Подвижен състав > Автобуси
Автобусите с метанови уредби
Ivo:
Копирам моето мнение от темата "актуална информация" за автобусите на метан,защото смятам темата за интересна.
Значи доколкото знам при дружбенските Мерцедес/Хюлиез О 305 Г, и Икарус 280 с уредби са на смесено горене метан и нафта, не могат да работят само на метан, но пък могат само на нафта или пък смесено на нафта и метан.Така се икономисва нафта,защото като са на смесено горене,двигателя гори едновременно нафта и метан, незнам обаче какво точно е съотношението,а метана нали знаете,че е по-евтин от нафтата.Лошото е че от тия уредби се прецаква носещата констукция на автобуса,всички сте виждали как пропада тавана,също така допълнително са натоварва каросерията и др.Но пък не знае колко са икономиите може пък и да си струва...
А за 3656 надявам се да си остане без уредба. Има шанс, защото при 3656 е с турбодизелов двигател, и трябва да се направи изцяло на метан, което предполагам е технологично доста по-сложно. Но няма да е за пръв път-3101 също е с турбо и работи на 100% метан.
conecto:
Я разкажете за онзи дружбенски Икарус (204), дето преди време се запали, заради бутилките.
Ivo:
Значи автобусите с метанови уредби са 3101, 3402-3413, 3452-3470 (Икарус 280),3880-3894 (единични Икаруси) 3652, 3654, 3571, 3648, 3606, 3669, 3696, 3660, 3672, 3675, 3676 (Мерцедес и Хюлиез О 305 Г) има и един единичен О 305 ама сега не се сещам за инв.номер.
Някой може ли да пусне данни за разхода на гориво по възможност зимно на автобус смесено горене метан и нафта и на същият само че само на нафта,за да видим колко горе-долу е икономията,дали е нещо сериозно,като се има впредвид,че метана е поне 2 пъти по евтин от нафтата.
tiristor:
А кои автобуси от Малашевци са с метан? Мисля че съм виждал бутилки на някои Хюлиези от серия 25хх, както и на някои Икаруси.
conecto:
И защо малашевските Хюлиези имат отделения за бутилки, но са празни?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version