Author Topic: Градоустройство, строителство и архитектура  (Read 84316 times)

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
С 3 млн. лв. по европроекти ще ремонтират седем църкви

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/s-tri-mln-lv-po-evroproekti-shte-remontirat-sedem-tsarkvi.html

в."Янтра Днес"


Мащабен ремонт на Владишкият мост

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/remont-3.html

в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Слагат огненочервен китайски гранит на площада пред “Царевец”

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/slagat-ognenotcherven-kitayski-granit-na-ploshtada-pred-vtsarevetsv.html

в."Янтра Днес"


Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Кварталите „Зона В” и „Чолаковци” ще се сдобият с паркове

ДВА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ КВАРТАЛА, В КОИТО НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ПАРКОВЕ, ЩЕ СЕ СДОБИЯТ С ОБЛАГОРОДЕНИ ЗЕЛЕНИ ПЛОЩИ СЪВСЕМ СКОРО. За целта кметството кандидатства по проект за над 200 хил. лв., информира градоначалникът Даниел Панов.
От самото си създаване преди близо 50 години жилищните райони „Чолаковци” и „Зона В” нямат кътчета за отдих, а местната власт обръща внимание на този проблем едва сега.
„В процес на проектиране сме на двата парка, създаването им няма да излезе скъпо, но пък има огромна необходимост. Единственото притеснение е дали хората ще пазят, защото наскоро специално в „Чолаковци” недобросъвестен гражданин изряза нови люлки на една от детските площадки, защото му... скърцали”, коментира главният еколог на кметството Зорница Миладинова.
ЗЕЛЕНАТА ПЛОЩ В КВ. „ЧОЛАКОВЦИ” ЩЕ СЕ ПРОСТИРА НА ПОЧТИ 10 ДКА. Тук са предвидени първите фитнес уреди на открито, каквито постепенно ще бъдат разполагани на територията на целия град.
Ще има и нова спортна площадка, кътове за отдих и озеленяване, както и подходящи настилки.
„Общинският терен вече е подбран и се намира в междублоковите пространства в източната част на квартала”, каза Миладинова. Не повече от 200 хил. лв. би излязъл на местната хазна новият парк.
СВОЯ ЗОНА ЗА ОТДИХ ЩЕ ИМА И ДРУГ ПРЕНЕБРЕГВАН ОТКЪМ ПАРКОВО СТРОИТЕЛСТВО РАЙОН - квартал „Зона В”. Тя ще се разполага на площ от 2.5 дка, също на общински терен, отреден за озеленяване. Теренът се намира в западната част в съседство на другия голям квартал – „Бузлуджа”, уточниха от кметството.
На същото място вече е проектирана и нова детска градина „Шареният замък”, която чака финансиране от европроект или местната хазна.

С. МАРИНОВ
Информацията е взета от в."Борба"


Общината изгражда ограда на спортна площадка

Във връзка с публикацията в „Борба” „Спортна площадка застрашава здравето на децата” в редакцията се получи отговор от Община Велико Търново, в който се казва:
„Една от изградените спортни площадки на ул. „Полтава” с ударопоглъщащо покритие и без изградени спортни съоръжения наистина се намира върху терен, под който има скат. На площадката не е изградена ограда, защото такава не е предвидена в рамките на проекта, по който е изградена. С оглед на това да се предотврати рискът от потенциални инциденти с деца, играещи на площадката, Община Велико Търново ще предприеме необходимите мерки, ще изгради и монтира за своя сметка защитна ограда.
В срок от една седмица на алеите около детските и спортни площадки в района ще бъдат монтирани последните колчета против преминаване и паркиране на МПС в западната част на алеята.
Община Велико Търново се обръща към всички граждани да спазват ограниченията за движение на МПС по алейната мрежа, да не застрашават живота и здравето на децата и родителите, които се движат в района.
Общината се обръща с апел към гражданите в района да сигнализират Общинско дружество „Паркинги и гаражи”, както и органите на КАТ за всеки случай, в който недобросъвестни водачи нарушават правилата, пренебрегват забраната за движение на МПС по алеите”.

Информацията е взета от в."Борба"
« Last Edit: 09.08.2012, 14:45:27 by ari_91 »

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Приют за бездомни кучета ще се строи в областния град


До няколко дни Община Велико Търново стартира процедурата за избор на изпълнител за построяването на приют за бездомни кучета. Той ще бъде направен на няколко етапа и ще е разположен между селата Шемшево и Леденик. Очаква се съоръжението да заработи най-късно до една година. За изграждането на приюта са необходими около 200 хил. лв., а капацитетът му ще е за 1500 кучета. „Месечната издръжка на приюта ще е между 50 и 60 хил. лв., което е непосилно за общинската хазна. Затова се надяваме на спонсорство от фирми и неправителствените организации, които да ни помагат“, обясни Зорница Кънчева, началник-отдел „Околна среда“ в местната администрация.
В момента на територията на община Велико Търново има около 2000 бездомни кучета, които кръстосват улиците на града и селата. Всяко от животните струва на общината по 80 лв., които се плащат за залавяне, обезпаразитяване, ваксиниране и кастрация, след което четириногите се отново се пускат на улицата. При повторно залавяне кучето само се обезпаразитява.
От екоотдела в общината започват проверка по сигнал за умъртвени кучета в центъра на Велико Търново.

В. ВАЛЕНТИНОВА
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Поставят копие на самолета на Петко Попганчев под Стамболовия мост

Осем търновски художници спечелиха финансиране с оригинален проект

ДЪРВЕНО КОПИЕ НА САМОЛЕТА НА ПЕТКО ПОПГАНЧЕВ ЩЕ СЕ ЗАЛЮЛЕЕ ПОД СТАМБОЛОВИЯ МОСТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО в чест на 80-ата година от прословутия полет на летеца. Идеята е на доц. Иван Узунов и е част от мащабния проект на осем търновски художници, които след няколко седмици ще направят еднодневен маратон от осем изложби. Може би най-атрактивната част от проекта им е свързана точно с появата на самолета на Петко Попганчев. Копието ще бъде изработено от софиянеца Любен Костов. Самолетът ще е дълъг 9 метра, а от края на едното крило до края на другото ще е пет метра.
Събитието, което и до днес разбунва духовете, се е случило на 24 май 1932 г. Петко Попганчев излетял от Казанлък, заредил на летище Горна Оряховица и се приземил над днешната Старопрестолна гимназия по икономика. Там след кратка подготовка завъртял машината и тържествено минал под моста. После също така тържествено кацнал на хълма Картала. Пилотът направил този театър само от романтични подбуди, без да търси слава. Но славата го застигнала, почитателите на подвига му твърдят, че ако той е бил направил това в Америка, досега Холивуд да е създал филм.
„Ние ще оставим самолета да виси под моста може би за няколко дни. И ще документираме със снимки всяка секунда от нашата идея”, разказва доц. Иван Узунов. Той е председател на Съюза на българските художници във Велико Търново и автор на проекта, който се нарича „8 по 3”. Проектът обещава откриването на осем изложби в един ден на различни места в града. В експозициите ще се включат малко повече от 20 творци от старата столица и от София, за да представят свои живописни платна, графики, фотографии, инсталации, скулптури. Идеята на творците получи подкрепата и на Община Велико Търново.
Мариета Конова, Милен Джановски, Иван Узунов, Румен Димитров – Попа, Марио Конов, Константин Райчев, Цани Василев и Елена Попова са участниците в програмата. Всеки от тях ще покани по двама свои приятели, колеги, съмишленици или опоненти за съвместна изява.
ПРОЕКТЪТ НА ТЪРНОВСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ Е ЧАСТ ОТ ПЪРВИЯ АРТ ФЕСТИВАЛ, КОЙТО ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОРГАНИЗИРА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ. По времето на този фест ще бъде реализирана идеята на група „Дупини” - „Старата поща”, както и другият, финансиран от общината, проект на ателието за културни инициативи „Таралеж”, които ще зарадват търновци с ледени фигури.
Три пленера, организирани от Търновската община, ще бъдат в основата на фестивала – по живопис, графика и скулптура. В тях ще участват 23-ма художници, повечето от които популярни имена в целия свят. Фестът е част от програмата, с която кандидатстваме за Столица на европейската култура през 2019 г.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Неизвестно произведение на Бах ще звучи за първи път в Патриаршията на Царевец

http://www.dnesbg.com/kultura/neizvestno-proizvedenie-na-bah-shte-zvutchi-za-parvi-pat-v-patriarshiyata-na-tsarevets.html

в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Монтират пешеходната дървена конструкция на Владишкия мост


В края на седмицата започва монтирането на горната дървена конструкция на Владишкия мост във В. Търново, която ще е и неговата пешеходна част. До момента ремонтните дейности са на 60% от изпълнението си, съобщават от общинска администрация.

След изчистване и боядисване на металната конструкция в момента се  завършва и поставянето на долната дървена конструкция. Мостът предстои да бъде пуснат в експлоатация след монтиране на парапети и осветление в края на септември тази година.

Дейностите по консервацията, реставрацията и експонирането на Владишкия мост са на стойност 731 662 лв. и са част от мащабния  проект "Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в Община Велико Търново", който се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие". Проектът е на  обща стойност 6,2 млн. лв.

Обектите, включени в проекта, са площад "Цар Асен  Първи", прилежащите улици и подходът към крепостта "Царевец"; Владишки мост, храм "Св. апостоли Петър и Павел", църквата " Св. Иван Рилски" и изграждане на Мултимедиен посетителски център.

Информацията е взета от: - DarikNews.bg

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Няма отлив на туристи от „Царевец“

Няма осезаем отлив на туристи от „Царевец“ след започването на ремонта пред крепостта. Площада е превърнат в строителна площадка вече няколко месеца. В началото на летния сезон прогнозите за посещаемостта бяха песимистични. В разгара на сезона обаче билетните каси отчетоха нормални продажби. Песимистичните прогнози, че ремонта на „Царевец“ ще се отрази катастрофално на туризма в Старата столица не се сбъднаха. Макар и превърнат о в ремонтна площадка, пространството пред крепостта продължава да посреща стотици туристи. Въпреки негативите около ремонта на площада от РИМ се надяват следващия сезон да донесе много повече приходи. Според Иван Църов привличането на туристи във Велико Търново ще подпомогне хотелиерския и ресторантьорския бизнес в града. Така ще бъдат разкрити и нови работни места.

Михаил Михалев
http://ekcarevec.com/view.php?id=1413
Информацията е взета от: - www.ekcarevec.com

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Електромобил ще вози туристите из Никополис ад Иструм

http://www.dnesbg.com/kultura/elektromobil-shte-vozi-turistite-iz-nikopolis-ad-istrum.html

в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Майки искат чешма и тоалетна в новия парк в кв. „Бузлуджа”


МАЙКИ, КОИТО РАЗХОЖДАТ ДЕЦАТА СИ В НОВИЯ ПАРК ДО ЦЪРКВАТА „ВЪЗНЕСЕНИЕ ХРИСТОВО”, ЗАПОЧВАТ ПОДПИСКА за изграждане на чешма и поставяне на химическа тоалетна в зелената площ в кв. „Бузлуджа”.
Петя Зеленкова, която има две дъщерички, разказа, че площадката е много удобна и се посещава от десетки деца. Малките обаче няма къде да пият вода в жегите, а и не могат да ползват тоалетна, което всъщност е проблем на всички зелени площи във Велико Търново. Младата жена, която е една от инициаторките, коментира още, че подписката ще бъде връчена на кмета на старата столица, както и на ВиК.
Ако в повечето паркове във Велико Търново има чешми с питейна вода, то положението с обществените тоалетни направо е отчайващо, показа проверка на „Борба”.
От общината коментираха, че въпреки обявената концесия преди няколко месеца все още няма интерес. Вероятно ще се търси друга формула за стопанисване на тоалетните, които не работят от дълго време.

Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile


Опасна стена виси над спирката на автобус № 2 на улица „Полтава” във Велико Търново

Снимка Светослав СТЕФАНОВ
в."Борба"


Трети търг за продажба на опасния хотел „Цар Борис”, не могат да връчат призовка за 220 000 лв. дълг


/Опасната сграда на бившия Царски хотел./Трети търг за продажба на опасния хотел „Цар Борис”, не могат да връчат призовка за 220 000 лв. дълг

„Ти Би Ес хотели” не съществува от 10 г., съдебни изпълнители луднаха да търсят фирмата

ТЪРНОВСКИТЕ ДЪРЖАВНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ ЛУДНАХА ОТ НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА ВРЪЧАТ РЕДОВНА ПРИЗОВКА на фирмата „Ти Би Ес хотели” АД в столицата. В правния мир такава фирма не съществува от 10 години, установи наша проверка в Търговския регистър, където последната регистрация на дружеството е от декември 2002 г. Въпреки това Министерството на отбраната си търси дълг от 220 000 лева от фирмата и има изваден изпълнителен лист от години. В полза на държавата в лицето на военното ведомство съдът постанови още в началото на 2012 г. да бъде обявена публична продан на 7-етажната сграда на бившия хотел „Цар Борис” на ул. „Опълченска” N 8-10, която се руши от години и е една от най-опасните и най-грозни сгради на входа за Велико Търново от тази страна. Общата разгърната площ на имота, собственост на „Ти Би Ес хотели”, е 1739 кв. м, а началната търгова цена е 219 642 лв., сочи обявлението на Великотърновския районен съд.
ПОСЛЕДНИТЕ ДАТИ ЗА СТАРТ НА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ТЪРГ СА 10 АВГУСТ - 10 СЕПТЕМВРИ. Търгът обаче отново е спрян и пренасрочен за ноември-декември, казаха вчера от изпълнителната служба при ВТРС. Причината е, че призовките не могат да стигнат до своя адресат в София. Служителите ги залепят на посочен в Търговския регистър адрес в столицата, както е по закона за юридическите лица. Там обаче няма нито такава фирма, нито пък кой да ги приеме, се жалваха служителите.
ПРЕЗ ЯНУАРИ ТАЗИ ГОДИНА СЪДИЯ-ИЗПЪЛНИТЕЛ СПРЯ ТЪРГОВАТА ПРОЦЕДУРА, защото „Ти Би Ес хотели” не се бе пререгистрирала до края на миналата година, както бе по закон. Пак по закон липсата на пререгистрация означаваше, че се спира и събирането на дългове, независимо дали от държавата или от частни лица, докато длъжникът не бъде обявен в ликвидация по искане на кредитор.
След това Министерството на отбраната обаче обжалва отказа пред Великотърновския окръжен съд, който реши, че липсата на пререгистрация не е проблем за спиране на търга, и отмени забраната. После процедурата е тръгнала отново, но както става ясно, вероятно ще се точи до безкрайност или поне в следващите пет години, когато изтича абсолютната давност за събиране на дългове от съдебен изпълнител. Така държавата ще се окаже за пореден път прецакана от частно дружество и без 220 000 лева в джоба. Въпросната сграда пък рано или късно ще рухне и ще вземе човешки жертви. Тя постоянно е убежище за клошари и скитници и неведнъж бе подпалвана в люти студове при палене на огън. „...Насълзиха ми се очите, като видях на какво е заприличал хотел “Цар Борис” във Велико Търново. Групировката TBS плати на бившия му собственик Мерджанов 7 млн. стари лева. Написах им концепция как да го направят хотел мечта. Оказа се, че те изобщо са нямали намерение да се занимават с туризъм, а да превъртят пари”, коментира доайенът на българския туризъм Петър Дойчев по време на изложението „Културен туризъм 2011” във Велико Търново.
КЪДЕ ДА ТЪРСЯТ ПРИЗОВКАРИТЕ ТИ БИ ЕС? Според фирменото досие на дружеството от 2002 г., адресите са на две места – жк „Дружба” и бул. „Климент Охридски” 16 като местоизвършване на дейността. Основен собственик на акционерното дружество е „Джокап” с 55.35%. Според актуалното състояние на „Джокап” ООД собственик с 97% е Йонко Кънчев, който е и сред основните собственици на Ти Би Ес. Седалището на „Джокап” е в столичния район Триадица, на ул. „Свиленица”. Тежко и горко на съдебните изпълнители, които трябва да се оправят в тази страна на абсурдите и да търсят на кого и къде да връчат призовка за публичен търг.

Нели СУКОВА
Снимка Светослав СТЕФАНОВ
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Вандали унищожават паркове за евромилиони

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/vandali-unishtozhavat-parkove-za-evromilioni.html


в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Почват хайки срещу собствениците на недовършените строежи


От необезопасените обекти валят тухли, падат подпори, стърчат остри арматури

ДЕСЕТКИ СТРОЕЖИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА ИЗОСТАВЕНИ ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ СИ. Обектите са необезопасени и освен че представляват много лоша гледка, понякога са и опасни за здравето и живота. За да се предотвратят инцидентите с преминаващите покрай недовършените здания, от Община Велико Търново започват хайки срещу собствениците им, каза главният архитект Николай Малаков.
Според Закона за устройството на територията, всеки строител носи отговорност за сградата си, даже и в груб строеж, и би трябвало да я обезопаси за собствена сметка. От Дирекцията по строителство и териториално и селищно устройство на местната администрация ще обходят недовършените строежи по всички части на града и ще привикат собствениците им. Ако самите те не вземат мерки и не обезопасят сградите си, ще бъдат санкционирани.
Първите принудителни мерки се взимат след случай, разгласен от „Борба”, за заприщен път и тротоар на ул. „Ниш”.
„По места са изпратени всички районни техници, за да картотекират недовършените сгради и да набележат най-опасните”, обясниха от кметството.
ОТЛОМКИ ВАЛЯТ ОТ НЯКОЛКО НЕДОВЪРШЕНИ СТРОЕЖА И В КВАРТАЛ „КОЛЮ ФИЧЕТО”. Повечето от сградите са по ул. „Оборище”, в непосредствена близост до мола.
От тях пропадат елементи от носещата конструкция на скелето, както и подпорите на кофража. На обектите не се работи от години. Доказателство за това са изгнилите греди, които уж трябва да ги крепят. Опасност представляват и стърчащите във всички страни арматури. Според живущи в района инвеститорът трябва поне да премахне опасните елементи, висящите подпори и скелета на строежа си, след което да го запечата и обезопаси.
Доста изоставени строежи има и в участъка между кварталите „Зона В” и „Бузлуджа”, както и в кв. „Картала”. Доста от недовършените градежи са обградени от тараби, но това съвсем не ги прави безопасни.

С. МАРИНОВ
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Направени са 1765 м нови водопроводи и канали в центъра на Велико Търново

http://www.dnesbg.com/ikonomika/napraveni-sa-1765-m-novi-vodoprovodi-i-kanali-v-tsentara-na-veliko-tarnovo.html

в."Янтра Днес"
« Last Edit: 17.08.2012, 12:52:37 by ari_91 »

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Даниел Панов се ангажира лично с ремонта на пешеходния мост в кв. „Чолаковци”Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов заедно с експерти от техническите служби на общината посетиха пешеходния мост в кв. „Чолаковци” и направи препоръки, касаещи предстоящото му ремонтиране.
Дългогодишният проблем с нарушаване целостта на дървеното покритие на моста в кв. „Чолаковци” предстои да бъде решен. До две седмици ще започне подмяната на пешеходната дървена конструкция  и поставяне на хидроизолация на моста. Общината възложи изпълнението на ремонтните дейности на фирма „Пътни строежи” , гр. Велико Търново.
Общината и кметът апелират към всички граждани за повече бдителност и своевременно подаване на сигнали към органите на реда при регистриране на всякакъв тип нарушения и вандалски прояви по настилката на моста в квартала.

http://veliko-tarnovo.net/novini/daniel-panov-se-angazhira-litchno-s-remonta-na-peshehodniya-most-v-kv-vetcholakovtsive.html
Информацията е взета от: - Официален сайт на община Велико Търново


Площадът пред Царевец – готов за 22 септември

Председателят на великотърновския Общински съвет Николай Ашиков и шефът на Дирекция „Строителство и устройство на територията“ в община В. Търново инж. Динко Кечев направиха днес изненадващи проверки на обектите по двата големи проекта, които в момента развива общината – този за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура, както и т.нар „воден проект“, който ще подобри водоснабдителните и канализационни услуги за търновци.
Всички строително-ремонтни дейности се изпълняват в срок, констатираха общинарите. В момента се поставя настилката на площада пред Царевец и до 22 септември той ще бъде готов. До края на септември трябва да бъде завършен и предвидения мултимедиен посетителски център. Вече е готово пространството пред църквата „Св.Св. Апостоли Петър и Павел“. Крайният срок за въвеждане в експлоатация на всички обекти, застъпени по този проект е краят на тази година и той ще бъде спазен, категоричен е инж. Кечев.
В темпо вървят и работите по проекта за подобряване на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води. Дейностите по него се извършват поетапно и ще приключат до края на 2013 г. „Гледаме да не се разкопават повече от три улици, за да не се затруднява движението в града. Веднага след подмяната на тръбите, пътните платна се възстановяват, за да се сведе до минимум неудобството за гражданите „, обясниха Ашиков и Кечев.

http://veliko-tarnovo.net/novini/ploshtadat-pred-tsarevets-gotov-za-22-septemvri.html
Информацията е взета от: - Официален сайт на община Велико Търново

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Площадът пред Царевец вече с настилка, завършват го в срок


/Николай Ашиков (вляво) и инж. Динко Кечев (вдясно)./


Ремонтират пешеходни мостове във В. Търново

Председателят на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков и шефът на дирекция “Строителство и устройство на територията” в Община В. Търново инж. Динко Кечев направиха изненадващи проверки в петък на обектите по двата големи проекта, които в момента реализира общината – този за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура, както и т.нар. „воден проект”, който ще подобри водоснабдителните и канализационни услуги за търновци. Всички строително-ремонтни дейности се изпълняват в срок, констатираха общинарите. В момента се поставя настилката на площада пред Царевец и до 22 септември той ще бъде готов. До края на септември трябва да бъде завършен и предвиденият мултимедиен посетителски център. Вече е готово пространството пред църквата „Св. св. апостоли Петър и Павел”. Крайният срок за въвеждане в експлоатация на всички обекти, застъпени по този проект, е краят на 2012 г. и той ще бъде спазен, категоричен е инж. Кечев. В темпо вървят и работите по проекта за подобряване на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води. Дейностите по него се извършват поетапно и ще приключат до края на 2013 година. „Гледаме да не се разкопават повече от три улици, за да не се затруднява движението в града. Веднага след подмяната на тръбите пътните платна се възстановяват, за да се сведе до минимум неудобството за гражданите”, обясниха Ашиков и Кечев.
УДАРНО РЕМОНТИРАТ ОПАСНИ ПЕШЕХОДНИ МОСТОВЕ НАД РЕКА ЯНТРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, видя екип на „Борба” в петък. Кметът на старата столица Даниел Панов и експерти от техническите служби на общинската администрация инспектираха моста в квартал "Чолаковци" и направиха препоръки за предстоящата реконструкция. Тя ще е на стойност около 9000 лв. и дългогодишният проблем с нарушаване целостта на дървеното покритие в "Чолаковци" предстои да бъде решен.
"Ще бъде подменена пешеходната дървена конструкция. Досега дъските бяха чамови и вандали ги крадяха. Новите елементи ще бъдат захванати с нитове, за да не може да се демонтират. Ще бъде поставена и хидроизолация на моста, който ще е осветен. Изпълнението на ремонтните дейности е възложено на фирма "Пътни строежи - Велико Търново", съобщи Панов.
Преди броени дни започна и монтирането на горната дървена конструкция и на емблематичния Владишки мост, която ще е и неговата пешеходна част. След като се изчисти и боядиса металната конструкция, ще бъде поставена и долната дървена конструкция на съоръжението. До момента ремонтните дейности са на 60% от изпълнението си.
Мостът предстои да бъде пуснат в експлоатация след монтиране на парапети и осветление в края на септември. Дейностите по консервацията, реставрацията и експонирането на Владишкия мост са на стойност 731 662 лв.

С. НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"


Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Инж. Динко Кечев: „Целта ни е площадът пред „Царевец” да има старинен изглед, който да предразполага туристите”

Инж. Кечев, в началото на месец март започна работата по проекта „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново”. Основен обект в него е площадът „Цар Иван Асен Втори” пред крепостта „Царевец”. На какъв етап са към този етап строителните работи?

Строителството в момента върви по график. Положени са всички подземни комуникации. В момента се полагат завършващите настилки. Изцяло са завършени вече улиците „Читалищна”, „Никола Пиколо” и „Иван Вазов”. Предстои изграждането на уличното осветление и оттам вече окончателното завършване на самия обект.

Как бихте илюстрирали с думи новата визия на площада?

Целта на проекта е да се подобрят условията като транспортна обстановка, но най-вече да бъдат подготвени всички посетители в стила на самата крепост. Всичко е направено с естествени материали, с каменни плочи, павета, за да може посетителите на крепостта  да получат една визуална подготовка от новия изглед на самия площад. Целта е площадът да има що-годе старинен изглед. Знаете, че до този момент всичко беше с асфалт и плочки и това не предразполагаше към по-различни и специфични изживявания.

Каква е стойността на проекта, инж. Кечев?

Проектът е на стойност близо 1 300 000 лева. Крайната дата на завършването му е 23 септември тази година.

Ще приключат ли според вас дейностите в срок?

Мисля, че в момента, при това темпо на работа, ще успеем да влезем в срок.

Това, че до 23 септември ще бъде финализиран проектът за площада, означава ли, че паметната историческа дата (22.09.) ще бъде отпразнувана на реновирания и завършен участък?

Доколкото знам, на 22 септември на площада ще има честване. Той ще бъде готов като строителство до този момент. Самото приемане и издаването на разрешително за ползване обаче е един по-дълъг процес и ще се реализира след като приключи това строителство.

Инж. Кечев, припомнете ни какви са обектите в обхвата на дейността на проекта „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново”?

Този проект има няколко подобекта. Единият, най-големият, е този на крепостта „Царевец”. Другият е за мултимедиен посетителски център и е  доста обемен като обхват. Третият обхваща пълна реконструкция на Владишкия мост и неговото възстановяване. Реставрация и консервация на църквата „Свети Иван Рилски” е четвъртият. Този подобект в момента е завършен. Там, знаете, бе открит един средновековен зид и това малко ще поотложи крайния му срок, докато се реши какво ще се прави с него. Другият обект е за ремонт на покривната конструкция и дограмата на църквата „Св. св. Петър и Павел”. Последният обект обхваща пространството пред самата църква. Там бяха променени настилките, извършено бе ново озеленяване, подменена бе парковата мебел. Беше направен ремонт и на сервизните помещения. Този обект също е завършен, затова говоря в минало време. В интерес на истината, повечето от обектите са към края си, с изключение на Владишкия мост. Там долното строене вече е завършено. В момента започва да се прави настилката и оттам – парапетите. Там също нещата вървят много добре и смятам, че ще изпълним крайните срокове.

Инж. Кечев, с председателя на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков в петък направихте проверка на обектите по двата големи проекта, които в момента развива Община Велико Търново – този за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктира, и т.нар. „воден проект”. Какви са резултатите и какви – изводите, които направихте?

В седмицата поне два-три пъти обикалям по обектите. В петък обаче ми е ден, в който правя своята обзорна обходка. Изводът ми този петък е, че всичко върви в много добри темпове. Смятам, че дай Боже, ще спазим сроковете. Засега най-вероятно това ще се случи. Хареса ми, наистина, как вървят строителните работи.

Олга Карова
Информацията е взета от: - Общинско радио Велико Търново


Общината кани великотърновци на обществено обсъждане за развитието на старата столица

Обществено обсъждане на визията за развитие на град Велико Търново до 2020г. и предложения за избор на зони за въздействие инициира общината. Обсъждането ще се проведе на 28 август /вторник/ от 10,30 часа в Ритуалната зала на общината. Инициативата е във връзка с изработване на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Велико Търново по проект „Изготвяне на Интегриран план за градско възстановяване и развитие в обхвата на три зони в гр. Велико Търново”, по ОП ”Регионално развитие”, Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG161PO001/1.4-07/2010/008. Общинското ръководство апелира за активно гражданско участие в процеса на подобряване и обновяване на територията на нашия град.

Информацията е взета от: - Общинско радио Велико Търново

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
КЗК спря проекти за 4 млн. лв. в региона

http://www.dnesbg.com/kultura/kzk-sprya-proekti-za-4-mln-lv-v-regiona.html

в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Подлезите във В. Търново са неизползваеми

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/podlezite-vav-v-tarnovo-sa-neizpolzvaemi.html

в."Янтра Днес"


Започват масови проверки на изоставени и опасни строежи

http://www.dnesbg.com/ikonomika/zapotchvat-masovi-proverki-na-izostaveni-i-opasni-stroezhi.html

в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
КМЕТЪТ ДАНИЕЛ ПАНОВ ОЧАКВА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ ГРАЖДАНИТЕ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ УСЛОВИЯТА ЗА ЖИВЕЕНЕ В КВАРТАЛИТЕ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО

След обстоен оглед на терените и местата предвидени за облагородяване на градската среда още миналата седмица Кметът Даниел Панов разпореди в общинската администрация да започне приемане на предложения от гражданите на Велико Търново във връзка с благоустройствените проекти засягащи кварталите Зона”В” и „Чолаковци”.

Инициативата е свързана с подготовката на проектни предложения, с които Община Велико Търново ще кандидатства по очакващата се да се отвори схема „Зелена и достъпна градска среда”, която е трета фаза от приключилите вече проекти по схема ” Подкрепа за интегрирано и устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда”. Община Велико Търново вече има реализирани 10 проекта по втора фаза на тази схема.

Единият от проектите, за които кметът очаква предложения от гражданите се намира на терен в квартал ”Зона В”. Теренът се намира на ул ”Венета Ботева”и е единственото останало свободно общинско място в квартала, отредено за озеленяване. На него предстои изграждането на парково пространство и детска площадка.

Друг проект в кв.”Чолаковци” предвижда на 1600 кв.м. общинска площ на ул.” Рада войвода” да се изгради мини-футболно игрище, алеи и детска площадка.

За кв.”Чолаковци” е изготвен и проект за благоустройство на обща площ от 17 дка в междублоковото пространство между ул „Бяла бона” и „Райна княгиня” . Проектът там предвижда урегулиране на вътрешно кварталните улици, парко места, озеленяване, изграждане на зони за отдих и детски площадки. При подробният оглед на терена с експерти от техническите служби в общината, Кметът Даниел Панов разпореди за това междублоково пространство да бъде изготвен по мащабен и функционален проект за облагородяване на средата. Кметът поиска по – разширен проект, тъй като според него и по споделени с него мнения на граждани от квартала липсата на парк и свободна площ за озеленяване са особено осезаеми за хората, живеещи там.
Кметът на общината очаква мненията и предложенията на гражданите в тези жилищни квартали, защото е убеден, че те най- добре познават както необходимостите, така и спецификата на кварталите си. Г-н Панов е убеден, че именно след предложения и обсъждания с гражданите ще бъдат намерени най- добрите варианти за благоустрояване на кварталите, които до момента незаслужено са били пренебрегнати в плановете за градско и общинско развитие.

Информацията е взета от: - Даниел Панов - Градим Велико Търново.
« Last Edit: 22.08.2012, 13:05:49 by ari_91 »