Други видове транспорт > Въжени линии
Седалките на Романски и стар лифт при Ситняково Експрес
Alexssz:
Здравейте!
Не знам дали си струва да пускам отделна тема за толкова конкретен въпрос, но бих искал да чуя вашите мнения и разсъждения. От дълго време се интересувам от конструкцията на лифтовете и винаги съм смятал, че стълбовете и седалките на лифт "Романски" са уникални. Никога не съм виждал подобен дизайн на други лифтове. Вероятно това се дължи на факта, че фирмата производител Fives-Lille-Cail не е известна с много други въжени линии и съответно не е изненадващо наистина да няма друг като него.
Днес обаче забелязах нещо любопитно. Във френски сайт разглеждах статия със снимки на лифт "Ситняково Експрес" в Боровец и открих снимки на стар седалков лифт от 1969 г., демонтиран след построяването на сегашния през 2004 г. До горната станция са оставени 2-3 стълба, колелото на стария лифт и няколко части от въжето. Стълбовете на този лифт изглеждат като произведени от Интрансмаш, но за моя изненада седалките са абсолютно идентични с тези на "Романски", който не е тяхно дело.
Това ме води до следните въпроси: Кой е произвел тези седалки и има ли други лифтове с такива?
Ако някой се е возил на стария лифт в Боровец преди 2004 г. или има информация за него, моля, споделете. По-конкретно:
- Известно ли е от коя компания е проектиран и произведен въпросния лифт, ?
- Компанията Fives-Lille-Cail ли е изцяло отговорна за проектирането и строителството на "Романски", или са работили в сътрудничество с Интрансмаш?
Ще се радвам на всякаква допълнителна информация.
Въпросния френски сайт (има още доста интересна информация за други лифтове, вкл. в България) - https://www.remontees-mecaniques.net/bdd/reportage-tsd4-sitnyakovo-express-poma-1949.html
Снимки 1-3 - Въпросния стар лифт до Ситняково Експрес
Снимка 4 - Седалка на Романски
Снимка 5 - Седалка на Романски преди монтирането на степенка за безопасност
david:
Романския лифт е произведен от Poma, както и всички котви на Витоша, плюс влековете "Заека" и "Помагалски" и този от другата страна на планината "Ветровала". За този на Боровец не знам нищо, но интересно, че няма обезопасителните прегради на седалките, върху които също си поставяш и краката.
bdz43r:
Според мен столчетата на Боровец са от Романски, защото са се появили в по-ново време. Преди имаше само едно столче с някакво метално подобие на велосипедист с велосипед.
fafan:
Най-вероятно bdz43r е прав, тези столчета ги пуснаха за продажба след като ги свалиха от Романски, и други си купиха. Това на Боровец някакво кафене ли е горе? Вижда се че са закачени през много късо разстояние и в противоположни посоки, което говори че това не са оригиналните столчета.
Много по-интересен въпрос, който до сега не съм успял да намеря точен отговор е кога са премахнати навесчетата на оригиналните столчета на Романски, трябва да е било някъде през 80-те?
wiNt:
--- Quote from: david on 20.12.2024, 23:39:12 ---...
--- End quote ---
Романският не е Poma. Точно на Fives-Lille-Cail е. Това беше и официалната причина за спирането му на времето - че е рядък и респективно няма части. За партньорство с Интрансмаш за конкретния лифт няма информация.
В този сайт има доста любопитно инфо за лифтовете в България.
За стария лифт на Ситняково в интернет няма никаква информация, ако някой по-възрастен помни ще е много интересно да сподели. Единственото, което открих, е че е бил едноседалков, което предполага, че седалките наистина са от Романския.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version