНВЕСТИТОРИ КМЕТЪТ СТАРТИРА ОБНОВЛЕНИЕТО НА ТЕАТЪРА. „Обърнах се към няколко фирми, така както се обединихме около идеята за възстановяване на шедьовъра на Колю Фичето - църквата „Св. Константин и Елена”, коментира още градоначалникът.
В момента се извършва почистване на театъра. Парите от доброволните дарения отиват за ремонт на сцената, реконструкция на местата за сядане, оформяне на подходите и изграждане на места за паркиране.
Целта е още напролет да започнат да се организират фестивални прояви, тъй като това вече няма да може да става в самия парк заради новите фонтани с художествено осветление, които рискуват да бъдат повредени.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Започва строителството на изоставения корпус на МОБАЛ
http://www.dnesbg.com/obshtestvo/zapotchva-stroitelstvoto-na-izostaveniya-korpus-na-mobal.html

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Нови правила за застрояване извън Велико Търново разработи общината


150 метра строителен буфер до защитените територии, къщите в полето – до три етажа, в Балкана – до два

НОВИ ПРАВИЛА ЗА ЗАСТРОЯВАНЕ НА ИМОТИ ИЗВЪН РЕГУЛАЦИОННИТЕ ГРАНИЦИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО РАЗРАБОТИ ОБЩИНАТА. Те са част от екологичната оценка, която съпътства проекта за общ устройствен план. Новите нормативи, които стават за пръв път достояние чрез „Борба”, ще бъдат подложени на широко обществено обсъждане този месец.
От кметството са твърдо решени да защитят от застрояване най-качествените земи с висока категория, както и природните забележителности. Така се удовлетворяват доста от изискванията на местните природозащитни организации. С разработката е намерено и „златното сечение”, тъй като се дава възможност на инвеститорите да реализират намерения, спазвайки правилата.
Един от най-съществените нормативи е формирането на защитен пояс с широчина от минимум 150 метра към защитените територии, част от които е и зоната „Търновски височини”, която попада под юрисдикцията на международната екологична мрежа „Натура 2000”.
В тази зона няма да може да се строи абсолютно нищо с цел да се запази биологичното разнообразие.
Въвежда се и лимит за смяна на предназначението на земи. До тази операция, която предшества същинското строителство, може да се прибягва само за площ до 3 дка. Няма обаче да може да се сменя предназначението на площи под 2 дка.
ИЗВЪН РЕГУЛАЦИЯ В ПОЗВОЛЕНИТЕ ЗА СТРОИТЕЛСТВО МЕСТА Е ФИКСИРАНА ПЛЪТНОСТ НА ЗАСТРОЯВАНЕ ДО 60%.
Голяма част от земите със статут на дървопроизводствени гори край Велико Търново пък ще се превръщат в горски паркове.
За равнинните части на общината се позволява строителство на къщи с максимална височина от 10 метра, което се равнява на 3 етажа. За планинските райони пък височината е до 7 метра - отговаряща на два жилищни етажа.
Разработката фиксира и трасе за нов обходен път по дестинацията Русе - Стара Загора, който ще преминава покрай Пчелище и Церова кория и от Килифарево ще отвежда към Хаинбоаз.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Бъдещето на Старото военно училище отново на дневен ред


/Стадионът ще бъде насипан, за да се изравни центърът./

Искат авторът на проекта за новия градски център арх. Никифоров да го преработи

ДА СЕ ОСЪВРЕМЕНИ ЧАСТИЧНО ПРОЕКТЪТ ЗА НОВ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОЙТО БЕ ЗАДВИЖЕН СЛЕД 10-ГОДИШНО ЗАБВЕНИЕ, поиска комисия от общински съветници и представители на местната власт. Това стана ясно след първата им сбирка, като за следващата трябва да дойде лично авторът на проекта за „Супер Велико Търново” проф. д-р Иван Никифоров, шеф на катедра в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Преди създаването на проекта архитектът и екипът му направиха няколко обществени обсъждания и анкети за това какви обекти трябва да има в района.
180-те декара имоти могат да се продадат накуп или на парче, а от това в местната хазна ще дойдат стотици милиони приходи.
За стартирането на разпореждането с имотите се говори от няколко години насам, но по различни причини процедурите се забавяха. Моментът това да стане е може би сега, тъй като със средствата от тази територия ще се обезпечат бюджетът и инвестиционната програма и ще се даде насока за развитие на преуплътнения от строителство град, след като засега пропада и опитът той да расте за сметка на горските територии.
В комисията за проекта са местните парламентаристи инж. Николай Николов и Тодор Тодоров, главният архитект на В. Търново Николай Малаков, зам.-кметът Снежана Данева, директорът на строителната дирекция инж. Динко Кечев и др. Те излъчиха пакет от мерки, с които трябва да се прекрои съществуващият проект на арх. Никифоров.
Засипване на сегашния стадион с насип от поне 6 метра, за да се изравнят нивата, както и нова библиотечна сграда на разположение на студентите в района, са част от измененията, които ще нанесе проектантът. Новата модерна читалня ще приюти окръжната библиотека, чиято сграда в старата част пък трябва да се предостави на музея. Комисията настоява и да се оставят свободни от застрояване терени в новия градски център, в случай че станат необходими допълнителни сгради за институциите.
НОВ МОСТ МЕЖДУ ЦЕНТЪРА И „СВ. ГОРА” Е ДРУГОТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЪОРЪЖЕНИЕ ЗА БЪДЕЩИЯ ЦЕНТЪР НА СТАРАТА СТОЛИЦА. „Необходимостта е явна, тъй като, за да се стигне до университета, сега се заобикаля целият град”, коментира инж. Николов. Увеличаване на алейната мрежа и нови спортни съоръжения допълват набелязания пакет от мерки за осъвременяване на проекта. Разпореждането с над 40 отделни имота, обособени в новия градски център, ще става след конкурси, които са най-проверената и прозрачна форма за застрояване на определени територии. Така освен пари кметството ще получава и голяма част от построеното. 186 дка е площта на целия район, като над 70 дка от тях са зелени площи.
13 хил. кв. метра се падат на представителните сгради, 14 хил. квадратни метра на бизнес центрове и офиси и около 12 хил. кв. метра на хотели.
МНОГО ЗЕЛЕНИНА, СПОРТНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ СЪОРЪЖЕНИЯ ПОЧТИ ПО ЦЯЛОТО ПРОТЕЖЕНИЕ НА РЕКА ЯНТРА, НЯКОЛКО МАЛКИ ХОТЕЛА, които сега визира разработката, трябва да останат, но местата на някои се сменят съобразно подземните комуникации и новите канали, обобщиха от комисията.
При проектирането хората са давали сами отговор на въпроса какво искат да има в Старото военно училище, а комисията напълно ще се съобрази с това. Според по-голямата част от запитаните тук единствените сгради, които трябва да останат, са областната администрация, НАП, университетът и спортните площадки. Огромна част от анкетираните в своеобразния референдум са посочили, че искат нискоетажно строителство, което изцяло е съобразено в разработката на арх. Никифоров.
Новият градски център ще разполага и с доста пешеходни връзки заради стратегическото си разположение между Стария и Новия град. Това е много добро хрумване, отчитат експертите по време на първата си сбирка. Старите и неугледни корпуси, които сега се ползват от университета и частни фирми, ще бъдат премахнати.
Тук е планирана и нова административна сграда за Общинския съвет на Велико Търново.
В ниската тераса до реката се изграждат и няколко открити и закрити плувни басейни, каквито не достигат в старата столица. Зимна пързалка, миниголфигрище, площадки за баскетбол и футбол ще допълват спортните съоръжения. Така ще се балансира и една от съществените слабости на града - липсата на атракции и спортни съоръжения.
За новия градски център са предвидени места за подземни паркинги и гаражи за близо 1500 автомобила, включително и в близост до речния бряг. Както подобава на градски център, движението тук ще бъде само в периферията, сочи основният проект, по който ще се работи. Специално регулирано кръстовище с кръгово движение ще осигурява главния достъп до центъра. То ще се намира на мястото на сега съществуващото на ул. „Хр. Ботев”, „Марно поле” и „Седми юли”. Според окончателната разработка на арх. Никифоров на хектар от центъра ще се падат по 206 обитатели, което е оптимален вариант за настоящите мащаби на града. В района на обръщалото на тролеите е планирана и нова модерна автогара, която ще замести сегашния обект до Южния пътен възел, който е със статут на автоспирка.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
6 млн. лв. чака областната болница за довършване на хирургичния блок

На дневен ред е изграждането на регионален онкологичен център

6 млн. лв. чака областната болница от здравното министерство за довършване на недостроения и изоставен хирургичен блок, намиращ се в двора на лечебното заведение. Намеренията на ръководството са да бъдат ремонтирани първите три етажа на сградата, след което да започне поетапното прехвърляне на седемте отделения, разположени в Старата болница. По този начин ще бъдат спестени средства от порядъка на поне половин милион годишно. Преди това обаче екип от специалисти ще проучи дали сградата е опасна, преди да се предприемат някакви ремонтни дейности. Предстои също така и пресушаване на блатото в двора на лечебното заведение до корпуса, което е следствие от стар колектор.
В момента изоставената постройка на незавършения хирургичен корпус, чието строителство започна преди повече от 30 години, се ползва за убежище от бездомници и наркомани. Преди време имаше идея на здравното заведение да направи бартер и да продаде парцела, за сметка на който новият собственик да построи нов корпус, където да се настанят отделенията от Старата болница. „Така можеше да се спестяват годишно над 300 000 лв. Сега парите отиват за различни дейности - медицински, транспортни - между двете бази на болницата, които са на разстояние 3 км една от друга. На ден една линейка прави средно по 20-30 курса между болничните сгради, което е голямо разхищение“, разказа хирургът и общински съветник от ГЕРБ д-р Николен Стойнов. Той уточни, че преди близо две години експертна комисия е правила щателен оглед на недостроената сграда и специалистите са установили, че засега тя е устойчива и няма опасност да рухне.
„За довършването на хирургичния корпус са нужни по около 2 млн. лв. на етаж. Има обещание от здравния министър Десислава Атанасова, че държавата ще финансира такива проблемни бази. Ще се търсят средства и по други направления“, допълни д-р Стойнов.
Идеята за сливането на двете бази на МОБАЛ ще бъде обсъдена на насроченото за днес събрание на целия колектив на болницата. Преместването на отделенията от Старата болница ще започне дори по-рано, тъй като предстои в следващите месеци да стартират дейностите за изграждането на регионалния онкологичен център, който е на стойност 6.5 млн. лв. Проектът предвижда изграждането на диагностичния център да е в приземния етаж на болницата, където ще бъде монтирана цялата рентгенова апаратура, а на освободения етаж пък ще бъде преместено едно от отделенията от Стара болница.
Със старта за довършване на хирургичния блок ще бъде завършено обединяването на двете бази, като идеята е в едната част да са разположени хирургичните, инвазивните и интензивни структури, заедно с диагностичната апаратура и спешно отделение, а в останалата част останалите отделения.

В. ВАЛЕНТИНОВА
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Нови улица, стълбище и детска площадка ще има в Зона "В"

Ремонт на детска и спортна площадки в Зона "В", както и на уличната мрежа прави в момента Община В. Търново. По- рано днес кметът Даниел Панов посети квартала и разговаря с жителите му. Детската площадка вече е почти напълно рехабилитарана и е монтирана новата ударопоглъщаща настилка. Стойността на ремонта е 12 500 лева без ДДС. Хората поискаха площадката да бъде удължена и това ще стане, но на следващ етап. Спортната площадка ще бъде разчертана и ще се  монтират нови кошове. В района пред нея ще има още една детска площадка, информира Даниел Панов. Около 300 квадратни метра дупки по улиците в квартала също ще бъдат запълнени, а в момента се прави проект за стълбище, което да свързва вътрешността на Зоната с главния път. Важно за жителите на квартала е, че се проектира еднопосочна улица, която да е успоредна на ул. "Стоян Коледаров". Средствата за нея ще бъдат заложени в Инвестиционната програма за следващата година, каза още кметът.

Информацията е взета от: - DarikNews.bg

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Старата столица получи 295 хил. евро за проучване и обновление на парк „Боруна”


/Проучването на растителността на „Боруна” бе една от задачите на европейските участници в срещата./


ЕДИН ОТ КУЛТОВИТЕ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ ПАРКОВЕ – „БОРУНА”, РАЗПОЛОЖЕН В БЛИЗОСТ ДО ПАМЕТНИКА „АСЕНЕВЦИ”, Е ВКЛЮЧЕН В ПРОЕКТ ЗА 295 ХИЛ. ЕВРО. Всички растителни видове в него ще бъдат проучени, а самата зелена площ - адаптирана за посещения след съответната реконструкция.
Община Велико Търново изпълнява проект „CultTour - културното (градинско) наследство като фокусни точки за устойчив туризъм”, получил европейско финансиране в рамките на Програмата за транснационално сътрудничество в Югоизточна Европа 2007-2013 г.
Основната цел на проекта „CultTour” е насочена към изпълнение на стратегия за опазване и поддържане на културното наследство, включително архитектура, паркове, открити пространства, прилежащи към културни забележителности, тяхното социализиране и модернизиране, обвързано с професионално обучение в сферата на туризма, покриващо международни стандарти, чиято необходимост се разраства непрекъснато в района на Югоизточна Европа. Общият бюджет на проекта е 2 701 800 евро, от които за община Велико Търново - 295 800 евро.
Проектът следва зададения формат с продължителност 36 месеца до 31.12.2013 г. Във връзка с реализиране дейностите по проекта Община Велико Търново организира тази седмица работна среща. В нея участват Клаудия Кросбахер и Георг Стекенбауер, преподаватели от Университета за приложни науки в Кремс; Манфред Шваба и Пикси Якобс от Института по ландшафтна архитектура във Виена; Анти Брюнинг, представител от Технически университет - Берлин, и експерти в областта на архитектурата, културно-историческото развитие, туризма, ландшафта, околната среда. Сред българските представители са арх. Йордан Нурков, арх. Донка Колева, Иван Църов и др.
Главна задача на работната среща е разработване на методология и анализ за обновление и социалната адаптация на културните паркове във Велико Търново с фокус парк „Боруна”.
Дейностите на проекта са насочени и към изграждане на стабилна основа за надграждане и участие в бъдещи програми за развитие.

С. МАРИНОВ
Снимка Светослав СТЕФАНОВ
Информацията е взета от в."Борба"
« Last Edit: 13.07.2012, 22:55:09 by ari_91 »

Online difian

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 16512
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
  • Email
...
ДА СЕ ОСЪВРЕМЕНИ ЧАСТИЧНО ПРОЕКТЪТ ЗА НОВ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОЙТО БЕ ЗАДВИЖЕН СЛЕД 10-ГОДИШНО ЗАБВЕНИЕ, поиска комисия от общински съветници и представители на местната власт. Това стана ясно след първата им сбирка, като за следващата трябва да дойде лично авторът на проекта за „Супер Велико Търново” проф. д-р Иван Никифоров, шеф на катедра в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Преди създаването на проекта архитектът и екипът му направиха няколко обществени обсъждания и анкети за това какви обекти трябва да има в района.
...
проф. Никифоров от близо 10 години е пенсиониран от УАСГ, в момента с жена му са окупирали Варна и са придворните архитекти на ТИМ, преподават в арх. факултет на Свободния университет, а той е и в ТМО- проектанстката организация, изготвяща ОУП на Варна, застровянето на Морската градина и други такива приюмици на ТИМ-аджийте... ;)

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Новият Летен театър готов до септември, площадът пред Царевец – също 300 хил. наливат спонсори в театъра, изпълнява го фирмата, която работи по водния проект


/Летният театър е в руини, но само за кратко, след месец тук трябва да се правят фестивали./


ОБНОВЯВАНЕТО НА ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ТРЯБВА ДА ПРИКЛЮЧИ ДО СЕПТЕМВРИ, информираха от строителната дирекция на Община Велико Търново. За пръв път е обявен изпълнителят, който работи с пълни сили на обекта в момента. Това е едно от подразделенията на фирмата „Еврохидросистеми”, която се занимава с полагането на новите канализационни и водопроводни тръби в града по водния проект. В момента строителите са издълбали изцяло настилката и са сринали старата сцена, за да вдигнат нова. Същата компания дари и крупна сума за ремонт на градския стадион. Летният театър на няколко пъти бе предлаган на инвеститори след публични конкурси, но те се отказваха заради кризата. Частни фирми планираха да вдигнат жилищни сгради край него и да възстановят сцената с местата за публиката. Вместо да го пусне наново на конкурс, градоначалникът Панов помоли спонсори да съберат средства и да възстановят безвъзмездно театъра.
След като бъде изграден, той ще има 1500 седящи места, a размерите на сцената ще са 12 на 18 метра. Очаква се в началото на септември новият Летен театър да посрещне първите си гости и да домакинства на концертни, културни и фестивални прояви. Предвидени са и няколко луксозни ложи с покривала по подобие на тези в Древен Рим, както и няколко павилиона за напитки.
До края на септември трябва да приключи и ремонтът на площад „Цар Иван Асен Втори” пред Царевец. По реализацията се е наложило частично забавяне заради течащия в момента оперен фестивал „Сцена на вековете”. Строителната фирма на Станимир Георгиев, която е основен изпълнител, вече е оформила бетонните основи, над които ще се нареждат гранитни камъни, за да се постигне пълна автентика на площада. С това и същинският ремонт приключва. Създава се и нова организация на движението с големи пешеходни зони.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"
« Last Edit: 01.08.2012, 14:15:57 by ari_91 »

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Тръгва европроект на старата столица за 518 хил. лв.


ПРЕХВЪРЛЯНЕ В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ НА 48 КВ. МЕТРА ДЪРЖАВНИ ГОРИ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СПАСИ ЕВРОПРОЕКТ НА СТАРАТА СТОЛИЦА ЗА 518 хил. лв., потвърди зам.-кметът Снежана Данева. Прехвърлянето бе необходимо, за да може да се оформи огромна площ, върху която да се поставят пилоти, които да крепят хълма към Арбанаси, който е свлачищна зона. Специално сондиране и поставяне на пилоти трябва да укрепи 42 дка свлачище, което заплашва старинната част на града, където са концентрирани няколко знакови културни паметника.
Преди две години местната администрация защити разработката, която бе одобрена за финансиране и даже бе направена обществена поръчка за изпълнител. След като започна работата обаче, стана ясно, че е нужно препроектиране заради 48-те кв. метра държавен имот, който трябваше да се отчужди.
Това спря проекта, а кметството бе изправено пред угрозата да плаща неустойки заради вложените до момента в строителството средства.
След уреждането на проблема със собствеността 518 780 хил. лв. за овладяване на свлачището вече спокойно могат да се получат по Оперативна програма „Регионално развитие”. Целият хълм ще бъде задържан с 15-метрови пилоти, забити в земята и разположени шахматно по цялото протежение на старинния кв. „Асенов”.

С. МАРИНОВ
Информацията е взета от в."Борба"


Студенти по археология проучват римския град Никополис ад Иструм Павлина Владкова спечели проект за 30 000 лв., за да копае в единствената кръгла сграда на обекта
СТУДЕНТИ ПО АРХЕОЛОГИЯ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” РАБОТЯТ РЕДОМ ДО ПАВЛИНА ВЛАДКОВА В НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ. Всяка година археоложката в Регионалния исторически музей прави проучвания в римския град заедно с младите си колеги, които участват в разкопките, водени от своя преподавател проф. Ваня Дончева.
„Изключително ми е интересно тук. Винаги съм искала да бъда археолог, но подозирам, че след тази практика страстта ми ще бъде още по-сериозна”, казва Кристина. Тя особено си пада по античността и няма нищо против някой ден да работи на такива обекти, но археологията си е чист късмет, казва момичето.
„Обектът е уникален и е чест за всеки да работи тук. А ние сме още студенти, което си е наистина късмет, както казва Кристина”, включва се в разговора и Симеон Антонов от Лясковец. И той е втори курс археология, бил е вече на праисторическия обект в Хотница. „Там работата е по-различна, там археологията е доста по-фина, копае се по-бавно, защото се работи на по-тънки пластове. Тук има зидове, каквито в праисторическите обекти не можем да видим. Въобще много, много различни епохи”, обяснява още Симеон. Той пък е влюбен в Средновековието и смята, че тази пренебрегвана епоха има още какво да ни даде като информация за нашето минало.
Средновековието е любимият период и на Димитър, който в момента учи магистратура по средновековна история в Софийския университет. Завършил е история във Великотърновския университет, обаче иска някой ден да стане университетски преподавател. Военната история е най-интересна за Димитър, който е категоричен, че нашето настояще и бъдеще могат да бъдат обяснени именно с историята.
Напълно съгласен с тази теза към разговора се присъединява и Чавдар от Видин. „Аз досега съм бил само на праисторически обекти. Обаче и тук се оказа много интересно. Копаем един квадрат от отоплителното съоръжение, което на научен език се нарича хипокауст, демонтирахме го. Изобщо тук, на обекта, аз мога да видя и да докосна всичко, което съм учил на теория”, обяснява Чавдар.
И двама ветерани помагат на Павлина Владкова. Стоян Александров и Станислав Марчевски, повече известен като Стъки, са вече пет години в Никополис ад Иструм. Стоян е магистър по археология, дошъл на обекта като второкурсник на практика и сърцето му останало тук. Античността го удивява със структурите и находките, на които попада. „Тук всичко е подредено, не можеш просто да тълкуваш, защото земята ти дава насоките. Не казвам че е по-лесно, но грешките и интерпретациите са по-малко”, споделя Стоян. За него археологията отдавна вече е начин на живот и иска да си остане така и занапред. ВЪВ ФОРУМА НА НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ РАБОТЯТ СТУДЕНТИТЕ И ПАВЛИНА ВЛАДКОВА. Тяхната цел е да разкрият останки от първия строителен период, който е в началото на II в., още по-точно - след 110 г., по времето на Траян и Хадриан. „Вероятно с този сезон проучванията на форума и разкриването на този първи строителен период ще приключи. Няма да разберем всичко, защото част от основите на по-ранните сгради остават под основите на тези от IV в., но това е археологията, не може всичко да се проучи”, казва Павлина Владкова. Екипът работи в голяма обществена сграда. Според хипотезите това е сграда, в която е заседавала колегията на почитателите на Кибела. Кибела е била много популярна в Никополис ад Иструм и региона богиня. Наричали са я Богинята Майка, била е покровителка на плодородието, благоденствието, здравето. Колегията на дендрофорите - хора, които са се занимавали с обработка на дърво, са били главните почитатели на Кибела. И това се доказва от надписите, на които археолозите попадат.
ЕДИНСТВЕНАТА КРЪГЛА СГРАДА В НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ ЩЕ ПРОУЧВАТ археолозите през втория етап от работата това лято. Разкопките ще продължат през септември - октомври по проект, спечелен от Павлина Владкова. 30 000 лв. ще даде Министерството на културата и това са първите целеви държавни средства за Никополис ад Иструм до този момент.
Кръглата сграда е извън западната крепостна стена. За нея археолозите знаят само от самолетни снимки. „Може да е била гробница, възможно е да става дума за мавзолей. Миналата година разчистихме само иманярските изкопи и вече знаем, че много от нея е окрадено, но каквото излезе, все ще бъде принос за нас”, коментира Павлина Владкова.

Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Две общини ще чакат от държавата 857 хил. лева за щети от бедствия

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/dve-obshtini-shte-tchakat-ot-darzhavata-857-hil-leva-za-shteti-ot-bedstviya.html

в."Янтра Днес"

Западна промишлена зона светва до месец

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/zapadnata-promishlena-zona-svetva-do-mesets.html

в."Янтра Днес"

Offline freepigeon

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2233
  • View Profile
  • Email
Две общини ще чакат от държавата 857 хил. лева за щети от бедствия

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/dve-obshtini-shte-tchakat-ot-darzhavata-857-hil-leva-za-shteti-ot-bedstviya.html

в."Янтра Днес"


Имате да чакате...Община Перник от май чака оставащите 7 милиона за преодоляване на щетите от земетресението властите са слепи и глухи....

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Бутат половината сгради в Старото военно училище, умуват как да местят институции и фирми Общината обяви поръчка за ликвидатор на обектите, кметът Панов смята, че няма място за паника


/Повечето сгради тук са в окаяно състояние./


ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОБЯВИ ПОРЪЧКА ЗА ФИРМА, КОЯТО ЩЕ СЪБАРЯ ПОЛОВИНАТА СГРАДИ В СТАРОТО ВОЕННО УЧИЛИЩЕ и ще изравнява терените, за да бъдат положени качествено новите канализационни и водопроводни системи, това потвърди специално за „Борба” инж. Динко Кечев - директор на строителната дирекция на кметството. Половината от обектите, които в момента се намират на мястото, ще бъдат сринати изцяло в периода септември 2012-а – декември 2013-а. Багери ще засипват и да преодолеят денивелация от над 8 метра, за да не висят във въздуха новите тръби.
Един от големите проблеми, които се очертават обаче, е преместването на офисите.
В момента великотърновските общинари умуват дали и къде да сложат общинската данъчна служба. „Търсим варианти, няма да има сътресения. Не бива да се панираме”, коментира кметът Даниел Панов. Според него на премахване и изравняване подлежат сградите в дясната част на територията.
Там се намират и множество частни фирми, научни звена и лаборатории на БАН, както и бази на университета.
От общината усилено търсят място за новата данъчна служба.
Неясна остава и съдбата на повече от 500 автомобила, които ежедневно престояват на паркинга в Старото военно училище.
В ЦЕЛИЯ РАЙОН ВЕЧЕ УСИЛЕНО СЕ РАБОТИ, ПОКАЗА НАША ПРОВЕРКА. Тръби се полагат, за да се осъществи връзката между ул. „Хр. Ботев” и бъдещия градски център. Събарянето на Старото военно училище е невъзможно да се спре заради ангажиментите на общината по водния проект.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Европа ни даде 4,4 млн. за парковете, вандали ги потрошават

ЩЕТИ ЗА ПОЧТИ 20 ХИЛ. ЛВ. Е ВЪЗСТАНОВИЛА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО В новите паркове само няколко месеца откакто те бяха открити. Преди броени дни вандали са отмъкнали цяла люлка от парка „Руски гробища”, а в този и в други паркове са унищожени 20 пейки и 11 кошчета за смет. Три пъти подред пък екип на общината е намирал паркова мебел, готова и складирана за изнасяне, край парка „Акация”, информира главният еколог на общината Зорница Кънчева. Според нея даже през деня са правени кражби на различни съоръжения. „Апелирам към хората - да пазят и да ни сигнализират за вандали. Ако самите ние не оценяваме направеното и не го браним, няма как да се получи”, коментира и зам.-кметът на В. Търново Снежана Данева. ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ПЪРВИЯТ ГРАД В БЪЛГАРИЯ С ИЗЦЯЛО ОБНОВЕНИ ПАРКОВЕ. В зелените площи бяха налети 4, 4 млн. лв., осигурени, след като бе спечелен проект по Оперативна програма „Регионално развитие”. За да се опазват, вече навсякъде през нощта дежурят гардове.

С. МАРИНОВ
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
1600 търновци искат възстановяването на плувният басейн в Радиотехникума

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/1600-tarnovtsi-iskat-vazstanovyavane-na-pluvniya-baseyn-v-radiotehnikuma.html

в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
В следващите 1/2 седмици ще отвори врати вторият магазин "LIDL" във Велико Търново. Обектът се намира в кв."Кольо Фичето", в близост до ул."Полтава".


Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Къщата на Фердинанд в Арбанаси стои на произвола под ключ вече шеста година Най-известният паметник, който познават и по света, напомня замъка на граф ДракулаЕДИН ОТ НАЙ-ИЗВЕСТНТЕ ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА В АРБАНАСИ – ПОПУЛЯРНАТА ХАДЖИИЛИЕВА КЪЩА, НАРИЧАНА ОЩЕ И “ЦАРСКАТА”, вече десета година е под ключ. Обектът присъства във всички пътеводители и каталози на местните забележителности, но сегашният му вид представлява жалка картина. През 2000 г. тук е извършен дързък обир на медни предмети и обектът е затворен завинаги. Бил е в лошо състояние, но от държавната фирма „Реставрация” ЕАД са направили ремонт на покрива, за да спрат течовете. В момента се разработва проект в двора на къщата да се разположат занаятчии и така обектът да се социализира.
Домът, строен в края на 16-и век и използван за резиденция от Фердинанд и Борис, сега напомня замъка на граф Дракула - огромни паяжини, буренясал двор, продънен покрив, паднали прозорци…
„Преди няколко години мои гости от Англия поискаха да видят къщата, взех ключа, но бях потресена. Вратите и прозорците бяха изпопадали, всичко скърцаше от влагата сякаш имаше призраци”, разказа Иван Тонков, собственик на съседен имот. Той припомни, че домът е лично дарение на Фердинанд, по-късно предоставено на музея.
“ХАДЖИИЛИЕВАТА КЪЩА Е ТИПИЧЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА АРБАНАШКАТА АРХИТЕКТУРА”, уведомява табела на български и английски недалеч от центъра в северната част на баровското село. Мераклиите да се запознаят със старината само след няколко метра обаче са сюрпризирани от друг надпис. Пред главния вход на „царската къща” се мъдри полуизбелял лист “Експозицията е в ремонт”, а отдолу тежък катинар едвам поддържа масивната порта, която плаче за ремонт. През килнатия дувар една от най-големите богаташки къщи едвам личи. Цялата постройка силно контрастира със сградите наоколо, които се поддържат в безупречен вид от собствениците си.
Заради многобройните течове са повредени уникалните дърворезби, украсени с глина, по прозорците и таваните. „Не знам защо от музея дават луди пари за тоалетни, а не реставрират тази къща”, мърморят арбанашчани.
И до днес е жива легендата за разорения търговец Илиолу, който имал свещоливница, но газените лампи не вървели, той фалирал и така изгубил Хаджиилиевата къща. След като бива коронясан Фердинанд, къщата му е подарена и той я ползва като своя резиденция. След 1944 г. обектът е предаден на музея.
Тук е отсядал и художникът Недялко Каранешев, на който местни фамилии платили да напише история на Арбанаси. През 1969 г. една година в нея живее и художникът Владимир Зографов, който възстановява фреските и дърворезбите, припомня още Катя Буланова.
При първия мандат на Симеон Сакскобургготски няколко човека от Арбанаси му изпращат писмо, че постройката е негова и той лесно може да си я върне. Величеството обаче досега не е предявил претенции.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"


Тухли и керемиди валят от блок, основите му се пропукват КЕЧ строили сградата преди 20 г., която сега се саморазпада.ЖИЛИЩЕН БЛОК В КВ. „ЗОНА В” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ САМОСЪБАРЯ, АЛАРМИРАХА ЖИВУЩИ В НЕГО.
Външните стени се рушат и вече от фасадата ясно личи арматурата, с която е правена постройката, намираща се на ул. „Димитър Рашев” № 11, показа наша проверка на място вчера.
От последните етажи непрекъснато валят тухли четворки и керемиди, чиито останки са разпръснати навсякъде в околността. Този блок е най-зле изглеждащият в старата столица, смятат специалисти. В съседство с него има новопостроен комплекс, който все още не е довършен, но е изоставен. Той също започва да се саморазрушава.
От община В. Търново спешно започват проверка на случая, за да се предотвратят евентуални инциденти.
По норматив самите собственици са отговорни за сградата, която обитават, и трябва да се грижат за външния й вид. В противен случай подлежат на сурови санкции.
От няколко години обаче над 200-та обитатели на жилищната сграда в началото на кв. „Зона В” не могат да намерят общ език и да съберат средства помежду си, за да си ремонтират домовете. Всеки чакал другия да направи нещо и отговорността се прехвърля между всички, докато се стигне дотук. Постройката е правена преди близо 20 години от поделения на бившия КЕЧ и „майсторите” не са се старали кой знае колко, разказа обитател на сградата пред наш екип.
ЗАРАДИ ПОДПОЧВЕНИ ВОДИ И УЛЯГАНЕ НА ТЕРЕНА ОСНОВИТЕ НА БЛОКА СА СИЛНО НАПУКАНИ. В цепнатините спокойно може да се побере човешка длан.
Същата жилищна сграда има доста злощастна съдба, тъй като преди няколко месеца строеж в близост до нея срути част от гаражите на живущите, които в момента се възстановяват. Тогава строителен контрол разследва случая и се зародиха доста спорове дали в района има спукан водопровод или множество подземни реки, които подкопават основите на блока.


Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"


35 частни гардове пазят парковете на Велико Търново Охранителите са въоръжени и облечени от топ дизайнери35 ЯКИ, МЛАДИ, ДОБРЕ ВЪЗПИТАНИ И ДОБРЕ ОБЛЕЧЕНИ МЪЖЕ ОХРАНЯВАТ ПАРКОВЕТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, установи репортерска проверка на „Борба”.
Повечето от тях са бивши служители на МВР или бивши военни, с необходимата квалификация, с чувство на отговорност, мотивирани за работа и... респектиращо въоръжени. Съгласно закона за частната охранителна дейност момчетата от „Скорпион инвестстрой” ЕООД носят със себе си пистолет, белезници и палки. Имат летни и зимни униформи – шити впрочем от топ дизайнера Атанас Парушев и престижната горнооряховска фирма „Аполон”, а на униформите си имат съответните обозначителни знаци и баджове за самоличност...
Ако напоследък не сте ги виждали, е заради ремонтите в парковете по европроектите, тъй като строителните фирми сами поемаха охраната. Сега обаче всички нови паркови пространства в старата столица се пазят от частните гардове. В „Майка България”, „Марно поле – водна каскада”, „Дружба”, „Кольо Фичето”, „Акация”, парковата зона на „Триъгълника” между ул. „Симеон Велики” и „Полтава”, „Габровски”, „Бузлуджа”, „Света гора” и парка на „Картала” работното време на гардовете е от 19.00 вечерта до 7.00 сутринта, а в „Руските гробища” охраната е денонощна, след заявка на общината за вандалски набези.
На всички тези места освен стационарната циркулира и мобилна охрана и два автомобила на фирмата непрекъснато обхождат обектите. Това увери началникът на охранителната дейност на фирмата Атанас Иванов. Той допълни още, че охраната поддържа обществения ред, пази общинското имущество като детски площадки, пейки, кошчета, дървесна и тревиста растителност, поливни съоръжения. Освен парковите пространства гардовете на „Скорпион инвестстрой” ЕООД се грижат за сигурността на обществени сгради и прояви, допълни и собственикът на дружеството – общинският съветник от „Новото време” Любен Велчев. Сред пазените сгради са тази на местните данъци и такси, Държавната художествена галерия „Борис Денев”, общинските складове на бул. „Габровски” и т.н. Дружеството е ангажирано с опазване на обществения ред за празниците на Велико Търново, за последните атракции, като светлинното 3D шоу и „Сцена на вековете”.
Контрактът на „Скорпион инвестстрой” изтича на първи септември т.г., но все още не е обявен конкурс от общината. Иначе кметството плаща на частното дружество за услугата от 3.00 лв. до 12.00 лв. в зависимост от тежестта на събитието или обекта, натовареността на фирмата, дали се ползва специална техника и оборудване. Разбира се, дружеството изпълнява поръчки и на частни физически лица и фирми, като най-високата тарифа е 40.00 лв. за час за охрана на ВИП клиенти...
Освен охранителен бизнес с община Велико Търново Любен Велчев развива и друга дейност с кметството. Неотдавна той сключи двугодишен договор на стойност 700 000 лв. за поддръжка на зелените площи, парковете и междублоковите пространства в периферната част на старата столица. За това се грижат около 35 негови служители.

Елена ЧАМУРКОВА
Информацията е взета от в."Борба"