1. ТБ3 НЕ трябва да се закрива и НЕ е безсмислена!
Това го казвам не защото я ползвам, а защото според мен е неразработена! Тъй като няма метро до Левски Г все още, тя е добро допълнение към ТБ1 и е единствената директна връзка с Младост! Без ТБ3 се правят повече прикачвания и се удължава времепътуването.
С цялото ми уважение, но едно прекачване от ТБ1 на ТБ5 не е толкова зле... Особено в сравнение с липсващи директни връзки от години и че скоро ще има метро до Левски Г.
Съжалявам, но ви е сбъркано аргументирането!...

Първо, ТБ1 ми е връзка за Левски от СУ нататък* и ТБ5 ми е връзка от Болницата до СУ, каквато имам с още 5 други линии в този участък.
Аз съм в Младост 4 и трябва от 131-во да сляза минимум до болницата все някак? Т.е. още едно прекачване - това, което и споменах.

Това е неудобство. А нали стремежът е ГТ да се развива и да става по-удобен?
*По-добре с метро, отколкото какъвто и да е наземен, който се влачи по светофарите, но си е 10 минути пеш до него. И метрото, заедно с 2 тролейбусни линии към този момент приключват в Хаджи Димитър, а не в Левски!
Т.е. за вас е ОК да има само 1 ТБ линия до Левски без спомагателна, но 3 линии могат да приключват в Хаджи Димитър?

А метрото пък в някои часове от СУ до ХД с чакането и вървенето по подлезите е по-тромаво и от тролея.
Младост и Дружба как точно са свързани с Левски и Враждебна с градски транспорт според вас!?
14 от Дружба пътува сто години като крайградска през Кривина, Бусманци и Казичене и е един път на високосна - по-зле от вътрешноградските опции!
Явно предложението ви е да даваме 10, 15, 20 лв за такси от Североизточна до Югоизточна София и обратно, щом толкова настоятелно искате да закриете ТБ3 и давате акъл как да се променят транспортните схеми, особено в частите на града, които не са добре свързани?

По вашата логика:
Защо трябва ТБ4 и ТБ11 да се препокриват от Дружба по цялото Цариградско до СУ? Особено при наличието на 204, 304, 604, 84...!?
Защо трябва ТБ2 и ТБ4 да се препокриват от СУ до Хаджи Димитър?
Защо трябва ТБ2 и ТБ9 да се препокриват от 5-те Кьошета до Борово, след като ТБ9 може да се удължи и до Бъкстон?
Защо трябва ТБ1 и ТБ5 да се препокриват от 5-те Кьошета до 5-та Градска болница?
Защо не махнем ТБ5, след като се покрива изцяло с ТБ1 до центъра, с ТБ3 до болницата!? Нали има и метро?
А след като ТБ3 и ТБ4 се препокриват от Хаджи Димитър до Плиска, защо не махнем ТБ4?
И т.н., примери много...
Пак казвам и повтарям - една неразработена линия не означава задължително, че трябва да бъде закрита и това какво феновете мислят не кореспондира винаги с нуждите на хората и данните за пътникопотока.
Всички тролейбусни линии могат да се оптимизират. И удължаването на линиите - тролейбусни, автобусни или трамвайни не означава задължително, че е оптимизация.
ТБ5 например хората я знаят и си има пътникопоток и е разработена, ТБ2 също, ТБ9 също и т.н.
Години наред, преди построяването на МД2, хората ползваха ТМ9.
Сега я няма, но въпреки това някои продължават да хленчат за нея и как било грешка строежа на МД2 и закриването на трамвайното трасе на Витошка, заради заведенията...

Когато пуснат метрото до Левски Г и ако не се разработи ТБ3, може да я махнат.
Както махнаха 45, 113 и много други.
Но все още има варианти за оптимизация, въпрос на желание е.
И като сме подхванали темата, има толкова други "въздуховози", които могат да се закрият, особено сред трамваите и може би са по-приоритетни...
Не знам какво гледаш, но времената са еднакви почти.
Натиснах произволен час от Малинов до гарата.
Метро - 30 мин
213 - 31 мин
305 - 34 мин
С разликата, че с метрото трябва да търчиш с куфара надолу. А и зависи дали ескалатора работи, може да ти се наложи да носиш куфара по стълбите. Един ден работи, един ден не работи.
Докато излезеш от метростанцията и автобуса ще е пристигнал.
Аз лично когато пътувам с багаж не използвам метро заради смяната на Сердиките.
То произволният час не е като час пик, нали?

Всеки ден пътувам с тези линии, но явно нямам никаква представа според вас... С 305 винаги пътувам между 4 и 7 минути повече спрямо 213, заради обиколката по Малинов и около общината... А с метрото винаги зависи колко минути ти е чакането. Понякога не е най-добрата опция.
И няма да коментирам колко пъти се случва да излезеш от метростанцията и автобусът, с който правиш прекачване да е тръгнал и обратното...