Author Topic: Градоустройство, строителство и архитектура  (Read 79862 times)

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Увеличават парите по Инвестиционната програма

Нов младежки клуб престои да бъде изграден във великотърновското село Водолей. Това обяви днес кметът Даниел Панов. Центърът за работа с деца ще бъде част от седемте, които Общината има намерения да разкрие тази година.

Те ще се направят със средства от Инвестиционната програма.

В младежкият клуб ще има компютри, интернет, зали за различни занимания по приложно изкуство, пресъздаване на обичаи.

 

"Младежките клубове са притегателен център за младите хора. Там могат да осъществяват всякакви занимания. В Ресен например в навечерието на Коледа бе представен обичая коледуване и бъдни вечер. Това е поучително за децата. Така препредават обичаите на своите приятели и деца. Това остава и от бабите за поколенията, трябва да се съхраняват традициите", поясни градоначалникът.

Миналата година бяха открити осем младежки клуб на територията на общината. Заедно със създадените от предходни години, центровете са общо 17.

И докато миналата година бяха заделени по Инвестиционната програма 160 000 лева, сега парите са увеличени със 20 000 и стават 180 000 лева. Отделените средства ще са съобразени с нужните и желанията на хората по населените места, а именно - изграждане на спортни площадки, канализация, инфраструктура.

Кремена Крумова
Информацията е взета от: - www.sever.bg

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Отново ще подготвят акушерки и медицински сестри във Велико Търново

Филиал на Плевенския медицински университет ще отвори врати във Велико Търново през есента. Кметът Даниел Панов ще води преговори с ръководството на учебното заведение за разкриване на две специалности, в които да обучават акушери и медицински сестри. Засега не е ясно къде ще се помещава новият медицински колеж, който преди години беше в сградата на Регионалния инспекторат по образованието. Медицинският колеж във Велико Търново беше закрит през 2007-ма година. Тогава студентите продължиха обучението си в Плевен. Сега след повече от 5 години във Велико Търново отново може да заработи филиал на Медицинския университет. Срещата на Даниел Панов с ръководството на Медицинския университет в Плевен е насрочена за 7-ми февруари.

Михаил Михалев
http://ekcarevec.com/view.php?id=1924
Информацията е взета от: - www.ekcarevec.com


Готов е уникалният Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов”. Предстои откриване през февруари

Вече е готов последният от шестте обекта в проекта „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново” – музеят на ул. „Пиколо” в подножието на крепостта „Царевец”. Това съобщи за Общинската информационна агенция инж. Динко Кечев, ръководител на проекта. 813 хиляди лева са инвестирани в обекта, като средствата са осигурени изцяло от програмата, уточни инж. Кечев. „Всички посетители ще бъдат посрещани от двама воини, като по проекта са изградени две големи стъклени порти. С помощта на художествени средства са изградени силиконови фигури, които изглеждат като истински. Изцяло сме създали атмосфера, изпълняваща цялостната концепция на музея. Създадени са различни кътове – има къща на болярите, параклиси, стенописи. Изобразени са различни моменти от нашата история – част от коронация, части от битки. Получи се наистина нещо зрелищно дори за самите нас, които бяхме всеки ден на обекта. Завършеният му вид се получи доста интересен и може да се гордеем с него”, допълни инж. Динко Кечев. „Ще бъде много интересно за посетителите да видят какво представлява и да забележат колко труд сме дали за реализацията му”, каза още ръководителят на проекта.
По думите му, това е един от най-атрактивните, но и от най-трудноизпълнимите обекти от двугодишния проект „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново”. Трудност специалистите са срещнали и при реконструкцията на площада пред крепостта „Царевец”. „При площада срещнахме много трудности с подземните комуникации, с организацията на движението. Подмени се изцяло подземната инфраструктура. Тук използвам момента да благодаря на всички експлоатационни дружества, които ни указаха изключително съдействие. Другият сложен от строителна и конструктивна гледна точка е Мултимедийният посетителски център. От един склад, грубо казано, от нещо, което в началото не беше организирано по никакъв начин, получихме един много приятен център за посещение – добре аранжиран, с достатъчно добра визия, доста модерен, с достъп на хора с увреждания, според съвременните стандарти”, информира ръководителят на проекта.
Инж. Кечев допълни, че работата по мащабния проект е протекъл според очакванията му. „Мисля, че добре си направихме сметката и приключихме по план и качествено. Доставките идваха навреме, строителите работиха по график, съобразявайки се с метеорологичните условия. Надявам се хората да го оценят впоследствие”, коментира още инж. Кечев.
 
Олга Карова
Информацията е взета от: - Общинско радио Велико Търново

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
200 търновци от 30 години живеят в квартал, където свършва асфалтът

Хората плащат на ръка за снегорини и сметоизвозване

„ЗАКАРАЙТЕ МЕ В КВАРТАЛ „КАРТАЛА”, ТАМ, КЪДЕТО АСФАЛТЪТ СВЪРШВА”! Вече 30 години 200 великотърновци, които живеят на ул. „Ал. Бурмов”, обясняват по този начин на таксиметровите шофьори къде искат да отидат. Улицата, която съществува само на карта, но в действителност половината от нея е черен път посред поляните в северната част на града, е популярна не с името си, а с това, че няма настилка. „Плащаме на ръка на снегорини, защото не идват да чистят и оставаме изолирани. Същото се отнася и за сметта. Иначе сме съвестни данъкоплатци”, разказва Илиана Генова, която живее в района. Повечето сгради и еднофамилни къщи по ул. „Ал. Бурмов” са правени в началото на 80-те години. При изграждането на квартал „Картала” доста местни предприятия дали право на свои работници да си вдигнат жилища. Тъй като в района почти е нямало никаква инфраструктура, хората сами са събирали помежду си пари и са ги превели на общината за улици. Това е станало в периода 1982-1983 г. по силата на договор с кметството. Тогава това е било задължително условие, за да се оформят улиците в новоизграждащи се жилищни квартали.
Трасетата обаче не са изградени и досега.
ГРАДЪТ ПРАКТИЧЕСКИ СВЪРШВА В НАЧАЛОТО НА УЛ. „АЛ. БУРМОВ”. ДЕСЕТКИ БЛОКОВЕ И КЪЩИ оттам нататък са направени на голи поляни и нямат подходи. Още с „края на асфалта” пешеходци и водачи са изправени пред огромна опасност. Точно по средата на отклонението на улицата в края на асфалта те могат да попаднат в двуметрова шахта. Дупката зее от няколко години и досега никой не си е направил труда да я поправи или обезопаси. За обитателите на района тя е добре позната, но обраслият с храсти и треви двуметров кратер всеки момент може да погълне някой непросветен.
200-ТА ОБИТАТЕЛИ ИМАТ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ ДВА КОНТЕЙНЕРА, А СЪДОВЕТЕ СЕ ИЗСИПВАТ САМО ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ. Наш екип видя на място камарите с боклуци, които се образуват около казаните. Хората се молят да не задуха вятър и да пръсне хартиите и найлоните, защото после няма кой да ги събира. Цялата улица „Ал. Бурмов” пък буквално прилича на бунище, тъй като мнозина идват до тук, за да се освободят от всякакви непотребни вещи, които контейнерите не могат да поберат.
Автомобилни гуми, каси с буркани, изпочупена покъщнина и даже храни с изтекъл срок на годност са захвърляни за ужас на обитателите.
„Всичко идва от това, че няма улици и тротоари. Почти половин километър са принудени да вървят някои от съседите ми, за да стъпят на асфалт или да стигнат до празен контейнер и да си хвърлят сметта”, разказва Генова.
Улица „Ал. Бурмов” обаче неизменно е включвана в инвестиционната програма на Община Велико Търново. Години наред обитателите й са чакали да им направят инфраструктурата, но от кметството им обяснявали, че парите, които е трябвало да дойдат от приватизация, все не стигат за тях.
Хората са изчислили и че за 30 години районът е осигурил над 600 хил. лв. от данъци и такси, но и това явно не е достатъчно да им направят улица и тротоари.

Стилян НАЙДЕНОВ
Снимка Светослав СТЕФАНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"


Търновци ще решат съдбата на хирургичния корпус и двора на болницата

Съдбата на недостроения и изоставен преди повече от 30 години хирургичен корпус, който се намира в двора на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново, ще бъде решена след обществено обсъждане. Това заяви в петък в парламента здравният министър Десислава Атанасова в отговор на въпроса на депутата от „Коалиция за България” Бойко Великов относно откриването и провеждането на процедури за продажбата на терени и незавършения хирургичен блок на областната болница във Велико Търново. „Апелирам към Министерството на здравеопазването да не предприема действия по продажбата на каквито и да е имоти на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” в близките месеци, защото има опасност от корупционен натиск върху акционерите”, заяви от парламентарната трибуна Великов.
В отговора си Десислава Атанасова заяви, че в министерството са получени писма от директора на търновската болница д-р Людмил Гецов, с които той декларира намерение за обединяването на двете бази на здравното заведение. Част от тази стратегия е и доизграждането на хирургичния корпус, като средства за това могат да бъдат осигурени от продажбата на терен в южната част на двора, както и от продажбата на два етажа от сграда в района на Стара болница, в която в момента се помещава Специализираната болница по кардиология.
На този етап обаче няма решение на Общото събрание на акционерите на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, сред които са държавата и Община Велико Търново, уточни здравният министър. Атанасова допълни, че интересът на търновци трябва да бъде защитен при вземането на подобно решение, като за тази цел трябва да има обществено обсъждане.

Информацията е взета от: - в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Царе, боляри, воини и занаятчии оживяват в уникален музей на скулптурните фигури

Царе, боляри, воини и занаятчии от Второто българско царство оживяват в уникален музей на скулптурните фигури във Велико Търново. Очаква се новата туристическа атракция, която няма аналог на Балканите, да бъде отворена за посетители в началото на февруари.

Мултимедийният център се намира в подножието на Царевец, в сградата под ВИП-площадката за наблюдение на шоуто "Звук и светлина". Разположен е на площ от 870 квадратни метра и обхваща два етажа. Туристите ще бъдат посрещани на входа от двама воини в средновековни доспехи и снаряжение. Изработените в естествен ръст общо 28 скулптури изглеждат почти като живи. За направата им са използвани разнообразни висококачествени материали - гипс, силикон и полиестерна смола, както и желязна арматура.
Автор на концепцията за представянето на историческите личности и на технологията за изработването им е скулпторът Борис Борисов, ръководил екип от 30 души. Специалистите са работили в продължение на пет месеца, за да изваят всяка фигура, както и предметите и вещите, характерни за историческата епоха. Посетителският център представя живота, занаятите, войнската слава и духовността по време на Второто българско царство.

Туристите могат да разгледат и две тронни зали, в които са показани ярки исторически сцени от царуването на славните български владетели Калоян и Иван Асен ІІ. Изработването на всяка отделна фигура отнема около една седмица, обяснява Борис Борисов. Скулпторът е роден в Брезник, но от дълги години живее и работи във В. Търново. Познат е като автор на паметниците на Калоян във Варна и на Иван Хаджийски в Троян. Споделя, че работата по уникалния музей в старата столица е едновременно предизвикателство и удоволствие.

Художествено осветление и подходящо музикално озвучаване ще допълват атмосферата в музея на Средновековието. Туристите ще могат да обличат различни костюми от епохата и да се снимат като участници в представените сцени. Разходката ще завършва в мултимедийна зала, където ще се прожектират филми за историята на славния Търновград.

Музеят е изграден с около 850 000 лв. като част от мащабен европейски проект, който община В. Търново спечели за подобряване на туристическата инфраструктура. Той ще се издържа от продажбите на билети. Амбицията е в последствие уникалният посетителски център да се разшири, като се добавят и сцени от по-новата ни история, поясни директорът на Общинската туристическа агенция във В. Търново Цветомир Бояджиев.

На линка може да откриете и няколко снимка на новият музей.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1027870

Мариета Стоянова
Информацията е взета от: - DarikNews.bg

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Започна изграждането на зъбчатата железница на крепостта “Трапезица”

Започна изграждането на първата в България зъбчата железница, която ще качва туристите на крепостта “Трапезица” във Велико Търново. Строително-монтажните работи стартираха вчера със замервания и разчистване на терена от излишната растителност. Очаква се строителите да си свършат работата до 3-4 месеца. Така за началото на новия туристически сезон старата столица ще може да се похвали с още една атракция.
Финансиране в размер на 4,833 млн. лв. е подсигуреното по ОП “Регионално развитие” за историческия резерват “Трапезица”. Проектът предвижда изграждане на подпорна стена, художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до крепостта. Най-солидно е вложението за изграждане на железницата – около 3 млн. лв., който ще осигурява по-лесен и безопасен достъп на туристите. Подобни съоръжения има в Будапеща, Прага, Париж. “За 25-местната кабинка на асансьора са предвидени около 2,5 млн. лв. За доставката му от Германия също е обявена обществена поръчка, която се очаква да приключи до 20 февруари”, обясни арх. Пламен Цанев, автор на проекта.
Подемникът ще тръгва от старата гара Трапезица и ще качва туристите на 65 м височина до западната част на едноименния хълм. Замъкът на първите Асеневци и археологическата база – музей са първите забележителности, които ще посрещат посетителите на крепостта. Теренът, където ще бъде изграден атракционът, беше проучен през лятото и есента на м.г. от археолога доц. д.изк.н. Константин Тотев от търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН. Той копа в северната част на хълма, където по проект ще бъде разположена крайната гара на железницата. Там екипът разкри 40-метров участък от Западната крепостна стена с две кули. Внушителният градеж е свързан със Северната главна порта на крепостта.
Релсите на железницата ще бъдат монтирани на подпори върху земята. Трасето на асансьора вече е отсечено и може да се види къде точно ще минава. До железопътната гара ще има и голям паркинг със 100 места, който ще бъде защитаван от подпорна стена. В района ще бъдат изградени тоалетни и кътове за отдих. Според разчетите по проекта всички дейности трябва да бъдат завършени до септември 2013 г.

Златина ДИМИТРОВА
Информацията е взета от: - в."Янтра ДНЕС"
« Last Edit: 22.01.2013, 11:31:25 by ari_91 »

Online blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 15101
  • View Profile
  • Email
Започна изграждането на зъбчатата железница на крепостта “Трапезица”Информацията е взета от: - в."Янтра ДНЕС"[/b]
Ихаа! Това е супер! Дано потегнат и гаричката, както и подходът към нея. А ако вържат това с курсове с парен локомотив до Дряново и обратно, ще убие всяка конкуренция!

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Община В. Търново ще си иска от държавата още три културно-исторически обекта

Община Велико Търново подготвя и комплектова необходимите документи до Министерство на културата, с които заявява искането и готовността си да получи за стопанисване и ползване за срок от 10 години хълма Трапезица, църквата „Свети Георги" в село Арбанаси и археологическия резерват Никополис ад Иструм.

След приключване на проектите, които в момента се реализират  в „Св. Георги" и Никополис ад Иструм, ще бъде внесено предложение във Великотърновски общински съвет за решение, което ще бъде изпратено до Министерство на културата. С този документ обектите ще бъдат поискани за стопанисване и управление от общината.

След като през 2012 година Община Велико Търново получи с решение на Министерски съвет правото да стопанисва и управлява за 10 години църквата „Свети 40 мъченици", процесът по изготвяне на документи и заявяване на желанието да бъдат предоставени и други обекти от културно- историческото наследство от национално значение продължава.  Това е важна част от управленската програма на кмета Даниел Панов за опазване на културно-историческото наследство и превръщането му в част от туристическата индустрия на града, информират от общинската администрация.

Информацията е взета от: - DarikNews.bg

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Влакче ще обикаля покрай Царевец и „Св. 40 мъченици”

http://gtvt2012.blogspot.com/2013/01/40.html

Информацията е взета от: - http://gtvt2012.blogspot.com/

Багерите започнаха събарянето на Старото военно училище

Багерите започнаха събарянето на половината от Старото военно училище във Велико Търново. Работи се от Военния архив към бившия четвърти корпус на университета. Това е подготвителната фаза за старта на проекта за новите водопроводи и канализация в Старото военно училище.

На първия етап ще бъдат сринати всички здания на площ от 69 645 кв.м в района. В така подготвения терен предстои да бъдат положени 1708 м канализационни тръби от общо 2828 м за южната половина на Старото военно училище. Ще бъдат поставени и 1901 м нови водопроводи от общо за района 3511 м.

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/bagerite-zapotchnaha-sabaryaneto-na-staroto-voenno-utchilishte.html

в."Янтра ДНЕС"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Общият устройствен план на общината определя бъдещето на 885 406 декара за четвърт век

Според Закона за устройство на територията общият устройствен план на общината (ОУПО) определя общата структура на територията и преобладаващото предназначение на съставните й структурни части, местоположението и границите на урбанизираните територии, земеделските земи и горите, защитените територии, нарушените територии и тези със специално и смесено предназначение. ОУПО дава общия режим на устройство на всяка от териториите с най-общите цели, мерки и изисквания за тяхното опазване, използване, изграждане и развитие. Посочват се мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура, както и териториите с вероятно предвидими природни бедствия и необходимите превантивни мерки и начини за устройство и защита.
Разработката за ОУПО на община Велико Търново се прави от 2006 г. насам. От септември до декември тогава е направено техническото задание с аналитичната част, които са приети от ОбС през април 2007 г. Предварителният проект на ОУПО е готов на следващата година и приет от ОбС през 2009 г. През 2010 г. РИОСВ дава становище по екологичната оценка. Направени са срещи и съгласувания с природозащитните организации, гилдията на архитектите, Пътната агенция, Регионалната дирекция по горите, ВиК, Енергото, Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), бизнеса, кметовете и кметските наместници.
Планът е разработен от софийската фирма “Булплан” под ръководството на арх. Александър Петрович. В средата на юли 2011 г. последва бурно обществено обсъждане, на което ябълката на раздора беше ще се строи ли в горите и дали защитените видове от флората и фауната няма да пострадат. Съобразили сме разработката с очакванията на хората, а не с лични интереси, категорично заяви тогава авторът на проекта арх. Петрович.

Този план не е вечен, подлежи на промяна. Влиза в сила след приемането му от Общинския съвет и обнародване в “Държавен вестник”. Може да се променя с решение на ОбС.

ОУПО на община Велико Търново цели да очертае възможностите за териториално, икономическо, инфраструктурно и социално развитие с перспектива до 2025 г. с приемственост и баланс. Той обхваща територия от 885 406 дка. От тях 90,4 % са гори и селскостопански фонд. Планът предвижда техните територии да намалеят с 2,1 на сто при нивите и с 0,1 % за горите. Урбанизираната територия – жилищно и корпоративно строителство, е 50 144 дка или 5,7 на сто от цялата територия на общината. До 2025 г. тя се планира да се увеличи с 18 256 дка. С отпадъци са заринати 265 дка, което е 0,03 на сто от територията на общината, очаква се сметищата да намалеят до 200 дка общо. 958 дка се очаква без промяна да останат площите за добив на полезни изкопаеми. За нуждите на транспорта се отреждат 9188 дка, като ръстът е с 1,04 %. С 1,2 на сто до 10 227 дка се увеличават водните площи.
Нови пътни връзки и икономически центрове

Предвижда се ново обходно трасе на В. Търново от запад. То ще се отделя от главния път Русе – Стара Загора северно от Самоводене и ще се пресече с него южно от Дебелец, като се влее в пътя за Хаинбоаз. Това е единственото останало възможно трасе за обходен път, оптимално разположен спрямо града. Преценено е, че преминаването на част от трасето през защитената зона от мрежата “НАТУРА 2000” – “Търновските височини”, е приемлив компромис, както и навлизането му в местността Сини вир. Когато назрее необходимостта от построяване на околовръстното, тогава ще се правят по-обстойни проучвания, предшестващи проектирането.
Планира се повишаване на класа на пътя от Балван до Емен и към Павликени, пътя от Момин сбор в посока Хотница, от Русаля през Дичин, от В. Търново за Шемшево и Керека, от Велчево през Плаковския и Къпиновския манастир към язовир “Йовковци”, както и пътя от Плаково за Големаните и Нацовци. Сега те са четвъртокласни, предвижда се да станат третокласни заради повишения трафик, което означава, че грижата за поддържането им минава от общината към държавата.
ОУПО предвижда да се направят и нови междуселски пътища. Планира се обходен път на Балван на север от селото за връзка с пътя София – Варна. Нов път от Момин сбор за Хотница и отклонение за Самоводене, нов от Ветринци до Пушево, източен обход на Шемшево, северен обход на Арбанаси и източен обход на Самоводене.
В ОУПО се планира Дебелец, Килифарево, Ресен, Самоводене, Балван, Леденик, Пчелище, Плаково и Вонеща вода да се превърнат в новите вторични центрове на региона. Промишлени обекти ще може да бъдат построени край Балван югозападно от пътя за Емен, разширение на Западната промишлена зона на В. Търново. Предприятия се залага да има и до Дебелец с разширението на промишлената зона по десния бряг на р. Дряновска, както и в Килифарево, източно от жилищната част на града. Смесени обществено-обслужващи и производствено-складови зони се предвиждат северно от Самоводене, северно от Леденик, източно от Дебелец в района на ж.п. гарата, край Велчево и Ресен, северно от Церова кория до ж.п. линията за Елена.
Като селскостопански центрове се планира да се развият Ресен, Балван и Церова кория заради близостта им до инфраструктура и комуникации.
Възможностите за строителство

В ОУПО се посочва, че при бъдещите подробни устройствени планове за жилищно строителство улиците трябва да са с два реда дървета, разположени шахматно, и минимум 3 м широки тротоари, а колите ще паркират върху бетоново-тревна настилка.
По отношение на жилищното строителство последните по-кардинални промени са единствено по режима на застрояване на горите над “Картала” и “Варуша” и в местността Гарга баир на северозапад от Арбанаси. Двуетажни къщи с максимална застроена площ от 250 кв.м и РЗП от 500 кв.м ще може да се строят в тези зони. От 30 на 20 % се намалява плътността на застрояване. Допустимото съотношение между застроената площ към общата площ на имота няма да може да надвишава 30 %, при 60 на сто преди промените. Всеки от имотите ще трябва да е с поне 80 % озеленяване.
НИНКН е категоричен, че Арбанаси, като архитектурен резерват, не може да разширява границите си.
Според ОУПО строителство може да бъде направено в ниви и гори само при доказана необходимост от териториално разширение на населените места, включително за гробища, пътища, складови стопанства. При промяна на предназначението на плодородните ниви – от I до IV категория, се разрешава процедура най-много за 3 декара, без значение колко голям е парцелът. Задължително е земята да е с лице на път поне от четвърти клас. Тези ниви могат да сменят предназначението си за строеж само за крайпътно заведение, обекти за обработка и съхранение на селскостопанска продукция и за жилище на собственика най-много на три етажа.
В горските паркове се допускат строежи на сезонни вили. Към съществуващите две вилни зони “Къпиновски манастир” и “Чуката” ще се правят нови – около Емен, Шемшево, Малки чифлик, Шереметя. Създават се нови горски паркове: “Къпиново – Миндя – Плаково – Велчево”, североизточно и източно от В. Търново и южно между Арбанаси и Шереметя, край Килифарево в посока Ялово и западно от Габровци. Не се допуска смяна на предназначението на земите от горския фонд за урбанизирането им с изключение само за туристическа инфраструктура. Ваканционни селища се предвижда да бъдат направени северно от Емен, както и западно и източно от Ветринци.
Планира се изграждането на междуселищни обслужващи центрове в близост до Никополис ад Иструм, Килифаревския манастир, към прохода Хаинбоаз. Закритите селски училища може да бъдат използвани за хосписи. Има перспектива за хотели с общ капацитет най-малко от 1500 легла.
В ОУПО се посочва, че на рекултивация подлежат кариерите за добив на строителни материали край Самоводене, до Вонеща вода, както и всички изоставени бивши кариери и старите речни корита. Те се предвиждат за озеленяване или за земеделски земи.
ОУПО влиза за гласуване във Великотърновския ОбС на 31 януари. Природозащитниците са категорични пред комисиите на местния парламент, че в разработката са нарушени няколко европейски директиви и ще я обжалват в съда.

Здравка МАСЛЯНКОВА
Информацията е взета от: - в."Янтра ДНЕС"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Одобриха три зони в Интегрирания план за възстановяване и развитие на Велико Търново

ТРИ ЗОНИ ЗА ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ИНТЕГРИРАНИЯ ПЛАН ЗА ГРАДСКО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ на Велико Търново одобриха единодушно вчера местните парламентаристи на старата столица.
Зоните са изготвени по проект на Оперативна програма „Регионално развитие”, който е финансиран с почти 500 000 лв. Самоучастието на Община Велико Търново в проекта е за 24 975 лв.
Първата зона е с преобладаващи социални функции и включва периферните квартали „Чолаковци”, „Зона В” и „Бузлуджа”. Във втората зона на публични функции с голяма обществена значимост попадат старата градска част, квартал „Варуша”, хълмът Царевец и районът на Старото военно училище с улиците „Крайбрежна”, „Христо Ботев”, „Есперанто” и „Константин Кисимов”. В този периметър попадат пешеходните участъци, зоните с преобладаващ брой сгради с административни и обществени функции, недвижимите културни ценности, както и други зони с налична или възможна концентрация на райони с функции с публичен характер и висока обществена значимост.
Третата зона е характеризирана като зона с потенциал за икономическо развитие. Нейният обхват е Западната промишлена зона, Обслужващата зона северно от кв. „Бузлуджа” и Промишлената зона южно от ул. „Магистрална”.
След приемането на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие Община Велико Търново трябва да изготви най-малко 12 проекта за трите зони, които ще получат безвъзмездно финансиране. Тези проекти ще определят за кои културни, социални и образователни обекти ще се търсят европейски пари в следващия програмен период 2014-2020 г.

Елена ЧАМУРКОВА
Информацията е взета от: - в."Борба"


Проектът за новата спортна зала в двора на СОУ „Ем. Станев”


/Проектът за новата спортна зала в двора на СОУ „Ем. Станев”./

6 650 000 лева отделя за спортни съоръжения Община В. Търново

Проектът за новата мултифункционална спортна зала във В. Търново е готов, съобщи директорът на дирекция „Строителство и устройство на територията” в общината инж. Динко Кечев. Съоръжението е на стойност 1 004 076 лева и обществената поръчка за изграждането му ще бъде обявена всеки момент. Предвижда се да бъде готово до началото на лятото и ще се вдигне в двора на СОУ „Емилиян Станев”.
Общо над 6 650 000 лева залага общината за ремонт и строеж на нови спортни съоръжения. Новият футболен терен с изкуствено покритие, който ще се строи до Спортното училище, ще струва 1 177 632 лева. Сериозни средства са предвидени за реконструкция на стадион „Ивайло” и на ДКС „Васил Левски”. До март трябва да стартира подмяната на тревното покритие на стадиона, което заедно с новата автоматична поливна система ще надхвърли 800 000 лева. 600 хил. лева от тях са собствени приходи.
657 499 лева влизат в графата извънбюджетни средства за нова лекоатлетическа писта на стадиона, 174 000 лева за ремонт на осветлението, 300 000 лв. за реконструкция на бетонната козирка. Над един милион лева ще бъдат вложени в южната част на стадиона, където се предвижда нов тартан на закритата лекоатлетическа писта, саниране на спортните зали, както и подмяна на дограмата и осветлението им.
В инвестиционната програма са включени още хидроизолация и покриви над входовете към трибуните от юг, от които се образуват течове към закритата писта под тях.
Дворецът на културата и спорта „В. Левски” ще очаква пари за ремонт на съблекалните, спортно-възстановителния център и електронните табла, агрегат и нови лампи.
189 000 лева пък са заложени в инвестиционната програма за покривна конструкция за хидроизолация на зала „Сава Величков”.

Петко ПАВЛОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
4 млн. лв. за отдих и атракции на Ксилифор

Арх. Иво Терзийски направи разработката за туристическото дружество „Трапезица 1902”

СПОРТНО-РАЗВЛЕКАТЕЛЕН КОМПЛЕКС НА СТОЙНОСТ ОКОЛО 4 МЛН. ЛВ. Е ПРЕДВИДЕН В МЕСТНОСТТА КСИЛИФОР край Велико Търново. Разработката, която е дело на арх. Иво Терзийски, обхваща площ от 30 дка, която е собственост на най-старото туристическо дружество у нас „Трапезица 1902”. Изготвени са работни проекти, с които се кандидатства по Оперативна програма „Регионално развитие”, мярка „Устойчиво развитие на туризма”, която по уверенията на правителството трябва да се отвори всеки момент, информира секретарят на дружеството Георги Димитров. Проектът е толкова детайлен, че 15-те му дебели папки едва се побират в огромен кашон, видя наш екип. „Имаме подкрепата и на кмета Даниел Панов, който проведе среща тук и сподели идеите си за оформянето на новата зона за отдих”, обясни Димитров.
РАЗРАБОТКАТА Е БЕЗ АНАЛОГ В ЦЕНТРАЛНА СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ И ЩЕ НАПРАВИ КСИЛИФОР ЦЕНТЪР за културен, екологичен и спортно-атракционен туризъм. Нейният автор арх. Терзийски проектира и комплекса „Спортно Търново”, чийто първи етап ще бъде завършен след броени дни.
„Има нова култура сред хората, те вече желаят да отдъхват на открито, да спортуват и да се развличат. Именно такава е и нашата концепция за Ксилифор, където имаме база. За района вече имаме няколко успешно завършени проекта”, изтъкна Димитров.
Разработката предвижда терени с различни размери за футбол, баскетбол, волейбол и тенис на открито. Точно до тях ще има и различни по големина басейни за плуване с водни атракции. Всичко това ще се обслужва от няколко паркинга. 15% от бюджета на проекта се осигуряват под формата на съфинансиране от самото туристическо дружество.
ИЗЦЯЛО ЩЕ СЕ РЕМОНТИРАТ ЕЗЕРОТО С ХИЖАТА НА КСИЛИФОР, КАКТО И ТУРИСТИЧЕСКИЯТ ДОМ. Съществено място в разработката на арх. Иво Терзийски заемат и няколко трасета за катерачи. Комплекса ще допълват множество бунгала с места за паркиране и кътове за барбекю. Обновяват се и няколкото детски площадки.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Правят спешни ремонти на Царевец и в Конака

Спешни ремонти за около 300 хил. лв. ще бъдат извършени на крепостта “Царевец” и музей “Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново. Средствата са подсигурени от продажбата на билети за музейните обекти, стопанисвани от Регионалния исторически музей. Общината също ще отпусне авансово около 100 хил. лв., които след това ще бъдат възстановени от постъпленията за посещения на туристическите забележителности. За Конака ще се търси финансиране и от държавните институции.
Това стана ясно вчера след работна среща на директора на търновския музей Иван Църов със зам.-кмета на общината Ганчо Карабаджаков и шефката на отдел “Културно-историческо наследства” арх. Донка Колева. Реставрационните и консервационни работи в националните паметници на културата трябва да бъдат съгласувани с Министерството на културата и с Националния институт за недвижимо културно наследство. Процедурата продължава около два месеца, което означава, че ремонтните работи на Царевец и в Конака могат да започнат през април.
През тази година ще бъде извършен цялостен ремонт на Балдуиновата кула, като последната реставрация там е правена през 30-те години на миналия век. От години зидовете се рушат, в окаяно състояние са зъберите на отбранителното съоръжение, пътеката около него, както и пътеката, която води от Третата порта към кулата. Тя минава покрай църква № 17, в която единствено има запазени щерни. За ремонтни дейности на Балдуиновата кула са необходими около 15 хил. лв., обобщава музейният шеф. Той припомни, че преди два години от Ордена на рицарите – тамплиери се ангажираха да подсигурят средства за възстановяване на каменната настилка пред кулата. Представители на Ордена дори сключиха договор с Общината, но обещаните 7 хил. лв. така и не са получени.
От ремонт се нуждае и цялата конструкция на Първата порта на крепостта, страничните парапетни зидове и настилката на моста над сечената скала. Оригиналният калдаръм в района вече е разместен, което е индикатор, че възстановителните дейности там са наложителни, обясни Иван Църов. Той алармира, че ремонт трябва да бъде извършен и на Третата порта, където стоят куклите на Любчо Райков. Зидовете трябва да бъдат реставрирани, както и да бъдат подменени дървените греди, запазени в северната част на Трета порта, където е ранновизантийската базилика. “В абсидата на базиликата има пещ за стъкло и гробница от ранновизантийския период. Тяхното покритие вече е амортизирано, затова трябва да се подмени. От укрепване се нуждаят и оригинални зидове там, които са от античността и средновековието”, твърди директорът на РИМ.
Пропускателна система с електронни броячи ще бъдат монтирани на Първа порта на Царевец. Така ще се осигурява строг контрол на посетителите в туристическата забележителност. Освен това ще бъде улеснена организацията на фестивалите, а и ремонтните дейности, които се налагат по хълма. Предстои разработването на електронни билети, които ще могат да се използват както от организаторите, така и от всички, които имат право на безплатни посещения на историческия хълм. Те ще могат да се закупуват както на място – от касите пред Царевец, така и от различни места в страната и чужбина по Интернет.
100 хил. лв. ще струва ремонтът на покрива на музей “Възраждане и Учредително събрание”. Очаква се там строителните дейности да започнат през април или май. Преди това обаче Общината ще трябва да отпусне необходимата сума, която след това музеят ще възстанови в бюджета от продажбата на билетчета. Преди 7 г. там беше направена частична подмяна на керемидите, но северната му страна, която е останала неремонтирана, вече е в отчайващо положение, сподели Иван Църов. От 1985 г. не е пипано нищо по фасадата на паметника, затова в близките години тя също трябва да бъде ремонтирана.

Златина ДИМИТРОВА
Информацията е взета от: - в."Янтра ДНЕС"
« Last Edit: 08.02.2013, 20:52:30 by ari_91 »

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
30-метров кран се килва над училище, откраднали му носещите болтовеСъоръжението не може да се демонтира, тъй като е особен залог по кредити

ПРЕДПИСАНИЕ С ДВУГОДИШНА ДАВНОСТ НА РЕГИОНАЛНАТА ДИРЕКЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛЕН СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ във Велико Търново за 30-метров опасен кран не може да се изпълни вече втора година, алармираха възмутени родители. Всеки ден те треперят съоръжението, което се намира до Спортното училище, да не се стовари върху някого. Регионалната строителна дирекция е изготвила становище кранът да се демонтира, но впоследствие се оказва, че той е със статут на особен залог по банков кредит на скандалния предприемач Христо Чапанов, показа проверка на „Борба”. „Задължение на собственика – т.е. на банката, е да се погрижи за крана, но явно не им се дават пари, ще подготвим заповед, която кметът ще им връчи”, обясниха от дирекция „Строителство и териториално и селищно устройство” на Община Велико Търново.
Според експерти от няколко месеца апаши са демонтирали част от металните болтове и заради нарушения баланс е въпрос само на късмет, че съоръжението още не е се е стоварило върху спортните площадки в съседство.
Незавършеният строеж на скандалния предприемач Христо Чапанов в кв. „Бузлуджа” е един от многото изоставени на произвола сгради. Няма изгледи зданието да бъде завършено скоро и то постепенно се ограбва. Обектът не се заключва, а входните врати на помещенията, част от които са пълни с материали, стоят залостени с дървета.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от: - в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
ВЪЖЕНИЯТ МОСТ НА КВАРТАЛ „ЧОЛАКОВЦИ” ВЕЧЕ Е ОСВЕТЕН

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов изпълни още един ангажимент, поет пред гражданите на квартал „Чолаковци”- изградена е захранваща мрежа и е монтирано осветление на въженият мост в квартала. Монтирани са 6 броя прожектори – 2 по 150 W и 4 броя по 70 W.

За пръв път след построяването на мостовото съоръжение преди десетилетия в посока на бившият Радио завод е монтирано осветление, което гарантира безопасното придвижване на хората в квартала. Множеството граждани, които се движат в индустриалната зона и се придвижват пеша до квартала ще могат да го правят безопасно.

По време на среща в Клуба на пенсионера и инвалида в „Чолаковци” през есента на 2012 година Даниел Панов пое ангажимент, че моста ще бъде ремонтиран и осветен.

По разпореждане на Даниел Панов е изградена кабелна мрежа и са монтирани 5 броя стълбове с осветителни тела в Източната част на терена на Областна управа велико Търново. В тази част на терена на Старо военно училище, където са разположени множество административни сгради за пръв път се изгражда мрежа и се поставя улично осветление.

Информацията е взета от: - Даниел Панов - Градим Велико Търново

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Община В. Търново има пари за новото сметище

НОВОТО РЕГИОНАЛНО СМЕТИЩЕ ЩЕ СТРУВА 62 299 380 ЛВ. 3 278 201 ЛВ. ОТ ТЯХ ОСИГУРЯВАТ ПАРТНЬОРИТЕ, а останалото идва по Оперативна програма „Околна среда”. Община Велико Търново разполага с излишък от почти 3 млн. лв., който ще бъде депозиран в банка. Парите са от събираната през годините такса смет. По идея на финансовия екип на градоначалника Даниел Панов 2 млн. от тях ще останат на шестмесечен срочен депозит, 600 хил. на тримесечен, а 393 хил. - на едномесечен. Банките вече се надпреварват с предложения кой да управлява общинските финанси. Бюджетът на старата столица трябва да осигури най-много средства под формата на съучастие – 1.52 млн. лв. Сумата се набира от отчисления от такса смет, а Велико Търново има солиден излишък, с който купуваше досега ценни книжа. Именно тези средства обаче ще се депозират в местен трезор заради падналата доходност на ДЦК. Тези пари бяха спестявани по идея на бившия кмет д-р Румен Рашев именно за ново сметище. Депото за битови отпадъци трябва да е готово и да работи до 2015 година. ТО ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ОТ 6 ОБЩИНИ - ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ГОРНА ОРЯХОВИЦА, ЛЯСКОВЕЦ, ЕЛЕНА, ЗЛАТАРИЦА И СТРАЖИЦА.

Информацията е взета от: - в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
В областта започна строежът на 71 къщи и търговски обекти

В края на миналата година в областта започна строителството на общо 71 къщи и търговски обекти, съобщиха от Териториалното статистическо бюро. Частните домове са 19 с обща застроена площ от 2438 кв.м, а търговските обекти, включително в сферата на селското стопанство и туризма, са със ЗП от 8247. На годишна база от статистиката отчитат ръст в стартиралото жилищно строителство с 35,7 %, а увеличението при жилищата в тях е с 18,8 на сто. При корпоративните сгради увеличението в броя на имотите е с 26,8 %, но има спад в РЗП с 43,1 %.
По данни на статистиката през четвъртото тримесечие на миналата година главните архитекти на общините в областта са издали разрешение за строеж на 26 жилищни сгради, на 6 административни с офиси и на 78 търговски и промишлени обекта със 17 093 кв.м. Жилищното строителство трайно отстъпва както като брой, така и по квадратура. Спадът в общата застроена площ на бъдещите домове е с до 54 %. Административните сгради се увеличават наполовина. С 45,8 на сто намалява общата застроена площ на търговските обекти, като се запазва инвеститорският интерес към този тип строителство.

Здравка МАСЛЯНКОВА
Информацията е взета от: - в."Янтра ДНЕС"
« Last Edit: 08.02.2013, 20:51:49 by ari_91 »

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Борисов открива музея на скулптурните фигури в събота

Министър-председателят Бойко Борисов пристига във Велико Търново на 16 февруари (събота) за откриването на Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов"/ „Втора българска държава".

Лентата на уникалния музей на скулптурните фигури ще бъде прерязана от премиера в 15,00 ч. След това Борисов ще открие Областния информационен център в 15,45 ч. на бул. „България".

Заедно с премиера в старата столица ще бъдат министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът по управление на средствата от Европейския съюз  Томислав Дончев.

Информацията е взета от: - DarikNews.bg

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Ремонтираха пешеходния мост в кв."Чолаковци"

http://gtvt2012.blogspot.com/2013/02/blog-post_13.html

Информацията е взета от - www.gtvt2012.blogspot.com

Offline bonbon

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1774
  • View Profile
Зъбчата железница ще качва туристи до Трапезица, започна строежът на трасетоПървата по рода си зъбчата железница у нас ще заработи на историческия хълм Трапезица във В. Търново. Съоръжението ще се изтегля по релси с носещо въже напълно автоматизирано. Кабинката ще бъде климатизирана и ще побира 25 пътника. Изграждането на трасето вече започна и трябва да е готово до месец, но самото съоръжение ще тръгне поне след още 4-5 месеца. Толкова са нужни за неговото производство, доставка и монтаж. Железницата, която се нарича още и фуникуляр, е част от проект, който Министерството на културата реализира в момента на Трапезица.

Днес на хълма се качиха областният управител проф. Пенчо Пенчев и неговият заместник Любомира Попова, зам.-кметът Ганчо Карабаджаков, арх. Пламен Цанев, както и останалите експерти, които работят по проекта. По него се предвижда изграждане на подпорна стена, художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до историческия резерват Трапезица. Средствата от 4,8 млн. лв. са осигурени по оперативна програма „Регионално развитие".

Само изграждането на зъбчатата железница ще струва 2,8 млн. лв. Първо ще бъде монтирано художествено осветление по реконструираните и реставрирани археологически и архитектурни останки в южната част на крепостта. Целта е да се осъществи връзка с Царевец, където отдавна е изграден и работи аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина". Идеята е след като се направи това осветление на реставрираните останки, в последствие те да бъдат включени към този спектакъл, поясни авторът на проекта архитект Пламен Цанев

Проектът продължава две години и в самия му край, в подножието на хълма, до гара Трапезица, ще бъде направен паркинг за около 20 автомобила. За да бъде защитен паркингът от падащи камъни, в момента върви изграждането на подпорна стена, която е готова на 60 %. Сега на хълма работят 35 души, а когато проектът приключи, работните места ще са 10.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1046684
« Last Edit: 26.02.2013, 20:56:52 by bonbon »

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Няколко снимки от строителството на лифта до хълм "Трапезица"

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.487067971356827.1073741825.140577292672565&type=1