Общ форум > Разни
Асансьори
KpuTuK:
Тъй като това е форум за транспорт, нека отделим място и на вертикалният такъв.
В квартала (Обеля 1), в който живея, асансьорите са произведени в края на осемдесетте години на 20-ти век в Завода за асансьори в София. Имат двускоростни двигатели, полуавтоматични врати и страниците на кабината отвътре са изпълнени с имитация на дърво. Срещат се и такива с бяла кабина, не знам от какъв материал. Скоро построиха нов блок срещу 110-ти, но в неговите не съм се возил и не знам какви са. Има и един-единствен асансьор с желязна кабина в бл.120, вх.В, като двигателят му също е друг тип.
В Обеля 2, асансьорите са от "старите" - подобна кабина като горните, но с едноскоростни двигатели. Произведени са в края на 70-те и началото на 80-те години. Във високите блокове (241-243 и 275-279) са с големи кабини и двускоростни двигатели.
В нашия вход асансьорът е в горе-долу добро състояние. Страниците на кабината са имитация на дърво. До преди няколко години беше перфектен, но в момента има проблем с елементите за поглъщане на вибрациите мотор-фундамент и на горните етажи по време на движение е все едно има земетресение.
И да добавя - не ме е страх да се возя на тях :)
alpha_adversativum:
Вече казах нещо по този въпрос в строителната тема, но тук е по-подходящо, затова ще го цитирам.
--- Quote from: alpha_adversativum on 29.09.2013, 20:50:42 ---Малко хора знаят, че масовите модели български асансьори с полуавтоматични врати, произвеждани в Завода за асансьори в София и монтирани както в жилищни, така и в обществени сгради, всъщност са копия на шведски оригинали. През първата половина на 60-те години по силата на сключен договор Заводът за асансьори – София получава лиценз от шведската фирма ASEA Graham (един от големите производители в бранша по това време) за производство на нейните модели асансьори. Може да се предполага, че производството у нас започва най-късно през 1963-64 г., защото сградите от Бс-2-63 (об.) вече са оборудвани с такива. През 60-те и 70-те години така произвежданите по лиценз в България асансьори остават на адекватно за времето си технологическо равнище.
Снимка на врата на оригинален шведски ASEA Graham от 60-те години:
Врата на български асансьор:
Копче на етажна площадка на шведски оригинал от 1966 г.:
Копче на етажна площадка на български асансьор от 1969 г. (снимката е на @Balkanton):
Видео на оригинален ASEA Graham:
Видео на български асансьор:
--- End quote ---
Kaiser Kar:
А какво ще рече едноскоростен и двускоростен двигател? Доколкото ми е известно, практиката е скоростта на спускане да е по-ниска от тази на изкачване, но ме съмнява при жилищните сгради да има такова делене.
тролей №164 линия 2:
--- Quote from: Kaiser Kar on 25.12.2013, 17:47:05 ---А какво ще рече едноскоростен и двускоростен двигател? Доколкото ми е известно, практиката е скоростта на спускане да е по-ниска от тази на изкачване, но ме съмнява при жилищните сгради да има такова делене.
--- End quote ---
Струва ми се, че се има предвид следното: като потегли асансьора си върви с някаква си скорост, еднаква за нагоре и надолу. При едноскоростните като стигне до желания етаж спира и отключва. При двускоростните в началото тръгва на втора предавка. Като стигне метър преди желания етаж(независимо под или над него) включва на първа и съвсем бавно довършва изминаването на този последен метър. Пътувал съм и в двата вида и да ви кажа честно прихологически двускоростните(ако наистина това се има предвид както го разбирам аз) са по-комфортни, "предсказуеми". В нашия блок(построен 1995г.) има едноскоростен и особено като се спускам имам чувството, че ще пропусне етажа, особено ако се спускат 3-ма или 4-ма души. Иначе на нашия стените са от някакви ламаринени плоскости. Има и два вида "успокоители" така да го наречем на вратите. Едните представляват рамо, което се плъзга по улей и забавя вратата плавно. Другите(на нашия) са едно малко езиче в средата на вратата на всеки етаж, с монтирано колелце с гума(като джанта и гума на автомобил). Така вратата до последния момент се затваря бързо и даже ако олаби това нещо, и се затваря с трясък.
едит: Та нашият асансьор е с еднаква скорост за нагоре и надолу, не забавя преди да спре(най-вероятно едноскоростен двигател) и с успокоител на вратите тип "колелце". Противотежестта му е висока колкото един етаж. С 4 въжета е и пише, че е за 4 души/до 320 кг - явно всяко въже е за 1 човек.
едит2: На нашия се е случвало ако 5 човека се качат за надолу и като спре, спира на 30-40 см под нивото на първия етаж. После като се опиташ да го извикаш от това положение, то слиза още метър надолу(до дъното на шахтата) и заспива там. Трябва да дойде техник да го викне обратно нагоре. :D
tiristor:
Аз съм на 1 етаж и не ми се налага да ползвам "етажното такси" :laugh:
Иначе в блока на баба ми (тухла, построен 1969) асансьорът е едноскоростен и с много шумен (пеещ) двигател, с по-голямо стъкло на вратите, с решетка и дървена обшивка в кабината.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version