Други видове транспорт > Въжени линии

Видове лифтове

(1/8) > >>

Blago84:

--- Quote from: borosport ---Симеоновския от кой тип е?
--- End quote ---

Кабинковите лифтове на Симеоново, Баснко и Боровец са монокабелни, на практика такива са и всички седалкови лифтове.

Работещи бикабели може би може да се видят в Родопите в района на Ардино, Рудозем, Мадан(товарни), но не знам дали работят все още. Мощна система от товарни бикабелни линии имаше и в мините над Твърдица в Стара планина, но от тях май останаха само няколко стълба. Преди няколко години бутнаха двойната станция на Качулка, и демонтираха двете успоредни бикабелни системи тръгващи от гарата в Твърдица и отиващи нагоре в Балкана, от тях сега могат да се видят само два стълба стърчащи на един баир, прекалено далеч за да са удобни на манго да ги отреже. Иначе трасетата на твърдишките линии лесно могат да се намерят в google earth.

Чудя се дали да не пусна отделна тема за видовете въжени линии, устройство и някои по-интересни творения на този раздел на транспортната техника.

Ivo:

--- Quote from: Blago84 ---Кабинковите лифтове на Симеоново, Баснко и Боровец са монокабелни, на практика такива са и всички седалкови лифтове.

Работещи бикабели може би може да се видят в Родопите в района на Ардино, Рудозем, Мадан(товарни), но не знам дали работят все още. Мощна система от товарни бикабелни линии имаше и в мините над Твърдица в Стара планина, но от тях май останаха само няколко стълба.
--- End quote ---
Такива работещи товарни въжени линии има и точно преди Плевен, вижда се от влака, въжената линия минава над ж.п.линията. От Плевенската панорама пък се вижда голяма част от трасето, и някаква междинна станция.
Работеща товарна въжена линия има и в района на град Девня, до Варна, даже имам и снимка на междинната станция, обаче е от няколко години с лентов фотоапарат.

Blago84:

--- Quote from: Ivo ---Такива работещи товарни въжени линии има и точно преди Плевен, вижда се от влака, въжената линия минава над ж.п.линията. От Плевенската панорама пък се вижда голяма част от трасето, и някаква междинна станция.
Работеща товарна въжена линия има и в района на град Девня, до Варна, даже имам и снимка на междинната станция, обаче е от няколко години с лентов фотоапарат.
--- End quote ---
Някои от късите товарни линии са монокабели. За Твърдишката система съм 100% сигурен че беше бикабел. Но на това не му е мястото да го бистрим в тази тема, като имам какво да пиша за типове въжени линии и къде наоколо можем да открием образци от тях, ще пусна нова тема (ако някой ме изпревари - ще се радвам) Затова засега приключвам с това защото отиваме в офтопик - все пак в тази тема става дума за състоянието на лифтовете най-вече около Сф, а не на всякакви породи въжени линии из България

borosport:
И при Химко едно време имаше такава товарна линия.
 Иначе кое се приема за най-съвременно и най-добро решение. Даже идеята за специална тема е много добра според мен.

Ivo:
А сега някой ако може да ми каже, какъв тип се води товарната въжена линия от с.Железница до хижата на ВИФ. Има едно-единствено въже и мисля, че има само едно вагонче, което го качват нагоре и спускат надолу. Има и един завой обаче незнам как точно е изпълнен.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version