Author Topic: БДЖ - обща тема  (Read 696153 times)

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: БДЖ - обща тема
« Reply #3360 on: 18.12.2025, 19:53:06 »
Това съвсем не е задължително.

Къде съм написал, че е задължително? Когато фирмата ти е пазарно ориентирана и целта и е да си увеличи печалбата, а не разчита само на държавната субсидия подобно на БДЖ ПП ще го направи! Нима твърдиш, че Ивкони са шано фирма и нелегално обслужват автобусните линии в момента? Разбира се, че са съвсем наясно с процедурата и до момента може и формално на места, но са я спазвали! Всъщност тепърва ще видим какво ще произлезе от целия този сХемус в действителност...

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #3361 on: 18.12.2025, 20:15:02 »
Имам дълбоко съмнение, че може да има каквато и да е конкуренция. Между София и Септември е почти изцяло еднопътно трасе и там няма как да не се влачат в общата редичка. Между Септември и Бургас с всичките намаления и ограничения дори да намалят 10-15 мин от времепътуването цената ще е доста по-солена

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #3362 on: 19.12.2025, 10:59:21 »
ПИМК няма как да предложат особено по-бързо пътуване, единствено могат да работят откъм комфорт. Ако пуснат влак с хубави вагони, с ресторант, с кът за деца, тогава могат да вземат пътници. Това са неща, които са стандарт на запад за дълги пътувания.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #3363 on: 19.12.2025, 19:39:03 »
Аз лично ще наблюдавам с голям интерес как ще се развие ситуацията. Защото това да предложат комфортно пътуване може и да даде някакъв ефект

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #3364 on: 19.12.2025, 20:01:25 »
По това, което наблюдавам по влаковете на БДЖ, съдя, че само с по-чист и по-комфортен влак и активна реклама, пътуващите могат най-малко да се удвоят дори при сегашните разкопани 1-ва и 8-ма линии.
3-та линия в момента има най-добър потенциал за директен превоз София - Бургас през лятото, но повечето влакове през Пловдив са пълни и сега.
Пимк имат реална възможност да си напълнят влака, но трябва да го мушнат между субсидираните влакове на БДЖ, които между София и Пловдив са през около 2 часа. Има една дупка около 7:40 и мисля, че добре маркетиран влак в нея не само ще привлече нови хора, но и ще обере половината контингент на 8611 и 1611, стига разбира се да не е с двойна цена. Ако могат и да си комбинират оборота на локомотивите със собствените си товарни влакове от и за Бургас, могат да си спестят част от сегашните разходи по престой на локомотивите или трасета за изолирано движение.
Друга дупка в сегашния график е около 11:30, по средата между 8651 и 8613 - почти 3 часа без бърз влак между София и Пловдив. След Пловдив ще мине пред 80105, а от Зимница - пред 3623. Това ще е една съвсем реална и според мен много сполучлива конкуренция на субсидирания 8613.
« Last Edit: 19.12.2025, 20:09:32 by bdz43r »

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #3365 on: 19.12.2025, 21:17:12 »
Ако успеят да го наложат като премиум/престижна услуга, и с 50% по-скъп, според мен ще стане. Както Волт премиум такси возят по-скъпо, дори да не е по-бързо, лесно си намериха нишата с по-високи цени. В този сегмент +10-20 лв. не е пречка за целевата група пътници.
И сега първокласните вагони на БДЖ са пълни, въпреки по-високата цена. Вече защо БДЖ не желае да осигури повече от 1 първокласен вагон на влак, а за някои влакове дори няма никакъв, съм писал и друг път - автомафията няма да им позволи.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #3366 on: 19.12.2025, 21:47:54 »
Автомафията се цели точно в платежоспособни клиенти, които искат повече пространство. :blink:

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #3367 on: 19.12.2025, 22:10:52 »
Точно така. Пътниците в първа класа, които са склонни да платят повече (от втора), са и тези, които биха платили на автобуса. Целевата група е една и съща. Един първокласен вагон е колкото автобус и половина.

При една качествена услуга, каквато bdz43r предлага да се промотира, ако се задържи такава за дълго време, няма кой да се качи на автобуса.
Примери как БДЖ не го прави, има много.
Многократно се промотира влаковата услуга - и като пуснаха уикенд експресите, и като обновиха 63-ките, и като купиха "новите" немски вагони, по всички медии се тръбеше как БДЖ подобрява услугата. И какво стана скоро след това?

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3368 on: 19.12.2025, 23:57:06 »
Най голямата глупост която бях чел... платежоспособен клиент да избере по нисък клас транспорт, автобуса, пред по високия влака. Като нито един автобус не е и на половината на комфорта на сегашните вагони на БДЖ немските и 63- ките.

Че кой ще платежоспособен ще е такъв да избере 6-7 часа без тоалетна на тесните седалки в автобуса, в задръстване и трафик, вместо да си хване влака за 5 часа и малко в немските вагони с вагон ресторант да стигне до Бургас.
« Last Edit: 19.12.2025, 23:59:27 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #3369 on: 20.12.2025, 00:47:25 »
Още си пишем за България, нали?

Автобусите спират на всеки 2 часа, а задръстванията и трафикът пътниците не ги интересуват, ако пристигат за по-кратко време, което е норма в България.
Къде са вагон-ресторантите на БДЖ?
Нашарен с графити, в т.ч. и стъклата, и мръсен междуградски автобус да си виждал?
А такъв с неработещ климатик?

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3370 on: 20.12.2025, 01:24:12 »
Знаете ли колко пъти съм пътувал във втора класа с билет за първа заради това, че "първокласният" вагон не мяза на нищо, само дето са му изтипосали жълта лента над джамовете? Мръсни и миризливи кенефи, заминали врати, занемареност, мърсотия?
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3371 on: 20.12.2025, 09:29:28 »
За 5h ще е трудно при сегашната инфраструктура и трябва минимален брой междинни спирания. Директните автобуси по магистралата спокойно стигат за подобно време.  :rolleyes:

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3372 on: 20.12.2025, 10:48:04 »
На БДЖ не може да се разчита. Имам приятели без коли и те предпочитат автобуса пред влака. Никога не може да си сигурен какъв вагон ще ти се падне, дали ще има парно или климатик, дали няма да закъснее няколко часа. И като добавим мръсотията и миризмата, няма как да привлекат пътници.
А автобусите на дълги разстояния имат тоалетна и правят почивка на всеки три часа. Аз наскоро пътувах до Солун и обратно с Flixbus, автобусите и в двете посоки бяха пълни, а цената в посока беше 22 лв. Искам да видя БДЖ каква алтернатива биха предложили в близките години.
« Last Edit: 20.12.2025, 10:51:45 by ozzy »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3373 on: 20.12.2025, 11:26:08 »
По принцип точно това е причината, поради която повечето хора не си и помислят за влак, но реално положението отдавна не е такова. Аз редовно пътувам през последните две години по 1-ва, 3-та и 8-ма линии и от поне 30-40 пътувания на дълго разстояние имам само едно закъснение над 20 мин, а за чистотата и миризмата, откакто вървят немските вагони, не ми се е случвало да няма отопление, да мирише или друго.

Просто репутацията на БДЖ е повече компрометирана от преди, отколкото да е актуална. Бих казал, че в момента влаковете по комфорт, чистота, бързина и надеждност са на нивото на автобусите на Ивкони, само че по-евтини, т. е. няма обективна причина хората да избират автобуса пред влака.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3374 on: 20.12.2025, 11:43:22 »

...откакто вървят немските вагони, не ми се е случвало да няма отопление, да мирише или друго.

Просто репутацията на БДЖ е повече компрометирана от преди, отколкото да е актуална.

За съжаление проблемът с климатиците на немските вагони си седи, и е актуален, не е от преди.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3375 on: 20.12.2025, 11:57:03 »
Не е актуален отдавна.

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #3376 on: 20.12.2025, 12:10:27 »
Колко отдавна - откакто се захлади времето ли?  :D

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3377 on: 21.12.2025, 11:31:17 »
Ами някъде бях чел, че климатиците или електрониката им поетапно се подменя с българска.

И все пак ми се струва че да пътуваш с автобус у нас е далеч по мизерно и закъсненията са много повече от на влаковете. Просто си зависим от много повече фактори, докато другото е затворена система като метрото и много по малко неща може да станат. Да не говорим за онлайн резервациите, следенето в реално време на движението през сайта, актуална информация, възможност за пътуване с прекачване и тн. При нито един автобусен превозвач го няма това, много много рядко само онлайн билети и то с много по скапана система.

Автобусите с работещи тоалетни са единици, наобратно влаковете с неработещи са единици. Надеждността и предвидимостта на пътуване с БДЖ също са на много по високо ниво. Маркетинга при автобусите е на толкова трагично ниво, че хората които пътуват с кола даже не знаят че съществуват автобуси между София и Пловдив, Варна и Бургас, докато влаковете дори ибте ги знаят.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #3378 on: 21.12.2025, 12:08:18 »
А, дано етапите приключат до април-май, когато настъпва нуждата от климатиците. :rolleyes:

Ако са намерили решение на проблема и вагоните имат ресурс за поне още 10-15 години, трябва по-скоро да купят още от тях и да оборудват всички бързи влакове с такива. Като комфорт не отстъпват по нищо дори на ICE-тата, просто са по-бавни, което за нашите условия е достатъчно.
Ако подкарат табелите отвън и монтират информационни екрани отвътре, БДЖ най-после ще влезе в ХХI век и сравнително евтино ще си реши проблемите с обслужването на пътници за следващите 10-15 години.
Да не забравяме и първокласните вагони и бистрата, които носят допълнителен приход, стига БДЖ да го поиска.

Докато стане това обаче, проблемът с мръсните и нашарени вагони и със старите кочини остава и няма как да рекламираш услугата, ако не можеш да гарантираш постоянството ѝ.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3379 on: 21.12.2025, 12:53:46 »
трябва по-скоро да купят още от тях и да оборудват всички бързи влакове с такива. Като комфорт не отстъпват по нищо дори на ICE-тата, просто са по-бавни, което за нашите условия е достатъчно.

Ако подкарат табелите отвън и монтират информационни екрани отвътре, БДЖ най-после ще влезе в ХХI век

Не могат да подкарат табелите отвън защото DB си прибира компютрите и софтуера преди да ги продаде, това са голи екрани и малко кабели, нищо друго няма.

А за тези вагони и други са на опашката, не сме само ние, така че може и да не се доредим. Няма да е и първи път, трамваите от Прага също ни ги измъкнаха под носа преди да се натуткаме.