Author Topic: Разписания  (Read 1358553 times)

Offline Tisho

• Маниак
  • В 0135 СН - уникалният автобус на Варна!
    • View Profile
Re: Разписания
« Reply #6820 on: 29.08.2025, 21:52:21 »
И както се вижда на национално ниво, в политиката, на работа и в живота, а и тук: всеки дърпа чергата към себе си!  :help:

1. ТБ3 НЕ трябва да се закрива и НЕ е безсмислена!
Това го казвам не защото я ползвам, а защото според мен е неразработена! Тъй като няма метро до Левски Г все още, тя е добро допълнение към ТБ1 и е единствената директна връзка с Младост! Без ТБ3 се правят повече прикачвания и се удължава времепътуването.

2. ТМ21 беше създадена като спомагателна, а нека не забравяме, че според Спаси Бонев, недостигът е при автобусните шофьори, а не при ватманите... Затова юруш, всичко на макс. За мен линията е излишна и би могла да се разработи, ако пътува до Красна Поляна, но не е веднъж на високосна.
И... ако се удължи трасето за широкорелсови трамваи. Успех с това последното, няма такъв проект...

3. Някога, някога имаше 113, при това съчленени за транспорт вътре в Младост. По едно време беше и редовна.
Но тогава нямаше и метро до Бизнес Парк...
После измислиха 314 да минава по "Атанас Москов". После дублираха 314 със 113 по "Филип Аврамов", правейки я спомагателна на 213 и оставиха само 413 в нея посока.

4. От Младост 4 ми е минимум 35 минути с 213 пътуването до Централна ЖП Гара. С 305 е между 40 и 45, с 413 е поне час.
Това е изключвайки чакането.
С метро, когато включа ходенето пеш до метростанцията и чакането за първият и вторият влак и подземният тунел... и не само 213, а и 305 с малко чакане се оказват по-бързи. Особено уикенда, когато и метрото е по-разредено.

Нямам детайлни наблюдения върху 88, но в училищният сезон не мисля, че трябва да продължава да се обслужва на дълъг интервал и от къси автобуси. Тя е единствена връзка между "Малинов" и Дружба и свързва по съвсем различен маршрут Лозенец с Дианабад и Младост.

Разписанията и маршрутите на повечето тролейбусни линии с повече въображение според мен могат да се оптимизират. Но естествено, когато има периоди с дълги ремонти, все някоя линия временно страда. Особено ако има 2 или повече ремонта в маршрута.
« Last Edit: 29.08.2025, 22:15:50 by Tisho »
Фен на швейцарските автобуси MAN 10.190 HOCL / Lauber, MAN SG280H, SL200, NL202, NG272, Lion's City, MB O305/G/Heuliez, Conecto/G, Citaro/G, електробуси, тролеи, трамваи, метро и влакове.

Почивай в мир, Тони!

МАН а е най доброто нещо което се е случило за софийския ГТ след метрото в последните 20 години.

Offline bonbon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #6821 on: 29.08.2025, 22:35:25 »
За 88 не е само връзката на Лозенец и Дианабад с Младост.
На Г.М. Димитров става страшно особено след 1.10 когато тръгнат и студентите. Линията обслужва Медицински факултет в Лозенец, Кампуса на Семинарията - Химическия, Физически и Факултета по математика, ЛТУ, ТУ, ХТМУ, а като добавиш и учениците в НПМГ и 105то става….

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6822 on: 29.08.2025, 22:42:26 »
Ами да преправят маршрутите така че да се ползва предимно релсов транспорт, а автобусите да довозват до него, с къси редовни линии. Вместо 76 на 20 Мин. да го пуснат на 6-7 Мин. от Гоце Делчев до Графа да довозва до морето и трамваите.

Вместо 3 линии от Младост до гарата на 20-25 Мин. Може да има една редовна по обиколна от Младост до 4 ти км. За довозване до метрото и района на дъ мол. При положение че с метрото до гарата са 25 мин а с автобус 40...още много такива оптимизация може да се измислят така че хем да има редовен транспорт, хем шофьорите да си работят нормално без извънредни и да си ползват отпуските.
Релсов транспорт в Младост освен метрото няма. Ама какви са тия мокри мечти за 25 мин с метро до гарата - та само 10-15 мин ти е прекачването на Сердика с вървенето и чакането.
Може би с едно качване на скоростите както бяха в началото на метрото съм сигурен, че може, ама в момента е само мечта. За 76 конкретно между Балан и стадион Васил левски от ниво тротоар придвижването с автобуса и с метрото е абсолютно равно като времепътуване
Е като няма персонал имаш ли друга идея?

Иначе от Балан до Централна гара с метрото са точно 25 минути. Така го засякох така ми го дава и по разписание. 17 пътуване + 5 за прекачване+ още 3 пътуване. Разбира се ако се чака повече отива на 27-29 но повече пъти е точно 25.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #6823 on: 29.08.2025, 23:41:45 »
Това го казвам не защото я ползвам, а защото според мен е неразработена! Тъй като няма метро до Левски Г все още, тя е добро допълнение към ТБ1 и е единствената директна връзка с Младост! Без ТБ3 се правят повече прикачвания и се удължава времепътуването.
С цялото ми уважение, но едно прекачване от ТБ1 на ТБ5 не е толкова зле... Особено в сравнение с липсващи директни връзки от години и че скоро ще има метро до Левски Г.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline bonbon

• View Profile
« Reply #6824 on: 29.08.2025, 23:45:13 »
Не знам какво гледаш, но времената са еднакви почти.
Натиснах произволен час от Малинов до гарата.
Метро - 30 мин
213 - 31 мин
305 - 34 мин
С разликата, че с метрото трябва да търчиш с куфара надолу. А и зависи дали ескалатора работи, може да ти се наложи да носиш куфара по стълбите. Един ден работи, един ден не работи.
Докато излезеш от метростанцията и автобуса ще е пристигнал.
Аз лично когато пътувам с багаж не използвам метро заради смяната на Сердиките.

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #6825 on: 30.08.2025, 20:19:21 »
Иначе от Балан до Централна гара с метрото са точно 25 минути. Така го засякох така ми го дава и по разписание. 17 пътуване + 5 за прекачване+ още 3 пътуване. Разбира се ако се чака повече отива на 27-29 но повече пъти е точно 25.
Е това упражнение искам да видя как го правиш с куфари, дете и жена за 5 мин да прелетиш от Сердика 1 до Сердика 2, че и да хванеш влака. Както и друг колега от форума каза дори в google maps излиза  равно като времепътуване.
Специално за тб3 - аз също съм горещ защитник на линията, защото е наистина удобна между Младост и района на Герена.
Не споря че може да има оптимизации особено на автобусит, но аз като цяло заставам зад изцяло нова схема на градския транспорт.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6826 on: 30.08.2025, 20:24:18 »
Трябва нова схема (сегашната си е практически от соца, когато хем реалностите бяха други, хем нямаше метро) но и метрото да пердаши както пердашеше преди години. Като си писах дипламната работа, отидох в "Метрополитен" да събирам информация. Попитах и за скоростта - казаха, че стига до 90 км/ч. От линии пък по на половин - един час интервал файдата е точно нулева.
« Last Edit: 30.08.2025, 20:26:16 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #6827 on: 30.08.2025, 22:35:29 »
Вие от Младост до гарата сте добре. На мен от Хладилника до летището ми е много по-бързо с А73+А84, отколкото с метро през Сердика. Само дето в 73 няма шанс да се кача с куфар :rev:

Offline freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #6828 on: 30.08.2025, 22:44:10 »
Е това упражнение искам да видя как го правиш с куфари, дете и жена за 5 мин да прелетиш от Сердика 1 до Сердика 2, че и да хванеш влака. Както и друг колега от форума каза дори в google maps излиза  равно като времепътуване.
Специално за тб3 - аз също съм горещ защитник на линията, защото е наистина удобна между Младост и района на Герена.
Не споря че може да има оптимизации особено на автобусит, но аз като цяло заставам зад изцяло нова схема на градския транспорт.

С дете жена и куфари по-добре си вземете такси. Почти същото ще ви излезе и като цена.

Offline Tisho

• Маниак
  • В 0135 СН - уникалният автобус на Варна!
    • View Profile
« Reply #6829 on: 31.08.2025, 12:38:45 »
С цялото ми уважение, но едно прекачване от ТБ1 на ТБ5 не е толкова зле... Особено в сравнение с липсващи директни връзки от години и че скоро ще има метро до Левски Г.

Съжалявам, но ви е сбъркано аргументирането!...  :rolleyes:

Първо, ТБ1 ми е връзка за Левски от СУ нататък* и ТБ5 ми е връзка от Болницата до СУ, каквато имам с още 5 други линии в този участък.
Аз съм в Младост 4 и трябва от 131-во да сляза минимум до болницата все някак? Т.е. още едно прекачване - това, което и споменах.  :help:
Това е неудобство. А нали стремежът е ГТ да се развива и да става по-удобен?

*По-добре с метро, отколкото какъвто и да е наземен, който се влачи по светофарите, но си е 10 минути пеш до него. И метрото, заедно с 2 тролейбусни линии към този момент приключват в Хаджи Димитър, а не в Левски!

Т.е. за вас е ОК да има само 1 ТБ линия до Левски без спомагателна, но 3 линии могат да приключват в Хаджи Димитър?  :help: :rolleyes:

А метрото пък в някои часове от СУ до ХД с чакането и вървенето по подлезите е по-тромаво и от тролея.

Младост и Дружба как точно са свързани с Левски и Враждебна с градски транспорт според вас!?
14 от Дружба пътува сто години като крайградска през Кривина, Бусманци и Казичене и е един път на високосна - по-зле от вътрешноградските опции!

Явно предложението ви е да даваме 10, 15, 20 лв за такси от Североизточна до Югоизточна София и обратно, щом толкова настоятелно искате да закриете ТБ3 и давате акъл как да се променят транспортните схеми, особено в частите на града, които не са добре свързани?  :angry:

По вашата логика:
Защо трябва ТБ4 и ТБ11 да се препокриват от Дружба по цялото Цариградско до СУ? Особено при наличието на 204, 304, 604, 84...!?
Защо трябва ТБ2 и ТБ4 да се препокриват от СУ до Хаджи Димитър?
Защо трябва ТБ2 и ТБ9 да се препокриват от 5-те Кьошета до Борово, след като ТБ9 може да се удължи и до Бъкстон?
Защо трябва ТБ1 и ТБ5 да се препокриват от 5-те Кьошета до 5-та Градска болница?
Защо не махнем ТБ5, след като се покрива изцяло с ТБ1 до центъра, с ТБ3 до болницата!? Нали има и метро?
А след като ТБ3 и ТБ4 се препокриват от Хаджи Димитър до Плиска, защо не махнем ТБ4?
И т.н., примери много...

Пак казвам и повтарям - една неразработена линия не означава задължително, че трябва да бъде закрита и това какво феновете мислят не кореспондира винаги с нуждите на хората и данните за пътникопотока.

Всички тролейбусни линии могат да се оптимизират. И удължаването на линиите - тролейбусни, автобусни или трамвайни не означава задължително, че е оптимизация.

ТБ5 например хората я знаят и си има пътникопоток и е разработена, ТБ2 също, ТБ9 също и т.н.

Години наред, преди построяването на МД2, хората ползваха ТМ9.
Сега я няма, но въпреки това някои продължават да хленчат за нея и как било грешка строежа на МД2 и закриването на трамвайното трасе на Витошка, заради заведенията...  :rolleyes:

Когато пуснат метрото до Левски Г и ако не се разработи ТБ3, може да я махнат.
Както махнаха 45, 113 и много други.
Но все още има варианти за оптимизация, въпрос на желание е.

И като сме подхванали темата, има толкова други "въздуховози", които могат да се закрият, особено сред трамваите и може би са по-приоритетни...

Не знам какво гледаш, но времената са еднакви почти.
Натиснах произволен час от Малинов до гарата.
Метро - 30 мин
213 - 31 мин
305 - 34 мин
С разликата, че с метрото трябва да търчиш с куфара надолу. А и зависи дали ескалатора работи, може да ти се наложи да носиш куфара по стълбите. Един ден работи, един ден не работи.
Докато излезеш от метростанцията и автобуса ще е пристигнал.
Аз лично когато пътувам с багаж не използвам метро заради смяната на Сердиките.

То произволният час не е като час пик, нали?  :rolleyes:
Всеки ден пътувам с тези линии, но явно нямам никаква представа според вас... С 305 винаги пътувам между 4 и 7 минути повече спрямо 213, заради обиколката по Малинов и около общината... А с метрото винаги зависи колко минути ти е чакането. Понякога не е най-добрата опция.

И няма да коментирам колко пъти се случва да излезеш от метростанцията и автобусът, с който правиш прекачване да е тръгнал и обратното...  :rolleyes:
Фен на швейцарските автобуси MAN 10.190 HOCL / Lauber, MAN SG280H, SL200, NL202, NG272, Lion's City, MB O305/G/Heuliez, Conecto/G, Citaro/G, електробуси, тролеи, трамваи, метро и влакове.

Почивай в мир, Тони!

МАН а е най доброто нещо което се е случило за софийския ГТ след метрото в последните 20 години.

Offline bonbon

• View Profile
« Reply #6830 on: 31.08.2025, 14:20:34 »
Постът ми беше насочен към Иво, който казва, че за 25 минути пътува с метро.
На твой пост не съм отговарял, а и не ги чета, защото са много дълги и от телефон не мога да скролвам толкова. Препоръчвам да се използва опция скрит текст.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6831 on: 31.08.2025, 21:38:07 »
Вие от Младост до гарата сте добре. На мен от Хладилника до летището ми е много по-бързо с А73+А84, отколкото с метро през Сердика. Само дето в 73 няма шанс да се кача с куфар :rev:

Метрото е бавно, това е ясно. Скоростите между Г.М. Димитров и Младост I и между ИЕЦ и Дружба са толкова намалени че все едно имаш чувството че влакът се движи назад, а не напред. Но пък има място за багаж, и качването става по-лесно с него отколкото на автобуси.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #6832 on: 01.09.2025, 15:13:08 »
Аз не взимам страна по спора трябва ли да я има ТБ3 или не , просто казвам, че няма да е чак такава драма, ако все пак я отменят... Ако толкова държиш прекачването да е само едно, можеш с 213 или 305 до Сточна и оттам със 78...
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Online V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6833 on: 01.09.2025, 15:24:05 »
При достатъчно редовни ТБ 1 и 5 на 8-10 минути делник ТБ 3 става напълно ненужен и това е оптималният вариант - прекачване на СУ или Гурко ще отнема само няколко минути. Дори в момента са на 10 минути делник и пътуване с прекачване отнема по-малко време от варианта с чакане 10-15 минути на редкия ТБ 3.  :rolleyes:
« Last Edit: 01.09.2025, 15:48:58 by V.Peichev »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6834 on: 01.09.2025, 15:30:09 »
Постът ми беше насочен към Иво, който казва, че за 25 минути пътува с метро.
На твой пост не съм отговарял, а и не ги чета, защото са много дълги и от телефон не мога да скролвам толкова. Препоръчвам да се използва опция скрит текст.
Ами може би имам голям късмет но вчера вечерта пак стана така само че наобратно. Точно 25 минути гарата-Балан. Прекачване направих точно за 4 минути специално го засякох а влака за бизнес парка точно идваше и пишеше 1 минута. Естествено ако за 1 минута изпуснеш връзката става 36 минути.

А в сайта на ЦГМ примерно сутрин ми го дава даже 24 минути. Тръгване 7.01, Сердика 7.18, прекачване 4 минути Ц.гара пристигане в 7.25
« Last Edit: 01.09.2025, 15:31:59 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online Ivailo123

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #6835 on: 10.09.2025, 20:45:40 »
Ново разписание за 31 и 81 Метробусни линии

Offline T_4

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6836 on: 10.09.2025, 23:33:31 »
Както и да го въртят, трудно ще направят равномерни интервали между А31 и А81. Може би няма да е лошо след възстановяването на ТМ8, колите от 8ТМ да се пренасочат по линия, заместваща метрото, която да се синхронизира с А31, т.е на 18 минути в пик; 24/25 извън пик; и 30 след 21 часа.

P.S. Не знам дали няма грешка в преминаванията между 7 и 8 часа в празнични дни. Има А31 през 9 минути, но нито един курс на А81. Предполагам, че преминаването в 7:31 е на А81.
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Online Ivailo123

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #6837 on: 11.09.2025, 06:30:32 »
Да 7:31 на 81моя грешка
Дочух че до една две седмици, ще пуснат тунела и за автобуси. Вече е положен слой №1
« Last Edit: 11.09.2025, 06:32:56 by Ivailo123 »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6838 on: 11.09.2025, 09:53:41 »
Може би няма да е лошо след възстановяването на ТМ8, колите от 8ТМ да се пренасочат по линия, заместваща метрото, която да се синхронизира с А31, т.е на 18 минути в пик; 24/25 извън пик; и 30 след 21 часа.
Могат да удължат 42 до Обеля, тя е на подобни интервали.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6839 on: 11.09.2025, 10:46:31 »
А не е ли редно при такива дългосрочни прекъсвания Метрополитен сам да се грижи за отделна заместваща линия с отделно разписание и отделни спирки?