Author Topic: За обществения транспорт в София и не само  (Read 70753 times)

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile

Дай да си стиснем ръцете, че нещо и двамата не можахме да се разберем.

Просто споменах, че организацията на движението около местопроизшествието от страна на полицаите не беше на ниво. и също така изваждането на автомобилите от оградата смятам, че не беше направено много професионално. Но това в никакъв случай не беше фокуса на моята публикация! Фокусът беше диспечерската некадърност!

едиствените кволифицирани да извършват аварийно-възстановителни работи по трамвайния подвижен състав са монтьорите от Аварийната служба на СЕ. Четири екипа по 4 човека на денонощно дежурство. Мисля, че това е отдавна известно на участниците във форума.
Научих нещо ново. Въпреки че съм член на този форум от 15-16 години - пропуснал съм тази информация. едва ли има човек тук, който е успял да прочете всяка една тема и всяко едно мнение.

Като казваш СЕ - предполагам значи Столичен Електротранспорт? Значи се отзовавате и на аварии/ПТП с тролейбуси, така ли?

И не диспечерите от ГТ не могат да наредят на следствените служби да претупат разследването щото искат да възстановяват движението
Никой не е казал такова нещо!

Диспечерите можеха да организират временно движение до гара Север без това да има нещо общо със следствените служби. Всички необходими съоръжения за временно движение до гара Север бяха извън обсега на местопроизшествието.

За тези, които не са запознати с района:

https://maps.app.goo.gl/4BvDCBxumt5Mgs9U9 - двете коли се бяха забили в оградата в района на този стълб, който се откроява от останалите в участъка, защото е доста по-висок.

https://maps.app.goo.gl/UsHkuHQnjcXBBP6AA - на този стълб, който е на север от предишния, се виждат изолаторите на ККМ. Това означава, че дори и евентуално спиране на напрежението в участъка, в който беше ПТП - няма как да възпрепятства движение на трамваите до гара Север.

https://maps.app.goo.gl/LirZB3s1f8S41tWg8 - ето тук се вижда съоръжението, което трамваите можеха да ползват за временен маршрут от кварталите до гара Север. Това съоръжение е на около 100 метра от мястото на ПТП - много извън обсега на следствените дейности, намира се в отделен сектор на контактната мрежа, има стрелки. Няма никакво оправдание за диспечерския пропуск!

Дори онази вечер нямаше паркирани коли на тези релси. всъщност имаше - този от Контрол по транспорта си беше паркирал служебния автомобил на релсите на това място.

Offline klutsohor

• Маниак
    • View Profile
ГТ е услуга, която не носи печалба сама по себе си

Ако беше така частните превозвачи в Пловдив например отдавна да са офейкали и зарязали бизнеса си и транспорта им там да стане пак общински.

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email

Ако беше така частните превозвачи в Пловдив например отдавна да са офейкали и зарязали бизнеса си и транспорта им там да стане пак общински.
По мое скромно мнение, всъщност, това би било много добра новина и не само в Пловдив. В противен случай, трябва да разчитат на милостта/коректността на въпросния частник да си изпълнява съвестно задълженията по договор, вместо да "бута под масата" жълтици на контролните органи, за да може да не ги спазва - да орязва разписанията, или да вози със стари, раздрънкани возила. За мен основната причина, поради която софийският МГТ държи нивото, на което е в номента, се дължи не толкова на факта, че е в Столицата на България, а именно, защото е общински и се управлява поне една идея по- в интерес на използващите услугите му.
« Last Edit: 05.01.2026, 11:42:25 by тролей №164 линия 2 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email

За това и в нормалните страни и градове общината не оставя всичко в ръцете на концесионера, а подобно на София му плаща за услугата и отговаря изцяло за превозните документи и финансирането. Лошото е че май тръгват към нова концесия, подобна на старата.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline klutsohor

• Маниак
    • View Profile
Да, приходната част се формулира след всички доплащания по договор, но в Пловдив нееднократно съм чел за губещи, но и за печеливши линии...

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
Пловдив може да бъде сочен като пример само в негативен аспект по отношение на градския транспорт!

Offline klutsohor

• Маниак
    • View Profile
Не искам да спамя, защото темата е за друго но г-н Батаклиев малко ли се оплаква, че са му отнели приходните линии и са ги дали на други превозвачи, та и заради това според него не можа да развие качествено тролейбусния транспорт, който бе преустановен, защото не се изпълняваше по договор, като това е само един пример.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
Господин Батаклиев не си спазваше разписанията въобще, а в Пловдив не мисля, че има "печеливши линии", без субсидиите от общината и сегашния мафиот щеше отдавна да е офейкал.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline klutsohor

• Маниак
    • View Profile
Как във втория по големина град да няма печеливши линии, където пътникопотока отговаря за нуждите и капацитета на трамвай, а до скоро населението се тъпчеше в щъркели?

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
"Печеливш" ГТ по презумпция няма. Подвижния състав е много скъп, както и заплатите на целия персонал, който трябва да го кара, поддържа, почиства и управлява. Доколкото частниците преди години возиха на около 3 лв./км и вероятно им е излязла печалба, е просто да се пресметне че с абонаментни карти по 20-50 лв на месец е абсурд да ги вържеш до 3 лв./км за 500 автобуса и още 200 трамвая и тролея в града. Еднократните билети са незначителен процент от пътуващите.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Но от другата страна на везната като сложим разходите за закупуване и поддръжка на личен автомобил, невъзможността за осигуряване на физическо пространство за превозно средство за всеки, това че деца, възрастни, хора с двигателни и други проблеми не могат да управляват автомобил, замърсяването на средата, загубеното време в задръствания, търсенето на свободно паркомясто, пътния травматизъм - колко ни струва това на изминат километър и не се ли изплащат разходите за обществен транспорт? ;)

Offline klutsohor

• Маниак
    • View Profile
В Пловдив няма първоначалната инвестиция, която е най-голяма в релси, контактна мрежа и всички други съпътстващи съоръжения, съответно няма и поддръжка при експлоатацията, има само подвижен състав, който като цена е по-евтин от електротранспорта при закупуването му. В Хасково тролейбусния транспорт не може да се самоиздържа и затова към него има прикрепени други звена, също и другаде, където той не съществува самостоятелно от автобусния транспорт. Но какъв е пътникопотока в Хасково и какъв е в Пловдив? За да са губещи линиите трябва на хората или да им се плаща за да го ползват или да е напълно безплатен или да има един куп компенсации за различни слоеве на населението, а доколкото знам билета е 1 лв. (поправете ме ако греша), което като цена е напълно приемлива за услуга изпълнявана от частен превозвач за град с мащабите на Пловдив.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
И в Пловдив са цъфнали и вързали при тези условия- силно замърсяване на въздуха, целодневни задръствания, ограничена възможност за свободно придвижване на голяма част от населението… Приемливо ли е, че не знаеш кога ще ти мине превозното средство, са има своеволия с маршрута, последните курсове да са още “по светло”? Какво от това, че цената е половин евро, като срещу това не се получава качествена услуга?

Offline klutsohor

• Маниак
    • View Profile
Точно липсата на качествена услуга прави транспорта печеливш, защото едно, че се спестяват всички тези инвестиции и второ с по-малко ресурс извършваш една и съща дейност.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
То по тази логика на най-голяма печалба ще си, ако нищо не правиш! Демек градския транспорт липсва. Лично аз обаче не се сещам за град цъфнал и вързал поради липсата на такъв...

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
Точно липсата на качествена услуга прави транспорта печеливш, защото едно, че се спестяват всички тези инвестиции и второ с по-малко ресурс извършваш една и съща дейност.
Каква ти е тезата? Че транспортът трябва да работи на печалба? Ми не, не трябва. Че транспортът в Пловдив е печеливш? Ми не, не е печеливш...
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
То по тази логика на най-голяма печалба ще си, ако нищо не правиш!
Като Екобулпак...

Offline klutsohor

• Маниак
    • View Profile
Говорите глупости, тезата ми е, че частника търси печалбарство с дейността си...

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Говорите глупости, тезата ми е, че частника търси печалбарство с дейността си...
Така е, обаче общественият траснпорт е услуга с голяма обществена значимост и не трябва да се уставя да се "саморегулира" на пазарни принципи. ;) А има силни гласове отново да се шитне значителна част от транспорта в София в частни ръце, от което няма да получим подобрена услуга, а единствено изтичане на публични ресурси към частни ръце.

Offline klutsohor

• Маниак
    • View Profile
Ако частния превозвач в Пловдив не беше на печалба, отдавна да се е отказал, а той знае че е на печалба, но иска отстрани да изглежда, че не е, за да му се дават още помощи и субсидии и че друг освен него няма да се справи с тази задача, която работи на загуба. Вашето мислене също му помага да се затвърди на поста и да ги получи! :)
« Last Edit: 06.01.2026, 15:26:23 by klutsohor »