Author Topic: Градоустройство, строителство и архитектура  (Read 83732 times)

Online Ivo

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 14358
  • View Profile
  • Email
Брей, това ще е нещо интересно. И гарата е уникална като архитектура, дано покрай тази железница на постегнат и гарата.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Предприемач № 1 във В. Търново гради нов квартал „Боляри” за 16 млн. лв.

ЦЯЛ НОВ КВАРТАЛ, КОЙТО ЩЕ СЕ НАРИЧА „БОЛЯРИ”, ЩЕ ПРАВИ ПРЕДПРИЕМАЧЪТ ИЛИЯ ИЛИЕВ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Той вече изгради първия жилищен район с цялостна инфраструктура, реализиран само с частни средства - „Слънчев дом”.
В новия квартал, чиято първа копка се очаква всеки момент, ще бъдат инвестирани над 16 млн. лв. Преди броени дни Илия Илиев е закупил земята на мястото на бившите бараки на ул. „Ал. Константинов” и „Вихрен”. Новият квартал ще включва 14 отделни блока с близо 300 апартамента. Нарочно е подбрано и името, тъй като в тази част на града се разкрива „болярска” гледка към Царевец и Арбанаси.
За изграждането на новия обект ще бъдат отворени и около 50 нови работни места. В „Боляри” Илиев за своя сметка ще изгради детски площадки, паркове, подземни паркинги и атракции, така както направи и в „Слънчев дом”.
До момента чрез компанията си „Илстрой” Илиев е направил над 2100 апартамента, което му гарантира сертификат за инвеститор първи клас с преференции при данъчните, местната и централна власт.

Илия Илиев: „Държавата да удари рамо на малкия и среден бизнес, иначе няма оправия!”

- Г-н Илиев, как може да се подобри икономическото състояние на страната?
- Чрез ново законодателство, което да не толерира монополистите и да вземе предвид малкия и среден бизнес. Аз не искам да помагат на фирми като моята, а на малки компании, които трябва да са гръбнакът на местната икономика. Тревожен е и въпросът с монополите, вижте какво става по улиците. Лично аз съм платил над 500 хил. лв. на енергийния доставчик за това, че присъединява мои обекти, от които пак те събират пари за ток. Какви инвестиции им признават тогава, като всичко се прави с наши пари? Отделно ни мотаят, докато ни захранят обектите. В момента никой не мисли за бизнеса и как да се разкриват работни места. Местната власт трябва да има възможност да наема местни фирми по европейските си проекти, а не, както става при нас – компании от Сливен и Бургас да командироват работници във Велико Търново, за да подменят канали и водопроводи, а нашите хора да стоят. Така се създават работни места, местна икономика и просперира съответният регион.
- Харесва ли Ви как се прави Летния театър? Вашата фирма спечели конкурс за него, но впоследствие се намеси съдът?
- Хубаво е, че се възстановява, но можеше да бъде далеч по-ефективен като комплекс - с повече места и паркинги. Аз бях готов да си подаря проекта на общината, но решиха да си направят свой. Хубаво е да се правят театри, но трябва да се мисли и къде ще си оставят колите посетителите. Тук можеше да се оформи спокойно един подземен паркинг за поне 300 автомобила, но така са решили, така са го направили...
- Как се развива строителството, на пазара май останахте само няколко фирми?
- Кризата си каза думата. През 2008-а имах почти 300 работници. Сега имам 32-ма. Сами си правете изводите. Това е поминък. Болно ми е да гледам как на великотърновския пазар половин час никой нищо не си купува, а онзи ден се върнах от Истанбул, където хората се скъсват да пазаруват. Хем Турция не е член на Европейския съюз, няма програми и проекти, а се оправя сама. Търся откъде да си купя качествено сирене, месо, мляко. Но просто хората търсят евтиното и некачественото, защото така са принудени. Не знам кой ще ни управлява след тези избори, но определено трябва да помисли за дребния и среден бизнес. Големите фирми като моята сами ще се оправят, но другите...

Информацията е взета от: - в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
“Полтава” става търговски център с ресторант

Емблематичният за Велико Търново комплекс “Полтава” се възражда в търговски център с кафене, ресторант и фитнес. Новият комплекс в центъра на старата столица отваря врата през лятото, съобщи за “Янтра ДНЕС” собственикът му бизнесменът Велико Минев. От няколко месеца в сградата текат усилени ремонти. До 22 март първи ще заработи ресторант “Щастливеца” на големите тераси на комплекса, потвърди ресторантьорът Вилислав Димитров.
Сградата е с разгъната застроена площ от близо 2000 квадратни метра, новият собственик има разрешение за строеж за преустройството й. Предишните собственици имаха проект за надстрояване на сградата със 7 етажа, но процедурата не е финализирана и одобрена, няма заповед от кмета, поясни спекулациите около разширението на билдинга главният архитект на В. Търново арх. Николай Малаков.
Малко известен факт е, че комплекс “Полтава” е типичен пример на архитектурния стил брутализъм. Той се създава в Англия през 1954 г. Течението става популярно през 60-те години на миналия век с опростените и тежки форми на сградите, отказа от всякаква декорация и изявата на естествената структура на материалите – видим бетон, стомана, тухла, стъкло. В момента стилът е много популярен в Израел и Латинска Америка. Редица престижни американски и британски университети и съдебни палати са в архитектурния стил брутализъм.

Здравка МАСЛЯНКОВА
Информацията е взета от: - в."Янтра ДНЕС"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Ето го влакчето, което ще вози туристи около Царевец

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/eto-go-vlaktcheto-koeto-shte-vozi-turisti-okolo-tsarevets.html

в."Янтра ДНЕС"

Offline atlantic

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 85
 • Ватман завинаги
  • View Profile
Ето го влакчето, което ще вози туристи около Царевец

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/eto-go-vlaktcheto-koeto-shte-vozi-turisti-okolo-tsarevets.html

в."Янтра ДНЕС"

Като си помисля, този мотокар ще се набира по баира от Асенова и колите от Горна ще пъплят след него, а и ще трябва да обикаля в улиците с най-големи задръствания в стария град.

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Новото влакче за разходки из Велико Търново с първа обиколкаМашината ще вози из Стария град и покрай Царевец

НОВАТА ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЛЕД МУЗЕЯ С ФИГУРИТЕ ОТ ВТОРОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО ВЕЧЕ Е ФАКТ. Първата си панорамна обиколка из града направи вчера рано сутринта специалното минивлакче, което бе купено с пари по европроект. За разходка на него се качиха шефът на Регионалния музей Иван Църов, директорите на Общинската туристическа агенция Цветомир Бояджиев и на строителната дирекция на общината инж. Динко Кечев. Тримата тестваха поведението на влакчето и разглеждаха маршрута, по който ще се движи само след броени дни.
Новата атракция ще разхожда туристи в старата част на града. Обиколките започват от площада „Велчова завера” пред хотел „Янтра, след което влакчето ще минава покрай Конака и ще се отправя в посока Царевец. Маршрутът продължава покрай крепостта и новите църкви „Св. Петър и Павел” и „Св. Иван Рилски”, които също бяха възстановени по европроекта за туристически атракции. Машината ще изкачва пътя край „Св. 40 мъченици” и от площада пред Царевец ще минава покрай музея с фигурите, а обиколката ще завършва от мястото, където започва.
Цената на билетите ще бъде символична и определена от Великотърновския общински съвет. Вчерашните проби показаха, че влакчето има необходимата тяга и маневреност и спокойно може да участва в движението.
Цената му е 363 хил. лв., а средствата са изцяло по Оперативна програма „Регионално развитие”.
ДИЗЕЛОВОТО ВОЗИЛО ПОБИРА 20 ВЪЗРАСТНИ ИЛИ 30 ДЕЦА. Колелата са гумени, за да не се повреждат автентичните настилки в крепостта, а обиколката ще трае около трийсетина минути.

Стилян НАЙДЕНОВ
Снимка Светослав СТЕФАНОВ
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Започва ремонт на църквата "Св. Св. Константин и Елена"

След сключеното в края на миналата година тристранно споразумение между Община Велико Търново, Областната строителна камара и Великотърновската Света митрополия, непосредствено след Великденските празници ще започне ремонтът на покрива на църквата "Св. Св. Константин и Елена".

Ремонтните дейности ще стартират на 7 май. Вече е монтирано неоходимото скеле. След свалянето на старото, амортизирано и опасно скеле върху фасадата на църквата, това е втората част от общия проект за ресоциализацията на храма.

По идея и инициатива на кмета Даниел Панов трите институции в края на 2012 г. обединиха усилия, за да може последният, най-голям и най-красив храм, строен от Майстор Кольо Фичето да заеме отново полагащото му се място в общественото пространство на старата столица.

Целта на започващия след празниците ремонт на покрива на църквата е в деня на храмовия празник - 21 май, когато се навършват и 140 години от построяването на църквата, тя да има по-добър вид.

Храмът е строен през 1872 г. и е бил осветен на 7 октомври 1873 г. от Иларион Макариополски.

Информацията е взета от: DarikNews.bg

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Правителството отпуска 15 000 лв. за разкопки на хълма Трапезица

15 000 лв. за археологически разкопки на крепостта “Трапезица” ще отпусне Правителството. Това обяви вчера кметът на община Велико Търново Даниел Панов. Миналия ден той беше на среща в Министерския съвет, по време на която е внесъл искане за средствата за археология.

“В предложението сме описали необходимостта да бъдат извършени проучвания на три църкви на хълма – 3, 4 и 14. Служебното правителство ще даде пари за една от тях и е въпрос на дни да стане ясно в коя ще копаят археолозите”, каза Панов.

Трите храма са разположени в североизточната част на Трапезица и в тях са запазени фрагменти от стенописи. “Те присъстват в единственото запазено изображение на столично Търново от Средновековието, което може да се види върху лист ?2 от Ватиканския препис на Манасиевата хрника. Секторът е изключително важен, тъй като включва много значими паметници на културата архитектурата и изкуството. Те се виждат от Царевец и от площад “Иван Асен Първи”, от където минава целият туристически поток”, разказа археологът доц. д-р Мирко Робов.

Златина ДИМИТРОВА
Информацията е взета от: в."Янтра ДНЕС"
« Last Edit: 27.04.2013, 12:11:21 by ari_91 »

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
“Златната” чешма развали стълбите, започва ремонт

Великотърновската фирма “Стройко” ООД на предприемача Иван Трайков започна принудителен ремонт на стълбището около чешмата до Общината в старата столица. По сигнали на граждани кметът Даниел Панов разпореди проверка. Комисията констатира, че в резултат на некачествено строителство преди няколко години, сега има значителни щети по облицовката на стълбището. Изпратил съм писмо до фирмата за своя сметка да направи ремонта, защото обектът все още е в гаранционен срок, коментира пред “Янтра ДНЕС” градоначалникът.
Великотърновци наричат чешмата “златната”, защото за построяването й от общинската хазна бяха похарчени към 230 000 лева. Тя беше открита в средата на юни 2009 г. от тогавашния кмет Румен Рашев, музикалния идол на България Магдалена Джанаварова и скулптура Орфей Миндов. За градежа на чешмата е използван врачански камък и стъкло по проекта на Миндов от 2002 г. И до днес чешмата няма изграден предвиденият по проекта подход за инвалидни колички. Колосалната сума, платена за строежа на чешмата, многократно предизвика критики от опозицията в ОбС.
Строителните фирми започнаха работа по завършването на Летния театър, заяви шефът на строителната дирекция в Общината инж. Динко Кечев.
Приключват ремонтите по пътеката и стълбите в кв. “Зона В”. Кметът Панов разпореди на техническите служби да ускорят работата и да предприемат необходимите мерки за предпазване на новоремонтираните участъци. Преминаването през пътеките преди втвърдяването на бетона е нанесло сериозни щети, обясниха от Общината.

Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ
Информацията е взета от: в."Янтра ДНЕС"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Туристическото влакче тръгва във В. Търново за Великден

Първите туристи ще се разходят в стария град на Велико Търново с новото влакче по Великденските празници, съобщи кметът Даниел Панов. За сега влакчето ще тръгва от площад “Велчова завера” до хотел “Янтра”, ще минава покрай Конака и ще се отправя в посока Царевец. Маршрутът продължава покрай крепостта и църквите “Св. Петър и Павел” и “Св. Иван Рилски”, “Св. 40 мъченици” и музея със силиконовите фигури.

363 950 лв. струва влакчето, което разполага с два вагона, единият е пригоден за хора с увреждания и има 17 места, а другият – 24, каза Панов. Червеното влакче е доставено от Италия по поръчка на Общината по проекта за туристическите атракции, в който бяха вложени над 6,2 млн. лв. С най-новата туристическа атракция ще може да се обиколят обектите, които бяха ремонтирани по проекта. Пълният маршрут ще започне да се изпълнява, когато приключат ВиК-ремонтите в старата част на града. Началната спирка е информационният център на “Царевград Търнов”. Влакчето ще спира на няколко места, където туристите ще могат да ползват комбиниран билет за разглеждане на историческите забележителности. Предстои с решение на ОбС да бъде определена цената на билета за разходка с туристическото влакче.

Здравка МАСЛЯНКОВА
Информацията е взета от: в."Янтра ДНЕС"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Кметът Даниел Панов лансира изграждането на изложбен център в бившето сержантско училище

Базата на бившето сержантско училище във В. Търново да стане изложбен център, предложи кметът на Общината Даниел Панов. Градоначалникът лансира идеята по време на среща с членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Според него и други имоти на Министерство на отбраната, които вече не се ползват от българската армия, трябва да преминат под управлението и стопанисването на Община Велико Търново. Даниел Панов разказа, че е провел разговори с директора на „Военна инфраструктура" за стартирането на законовата процедура.

„Военният клуб във Велико Търново може да бъде идеален пример за самофинансиране. След пожара няколко институции съвместно работим по възстановаването му. Курсанти от НВУ „Васил Левски" почистиха, общината осигури транспорт, а Камарата на архитектите изготвя безвъзмездно проект за салона на клуба. Много от помещенията там се отдават под наем, приходите отиват в дружество „Военна инфраструктура", а ние трябва да се молим за всяко едно нещо. Затова мисля, че е редно Военният клуб да бъде даден на НВУ, като вие от Съюза имате право да го ползвате, защото всички знаем с чий труд е строен", коментира Даниел Панов.
Той добави, че клуб „Българско войнство" на улица „Никола Габровски" във Велико Търново до края на май ще бъде предаден за ползване на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

„В момента се извършва промяна в проекта за Старото военно училище, като ще бъдат премахнати голяма част от жилищните сгради, които бяха предвидени по него. На тяхно място ще бъде изграден Военен музей и концертна зала. Окръжна библиотека също ще бъде преместена в двора на Старото военно училище. На същото място ще остане и Военния архив", обясни още Даниел Панов.

Петко Павлов
Информацията е взета от: DarikNews.bg

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Бившето сержантско училище става панаирно градче

ПАНАИРНО ГРАДЧЕ ПО ПОДОБИЕ НА ТОВА В ПЛОВДИВ СТАВА БИВШЕТО СЕРЖАНТСКО УЧИЛИЩЕ във Велико Търново, информира специално за „Борба” кметът Даниел Панов. Той припомни, че за по-малко от месец в старата столица бяха организирани две големи изложения - международната борса „Културен туризъм” и специализиран форум на производители и търговски вериги, които преминаха при огромен интерес. „Велико Търново е в центъра на България и точно тук е мястото за подобни прояви”, коментира Даниел Панов. Той вече проведе среща с представители на Министерството на отбраната. Според него и други военни имоти, които вече не се ползват от Българската армия, трябва да преминат под управлението и стопанисването на Община Велико Търново.

Информацията е взета от: в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Правят модерни тоалетни в два парка във Велико Търново

Двата най-големи парка във Велико Търново – “Марно поле” и “Дружба”, ще имат нови и модерни тоалетни до лятото, съобщи за “Янтра ДНЕС” кметът Даниел Панов. Той вече е изискал оферти на 7-8 фирми производителки на санитарните възли, за да бъде избрано най-доброто предложение.
Обществените тоалетни в двата парка не работят от най-малко десетина години. Ремонтите им ще струват многократно повече от инвестицията в нови санитарни възли, коментира Панов.
Вчера багер изравни със земята тоалетната в парка “Марно поле”. Предстои да бъде излята нова площадка, на която да бъдат монтирани контейнерни тоалетни. Ще има дамска с две кабинки и отделно мъжка, в която освен кабинките ще има и 6 писоара. До тях непосредствено до входа на летния театър ще бъде монтирана и тоалетна за инвалиди. Това не са химически тоалетни, а нормални санитарни възли, в които ще има течаща вода и ще бъдат вързани към уличната канализация, обясни кметът.
Новите обществени санитарни възли ще бъдат стопанисвани от общинското предприятие “Зелени системи”. За да бъдат опазени от вандали, нощем тоалетните ще бъдат заключвани. Тепърва ще се обмисля дали ползването им ще бъде безплатно, или на някаква символична цена.

Здравка МАСЛЯНКОВА
Информацията е взета от: в."Янтра ДНЕС"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
С лодки и асансьор ще стигаме до Царевец

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и архитект Матей Савов възродиха старата идея река Янтра да стане плавателна и край нея да върви улица "Крайбрежна". Трасето ще бъде приятно за отдих, но и значително ще облекчи трафика в старата част на болярския град.

Авторът на мащабната разработка арх. Матей Савов е осъвременил проекта отпреди 3 десетилетия, поръчан тогава от ЦК на БКП. Предал го е на общината, която пък ще кандидатства за европейско финансиране за 5 млн. лв.

Живописната улица "Крайбрежна" край Янтра ще е с кътове за почивка с пейки, детски съоръжения за игра и кокетни заведения.

Ще бъде изграден пристан за лодки, с които ще се правят разходки по виещата се около хълмовете на болярския град река. Предвижда се да бъде ремонтиран шлюзът и нивото на реката да се вдигне с около 1,20 м.

По идея на кмета Панов в проекта са включени и 3 панорамни асансьора. Те ще изкачват туристи от брега на реката до специално обособени площадки на атрактивната улица "Гурко", в близост до Стамболовия мост и до Царевец. След като стигнат до Балдуиновата кула, туристите ще могат да влизат в крепостта и през южната порта, която ще се отвори за целта. Така в историческия обект ще може да се влиза и откъм Френхисар, както е било в миналото.

"За втори път проектът за въжената линия ще бъде внесен за одобрение в Националния институт за паметниците на културата след доработка. От там наскоро разрешиха изграждането на втория по-малък лифт, който пък ще свързва хълма Момина крепост с Арбанаси", информира Даниел Панов.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1648385
Веселина Ангелова
Информацията е взета от: в."Труд"


Археолози разкопават лифта Царевец-Арбанаси

Археолози ще започнат работа на хълма Момина крепост във Велико Търново,

за да проучат трасето на бъдещия лифт, които ще свързва крепостта Царевец в старата столица с архитектурния резерват Арбанаси.

Съоръжението ще струва 2.6 млн. евро и и за него има одобрение от Института за културно наследство.

Кабинковата линия ще минава през хълма Момина крепост, а проектът предвижда единият от пилоните да бъде поставен върху терен, който обаче е наситен с археологически паметници.

Заради това преди да стартира строителството ще се направят проучвания.

Проектът вече е даден за одобрение в Министерството на културата.

"Лифтът, за който досега само се говореше, вече е проектиран и одобрен от институциите. Оформени са бъдещите трасета и подходи. Ще го реализираме заедно с разработката за улица "Крайбрежна" на река Янтра във Велико Търново", заяви кметът Даниел Панов.

Лифтът ще има 5 кабини с по 8 панорамни места. Долната станция е планирана до брега на Янтра около Балдуиновата кула. Горната пък се разполага западно от телевизионната кула в село Арбанаси.

Към лифта ще има открит паркинг за 10 автобуса и 80 коли.

Икономическият анализ сочи, че само от посетители лифтът ще носи приходи от почти 850 000 лв. годишно. В сумата не са включени таксите от паркирането. Разходите пък ще са в размер на 640 000 лв.

http://www.bnews.bg/article-66980
Информацията е взета от: BNews.bg

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Още 4,608 млн. лв. спечели В. Търново за нови паркове

Община Велико Търново спечели от Брюксел 4 607 706 лева безвъзмездно финансиране за нови паркове. Проектът получи одобрение от управляващия орган по ОП “Регионално развитие” непосредствено преди Великден. За реализацията му общинският бюджет трябва да осигури задължителен собствен принос от 242 511 лева. Акцент в мегапроекта е новият парк на хълма “Света гора” по схемата на ОПРР “Зелена достъпна градска среда”. С проекта Света гора ще стане новото притегателно място за крайградски разходки и спортни занимания на великотърновци. В него се предвижда да бъде обособен и кучешки парк за свободна разходка на домашните любимци. По този проект се осигурява финансиране и за създаването на напълно нови паркове със спортни игрища в кварталите “Чолаковци” и “Зона В”, съобщи за “Янтра ДНЕС” кметът на старата столица Даниел Панов. В проекта е включено и завършването на алеите в парк “Марно поле”, както и осветление и ремонти в парк “Никола Габровски”. Новите зелени зони трябва да бъдат направени за 24 месеца.
Велико Търново получи одобрение и на проекта си за осветление и напояване в парковете, които бяха модернизирани по предишния европроект. Новата разработка е за 2 446 895 лева. В нея е включен и цялостен ремонт на пространството около ДКС “Васил Левски”. Според решението на управляващия орган този проект за сега остава резервен, успешно е преминал оценка, но за него не е достигнало финансиране по схемата.

Здравка МАСЛЯНКОВА
Информацията е взета от: - в."Янтра Днес"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Ново предприятие за енергийни напитки и трапезна вода отваря 40 работни места

ПРЕДПРИЯТИЕ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕНЕРГИЙНИ НАПИТКИ И ТРАПЕЗНА ВОДА отваря скоро врати във Велико Търново, съобщи специално за „Борба” кметът Даниел Панов. То е разположено на площ от 1000 кв. метра в близост до железопътната гара. „Разговаряхме с директора Атанас Каракушев, за да подпомогнем административно инвестицията, която ще осигури почти 40 работни места. Така постъпваме с всяка фирма, която влага средства във Велико Търново и развива производство”, бе категоричен градоначалникът. Без протакане са издадени всички необходими разрешителни и са подпомогнати съгласувателните режими и новите производствени халета са почти готови.
Производството на енергийни напитки и трапезна вода е новост за старата столица, която вече може да се похвали с две изцяло български пивоварни, а всеки момент ще бъде открита и трета бирена фабрика.
Кметът Панов е наредил да се подпомогнат административно и над 10 малки проекта, свързани с изграждането на производствени сгради в района на промишлена зона „Дълга лъка” и Западна промишлена зона, за да се отварят и нови работни места. Според градоначалника всеки момент в кв. „Чолаковци” ще заработи и ново предприятие за преработка на отпадъци, което ще поддържа около 30 работни места.
Администрацията е подготвила специални албуми, съдържащи информация и снимки за всички свободни общински терени, които са разпратени до потенциални инвеститори.

Стилян НАЙДЕНОВ
Информацията е взета от в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Тексаският милионер Едмунд Бек след хана „Хаджи Николи” взе и бившия хотел „Цар Борис”

http://www.borbabg.com/?action=news&news=26216

в."Борба"

Арх. Драгомир Йосифов показа проект за реставрация на многострадалната сграда

http://www.borbabg.com/?action=news&news=26223

в."Борба"

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Летен театър Велико Търново


Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2945
  • View Profile
Дебелец се слива с Търново

http://pressadaily.bg/publication/14064-%D0%94%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%86-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D1%81-%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE

Христо ПАВЛОВ
Информацията е взета от: - в."Преса"

Offline тролей №164 линия 2

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1966
 • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
  • View Profile
  • Email
Мммм, ето първа възможност да се заговори по зелената тема:
Quote from: вестник преса, цитираната статия
В миналото дори е било предвидено по него да се изгради тролейбусно трасе.
И наистина би могло линия 3 да се премести по въпросния стар път и оттам през Чолаковци, бившия телферен завод(ЗТЕ), бул. Никола Габровски и така се получават тъкмо 3 тролейбусни линии, че даже дори 4. Примерно линия 1 да е с целодневно разписание на 20-30 мин. с маршрут Летен театър - бул. Никола Габровски - Чолаковци - Дебелец; линия 2 пак с целодневно на 15-20 мин. интервал и маршрут Летен театър - бул. България - Триъгълника - бул. Никола Габровски - Чолаковци - Дебелец. Да има също и линия 1А по маршрута на 1, но от Чолаковци наляво по ул. Дълга лъка до старото обръщало с курсове сутрин и вечер; и линия 2А с маршрут ... от Чолаковци пак наляво по Дълга лъка до старо обръщало и пак с курсове сутрин и вечер. Депото си остава на старото място. Може примерно да не е 1А, ами 11 и да не е 2А ами 22. Ето една добра идея според мен, тъкмо докато се натуткат да решат да възстановят тролейбусния транспорт пътят ще стане готов. :)
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!