Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - fafan

Pages: [1] 2 3 ... 174
1
Quote
Протестът на служителите на транспорта блокира центъра на София
Недоволните ще се отправят на шествие
Протестиращи от Федерацията на транспортните работници на КТ „Подкрепа“ и Съюза на транспортните синдикати в България спряха движението на Орлов, мост, Лъвов мост, Сточна гара и Петте кьошета.

Частично преминават само някои превозни средства на градския транспорт, предаде БТА.

Протестиращите настояват за диалог с правителството и за актуализация на държавния бюджет, с цел преодоляване на последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите.

След малко повече от част протестиращите ще преминат по бул. „Кн. Мария Луиза“, пл. „Независимост“, ул. „Г. С. Раковски“ до министерството на финансите (МФ), а после ще се оправят към сградата на Министерския съвет.
Стачката е под надслов "НЕ на унизително ниските заплати!“
https://www.dnes.bg/sofia/2022/05/18/v-kadyr-protestyt-na-slujitelite-na-transporta-blokira-centyra-na-sofiia.530426

2
Пълната информация, даже повече отколкото би искал можеш да намериш във Фейсбук групата на въпросната бригада. Табелите не са нови, но някои са ги ремонтирали.

3
Ако критерият е ширината на местата.... Затова не виждам голям смисъл да давам пари за първа класа.

Критерият е точно да дадеш повече пари за да се отделиш от тези, които дават по-малко пари или най-обичат да пътуват за никакви пари.

4
Защо сега дестинациите не се изписват четливо както на снимката, а се пишат с дребни букви на два реда?

Добре познатата ни от табелите из София бригада се е докопала до Дезиро мотрисите на БДЖ, и този проблем като че ли вече го няма. Звуковото оповестяване е обаче идентично с това за ЦГМ и навява чувството че не пътуваш за Благоевград, а си в трамвай някъде из София.  :rolleyes:
5
Ето един пример от Базел ... Видях го "на живо" като ходих да гледам товаренето на "краставиците". Гледах как една колежка направи маневра и "се включи" на където трябва ...
https://www.google.bg/maps/@47.5508475,7.5863842,101m/data=!3m1!1e3?hl=bg

Такива работи стават само при изцяло електронни стрелки и изнесен диспечески център който ги управлява. Нашите допотопни стрелки с обръщане от ватманите ще трябва да изчезнат повсеместно преди да се пристъпи към такива чудеса.

6
Ако разбирам правилно, от дерайлирането на 2410 са били засегнати всички линии преминаващи през пл. "Македония", тоест 1, 4, 6, 7, 8, 10 и 27. В София имаме 15 трамвайни линии. Иначе казано, почни половината трамвайни линии.
От горната информация си правя два извода:
  • Много добро решение беше да се закрие трамвайното трасе по бул. "Витоша";
  • Гениално решение беше да се пуснат 6 трамвайни линии по "Алабин".

Ако имаше обръщала в центъра нямаше да е такъв голям проблем. Например ако на Съдебна палата можеше да се обръща от две посоки можеше да се поддържа движение Журналист-Съдебна палата, Орландовци -Съдебна палата и Централна гара-Съдебна палата дори и пл. Македония е блокиран.

Не мисля, че са толкова много линиите по Алабин, и преди е имало подобно, че и по-голямо натоварване. Проблемът е, че няма байпаси, резервни трасета, които да се ползват в случай на авария. Дори едни бретели на определени места биха помогнали. А никой не смее да строи нови трасета в центъра, защото ще заминат паркоместата и ще има протести.

Бретели няма да помогнат, трябва да са пълноценни обръщала. Евентуално такива, които не се ползват за редовни линии, но и да са добре защитени от паркиращи автомобили.

7
Може ли съществуваща карта да се приобщи и зарежда онлайн ? Иска ми да подам заявление за издаване на нова !

Съществуваща от новите или от стария модел? Старите няма как.

8
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 17.05.2022, 12:32:12 »
От няколко години съществува патриотично движение Юнармия и надали новата пионерска организация ще е нещо много различно.  Все пак членството в Юнармия не е задължително и е твърде вероятно това да остане така и в новото движение. :rolleyes:

Не е толкова доброволно колкото го представяш. Често ситуацията е такава, че цели класове се записват "доброволно" и деца, които не искат да участват биват тормозени и подлагани на мобинг. Организацията е модерно копие на Хитлерюгенд - маршируване, боравене с оръжие, политическа работа, филтриране на "врагове на партията" - всичко това се случва в тази гротескна организация.

9
Quote from: Симеон Ставрев
Скандални предложения за сериозно орязване на градския транспорт заедно с искане за значително увеличение от около 50% на километър пробег за автобуси, тролеи, трамвай и метро. Това ще се гледа днес на комисията по транспорт в СОС по предложение на ГЕРБ, ЦГМ, Столичен автотранспорт ЕАД, Столичен електротранспорт ЕАД, Метрополитен ЕАД.
❗Цената за км пробег за тролеи и трамваи от 6.13 лв става 9.02 лв. - увеличение с 50%.
❗Цената за км пробег за автобусите от 3.16 лв става 5.07 лв. - увеличение с над 50%.
❗Цената за км пробег за метрото от 15.01 лв става 21.71 лв. - увеличение с почти 50%.
❌ Тролеите и трамваите ще карат през 2022 г. 13 812 хил. км., докато 2020 г. това число е било 15 120 хил. км. Това означава орязване с 8.7%.
❌ Автобусите ще карат през 2022 г. 32 887 хил. км., докато 2020 г. това число е било 35 773 хил. км. Това означава орязване с 8%.
❌ Метрото ще се движи през 2022 г. 5 973 хил. км., докато 2020 г. това число е било 5 300 хил. км. Това означава увеличение с 12%, заради пуснатите нови 4 метростанции станции в Овча купел през 2021.
⛔ Столичен автотранспорт залагат цена от над 200 лв. MWh на природния газ, при положение че тя е много по-ниска.
❓ В същото време частната Еридан Транс ООД (обслужва автобус 260) запазва сегашната цена. Другата частна компания МТК Гроуп ООД вози на много по-ниска цена от исканата от автотранспорта.
⛽️ Искам да знам как са сметнати сумите за разходи за гориво и енергия на транспортните оператори за 2022 - какво е количеството от дадената суровина (газ, дизел, ел.енергия), средна цена и общ разход, както и същите данни за 2020 и 2021.
💰 За мен цялото това безумие е с цел ГЕРБ да могат да оправдаят огромната компенсация, която искат от държавния бюджет.
🏴‍☠️ Друга цел на мнозинството на ГЕРБ в СОС е да поддържат обществено напрежение с неоснователните обяснения за неизплащане на заплатите на шофьорите със основна задача - сваляне на правителството и запазването на България като провинция на Русия в ЕС.
P.S. Сега излезе и новината, че правителството е предложило компенсации на бизнеса за май заради високите цени на електроенергията - 80% от повишението на цената на тока над 200 лв. за мегаватчас, без таван. "Едновременно с това се договорихме, че цените за май за газа, които са над тези за април, също ще бъдат компенсирани от държавата". Това са 2 аргумента срещу драстичното повишение на км пробег на ГТ в София.

10
Quote
Транспортът в София струвал повече от този в цялата страна
Нужни са 115 милиона лева за енергоносители за тази годинаЗаделят се все повече средства, за да се гарантира транспортната услуга на една четвърт от българските граждани, които живеят в София. За градския транспорт на София се заделя по-голяма сума от тази, която се определя за "целия транспорт на държавата". Това каза пред БНР Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет.

Зарков е заместник-председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност и член на комисиите по финанси и бюджет и инженерна инфраструктура и енергийно планиране.

Намаляването на приходите от продажба на превозни документи от 2020-а година насам е съчетано с драстичния ръст на енергоносителите, посочи в анализа си Зарков.

"Ако за 2020 г. целият автотранспорт на София, градски транспорт, е дал 39 милиона за енергоносители, за същото нещо през тази година ще са необходими 115 милиона", обясни той.

Около 100 милиона са били средствата за транспорт на Столичната община през 2019 г., с настъпването на пандемията се е наложило този бюджет да се увеличи до 130 милиона лева за 2020-а и 150 милиона през  2021 година, поясни Зафир Зарков.

"Тази година стартираме със 164 милиона за градския транспорт и 6 милиона допълнително финансиране за едно от транспортните дружества. В този период са натрупани и около 60 милиона текущи задължения", уточни общинският съветник в предаването "Преди всички".

Този проблем касае всички големи градове, всички български общини изпитват затруднения, посочи той.

"От няколко месеца алармираме, пишем писма до премиер, вицепремиер, министър на транспорта. Отговори няма. Търсим експертен диалог с представителите на национално ниво, какъвто се случва в цяла Европа", изтъкна Зафир Зарков.

Според него числата достатъчно ясно говорят, че ситуацията е следствие на "финансова буря", а не на начина на управление.

https://www.dnes.bg/sofia/2022/05/16/transportyt-v-sofiia-struval-poveche-ot-tozi-v-cialata-strana.530177

11
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 16.05.2022, 12:32:51 »
Ама как?! Ей я победата!
https://lupa.bg/news/ima-planini-ot-trupove-na-ruski-voinici_177424news.html

Quote
Има планини от трупове на руски войници - Lupa BG
Автор: Lupa.bg
2 minutes

За да скрие загубите си във войната в Украйна, Русия поставя убитите войници в списъка на изчезналите. Това разкри Службата за безопасност на Украйна (СБУ).

Позовавайки се на прехванат разговор, СБУ съобщи, че телата на убитите руски войници се изхвърлят на импровизирани сметища от собствената им армия. Един от военнослужещите в руската армия казва на съпругата си, че има толкова много „двухсотих“ (използвайки военния жаргон за загинали войници (груз 200), че планините от трупове достигат до два метра височина.

Въпросният масов гроб е бил изграден край Донецк. Един от руснаците там е изкарал много пари, помагайки на роднини на загиналите да намерят телата на своите близки, убити на украинска земя, обяви СБУ, позовавайки се на прехванатата комуникация.

Руската окупаторска армия, която започна пълномащабна война срещу Украйна на 24 февруари, търпи огромни загуби в човешка сила и военна техника. По данни на Киев до момента 27 400 руски войници са убити в Украйна. Москва отказва да разкрие броя на жертвите си, а освен това крие от техните близки, че са загинали. Подобен бе и случаят с потопения кораб „Москва“. Близки на загинали моряци на борда му казват, че нямат никаква информация за тях и Кремъл крие, че са загинали. В първите часове, след като флагманът на руския Черноморски флот бе ударен от украински ракети, Москва излъга, че „всички“ моряци са били евакуирани успешно.

Това е стар трик на руските военни, така си спестяват плащането на обезщетения, ето какво беше пуснал Христо Грозев от Белингкат след потъването на Москва, официален отговор за изчезнал срочник на кораба:


12
Чериът моторс не е нищо повече от един дистрибутор. Отговорен за производството и качеството на сглобката е Хайгер.

Това всъщност модел KLQ6181G ли е, който е взет за основа на преустройството?

13
Тракането и тропането наистина са подозрително силни за нов автобус...

14
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 15.05.2022, 17:35:08 »
https://m.offnews.bg/news/Analizi-i-Komentari_65/Sirijtci-se-dokopvat-do-vlastta-v-Kremal_776797.html

Обстоен поглед към руските боричкания за власт в Кремъл на кръговете около ГРУ и ФСБ

Наистина добър поглед върху нещата и много добър анализ, колкото и да не им се иска на путинофилите. Украинските коментатори много добре напипват нещата в Кремъл, все пак украинците над 70 години бяха принудени да живеят в една държава с кремълските империалисти и идеално знаят с кого си имат работа. Например това, че нападението до голяма степен беше планирано като разходка и копираше много от чертите на нападението над Чехословакия през 1968 г. е много точно наблюдение - с десанта в първия ден, с танковите колони, маркирани с боя , дори заповедта да не се стреля по НАТО-вски войски. Само че този път за разлика от 68-ма година веднага почнаха да стрелят по тях - шок и ужас.

15
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 14.05.2022, 19:55:13 »
Междувременно в Русия. Не, това не е украинско село след обстрел, а село в Русия след горски пожар, който няма кой да загаси, защото армейските поделения които се занимават с това обикновено са ги пратили на западния фронт да борят нацизма:


16
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 13.05.2022, 21:46:41 »
В Харков след като руските окупанти бяха изтласкани от покрайнините на града и терористичния обстрел над жилищните райони значително намаля пускат отново частично градския транспорт  :fan: От руския терор са били унищожени половината трамвайни мотриси и 35 километра ККМ  :/ :

https://www.sq.com.ua/rus/novosti/13.05.2022/v-xarkove-s-ponedelnika-zapuskayut-nazemnyi-transport-proezd-budet-besplatnym
17
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 13.05.2022, 19:18:35 »
...Много сте смешни като отричате сламката, а гредата грозно стърчи като бесило!
...ама д влизат с камерите журналисти, ООН,  Трибунала в Хага и ОССЕ!

Няма да си признаят, ще отричат и увъртат до последно като истински комунисти. Това, че една от най-големите и уж модерни армии в света няма вътрешен морален кодекс и не преследва военни престъпления, че даже и битовата престъпност на членовете си и води войните като преди столетия си е сериозен проблем да и станем фенове, но за феновете на Путин това изглежда не е пречка.

18
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 13.05.2022, 18:16:26 »

- И мога да докажа всичко, което току-що ви разказах. Това е най-важното.

- Имате видеозаписи…

- Точно така.


Много хубаво, и къде са тия видеозаписи? Защото руските убийци които стрелят в гърба на хората и после ровят и крадат ги видяхме горе, на този къде са му видеозаписите? Качи ги да ги видим.

19
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 13.05.2022, 16:17:10 »
не всяка държава на този свят желае да се кланя на една-единствена велика сила, която да определя нейният път. Още повече, руският народ и държава си имат своите специфики и не бива да бъдат подценявани. Всичко можеше да се реши много лесно ако не бяха непрекъснатите провокации и желание от страна на НАТО и ЕС да "приобщават" нови територии

Ние изобщо не ги подценяваме тези особености - че са брутални мародери, подли убийци и терористи без морал и затова не спираме да пращаме оръжия на украинците и ще продължим да го правим докато руския народ не престане на приобщава нови територии към Русия. Не искаме да се кланяме пак на една единствена велика сила после 45 години и да и слугуваме.
20
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 13.05.2022, 10:55:41 »
Или по-просто казано, с две думи, ...българските, гниди. За да има оправия, тази пета колона пропросийски ... следва да бъде навряна в кучия гъз.

На русофилите не им отърват фактите и затова си измислят паралелна действителност, която пасва на интересите им.

За това и в Европейския съюз се подготвят планове да се забрани и наказва тази дезинформационна дейност, ще настъпят трудни времена за агентите на Путин

Щеше да е прекрасно ако световните суперсили се бяха обединили около реалните нужди на човечеството след Втората Световна война, а не в съперничеството помежду си. Много тъжно напомняне на фона на днешната ситуация.

Историята трябва да се чете и разбира, не може само да се ръсят празни лозунги. Цивилизованите световни сили са започнали с плана Маршал и са изградили разрушените държави след ВСВ. "Световната сила" СССР пък от своя страна през това време е грабила златния резерв на България и го е закарала в Москва и е разглабяла фабрики и де що намери и го е пренасяла в Съветския съюз.

Pages: [1] 2 3 ... 174