Author Topic: Градоустройство, строителство и архитектура  (Read 92751 times)

Offline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 15891
  • View Profile
  • Email
Какво стана с проекта за тройното кръгово пред пазара и кино Искра?

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2961
  • View Profile
Какво стана с проекта за тройното кръгово пред пазара и кино Искра?
В момента се изчаква завършването на "Водният проект".

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2961
  • View Profile
Институции и фирми се изнасят от Старото военно училищеПИСМА ДО ФИРМИ И ИНСТИТУЦИИ С ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ДА НАПУСНАТ СТАРОТО ВОЕННО УЧИЛИЩЕ разпрати кметът на В. Търново. Уведомленията предупреждават, че всички трябва да напуснат до края на този месец, тъй като следва тотално събаряне. Цялата територия от близо 200 дка се оформя като нов градски център. Според директора на строителната дирекция на кметството инж. Динко Кечев по градоустройствен план в района е предвидено да останат само две сгради - на университета и на областната управа. Всичко останало подлежи на премахване. Вече е обявена и обществена поръчка за изпълнител. Част от операцията по събарянето ще се финансира и от приходите от продажбата на материалите втора ръка.
Паралелно върви и цялостна подмяна на водопроводи и канали в района, заради което още от есента коли няма да могат да припарват в целия район, който ще бъде затворен.
Половината от обектите, които в момента се намират на мястото, ще бъдат сринати изцяло в периода септември 2012 – декември 2013 г.
Един от големите проблеми, които се очертават пред институции и фирми обаче, е преместването на офисите.
Първоначално на премахване и изравняване подлежат сградите в дясната част на територията. Там се намират множество частни фирми, научни звена и лаборатории на БАН, както и бази на университета. В момента великотърновските общинари умуват дали и къде да сложат общинската данъчна служба.
В ЦЕЛИЯ РАЙОН ВЕЧЕ УСИЛЕНО СЕ РАБОТИ, ПОКАЗА НАША ПРОВЕРКА. Тръби се полагат, за да се осъществи връзката между ул. „Хр. Ботев” и бъдещия градски център. Цялата площ до стадиона е оградена с предпазни паравани, за да работят багерите на спокойствие. Изравнен със земята е полигонът за стрелба с лък.
Събарянето на Старото военно училище е невъзможно да се спре заради ангажиментите на общината по водния проект. Отделен е и въпросът, че цялата площ е със силно амортизиран сграден фонд и все някога трябва да бъде облагородена. Паралелно с разкопаването общинарите отупаха от прахта и изготвения преди 10 години проект за нов градски център. Той ще бъде преработван още тази година, докато трае строителството в района.

Стилян НАЙДЕНОВ
Снимка Светослав СТЕФАНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"


Варненци купиха за 1.6 млн. евро вафлена фабрика във В. Търново


Над 200 работни места разкриват на мястото на бившата „Лачита”

ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА СЛАДКАРСКИ ИЗДЕЛИЯ НА БАЛКАНИТЕ – „ЗАХАРНИ ИЗДЕЛИЯ – ВАРНА”, придоби бившата фабрика за вафли „Лачита”. Договорът е финализиран само преди броени дни. Варненци, които според запознати са близки до групировката ТИМ, купуват завода на бизнесмена Ивайло Любенов за 1.6 млн. евро без ДДС. Купувач обаче е „Райфайзен лизинг България”, които прибраха фабриката заради необезпечен кредит.
Новите собственици планират разширяване на производството и да разкрият поне 200 нови работни места. Те са сред най-мощните представители на бранша, като продават и под марката „Суит плюс”, развивайки солиден експорт и в Арабския свят.
Вафлената фабрика бе изградена от Ивайло Любенов с инвестиция от близо 15 млн. лв. Преди 5 години предприятието бе открито от светския лъв Евгени Минчев. Миналата година обаче бившият зам.-председател на Великотърновския общински съвет фалира заради дългове от почти 5 млн. евро.
Според два нотариални акта от края на август м.г. Любенов е продал двете си производствени бази, които са разположени в Западната промишлена зона и в старата част на града. Купувач е основният кредитор - софийската лизингова компания.

Информацията е взета от: - в."Борба"

Анкетират търновци къде и какво да се строи до 2020 г.

600 хил. лв. по проект спечели старата столица за интегриран план за градско развитие

ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ САМИ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ ВИЗИЯТА НА ГРАДА И ТОВА КАК ТОЙ ЩЕ СЕ РАЗВИВА ДО 2020 ГОДИНА. Обществената анкета вече е раздадена за попълване от всеки желаещ, а идния вторник от 10.30 часа в голямата зала на кметството е насрочена обществена дискусия.
Анкетираните трябва да откроят най-големите проблеми за всичките 12 местни квартала. Във специален въпросник те посочват най-замърсените и занемарени откъм инфраструктура райони, тези с най-лоши комуникации и т.н. Допитването е най-важният елемент от изработката на общия интегриран план за градско развитие, за който кметството спечели европроект за близо 600 хил. лв.
Така за пръв път в историята на града не само чиновници, а и гражданите ще имат думата за това къде и как ще може да се строи. Така ще бъдат насочени и основните инвестиции по инвестиционната програма, които ще обхванат най-проблемните райони.
Общината паралелно задвижва и общия устройствен план, който се прави от четири години. Двете разработки обаче обхващат коренно различни територии. Докато интегрираният план фиксира обектите в регулационните граници на града, то общият устройствен план засяга земите извън тях.

С. МАРИНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"
« Last Edit: 22.08.2012, 14:47:51 by ari_91 »

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2961
  • View Profile
Започва събарянето на Старото военно училище

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/zapotchva-sabaryaneto-na-staroto-voenno-utchilishte.html

в."Янтра Днес"

Блок “Бенковски” първи подаде проект за саниране с пари от ЕС

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/blok-vbenkovskiv-parvi-podade-proekt-za-sanirane-s-pari-ot-es.html

в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2961
  • View Profile
Окрадоха за скрап бентовете на Янтра във Велико Търново


/Наглостта на крадците стига дотам, че са подготвили да отмъкнат даже огромните колела, движещи веригите, които тежат над 4-5 тона./


ДВАТА БЕНТА НА ЯНТРА СА В ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ, СЛЕД КАТО АПАШИ СИСТЕМНО ОТМЪКВАТ МЕТАЛНИТЕ ИМ ЧАСТИ. Заради множеството поражения в момента съоръженията са неизползваеми и изобщо не могат да функционират по предназначение. Именно това е причината системно водите на Янтра да заливат и великотърновската улица „Крайбрежна”.
Особено лошо е състоянието на първия от двата бента, който е разположен именно на тази улица. За вторични суровини са отишли почти всички метални части от управлението на дюзите. Липсват част от железните парапети и зъбчатките. Всички метални преносими елементи от шлюзовете са окрадени и поради липсващите части те не работят. Махнати са даже дебелите железни държачи на огромните вериги, които в момента висят във въздуха.
Наглостта на крадците стига дотам, че в момента те са подготвили да отмъкнат даже огромните колела, движещи веригите, които тежат над 4-5 тона. Два от зъбците са измъкнати от каналите си, за да бъдат изнесени с помощта на камиони.
От години никой не влага средства в поддръжката на бента, разказаха живущи в околността. Съоръжението, което пази подемните механизми, е с разбита дограма, корозирала повърхност и натъпкано с боклуци.
Община Велико Търново няколко пъти е сезирана за нуждата от реконструкция, но кметството от своя страна чака средства от държавата. Чиновниците признаха, че наистина има опасност от наводнения, а в района, освен почистване на речното корито от време на време, нищо не е правено.
Преди повече от 30 години бентовете, вторият от които е разположен точно срещу Балдуиновата кула, са градени с цел да запазят района от наводнения и са част от голям проект за повдигане нивото на Янтра и превръщането й в плавателна.

Информацията е взета от: - в."Борба"


„Габровски къщи” никнат във Велико Търново заради скъпите терени


/В сърцето на Стария град, в началото на ул. „Гурко”. Вторият етаж е надвесен над старинната улица и покрива половината от нея./

Популярният сборник „Габровски шеги” разкрива как габровци правят къщите си с малки основи и надвесени над улиците, за да пестят място и пари. Подобна картина вече се наблюдава и във Велико Търново, където свободните за застрояване терени са все по-малко.
Такава емблематична постройка може да се види в сърцето на Стария град, в началото на ул. „Гурко”. Нейният втори етаж е надвесен над старинната улица и покрива половината от нея. Зданието е проектирано от арх. Пламен Цанев и е получило одобрение от Националния институт за паметниците на културата.
„Така поне, като вървим по улицата, няма да ни вали”, шегуват се живущи в района.
Според експерти подобна тенденция ще виждаме все по-често във Велико Търново, тъй като върху стари постройки с минимална площ на основите се правят нови къщи, съобразени с удобствата на съвременния свят.
Първите опити да се надвесват горните етажи над улици и тротоари личат на ул. „Ц. Церковски” зад съда, в комплекса на фирма „Роуд”, който е направен до самата граница на имота, за да се използва всеки сантиметър от безценния терен.

С. МАРИНОВ
Снимка Светослав СТЕФАНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"


Стара кръчма на Самоводската чаршия става територия за арттъргове

ТЕРИТОРИЯ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА МЛАДИ АВТОРИ И ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА АРТТЪРГОВЕ СЪЗДАВАТ ДВАМАТА БРАТЯ ИВАЙЛО И АНТОН ТОДОРОВИ. Те са решили да превърнат стара кръчма на Самоводската чаршия в модерно пространство, в което да организират изложби, презентации на книги и концерти. „Всичко това ще се върти около младите творци, които няма къде да се изявяват. Има достатъчно талантливи художници, музиканти и поети, които могат точно тук да показват творчеството си. А ние да го презентираме достойно, защото не е достатъчно да подредиш изложба. Смисълът е в това правилно и на точните хора да покажеш картините, така че да ги направиш близки до тях”, обяснява Ивайло, който е завършил живопис във Факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново. Именно той ще подбира авторите и техните произведения. Брат му Антон пък е политолог, но от години се занимава с бизнес.
Първата изложба вече е готова и в нея са включени живописни платна, графики и пластики на млади художници от Велико Търново. Сред участниците има и все още студенти във факултета по рисуване.
АРТТЪРГОВЕТЕ ОБАЧЕ СА ГОЛЯМАТА МЕЧТА НА ИВО. Той е категоричен, че в старата столица има достатъчно заможни българи, които могат да си позволят да участват в такива събития и да бъдат колекционери на бъдещи големи имена в изкуството. „Търгове във Велико Търново не се случват, защото няма кой да представи изкуството адекватно. Художниците не могат сами да се презентират, трудно определят цената на труда си, те просто не са подготвени за това. Така че ползата ще е взаимна. Ние ще представяме творбите им така, че купувачите да ги почувстват като свои”, уточнява Иво.
Името на новата арттеритория е „Лично”. Освен като галерия пространството ще работи и като ресторант, в който обаче властта ще бъде на изкуството.

Информацията е взета от: - в."Борба"


Общината очаква мнения и идеи от търновци за облагородяването на „Зона В” и „Чолаковци”


/Проект - квартал "Чолаковци", ул. "Рада Войвода" - минифутболно игрище, алеи и детска площадка./


/Проект - квартал "Зона В", ул. "Венета Ботева" - детска площадка и парково пространство./

Най-добрите идеи на хората ще намерят място в разработените проекти

В ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ НА СТАРАТА СТОЛИЦА ЗАПОЧВАТ ДА ПРИЕМАТ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ ГРАЖДАНИ, свързани с благоустроителните проекти, които засягат кварталите „Зона В” и „Чолаковци”.
Разпореждането за това е на кмета Даниел Панов, след като градоначалникът направи обстоен оглед на терените и местата, предвидени за облагородяване на градската среда.
Инициативата на градоначалника е свързана с подготовката на проектни предложения, с които Община Велико Търново ще кандидатства по схемата „Зелена и достъпна градска среда”, която тепърва предстои да се отвори. Това всъщност е трета фаза от приключилите вече проекти по схема „Подкрепа за интегрирано и устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда”, където местната администрация вече има реализирани 10 проекта.
Гражданите на старата столица могат да дават своите предложения по два проекта. Кметът е категоричен, че ще се съобрази с тях, защото хората от кварталите най-добре познават необходимостите и спецификите на тези райони. Той е категоричен, че най-добрите предложения ще залегнат в бъдещите проекти и за двата квартала, които до момента незаслужено са били пренебрегвани в плановете за градско развитие.
Първият проект, за който хората могат да дават мнение, касае терен в квартал „Зона В”. Мястото се намира на ул. „Венета Ботева” и е единствената останала свободна общинска зона в квартала, отредена за озеленяване. Там ще се направи детска площадка и парково пространство.
Вторият проект в кв. „Чолаковци” предвижда върху 1600 кв. м общинска площ на ул. „Рада Войвода” да се направят минифутболно игрище, алеи и детска площадка. Освен това за кв. „Чолаковци” е изготвен и проект за благоустройство на обща площ 17 дка в междублоковото пространство между улиците „Бяла Бона” и „Райна Княгиня”. Там е планирано урегулиране на вътрешнокварталните улици, обособяване на паркоместа, озеленяване, изграждане на зони за отдих и детски площадки. При подробния оглед на терена с експерти от техническите служби в общината кметът Даниел Панов разпореди за това междублоково пространство да бъде изготвен по-мащабен и функционален проект за облагородяване на средата. Това се наложи също след сондиране на мнения на живущи в района, където няма парк и зелени площи.

Елена ЧАМУРКОВА
Информацията е взета от: - в."Борба"

Offline etnies

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 7084
 • Нощен Експрес
  • View Profile
  • Email
Незнам дали съм прав, но ми се струва че новият Търновски кмет е доста активен и за малко време има голям напредък в сравнение с оня мошенник Рашев.

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2961
  • View Profile
Незнам дали съм прав, но ми се струва че новият Търновски кмет е доста активен и за малко време има голям напредък в сравнение с оня мошенник Рашев.

За сега все още е рано да се каже, но да определено се справя доста по-добре от Румен Рашев, въпреки че проекта за ремонтирането на парковете във Велико Търново е спечелен именно от него.

С 1 млн. лв. в СОУ „Емилиян Станев” ще изграждат многофункционална спортна зала

С решение на Министерски съвет в 10 общински училища в страната ще се изграждат многофункционални спортни зали. Едно от тези училища е СОУ „Емилиян Станев” във Велико Търново, което ще получи близо 1 млн.лв. за създаването на новата придобивка. Училището ще получи средствата в едномесечен срок след представянето на инвестиционен проект за дейностите, които ще се извършват. Те могат да бъдат изграждане на нов физкултурен салон или ремонт и модернизация на вече съществуващ такъв, който да бъде обособен в многофункционална спортна зала. С отпуснатите пари в залата ще се постави подходяща подова настилка, оборудване, както и възстановяване на уреди и съоръжения. Общо 10 млн. лв. отпуска правителството по настоящия нов проект, като 4 млн. лв. са от бюджета на Министерство на образованието, а останалите 6 млн. лв. са за сметка на централния бюджет. Подборът на училищата е направен според големината на общините и броят на учениците, който трябва да е около 1000. Многофункционалните зали, изградени по типов проект, ще могат да бъдат ползвани за различни спортни занимания от учениците на даденото училище, както и от тези от другите училища в общината.

Информацията е взета от: - Общинско радио Велико Търново

Събарят принудително имението на Гео Дундаров. Екшънът започва в 10 ч. на 11 септември

Ловешката фирма „РОТСТРОЙ – 2009” ЕООД е определена от ДНКС да извърши принудителното разрушаване на незаконно построеното имение на Гео Дундаров. Съобщенията вече са изпратени до скандалния бизнесмен, който години наред обжалва заповедите на строителните надзорници. Мащабното му имение, издигнато до брега на яз. Йовковци в еленското село Яковци, стана повод за множество разследвания, заповеди и съдебни дела. Екшънът със събарянето ще започне в 10 ч. на 11 септември. Заповедта за принудителното изпълнение е издадена още на 19 март миналата година от началника на ДНСК – София и вече е влязла в сила, след като Дундаров е изгубил съдебната битка по обжалването и. До 17 ч. на 10 октомври т.г. ловешката фирма ще бутне принудително открит басейн, открит навес, плътна каменна ограда, едноетажна приемна сграда, масивна двуетажна сграда, стопанска постройка за отглеждане на коне, гълъбарник и тоалетна.

Информацията е взета от: - Общинско радио Велико Търново


Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2961
  • View Profile
С 2 млн. лева ще правят европейски детските площадки във В. Търново

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/s-2-mln-leva-shte-pravyat-evropeyski-detskite-ploshtadki-vav-v-tarnovo.html

в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2961
  • View Profile
В Малки чифлик изграждат ново футболно игрище
НОВО ФУТБОЛНО ИГРИЩЕ ПРАВЯТ В МАЛКИ ЧИФЛИК ПО ПРОЕКТ „ЗАЕДНО ЗА СПОРТА - ИЗГРАЖДАНЕ НА МАЛКО ФУТБОЛНО ИГРИЩЕ”. 7000 лв. са нужни за реализацията на тази идея и кметството кандидатства по програмата „Местни инициативи” на Община Велико Търново. Игрището е в самото начало на селото и когато то стане готово, входът на Малки чифлик ще бъде още по-красив.
53 деца има в Малки чифлик и те играят на центъра, където обаче минават много автомобили. Освен това голямата идея на кмета Иван Чолаков е някой ден в селото отново да бъде сформиран футболен отбор. Такъв е имало преди 30 г. и той е играл няколко сезона в селската група. Кръстен е бил на героя на селото Живко Сарачев, загинал през 1945 г. в битката при Драва.
Банко Банков и неговата фирма „Аркус агро” са спомоществователи на селото за изграждането на малкото футболно игрище. Децата и младежите от Малки чифлик също ще участват в довършителните работи, но преди това теренът трябва да бъде подравнен и ограден. По-нататък игрището ще бъде разширено и с баскетболни кошове.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2961
  • View Profile
Майсторите на паваж имат ръце, гладки като стъкло

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/maystorite-na-pavazh-imat-ratse-gladki-kato-staklo.html

в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2961
  • View Profile
Само за две седмици стегнаха къщата убиец на Самоводската чаршия
Общината финансира укрепването, ще търси британеца Джулиън Томас Хил, за да му връчи сметката

САМО ЗА ПОЛОВИН МЕСЕЦ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДОСЪБОРИ И ВЪЗСТАНОВИ КЪЩАТА УБИЕЦ НА САМОВОДСКАТА ЧАРШИЯ. 120-годишната сграда се срути внезапно за ужас на туристите, които ежедневно посещават живописната отсечка, където са представени различни занаяти. Изцяло ремонтирана е покривната конструкция, заради която се килна и сградата. Строителството е дело на ЕТ „Пролет – Йордан Йорданов”, която има договор с общината за възстановяване на обекти при подобни щети. От кметството издирват британеца Джулиън Томас Хил, за да му връчат част от сметката. Според Закона за устройството на територията всеки съсобственик трябва да полага грижи за имота си. Общината притежава само първия етаж на къщата, а останалото е негово.
След случилото се от Института за паметниците на културата издадоха разрешение вторият и третият етаж на опасната сграда да бъдат съборени. Заради опасността от срутване и пропадане работниците, извършващи разрушаването и възстановяването, са били издигнати с кран и върху специална платформа.

С. МАРИНОВ
Снимка Светослав СТЕФАНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2961
  • View Profile
Община Велико Търново тръгва на лов за инвеститори

Арх. Николай Малаков подготвя предложения за всяко свободно петно

КМЕТЪТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИНЖ. ДАНИЕЛ ПАНОВ НАРЕДИ ЕКИПЪТ МУ ДА НАПРАВИ ПРОФИЛ НА РЕГИОНА И ДА ГО ПРЕДОСТАВИ НА ПОТЕНЦИАЛНИ ИНВЕСТИТОРИ. Целта е да се разкрият нови работни места и да се увеличат приходите от данъци и такси в местната хазна. „Предоставяме профил на общината, както и информация за свободните терени с възможностите за вложения върху тях съобразно градоустройствения план и инфраструктурата. Данните се предоставят на стоте най-успешни компании у нас”, информира главният архитект на града Николай Малаков. Местната администрация ще съдейства и на собственици на частни терени, за да могат да ги предоставят на потенциални кандидати, които са готови да влагат средства.
Една от зоните за развитие е около логистичния център на СВА и язовир „Вятъра” край Дебелец. Тази територия е една от най-апетитните, тъй като е с отлична локация спрямо Триградието и е на главния път Русе - Стара Загора. Според местната администрация тук свой обект спокойно могат да изградят актуалните вериги „Джъмбо” или „Карфур”, които не крият апетити за стъпване в болярския град. Цялата зона срещу мола и по протежението на главния път София - Варна западно от града също е обект на апетити. Арх. Малаков припомни, че тук интерес има от „Кауфланд”, а общината е готова да съдейства. Кметството усилено презентира и близо 30-те декара терен, също с лице на главния път, до Регионалната екоинспекция, който доскоро бе част от активите на ликвидираната общинска фирма „Благоустройство”.
ВСЕКИ МОМЕНТ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ СЕ ПУСКАТ И НЯКОЛКО АПЕТИТНИ ТЕРЕНА В АКТУАЛНАТА ЗАПАДНА ПРОМИШЛЕНА ЗОНА. Заради това се свиква даже извънредна сесия на Общинския съвет. Зоната вече е осветена и се подготвя оформянето на тротоари, което я прави по-привлекателна. Тук отвориха врати две нови предприятия, а всеки момент ще се пусне най-големият сладкарски завод у нас.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2961
  • View Profile
Четири фирми отнасят глоби до 5 хил. лв., изоставили строежите си

СОБСТВЕНИЦИ НА ИЗОСТАВЕНИ СТРОЕЖИ СЕ ПОКРИВАТ, БЕЗ ДА ГИ Е ГРИЖА ЗА СЪДБАТА НА ИЗКОПИ И НЕДОВЪРШЕНИ СГРАДИ. Заради безхаберието вече четири акта до 5 хил. лв. са отнесли фирми, които не обезопасяват имоти в кв. „Зона В” и в района на мола, информираха от дирекция „Строителство и териториално и селищно устройство” на Община Велико Търново. Както „Борба” първа съобщи, още преди месец администрацията започна хайки срещу собственици на изоставени на произвола строежи. Целта е площадките да се обезопасят и да се премахнат отломките, които при вятър или дъжд падат и застрашават живота на преминаващите. Доста от фирмите, чиято собственост са имотите обаче, се оказват неоткриваеми, след като са разпродавали на зелено, а впоследствие са фалирали и заради това се крият. Често се налага даже да се издирват чрез полиция.
НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ СТРОЕЖИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА ИЗОСТАВЕНИ ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ СИ, сочи анализ на местната администрация. Първите принудителни мерки се взимат след случай, разгласен от „Борба”, за заприщен път и тротоар на ул. „Ниш”.
„По места са изпратени всички районни техници, за да картотекират недовършените сгради и да набележат най-опасните”, обясниха от кметството.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"


Интегриран план дава насоки за градското развитие на В. Търново, включват и предложения на граждани

Как ще изглежда Велико Търново до 2020 г. обсъдиха представители на местната власт, експерти, архитекти, инженери и граждани. Публичната дискусия се организира във връзка с проект „Изготвяне на интегриран план за градско възстановяване и развитие в обхвата на три зони в гр. Велико Търново" по Оперативна програма "Регионално развитие".

Общината подписа договора за финансиране на проекта на 23 юни, каза кметът Даниел Панов. Общата стойност е приблизително половин милион лева, от които 25 000 лв. - принос на Община Велико Търново. С изготвянето на интегриран план за градско възстановяване и развитие през следващите години старата столица ще има по-добра визия, ще стане по-желана туристическа дестинация, с по-добри условия за живеене, посочи градоначалникът.

Целта на общественото обсъждане бе по-широко гражданско участие в процеса на подобряване и обновяване на територията на града. Ритуалната зала беше препълнена не само от експерти, но и от граждани, дошли да направят своите предложения. Те попълваха анкетни карти с 14 въпроса, свързани със строителството, зелените площи, инфраструктурата, комуникационно-транспортната система на града.

Присъстващите в залата бяха запознати с интегрирания план за градско развитие, в който след направен анализ са определени конкретните нужди, проблеми и приоритети на обществено-икономическото и устройствено развитие на Велико Търново.

Като градски територии с изявени проблеми на социалната обстановка и жизнената среда са посочени кварталите Света гора и Чолаковци, както и теренът на Старото военно училище. Планът предвижда доразвитие на тези три зони. Двата търновски квартала имат незадоволителни социални параметри, като недоизградена канализация  и затруднено сметоизвозване (Св. гора), ниска енергийна ефективност и ниска степен на благоустроеност (Чолаковци).

Теренът на Старото военно училище пък е зона на публични функции с висока обществена значимост. Към него има инвестиционни интереси и намерения за публично-частно партньорство. В момента се извършва реконструкция и доизграждане на част от ВиК- и ел.-мрежите.

Интегрираният план ще предложи набор от конкретни дейности за решаване на градските проблеми, които ще бъдат съобразени с местните условия, опит и ресурс. Затова е толкова важно и допитването до мнението на гражданите при определянето на бъдещата визия за развитие на старата столица, подчерта кметът Даниел Панов.

Мариета Стоянова
Информацията е взета от: -  DarikNews.bg

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2961
  • View Profile
ЦБА затваря свой супермаркет във Велико  Търново, но ще отвори нов

На 01.08.2012г. „ЦБА Търговия” ЕООД - дружество от групата на „ЦБА Асет Мениджмънт” АД, като наемател е подписало споразумение с наемодателя „Хефест Комерс”ООД за прекратяване от 01.08.2012г. по взаимно съгласие на договор за наем от 12.10.2006г, касаещ търговски обект ЦБА "Стиви" в гр. Велико Търново, кв. "Бузлуджа", ул. "Георги Живков" №1А.

„ЦБА Асет Мениджмънт” АД планира скорошно отваряне на нов обект във Велико Търново, за който дъщерно му дружество има подписан от 18.05.2012г. договор за наем. Обектът е разположен на 316 квадратни метра, в жилищна сграда с търговски части, намираща се на ул.”Ален Мак” № 13, в централната част на града.

Информацията е взета от: - money.bg

Offline DidoGO

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 543
  • View Profile
  • Email
Централната улица „Васил Левски” на Велико Търново става пешеходна зона

3 км велоалеи и път ще има край Янтра

 ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ ИМА ДВЕ ОБОСОБЕНИ ПЕШЕХОДНИ ЗОНИ, обяви вчера кметът на общината инж. Даниел Панов. Централната улица "Васил Левски" от догодина ще бъде затворена за коли от театъра до Съдебната палата. Трафика ще поемат Улицата на глада северно от парк „Марно поле”, както и паралелната на „В. Левски” – улица „Възрожденска”. Предстои и корекция на транспортната схема, както и подходите към основните и обслужващите отсечки.
 Обособяването на пешеходна зона в центъра е на дневен ред близо половин век, но конкретни действия в тази посока се правят едва сега заради спецификата на града, който няма големи булеварди и отсечки, които да поемат трафика. Според градоначалника Панов до края на годината приключва и дългоочакваният ремонт на т.нар. Улица на глада, която се прекроява в две платна, и от там ще минава основното движение. Ремонтират се и тротоарите, които в момента са заприщени от коли и разчертани за синя зона. По този начин ще се избегне и една от най-големите тапи, която се образува пред съда. На това място е предвидено кръгово движение. Ефектът от прекроеното движение ще е и екологичен, тъй като ще намалее замърсяването, от което масово се оплакват в центъра. Достъпът до тази част ще е много по-удобен, тъй като кметът договоря и 3 млн. лв. за преасфалтиране на 12 отсечки, които бяха разкопани заради водния проект.
 ПЕШЕХОДНАТА ЗОНА Е МЕЧТА НА НЯКОЛКО ПОКОЛЕНИЯ ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ И ТЯ ЩЕ СЕ РЕАЛИЗИРА ЗА СЛЕДВАЩОТО ЛЯТО. Освен нея болярите ще имат и още една пешеходна зона, след като се реализира проектът за улица "Крайбрежна". Там ще се оформят алеи за велосипедисти и за разходки с дължина около 3 км. Както „Борба” вече съобщи, проект за крайбрежната отсечка на арх. Матей Савов, правен още по социалистическо време, се актуализира, за да може с него да получим евросредства.

http://www.borbabg.com/?action=news&news=20947

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2961
  • View Profile
Държавата пласира ненужното Сержантско училище за 919 хил. лв.
Школото е закрито преди 13 години и оттогава пустее

МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА ОПИТВА ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ НЕНУЖНОТО И ИЗОСТАВЕНО СЕРЖАНТСКО УЧИЛИЩЕ във Велико Търново. С решение на Министерския съвет съвсем наскоро имотът е обявен за продан. За него се смяташе, че ще бъде предаден за нова сграда на Националната агенция за приходите, но фактът, че е обявена процедура за продажба, красноречиво подсказва, че идеята за преместването на данъчните от София в старата столица окончателно пропада.
Според предварително обявените параметри по сделката бившето Сержантско училище, което се намира на ул. „Беляковско шосе” 8, е с площ от 12 709 кв. метра. Началната му цена е 919 718 лв.
То бе преместено в болярския град от Горна Оряховица, но не функционира от 1999 г. Оттогава сградата е с неугледен вид и се нуждае от солиден ремонт, тъй като липсата на средства е довела само до това тя да се охранява, но не и да се поддържа.
Според брокери сумата е умопомрачителна за почти замрелия пазар на имоти. Малцина биха се навили да я платят, тъй като допълнително ще трябва да се бръкнат със стотици хиляди левове за изчистване на терена.
Въпрос на време е военните да го парцелират и разпродадат на отделни петна, както сториха с имотите на бившите Квартирно-експлоатационни части (КЕЧ).

С. МАРИНОВ
Снимка Светослав СТЕФАНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2961
  • View Profile
Миниджунгла тормози живеещите до жп пансиона във В. ТърновоМалка джунгла, използвана и за сметище, от години тормози живеещите в района на жп пансиона във Велико Търново. За проблема в редакцията на „Борба“ сигнализира Ангел Дачев, чиято къща се намира точно до мястото, което от години стои занемарено, макар че е собственост на варненска фирма. Теренът, който се намира на двете улици „Йордан Инджето“ и „Цани Гинчев“, е купен преди години от фирмата с идеята да се строи жилищна сграда, която трябва да е точно до неговата. Затова от общинската администрация на два пъти му изпращат писма, с които го уведомяват за инвестиционните намерения на фирмата. Първото е от 2007 г., а второто от септември 2011 г.
„Аз не съм против, нека да строят каквото са решили, но вече няколко години мястото е напълно занемарено, около него спят улични кучета, изхвърлят се и много боклуци. Къщата ми е стара, само една клечка кибрит или искра й трябва, за да изгорим като факли“, оплаква се Ангел. Разказва, че преди години на обраслото с растителност място се е намирало бившето турско училище, което по-късно е разрушено, а теренът продаден. Оттогава обаче досега нищо не е направено и няма и помен от фирмата, която го стопанисва. Единственото, което Ангел и живеещите в района искат, е варненската фирма да бъде уведомена от компетентните за това институции и да почисти мястото, което е нейно. Не само заради грозната гледка, но и заради опасността от зарази и пожари, заради изсъхналите клони и боклуци, изхвърлени там. Наскоро Ангел с ужас установил, че е пален огън, и оттогава се страхува да не стане най-лошото, докато фирмата нехае за собствения си имот.

В. ВАЛЕНТИНОВА
Снимка Светослав СТЕФАНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2961
  • View Profile
Три квартала и Старото военно училище ще имат ново планиране

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/tri-kvartala-i-staroto-voenno-utchilishte-shte-imat-novo-planirane.html

в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2961
  • View Profile
Стягат Старата поща за минифестивала на съвременното изкуство

Проектът започва днес и ще продължи до 3 октомври с различни прояви и участници от Испания, Франция, САЩ, Швейцария и Нидерландия

ТЪРНОВСКИ ХУДОЖНИЦИ И ЖУРНАЛИСТИ ЗАПОЧНАХА ДА ЧИСТЯТ В ПЕТЪК ЗАРАНТА СТАРАТА ПОЩА. Там в продължение на месец ще се разгърне минифестивалът за съвременно изкуство „Старата поща” по идея на артсдружение „Дупини”.
Сградата, която те са си избрали, обаче се оказа вече руина. Тя е строена през 1934 г. по проект на архитект Белковски. Затворена е от собственика през 2005 г. и от тогава се руши. Само котараци и едно обесено чучело като спомен от студентски проект от преди две години посрещнаха в петък художниците, когато отключиха сградата. В пететажната сграда вече няма ток и вода, контактите са изтръгнати, стените олющени, прозорците изпочупени. За да реализират идеите си в нея, художниците от артсдружението ще трябва да почистят основно стаите и да ги обезопасят.
Проектът започва на 3 септември и продължава до 3 октомври. Първата проява на художниците е изложба. В нея ще бъдат представени произведения от 10-годишната история на пленерите в Дупини. В експозицията има и две работи на директора на Музея за съвременно изкуство в Неапол Антонио Манфреди. Той е верен приятел на търновските автори, които застанаха зад него, когато преди няколко месеца той започна да изгаря картини от колекцията на музея, който ръководи. В името на неговата кауза наши художници също запалиха свои творби пред паметника на Асеневци.
След това минифестивалът продължава с детска творческа работилница. Темата, върху която малчуганите ще работят, е „Комуникацията”. Катерина Милушева ще ръководи работилницата, в която децата ще рисуват една голяма картина, водени от изречението: „Имало някога... едно хартиено писмо, запечатано в хартиен плик. Било необикновено, защото...”.
Минифестивалът ще събере в старата столица утвърдени автори от България, Испания, Франция, САЩ, Швейцария и Нидерландия. Те ще работят по темата „Старата поща, или съвременните средства за комуникация” и ще творят във всички съвременни жанрове на изкуството. Проектът на утвърдените художници е част от тези, които са получили подкрепата на фондация „Гауденц Руф”.
„Майстор, калфа и чирак” се нарича проектът, в който пък ще участват само студенти от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ. Осем млади хора ще се борят за правото да представят България в студентския скулптурен симпозиум в Южна Корея.
Уъркшоп за културни политики, насочен към представители на общината, културния сектор и гражданите, е планиран за средата на септември. Само ден след това художниците ще предизвикат още една дискусия и тя ще бъде за Бронзовата къща, която Пламен Деянов иска да изгради във Велико Търново.
Минифестивалът има дни за презентации – филми, книги и проекти. Единият филм е на Георги Василев за фестивала в Габровци. Другият се нарича „Пътешествие между два филма”. В края на форума е и премиерата на книгата на Рангел Вълчанов „Ура! Най-после и онемях!”, за което във Велико Търново ще пристигне самият автор.
Една от кулминациите в минифестивала е представянето на идеята за това регионът ни да се бори за Европейска столица на културата през 2019 г.
В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА МЕСЕЦ ТЪРНОВСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ ЩЕ ЖИВЕЯТ НА ПРАКТИКА В СТАРАТА ПОЩА, защото там почти всеки ден има проява от техния фестивал. Той се провежда с подкрепата на Община Велико Търново, която финансира проекта със 7720 лева.

Информацията е взета от: - в."Борба"
« Last Edit: 03.09.2012, 17:38:50 by ari_91 »

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2961
  • View Profile
Логото на Велико Търново за културна столица на Европа полетя в небето


/Малчугани на всякаква възраст дойдоха в района на паметника на Асеневци, за да нарисуват мечтите си върху балоните./

ЛОГОТО НА КАНДИДАТУРАТА НА РЕГИОН ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА ПРЕЗ 2019 г. беше издигнато високо в небето и по този начин представено за първи път официално пред търновци. Това се случи по време на пърформанса „Въздушни мечти”, част от проект „Арт лято 2012” за създаване на постоянна сцена за културни прояви в пространството пред Художествена галерия „Борис Денев”. Освен логото, в събота и неделя в небето летяха и стотици балони, изрисувани от децата на Велико Търново.
Малчугани на всякаква възраст дойдоха в района на паметника на Асеневци, за да нарисуват мечтите си върху балоните. Те украсяваха балоните с бои и спрейове или пък рисуваха върху хартия. Всички рисунки след това бяха навити като папируси и завързани за балон. Така всички „въздушни” рисунки бяха пуснати да се реят в небето над старата столица от площада до Художествената галерия.
И отново там в събота и неделя художникът Деян Иванов реализира проекта си „Рибата”. Авторът с подкрепата на арт група Дупини, приятели художници и доброволци успя да направи обемна прозрачна риба, която беше напълнена с над 1000 балона с хелий. Инсталацията беше привързана в района, след което балоните бяха „изсипани” като гигантски зърна, наподобяващи хайвер.
Проектът „Арт лято 2012” за създаване на постоянна сцена за културни прояви в пространството пред Художествена галерия „Борис Денев” в близост до паметника на Асеневци стартира в началото на август и ще продължи през целия септември.

Информацията е взета от: - в."Борба"


309 преметнати с акции от обезкостената фабрика за топки „Етър-91”


/Цената на обекта, заедно с двора от 11 дка, е 1.5 млн. лв. Именно към него се е насочил концернът „Сваровски”, за да направи свое предприятие за накити./


/В момента заводът, пред който преди 15 години тировете се редяха на дълги опашки, е тотално обезкостен, а в двора му се валят камари с гумени топки./

Македонци сложиха ръка на едно от най-печелившите предприятия, което сега е в руини

309 ДРЕБНИ АКЦИОНЕРИ ОТ НЯКОГАШНАТА ФАБРИКА ЗА ТОПКИ СЕ ОКАЗВАТ ПРЕМЕТНАТИ ПОКРАЙ ПРИВАТИЗАЦИЯТА И РАЗГРАБВАНЕТО НА ФАБРИКАТА ЗА ТОПКИ „ЕТЪР-91” във В. Търново. Като работническо-мениджърска приватизация, преди близо 20 години става раздържавяването на предприятието, но после се случва логичното и те остават само с надеждите. В момента заводът, пред който преди 15 години тировете се редяха на дълги опашки, е тотално обезкостен, а в двора му се валят камари с гумени топки, видя наш екип. Компанията е смятана за една от най-печелившите в региона, но след като е купена и източена, логично е последвала разруха.
За скрап е откаран целият инвентар, машини и съоръжения. Накрая идва ред на тухли, керемиди и дограма. Всичко е извадено, а цеховете стоят като скелети.
Междувременно брокери обявяват фабриката за продан. Цената на обекта, заедно с двора от 11 дка, е 1.5 млн. лв. Според запознати именно към него се е насочил концернът „Сваровски”, за да направи свое предприятие за накити. Информацията изнесе кметът Даниел Панов, но до сделка така и не се стига. Причината е прозаична. Просто сградите на фабриката не стават за нищо, а освен с високата цена бъдещият собственик трябва да си блъска главата и с изнасянето и депонирането на отломките, което би оскъпило още повече сделката. Така се случва логичното - фабриката вече съществува само на документи и е изоставена на произвола.
Според договорите за собственост компанията е притежание на македонци, които държат около 95 на сто от акциите. Съвсем минимални дялове има и държавата, а останалото е пръснато сред повече от 300 дребни акционери. За да заметат отговорността обаче, македонските собственици перманентно си прехвърлят един на друг, както и на близки и роднини, фирми и дялове. Според наша справка водещият се в момента като шеф на борда на несъществуващата фабрика за топки Ванчо Симонов на няколко пъти е прехвърлял активи на сина си Деян Ванчов и на брат си. Впоследствие пък те му ги връщат.

СТОТИЦИ БИВШИ РАБОТНИЦИ СЕ ОКАЗВАТ В РОЛЯТА НА „МЪРТВИ ДУШИ” ПОКРАЙ ПРИВАТИЗАЦИЯТА

Според един популярен анекдот РМД е не работническо-мениджърско дружество, а „разбойническо-мениджърско дружество”. Едва ли сравнението е измислено заради великотърновското предприятие, но пък му приляга напълно.
По документи стотици работници се включват в масовата приватизация в партньорство с македонците. След ловки операции с акциите обаче фирмата на Симонови „Дема – Стил” ООД се оказва с 47 052 акции, а останалите 3615 са у 309 човека. Ситуацията се заплита още повече, тъй като чуждите акционери постепенно изкупуват на безценица книжата на персонала, който работи при тях. Онова, което остава пък, е прехвърлено, наследявано и пръснато. Така например Димитър Иванов, който има 9 акции и е на пределна възраст, е от Добрич, колежката му Йорданка Йонева е в Русе, а друг бивш работник - Виолета Димова, е в община Арчар, показа наша проверка. Стига се и до обстоятелството към момента, че 309 човека имат акции, но от обезкостена и изцедена до капка фабрика.
„Никой няма да си търси правата за 2-3 акции, след като те имат десетки хиляди. Нито можем да участваме в събрания, нито ни питат или разпределят дивиденти. Сами си решаваха какво и къде да продават”, разказа един от съпритежателите - Людмил Петков.
Фирмата на Симонови „Дема Стил” оперира и с целия експорт. В началото и средата на 90-те години великотърновската фабрика е абсолютен монополист. Нейна продукция обаче основно отива за износ, тъй като в тези времена на пазара ги няма китайците. Топките са евтини и качествени и затова са предпочитани, твърдят работници.
С появата на азиатската конкуренция обаче работите на фабриката постепенно отиват на зле. Симонови отказват да инвестират, а гледат час по-скоро да се отърват от продукция и машини. Логично следва и разрухата.
Ситуацията обаче може да претърпи обрат, ако великотърновските данъчни си потърсят неплатените налози от сградите и таксата смет. При евентуални дела като обезпечение кметството спокойно може да прибере фабриката за топки, коментират от местната администрация.
„Борба” на няколко пъти опита да се свърже с македонските собственици както на адреса на фирмата им на ул. „Трапезица” 5, така и на посочените в регистрацията й телефони. На визирания адрес обаче няма даже сграда, а номерата за връзка се оказаха неактуални.

Стилян НАЙДЕНОВ
Снимка Светослав СТЕФАНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"